Opel Zafira (2005–2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 30 Reacties

De Zafira B werd op 9 juli 2005 voorgesteld en wordt gebouwd op de bodemplaat van de Opel Astra H. De zevenzitter gebruikte dieselmotoren die voortkwamen uit een samenwerking van General Motors en Fiat.

De Opel Zafira heeft een zogenaamd “Flex7”-zitsysteem; van de zeven zitplaatsen is alleen de bestuurdersstoel niet inklapbaar. Dat maakt het interieur van de Zafira heel flexibel inzetbaar. Voor de sportievere rijder is er goed nieuws in de vorm van de Zafira OPC. Dat is na de Astra het eerste model dat de OPC treatment krijgt. De Zafira OPC was destijds zelfs sneller dan een VW Golf GTI op de Nurburgring!

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan circa 800 Opel Zafira B’s te koop.
 • 25% is een diesel, 75% is een benzine en er zijn ongeveer 20 auto’s op gas.
 • 83% heeft een handbak, 17% een automaat.
 • Prijzen beginnen rond de 4000 euro, de meest recente exemplaren met weinig kilometers kosten iets meer dan 20.000 euro.

Pluspunten

 • Standaard zeven zitplaatsen.
 • Comfort.
 • Praktisch en veelzijdig.
 • Groot aanbod dus altijd de auto die je zoekt in de buurt (tenzij je de OPC wil).

Aandachtspunten

 • Check of er een reservewiel aanwezig is, deze hangt onder de auto en wordt daardoor nogal eens gestolen.
 • 1.9 CDTi: het roetfilter wil nog wel eens problemen geven, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat de auto niet meer start. De turbo’s willen ook nog wel eens de geest geven bij deze motor, alsmede de oliepomp, het vliegwiel en de dynamo zijn gevoelig voor storingen.
 • Bij de 1,8 liter benzinemotoren komt het voor dat het oliezeefje in de nokkenasversteller na de inrijperiode niet is verwijderd. Dit veroorzaakt een naar, ratelend geluid. De wegenwacht kan dit zeefje eenvoudig verwijderen en feitelijk is er dus niets aan de hand. In elk geval kun je dit niet de auto verwijten, hooguit de werkplaats waar het zeefje niet tijdig is verwijderd.
 • De 1.6 benzine en de lichtste diesel kan je het beste vermijden, de Zafira is niet de lichtste en met zo’n relatief klein blok is het een minder fijne auto.
 • De automaten hebben een warmtewisselaar in de radiator, soms lekt er koelvloeistof in de versnellingsbak waardoor deze sneuvelt. Laten staan als de automaat niet soepel schakelt.

En de elektronica zijn gevoelig, dus:

 • Check goed of alle dashboardlampjes het doen en controleer ook of de ruitenwissers in alle standen doen wat ze moeten doen.
 • Check goed of de centrale vergrendeling goed werkt, met name het kofferdekslot wil nog wel eens kuren vertonen.
 • De radio heeft ook nog wel eens de neiging zichzelf aan te zetten, waardoor de accu leeg getrokken kan worden.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!30 reacties

Zevenzitter, Opel…. Ik haak af!
Ik ben nog niet toe aan kinderen, en al zou ik dat wel zijn zou ik deze nog niet overwegen
Alleszins een auto waar je mee voor de dag kunt komen op de parking van Center Parcs.
Heisenberg’s European Car!
Mijn buurman zijn Zafira stond 23 keer in de garage in 3 jaar tijd, alles van interieur delen die loslieten en motor problemen ……Niet kopen dus.
@norge: Tja. Mijn (%#$& SpaceWagon staat inmiddels nog maar weer eens 3 weken in de *%&$&^$ dealer, omdat een gaspedaalsensor een moeilijk te begrijpen signaal afgeeft.
Inmiddels zou ik in zingen uitbarsten als er een interieurdeel loslaat. Dat is niets wat met montagekit, lijm en ducttape niet te fixen valt.
Mijn koppeling echter… Mijn versnellingsbak echter… Mijn voorveren echter… Mijn schokdempers echter… Olielekkage echter… Motorstoringen echter… Een doorgerotte chassisbalk echter… Een gasklephuis echter…
@mout:
Iets zegt mij dat Mout aan iets nieuwers toe is.
Moeten we hier een inzamelingsactie starten of gaat dat zonder ook wel lukken.
Sterkte Mout.
Een opc zou ik wel willen rijden. Ik heb geen kinderen maar het ziet er beter uit dan een astra opc.
Beide buren hier hebben er een, beide nooit echte problemen gehad. Hoewel…. ik val steeds in slaap als ik ze voorbij zie rijden.
@reistje: ik neem aan dat er een bord met ‘te koop’ in jouw tuin staat?!
Dat ga je toch niet menen? Koopadvies voor een Zafira…. Het advies is dat ding niet te kopen.
Mocht u ooit in het bezit van enige koters komen, na het rondstrooien van uw zaad, en de echte wereld u iedere dag voor dag en dauw doet opstaan, om de mondjes van de bloedjes van kindertjes te voeden, wil ik u nog weleens tegenkomen.
U zult spoedig uitvinden dat uw financiële middelen beperkt zullen zijn en oh, wat zult u gelukkig zijn met uw tweedehands Opeltje.
Waar overigens helemaal nix mis mee is.
@desjonnies: Met kinderen wil je juist een goedkoop te onderhouden auto.
@desjonnies: Andere 7 zitters genoeg die niet [u]geen[/u] Opel hoeven te zijn…..
Ah, daardoor komt dat geratel dus. Je hoort het eigenlijk alleen als je vanaf 5 km/h optrekt.
Aankoopadvies 1: gewoon niet kopen
Heel raar, ik weet het, maar als ik toch 7 personen zou moeten vervoeren (waarvan minstens 2 kinderen), zou ik toch liever een Tesla Model S Performance met alle opties in de garage hebben staan…
@Jochempie:
Klokhuis is afgelopen, dus snel naar bed jij!!
@Jochempie: kost idd ook hetzelfde ja.
@Jochempie: ja een Model S en een Zafira zijn inderdaad ongeveer gelijk geprijsd. Goede vergelijking.
@Jochempie: goeie vergelijking zeg zit zo een 80 ruggen verschil in dummkopf!!!
Mijn ouders hebben er 2 op rij gehad. Nooit problemen mee gehad en zijn er nog steeds erg blij mee.
Ik heb er ook wel eens in gereden en ik zou zelf voor minimaal een 1.8L met turbo gaan anders trekt hij nog geen frikandel uit de mayonaise.
Ook moet je zoeken naar een met een 6e versnelling want anders loopt hij nogal hoog in toeren.
Hahahahahaha, wat een belachelijke review van een vervoermiddel die geen auto genoemd mag worden.
Autoblog, doe je research. Er is ook een motor af fabriek geleverd op CNG (aardgas), ook in Nederland,. niet een heel belangrijke motor maar hij is er wel. Na snel zoeken ook op autoscout gevonden.
Er staat in het artikel dat er ook auto’s op gas zijn toch?
Afblijven!
Kennissen hadden een Zafira met 1.6 benzine en met 4 man geraakte het ding niet sneller dan 110 in Frankrijk een hellinkje op. “We zijn zwaar geladen – was het excuus”. Het ding heeft ook eindeloos in de garage gestaan.
volgens mij vergeet men de bobineproblemen? die van ons is al 2 keer vervangen… dat is dan ook het enige, praktisch, ruim, en redelijk licht voor zo’n grote auto.

met de 1.6 (helaas; ervaring, hij staat voor de deur), valt hier in NL prima te leven, het gebrek aan koppel speelt hem echter op heuveltjes of met een aanhanger wel parten. owja; en een 6bak is geen overbodige luxe, 4k rpm bij 130 is niet erg lekker!
Het ding heeft nog een groot nadeel: men geraakt ervan in een midlife crisis. ‘Is dit aaaaalleeees, owoehoehoe’..
En zo’n OPC: dat is toch een sneu pauperding! Koop dan een S-Max 2.5t
Toch grappig al die serieuze reacties :-) laat ik het zo zeggen: dit artikel vind ik net iets minder interessant dan het doorsnee autoblog-artikel. Vandaar mijn waardevolle bijdrage.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).