
De opgefriste Renault Clio is stevig aangepakt.
De tijd vliegt voorbij, mensen. Het lijkt nog niet zo lang geleden dat Renault het doek trok van de vijfde generatie Clio (de ‘BF’ voor de liefhebbers onder ons). Maar het was dus gewoon de Salon van Geneve in 2019 dat we kennis konden maken met de Franse B-segmenter. Nu is het tijd voor de opgefriste Renault Clio.
Het is een beetje de dag van de ingrijpende facelifts vandaag, want naast de gefacelifte Porsche Cayenne is ook de Clio ingrijpend aangepakt. De complete neus is namelijk helemaal nieuw.

Er is een nieuwe grille, nieuwe voorbumper, nieuwe koplampen en ga zo maar door. Met deze nieuwe snoet loopt de Clio V Phase II keurig in de pas met de Austral en Mégane E-Tech.
Wijzigingen
Ook aan de achterzijde is er het een en ander gewijzigd. We weten alleen niet wat we van de achterlichten vinden. Het doet heel erg ‘2008’ aan, om eerlijk te zijn. Net als dat Cavello-trainingspak is een helder achterlicht niet echt iets wat mooi oud wordt. Er zijn uiteraard nieuwe velgen (tot 17 inch) en nieuwe kleuren.








In het interieur van de opgefriste Renault Clio zijn er ook een aantal wijzigingen. In de basis is het dashboard gelijk, maar de materialen zijn afwijkend. De plastics zijn nu duurzaam, aldus Renault. Dat duurzaamheid zet zich door in de keuze qua lederen bekleding, want die is er niet. Nu is dat een beetje alsof de KFC etaleert met duurzaam rundvlees, want zo veel verkopen ze er toch niet van. Wel zijn er nieuwe instrumentenclusters (digitaal, 7 of 10 inch) en nieuwe infotainment-schermen met naar keuze 7,3 of 10 inch diameter.




Motoren opgefriste Renault Clio
Dan gaan we door met het motorische genoegen. De instapper is de 1.0 driecilinder met zonder turbo, goed voor 65 stampende paardenkrachten en maar liefst 95 boomomwortelende Newtonmeters. Schakelen gaat middels een pook die tussen de voorstoelen geplaatst is en een extra pedaal links naast de rem. Hoogst opmerkelijk. Een stapje hoger staat de 1.0, maar dan mét een pretföhn erop, waardoor je 90 pk en 160 Nm onder je rechtervoet hebt.








Duurzaam rijden is toevallig ook het snelst, want de Clio E-Tech Full Hybrid heeft maar liefst 145 pk. De transmissie is een bijzondere, want de elektromotor heeft twee versnellingen en voor de verbrandingsmotor zijn er vier. Wil je zo min mogelijk CO2 uitstoten tijdens lange ritten, opteer dan voor de Blue dCi 100 met – je verwacht het niet – 100 pk.
Esprit Alpine
Tenslotte de uitvoeringen van de opgefriste Renault Clio, want er zijn er namelijk een hele hoop. Maar de versie die wij het leukst vinden is de Esprit Alpine. Dat zijn meteen twee hele sportieve legendarische namen bij elkaar. Voordat je ‘m op je verlanglijstje voor 5 december zet, de Esprit Alpine vervangt de R.S.-Line.








Een sportieve hot hatch is er vooralsnog niet. We snappen dat het segment zo goed als dood is, maar het bedrijf dat ooit 3.0 V6 motoren achterin Clio’s lepelde, maakt nu niet eens een ‘normale’ hot hatch meer.
Meer lezen? Check hier de special over de Renault Clio Renault Sport 182 Trophy!
Ziet er best goed uit toch?
Full on hot hatch “Alpine Clio” zou wel tof zijn.
Doet heel erg Peugeot-achtig aan, maar dat is zeker geen slecht nieuws. De Clio V is een beetje te braaf als je het mij vraagt, er is expres weinig aan gedaan om hem echt excentriek te maken. Dat is met deze wel beter.
Ontwerper Gilles Vidal is dan ook van Peugeot naar Renault gegaan, dus niet zo onlogisch
Renault Clio met een Lexus neus moet er aan wennen
De originele R5 Alpine Turbo had 110 pk. Misschien zou een 145 pk Esprit Alpine nog niet eens zo’n gekke spirituele opvolger kunnen zij. Mits het interieur en uiterlijk voorzien is van mooie accenten en het onderstel goed aangepakt is. Maar goed, het zal wel gaan tegenvallen waarschijnlijk.
De originele R5 Alpine Turbo woog/weegt 800 kg, de fase 1 van de E-Tech weegt 1423 kg(!). Deze fase 2 zal ongetwijfeld ook rond dat gewicht zitten. Dat wil zeggen, 7,2 kg per pk vs 10,1 kg per pk. Daarbij kon/kun je bij de R5 AT eenvoudig de ontsteking iets vervroegen en de (mechanisch ingeschakelde) vollast verlating uitschakelen, dan is er minimaal 120 pk beschikbaar (6,6 kg per pk), enige voorwaarde is dat je dan absoluut ron98 van hoge kwaliteit moet tanken.
Prima auto’tje in een moeilijk segment.
Maar zowel de achterlichten als de cavello-broek vind ik best aardig. Toen gabber te mainstream werd, heb ik nog 2 jaar getrained in de trainingsbroek; het was nog aardige kwaliteit ook.
Geen idee of de Clio ook kwaliteit is; ziet er prima uit, maar ik ga er nooit een kopen.
Whut?!
Vind je het heel erg dat ik hier geen soep van kan brouwen..
Als je het artikel helemaal hebt gelezen lijkt me dat de reactie duidelijk zou moeten zijn. Al kan ik me voorstellen dat sommigen hier te jong zijn om zich de Cavello-broeken te herinneren.
Een beetje over the top, maar zeker geen lelijk neusje.
Het enige dat me wel stoort is dat (naar mijn mening) de hoekige vormentaal van de neus nu wel erg ver afstaat van de rondere kont. Een soortgelijke redesign van kofferklep, achterbumper en -lichten zou het wat homogener maken denk ik