Opel Astra 1.6 Turbo: rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Smaller, korter, lager en daarmee gaat de Astra tegen de trend in.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Sinds 1936 bouwt Opel de Kadett, maar halverwege de jaren negentig moest er een hippere nieuwe naam komen en ging de Kadett als Astra door het leven. Totaal bouwde Opel in bijna 80 jaar 24 miljoen exemplaren van de middelgrote hatchback. Ervaring genoeg en Opel boekte in de jaren ook diverse successen. In de jaren tachtig was de Opel Kadett de bestseller in de Nederlandse verkooplijsten.

Opel Kadett en Astra

Kleiner, maar ruimer
We zien niet vaak dat de buitendimensies van een auto krimpen bij een nieuwe generatie. Groter lijkt immers beter, ondanks dat het (meestal) ook gewicht toevoegt en niet altijd ook tot significant meer binnenruimte leidt. Opel begon met een leg vel papier tijdens ontwerp en ontwikkeling van de nieuwe Astra en dat was aanleiding om weer eens na te denken over de ideale dimensies van een C-segment hatchback. Zodoende nam de lengte af met 50 mm, de breedte met 5 mm en de hoogte met 25 mm. Toch nam de binnenruimte niet af, blijkbaar heeft Opel de packaging voor deze generatie Astra beter op orde, maar er is ook op andere fronten gekeken hoe slimmer om te gaan met de ruimte. Mede dankzij de nieuw ontworpen stoelen profiteren passagiers op de achterbank van 3,5 centimeter meer beenruimte en volgens Opel is de Astra daarmee de ruimste in zijn klasse.

Opel Astra 2016

Tot 200 (!) kg lichter
De vorige generatie Astra was bepaald geen vedergewicht, maar toch is het ronduit indrukwekkend hoeveel Opel aan gewicht heeft te besparen. Op de carrosserie werd 77 kilogram (20 procent) bespaard en door het gebruik van lichte maar ultrasterke staalsoorten voor het onderstel, compactere subframes en wijzigingen aan de wielophanging viel de Astra nog eens 50 kg af. Op de vorige Astra waren erg grote velgmaten (tot 20”) leverbaar. Het oogt fantastisch en lijkt sportief, maar zolang het niet nodig is om gigantische remmen op een 400+ pk monster te monteren kan het tegenovergestelde het geval zijn. Ondanks de term lichtmetalen velgen, zijn ze vaak zwaar. Iedere bespaarde kilogram van het zogenaamde onafgeveerde gewicht zorgt niet alleen voor een betere wegligging, maar draagt ook bij aan algeheel lichte constructie van de auto. De uitlaat werd ook nog eens een kwart lichter en daarmee is de Astra, afhankelijk van de versie, 120 tot 200 kilogram lichter.

Opel Astra 2016

Duits comfortabel of sportief
De onderstelafstemming is typisch Duits, voor echte comfortdieren is het ongetwijfeld iets te hard, maar voor de meeste een fijn compromis. Op dwarsrichels willen de banden nog wat slaan, maar het onderstel is niet zo hard dat de Astra door grotere hobbels uit zijn koers wordt gegooid. De testroute voerde vanuit Oostenrijk richting Slovakije en sommige delen asfalt leken voor het laatst te zijn gedaan onder communistisch regime. De Astra wordt er niet door van de wijs gebracht, hoewel op het soms natte en spekgladde asfalt de Astra wel wat moeite had om alle 200 paarden in voorwaartse beweging om te zetten.

Opel Astra 2016

Onder harde acceleratie treedt in de eerste twee versnellingen wielspin op, waarbij de voorwielen de neiging hadden om te gaan stuiteren. Gelukkig communiceert de Astra ruim voor de grens qua bochtsnelheid wordt bereikt, dat het gevecht om de grip gaande is. Wielspin treedt onverwachter op, maar een grote schuiver over de voor- of achterwielen zal de Astra niet maken.

Opel Astra 2016

1.6 = snoepje
Voor wat betreft motoren heeft Opel voor de Astra eindelijk begrepen dat het weinig zin heeft om eerst nog te gaan uitleveren met verouderde motoren (hallo Opel Adam). Onder de motorkap zijn alleen de laatste generatie motoren te vinden met een cilinderinhoud van 1.0 tot 1.6 liter.

Beide diesels zijn 1.6 liter groot en leveren 110 of 136 pk. In de testcyclus halen ze respectievelijk 3,4 en 3,7 liter per 100 kilometer. Geheel passend tijdens #dieselgate is er meer keus uit blokken die geen satanssap drinken, voorlopig zijn er drie benzinemotoren verkrijgbaar. De 1.0 driecilinder levert 105 pk, de 1.4 Turbo 150 pk en het toetje (tot de komst van de OPC) is de 1.6 met 200 pk.

 
1.0 Turbo
1.4 Turbo
1.6 Turbo
Cilinderinhoud99913981598
Vermogen77 kW/ 105 pk110 kW/ 150 pk147 kW/ 200 pk
Koppel170 Nm230 Nm300 Nm
0-10011,2s8,5s7,5s
Topsnelheid200 km/u215 km/u235 km/u
Normverbruik4,4l/100km4,9 l/100km5,9l/100km
 
1.6 CDTI
1.6 CDTI
Cilinderinhoud15981598
Vermogen81 kW/ 110 pk100 kW/ 136 pk
Koppel300 Nm320 Nm
0-10011,0s9,6s
Topsnelheid195 km/u200 km/u
Normverbruik3,4 l/100km3,7 l/100km

Er was ons een testroute door de bergen beloofd en dus trakteerde ik mijzelf op wat voorlopig de snelste Astra is: de 200 pk 1.6 Turbo. Geen moment spijt van gehad, want dit blok geeft de Astra vleugels. Opel rekent hier ook stevig af met de vorige Astra en vele andere “muesli-turbo’s” in het segment. Accelereren vanaf 80 km/u in de zesde versnelling, geen probleem. Vol doorhalen tot aan de rode lijn, ook geen probleem en de 1.6 bouwt nog mooi vermogen op in de hogere toerenbereik. Op de snelweg of in de stad laat de 1.6 zich heerlijk schakellui rijden en als je er wel voor wilt gaan levert het turboblok nog meer. Heerlijk.

Opel Astra 2016

Onstar en andere goodies
Een modern infotainment systeem met alles wat je er van verwacht, inclusief Apple Carplay en Android Auto. Er is ook Wifi voor alle passagiers via de ingebouwde 4G LTE verbinding en een on-call functionaliteit. Leg je de Astra op zijn dak, dan belt deze automatisch de hulptroepen. Als je honger hebt kan het callcenter een restaurant voor je uitzoeken en de coördinaten naar de ingebouwde navigatie sturen. Dat klinkt gaaf, maar hagelnieuw is het niet. Ruim 10 jaar geleden had ik dit soort functionaliteit ook al in mijn Alfa Romeo 147.

Opel Astra 2016

Not so good
Geef maar toe, hier verwacht je een hele lijst. Nou die is er niet. Wellicht is imago nog het belangrijkste struikelblok en overigens een erg lastige horde om te nemen. Persoonlijk (en dat heeft dus bijzonder weinig waarde) vind ik de styling van de Astra non-descript. Plak er andere badges op en de Astra kan door het leven als een Kia, Seat, Peugeot en zelfs als een Alfa Romeo (zo bijzonder is een Giulietta niet vormgegeven). Dat ik dit rijtje zo uit de mouw schudt, betekent blijkbaar ook dat deze stylingmix blijkbaar een beproefd recept is. Lelijk is het niet, mooi vind ik het ook niet echt, het is vooral een beetje saai.

Opel Astra 2016

Een echt nadeel is de styling niet te noemen, sommige kopers worden juist heel blij om niet al te zeer met de kop boven het maaiveld uit te steken. Gelukkig voor de Opel-bashers hebben we ook nog wat echte minpunten gevonden. De dode hoek bij de A-stijl is vrij fors, zeker in de regen, want de ruitenwisser laten nog een behoorlijk deel van de ruit bedekt met druppels.

Opel Astra 2016

Een ander punt van kritiek is de plaatsing van het touchscreen navigatie. Ik ben vrij lang en dus staat de stoel ver naar achteren. De leuning zet ik vergeleken met de rest van de wereld wel verder rechtop en toch moest ik uit mijn stoel komen om het touchscreen te bedienen, dat zou niet moeten hoeven.

Conclusie en prijzen
Deze nieuwe Astra is veel beter dan het uitgaande model, maar ook saaier om te zien. Gelukkig voor Opel is de gemiddelde koper in dit segment verliefd op grijs, saai en doorsnee. Wat dat betreft staat niets een succes van de Astra in de weg. Ook de prijzen zijn concurrerend, vanaf € 19.995,- staat de driecilinder benzine voor je klaar en dieselen kan vanaf € 24.295,-. Een prijs voor de 1.6 Turbo heeft Opel helaas nog niet afgegeven, deze variant komt pas in 2016 op de markt. Filmpje!35 reacties

Lekker wagentje!
-edit: nutteloze bijdrage-
@boltiev6: Bijzonder dat de tekst ‘het blijft maar een opel’ gecensureerd worden.

Want Wouter zelf, noemt het Opel-imago ook als een van de mindere punten van de deze auto.

Daarbij, deze auto is i.t.t. wat in het filmpje genoemd wordt niet Duits. Hij wordt in Engeland of Polen gemaakt. Is niet ontworpen door een Duitser, en Opel is momenteel eigendom van het Amerikaanse GM.

Zelfs de On-Star navigatie heeft on-duitse privacy voorwaarden, je kan hem niet gebruiken zonder toestemming om je persoonlijke gegevens te moeten delen met derden: ‘partners’ van GM.
@martinus: Ach ik maakte uitsluitend een geintje ivm met deze opmerking in een bericht over de opel monza een dag ervoor, die voor de nodige ophef zorgde. De meeste AB,ers snappen wel dat ik zat te geinen.
Elke keer dat ik m zie, vindt ik m mooier worden.
@bartteeuwen: Dat heb ik nou ook, dus wie weet, misschien in 2018
Erg fraai. Wat mij betreft de mooiste in zijn klasse. En als hij nu eens weinig uitstoot en dito olieverbruik heeft is het helemaal top.
Buitenkant is wel wat anoniem. Interieur daarentegen erg fraai.
Mooie auto wel, ik vind alleen dat gefrommel bij die C-stijl niet mooi. Dat lijkt mij te druk of niet passen bij de auto.
dit is toch beter dan een Golf! samen met de nieuwe megane de twee mooiste in z’n klasse! nu is het nog wachten natuurlijk op de 3 deurs versie
@henkhupelschoten: helaas de 3 deurs komt niet meer.
De opc komt ook alleen in de 5 deurs versie.
@arjontje: Het is te hopen dat je niet gelijk hebt. Zou heel erg jammer zijn. Ik vond de Astra GTC OPC het allermooiste in z’n klasse.
@arjontje: en wat is je bron?
Stukken mooier dan de twee tegen elkaar geplakte helften van de vorige generatie.
Het is een beetje wat Wouter in de video ook aangeeft, veilig vormgegeven naast weinig origineel. Persoonlijk vind ik hem ook tegenvallen zeker als je hen vergelijkt met een golf of een A3.
@riva: Ja, want als je een origineel vormgegeven wagen zoekt, kom je automatisch bij…
Golf en A3 ?!??!?!?
@mout: haha!! +1
Best een mooie auto, maar ik vind hem wat anoniem. Op de Opel-grill na had het ook een Kia of een Hyundai kunnen zijn. Bij een Volvo V40 of een Golf weet je gewoon direct wat het is.

Oh en alweer vreselijk jammer van de kleur… waarom in het wit? Nu past hij helemaal in mijn stereotype namelijk: Een witte Opel die ergens langs de snelweg staat met een stikker werkverkeer.
De nieuwe benchmark in het c-segment!
Ik vind hem echt totaal niet beter geworden als zijn voorganger. Hij is een beetje saai geworden.
Een Opel is als een Levis spijkerbroek heel goed maar geen hond wil hem meer. De mensjes willen meer premium.
Knap ding zo hoor!
Knappe prestatie van Opel… Alleen jammer dat ie wat veel wegheeft van een voorganger van de Astra die nu in de annalen wordt bijgezet. M.a.w. de utgaande Astra vinnik moderner ogen. Wel is deze nieuweling ranker dan die rare Giulietta, die ik gewoon een belediging vind van het Alfa DNA.
Erg mooi deze Astra, het exterieur heeft wat mij betreft precies de juiste balans tussen frivoliteit en zakelijke inzetbaarheid. Zo’n druk design wat bijvoorbeeld Kia in dit segment voert is niet mijn smaak, maar een golf is ook wel wat duf. Deze zit er dus mooi tussen. Het interieur vind ik ook mooi, het is alleen jammer dat er niet een sierstrip op de deuren vanaf kon. Verder is het positief dat de kenmerkende zwakheden van de Astra aangepakt zijn, flink wat gewicht eraf en een motor erin die vooruit wil. Ja, deze Astra gaat wel mensen bij de golf en V40 weglokken. Ooh en de ruimste is ie niet, de Octavia is op papier nog altijd een C-segment hatch.
200 kilo lichter, phoe netjes
Nu hopen dat een uitlaat dat 25% lichter is niet meteen betekend dat het net zo snel wegrot als bij mijn Astra F. 😂
Die roest weg terwijl ik naar kijk.
Die flap bij de mistlampen lijkt wel op een walrus :D voor de rest vind ik hem persoonlijk wel mooi.
Wat ik een beter raar vind is dat Wouter redelijk wat negatieve puntjes noemt maar uiteindelijk zegt dat deze een stuk beter is als zijn voorganger. In de videoreview van de vorige Astra noemde Wouter die auto namelijk briljant en bijna perfect.

Als die al briljant was en deze veel beter is, dan is dit toch niet anders dan een toppertje?
“….een leg vel papier”, moesten de ontwerpers daar een ei op leggen of zo??
1.6 turbo blok, 300nm dat zijn cijfers die me helemaal van m’n diesel-ziekte zouden kunnen genezen (ik rij nu een 1.6 16v atmosfeertje en het totaal gebrek aan koppel doet me soms terug naar de TDI verlangen).
Ik vind ‘em wel stijlvol eigenlijk. Al heeft ie, zoals zoveel auto’s tegenwoordig, een beetje last van vetrolletjes. Maar hij past prima in het huidige Opel aanbod. De Insignia en Cascada hebben diezelfde ‘stijlvolheid’. Gewoon een leuk ding dus in dit segment.

Maar er is wel veel keus in dit segment… Ik denk dat ik dan toch niet voor de Opel ga…
Dit is een knappe auto. Heeft ten minste niet (meer) dat lelijke snorretje vooraan, heeft mooie lijnen, de achterlichten doen wat denken aan BMW 1 series (maar dan omgekeerd). Ik moet zeggen, geslaagd.
jammer dat de 200 pk versie niet in nl geleverd wordt
Het is en blijft een kadett.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).