Opgegraven F1-legende Fangio blijkt zoon te hebben

Auteur: , 29 Reacties

Twintig jaar na zijn dood is de vijfvoudig wereldkampioen opgegraven en onderworpen aan een DNA-test. Die bevestigt wat Oscar Espinoza al beweerde: dat hij een zoon is van de legende.

Juan Manuel Fangio

Zonen-van Max en Carlos hoeven niet te vrezen voor concurrentie, Espinoza is namelijk al 77 jaar oud. Wel heeft hij in het verleden zelf geracet én was hij bevriend met Juan Manuel Fangio. Zijn moeder, Andrea Berruet, had lange tijd een relatie met Fangio. De legendarische coureur zelf hield overigens altijd vol kinderloos te zijn gebleven.

In 2000 komt het balletje aan het rollen als Espinoza aan een lokale krant vertelt de zoon te zijn van Fangio. Hij wordt niet altijd geloofd en dat leidt uiteindelijk tot een verzoek om DNA-onderzoek. De rechter stemt daarmee in en zo kan het gebeuren dat op 7 augustus, iets meer dan 20 jaar na zijn dood, Fangio wordt opgegraven.

Voor die tijd meldt zich echter een tweede persoon die claimt dat Fangio zijn vader is. Ook zijn moeder zou een relatie gehad hebben met de coureur, alleen veel kortstondiger dan Andrea Berruet. Wel lijkt deze Ruben Vázquez iets meer op zijn geclaimde vader. Van Oscar Espinoza is nu officieel bevestigd dat er een match is in het DNA en hij dus de zoon is van Fangio. Vázquez zal nog ongeveer een weekje geduld moeten hebben voor de uitslag van zijn DNA-vergelijking.

De grootste

Juan Manuel Fangio is volgens sommigen, waaronder Michael Schumacher, de grootste coureur ooit. Overigens was het diezelfde Schumacher die Fangio’s record van vijf wereldkampioenschappen in de F1 de boeken uit reed. Eigenlijk is het onbegonnen werk, coureurs uit de jaren ’50 vergelijken met meer hedendaagse helden. Maar dat zijn naam niet misstaat naast die van Senna en Schumacher, dat lijdt geen twijfel. Overigens verwijst de F in Zonda F ook naar Fangio, de Argentijn zou een adviserende rol gehad hebben bij de totstandkoming van Pagani’s eerste sportwagen.


V.l.n.r. Oscar Espinoza, Juan Manuel Fangio en Ruben Vásquez.29 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Leuk. Voor hem…
Gefeliciteerd
Ik weet het, de techniek kan het allang. Maar ik vind het nog steeds fascinerend dat je iemand na 20 jaar op kan graven om zijn of haar DNA te kunnen achterhalen en zien of iemand wel of niet zijn of haar kind is. Bijzonder.
Allemaal kale oude mannen, dat lijkt nogal snel…..
via iPhone app
@dizono: klopt! Sterker nog, Fangio was dermate betrokken dat de auto eerst Pagani Fangio zou gaan heten, maar dat wilde Juan niet, iets te veel eer volgens hem. Ook de keuze voor Mercedes motoren was geadviseerd door Fangio: dat waren de beste motoren volgens hem.

@dizono Dat heb ik nooit geweten van Pagani. Maar het is wel een mooi verhaal. Geeft een toch al zeer bijzondere auto nog net een beetje extra. Pagani Fangio klinkt ook prima. Ik zeg het 5e model van Pagani die gebouwd gaat worden zou de Fangio moeten heten. Gelijk aan het aantal kampioenschappen van de beste man.
@kilum: dat zal nog even duren dan, als je ziet hoelang de modellen van pagani in productie blijven
En wat is de toegevoegde waarde hiervan?
Nu kun je niet alleen opscheppen in de kroeg dat je moeder wat gerommeld heeft met een beroemde man, maar je kunt het ook nog eens bewijzen.
Beetje zielig allemaal.
@Hubert: Misschien omdat de beste man nu eindelijk weet wie zijn vader is, na 77 jaar geen vader in zijn leven gehad te hebben. Kan me voorstellen dat je daar wel nieuwsgierig bent.
@Hubert: Erfenis wellicht of iets nobeler: het zelf zeker willen weten. Stel dat je moeder je verteld wie je vader is maar niemand geloofd je. Kan me goed voorstellen dat je het dan echt zeker wilt weten.
@sketcher:
Dus je gelooft een vreemdeling eerder dan je eigen moeder.
Dan moet je jezelf doodschamen.
@Hubert: Je kent mijn moeder niet :)
Je kunt je toch wel voorstellen dat als iedereen je uitlacht of niet geloofd als je verteld dat je de zoon bent van een bekend (of onbekend) persoon dat je dat bewezen wilt hebben. Voor je zelf en wellicht ook voor de eer van je moeder.
@sketcher: Luke ik ben ook jouw oma!
@Hubert: omdat gelijk hebben niet automatisch betekent gelijk krijgen.
Denk dat het niet meer is dan een stukje persoonlijke voldoening.
En waarschijnlijk niet om geld draait.
Maar kan me dr ook in vergissen :)

@Hubert:
Eigenlijk komt het er op neer dat hij zijn moeder dus niet geloofde.
Dan moet hij daar de oplossing zoeken en zomaar iemand na 20jaar op gaan graven.
Zometeen wordt iedere beroemdheid opgegraven omdat mensen claimen dat ze een afstammeling zijn.
@Hubert: Geen enkele vrouw is betrouwbaar…
@norge:
De voorlopige tussenstand bij mij is 1-1.
Dus 50% is onbetrouwbaar.
Aan zijn gebit te zien heeft Fangio aardig wat vliegen gevangen met z’n open helm in dakloze racers.
@racerx: Of een crash in 1952 op Monza die hem bijna het leven koste… Hij stond toen vermoeid aan de start, omdat hij in de 24 uur ervoor zelf met een geleende Peugeot van ik geloof Parijs naar Monza is gereden.
@dizono: goede les voor ieder chauffeur…
Ik vraag me bij dit soort dingen toch altijd wel af of het de beide heren nou gaat om wie hun vader is, of dat ze daar totaal niet in geïnteresseerd zijn en het alleen om een erfdeel/royalties gaat. Ik kan me best voorstellen dat je op je 77e eindelijk wilt weten wie je vader is, maar aan de andere kant, waarom wacht je er zo lang mee? En waarom meldt die Vazquez zich pas als Espinosa in de publiciteit is getreden?
Hij blij…dat zn vader niet gecremeerd was..
Euhm… R.I.P. again?
“Mijn vadurrrrrr”
@str8six: hij had een tweeling toch broertje? ;)
Ik ben zoon van harrie mensch…. Krijg ik nu ook iets?
@henkhupelschoten:

Je moet eerst ff wachten totdat hij dood en begraven is. Pas dan kun je hem weer opgraven.
Geweldig toch voor die oude man? Dat hij eindelijk zeker weet wie zijn vader is. Ik begrijp hem heel goed.
Wat een prachtige auto is die 300SLR toch. Toen een race auto nog mooi mocht zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).