Opgelet! Politie test vanaf nu op drugs in het verkeer

Auteur: , 75 Reacties

De dudes hierboven zijn het er duidelijk niet helemaal mee eens.

Dezefotoheeftnietsmethetonderwerptemaken

Sinds afgelopen weekend mag de politie gebruikmaken van de zogeheten Drugs Check 3000. Deze speekseltest kan binnen een paar minuutjes aangeven of de bestuurder in kwestie onder invloed is van cocaïne, opiaten (heroïne, morfine, China White, Fentanyl etc.), amfetamine, methamfetamine, xtc en/of cannabis.

Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt bij 10 procent van de verkeersslachtoffers gebruik van drugs een rol en om dat tegen te gaan kunnen bestuurders vanaf nu worden gecontroleerd. Toch zullen de controles op verdovende middelen niet op dezelfde wijze worden uitgevoerd als alcoholcontroles.

Daarvoor worden met enige regelmaat speciale fuiken opgezet, wat bij controle op drugs niet zal gebeuren. Zie de Drugs Check 3000 vooral als een extra middel dat alleen mag worden ingezet als sprake is van verdacht gedrag. Denk daarbij aan knarsetanden, grote pupillen en andere symptomen waar de technoliefhebber (of de verstokte gabber) je alles over kan vertellen.

Wie betrapt wordt krijgt allereerst een rijontzegging van 24 uur. Vervolgens moet een bloedonderzoek uitsluitsel bieden, maar de uitkomst daarvan komt gemiddeld pas twee weken na de test. Aan de hand van die uitslag wordt de hoogte van de op te leggen straf bepaald.

Overigens geldt voor gebruik van alcohol en drugs tegelijk of gebruik van meerdere soorten drugs tegelijk een zero tolerance beleid. Hoe dat precies handen en voeten krijgt is ons niet helemaal duidelijk geworden. Wel weten we dat alle surveillanceauto’s vanaf nu met de Drugs Check 3000 worden uitgerust, alleen hebben slechts 370 trainers de benodigde opleiding genoten.

Volgens ons was het logisch geweest om zoveel mogelijk agenten op te leiden vóór het festivalseizoen, maar dat dat niet gebeurd is heeft vast een goede reden.75 reacties

Thc blijft 3 tot 5 dagen in je speeksel als recreationele stoner hang je er dus zo ie zo aan als ze je controleren. The war on cannabis word zo weer wat opgedreven in wat vroeger het vrije Nederland was. Je zal maar je job verliezen door je rijverbod dat je op maandag oploopt door een jointje die je vrijdag rookte.
@shiva:
Je zult maar deaudgereden worden door zo’n doorgesnoven mafkees die in een psychose verkeert, dit heeft NIETS met vrijheid te maken, maar alles met VERANTWOORDELIJKHEID.
Iedereen heeft de mondvol over drankrijders, die eigenlijk tot nu toe gediscrimineerd werden omdat er geen tests op drugsgebruik in het verkeer waren.
@desjonnies: Je hebt helemaal gelijk, maar er zullen wel duidelijke grenzen gesteld moeten worden. Drugs kan nog dagenlang aangetroffen worden in je lichaam zonder dat het nog enig effect heeft. Iemand die op zaterdag een leuke avond heeft gehad, zou dan bijvoorbeeld bij een controle op dinsdag alsnog de sjaak kunnen zijn.
@berlinetta: Vandaar dat men checkt waneer er sprake is van verdacht gedrag.
Als je in jouw geval zondag or maandag voor een of andere reden door de politie staande wordt gehouden, zal je geen drugstest krijgen op het moment je je netjes gedraagd. Dus daar zal t probleem niet zitten.
En mocht je op de maandag die test wel krijgen omdat de agent jouw nette gedrag niet ‘herkent’, dan zal die bloedtest na 2 weken ook wel uitwijzen dat het een paar dagen terug was dat je aan het feesten was en dat zit je goed.
@gregorius: Ik weet het nog niet zo zeker. Ik heb een artikel van Trimbos gelezen waaruit volgde dat het nog een lastig verhaal gaat worden om aan te geven wanneer iemand nou precies heeft gebruikt.
@berlinetta: Nee dat zal het niet. Je kan niet zien hoeveel dagen geleden het is, alleen in welke hoeveelheden het aanwezig is. De verwerking van de stoffen verschilt per persoon. Dus aangezien er staat dat alcohol+drugs zero-tolerance is, kan je wel degelijk onterecht een groot probleem hebben. Als je op zaterdagavond een joint rookt, en maandag bijvoorbeeld aan het einde van je voetbaltraining 1 fluitje pils drinkt, en je wordt vervolgens onderweg naar huis aangehouden, ben je de sjaak terwijl je in principe volledig rijvaardigheid bent.
@trbn: ben ik het ook volledig mee eens. Het lijkt mij niet te checken of het die dag was of niet. Denk ook idd dat ieder lichaam het op een ander tempo afbreekt. Dan nog het volgende dan is de ene van een klein beetje bijv wiet ondersteboven. (Kan van een paar trekjes) terwijl de ander die dat vaker doet er 10 kan roken en je er niks aan merkt….
@gregorius: lijkt me ook moeilijk want zolang het bloed nog in je lichaam zit zullen de stonden worden afgebroken en dat lijkt me niet als ze het 2 weken bewaren….
@3246cm252kw: de stoffen….
@desjonnies:
Ik geef je gelijk dat rijden onder invloed strafbaar moet zijn en de pakkans groter. Maar trek die lijn eens door en stel dat je alcohol ook 3 tot 5 dagen later nog kon terug vinden. Dan rijd 90% van Nederland onder invloed.
Stel dat ik zaterdag was gaan feesten dan mag ik vandaag mijn job niet uitvoeren en dat is belachelijk.
@shiva: Het rijden onder invloed is belachelijk. Als je zoveel gezopen hebt dat je drie dagen daarna nog steeds meer dan het toegestane promillage aan alcohol in je bloed hebt dan vind ik het logisch dat je niet mag rijden. Ik weet eerlijk gezegd niet of je bewering klopt.
@pomoek: je snapt ‘m niet…
@pomoek: Nope als hier de plank is, dan sla jij helemaal DAARRR
@shiva: en @ozan: Excuses, ik heb het oorspronkelijke bericht van audir8v10 inderdaad niet goed gelezen. Mijn speciale dank aan @audiR8v10 die speciaal vannacht is opgestaan om, ruim 12 uur na mijn swing and miss, mij er nogmaals op te wijzen dat ik het bij het verkeerde einde had. All caps is overigens gillen op het internet en mag eigenlijk niet op Autoblog. Maar nu ben ik een kniesoor. Bedankt voor uw bijdragen in ieder geval.
@pomoek: ben net weer vader geworden vandaar het vreemde tijdstip en dat ik wat achterloop op de artikelen ;-)
@audir8v10: Gefeliciteerd en geniet er van!
@pomoek: dank je! Excuses voor gegil, word beïnvloed door het newborn gehuil haha
@shiva: Ga je toch lekker fietsen. Ik word in ieder geval liever niet aangereden door zo’n stoner…
@trustmeiamanengineer: Want wiet heeft na 24 uur nog hartstikke veel effect op het menselijke lichaam? Ik geloof trouwens dat cocaine, XTC e.d. weken/maanden in je bloed blijft circuleren.. Veel plezier dan, kun je half NL achter de tralies zetten. Wel een goede manier om Amsterdam autoluw te maken trouwens…..
Voordat moraalridders roepen – nee, ik ben ook zeker tegen het onder invloed rijden..
Overigens, @mauritsh: is dat 10% inclusief drank (verdovende middelen) of specifiek drugs?
@lekkaah: xtc en coke enzo vind je juist niet terug, alleen de stoffen die vrijkomen bij afbraak, en die maximaal 3 dagen, wiet juist tot een week
@junior540: Ik heb gelezen dat het wel veel langer kan duren en dat het ook per persoon verschilt. Kan het artikel alleen ff niet meer terug vinden helaas.
@Junior540: je kon volgens mij tot 2-3 maanden na gebruik sommige harddrugs nog aantonen. Juist door de stoffen die vrijkomen bij de afbraak die normaliter niet aanwezig zijn in het lichaam.
@lekkaah: Half Nederland en het halve politiekorps. Bureau Snuiflaan…
ik Heb stoned me rijbewijs. Gehaald….. Wat lullen ze
@braapp: zou mooi zijn als je dat kan bewijzen. Want dan heeft het CBR dus gezegd dat je toen wel degelijk rijvaardig was! Het mooie is dan ook dat je waarschijnlijk nog geen uur voor je examen heb gesmookt, of niet?
@shiva: na om-en-nabij de 12 tot 14 uur slaat de speekseltest niet meer uit.

Echter mag je na om-en-nabij de 4 uur na een joint weer rijden. De speekseltest zal dan wel aanslaan, waarna een bloedonderzoek volgt om te kijken of je wel onder de maximale grens van 3 zit.
@dennisdd: 3 microgram THC in dit geval.
@shiva: niet meteen zeuren. Pas als je rijgedrag er aanleiding toe geeft word je er uitgepikt en mag je de speekseltest doen. Dus als je je gedraagt in het verkeer is er niks voor jou aan t handje.
Goede zaak. Er zitten genoeg mensen zo leip als een pijp achter het stuur. Cannabis is dan wel weer discutabel.
@gekkenhuis: Vriend van me heeft een paar jaar geleden zo stoned als een garnaal met 90 in de bebouwde kom over een doorgetrokken streep in een overzichtelijke bocht ingehaald en een tegenligger de puinpoeier in gereden. Achteraf geeft hij toe dat hij dat nuchter nooit gedaan zou hebben. Het is wel lastig als het een paar dagen in je bloed blijft, maar ik mag aannemen dat ze daar wel rekening mee houden.
@markie123: Meeste mensen die stoned rijden, die gaan juist van 30 i.p.v. 50 rijden.
@markie123: onzin gewoon een excuus dat de drugs dat heeft gedaan. Dan ben je toch echt al zelf niet lekker in je pan….
@3246cm252kw: Ik verzin het niet, daar zou ik ook geen baat bij hebben. Hij heeft alleen aangegeven dat hij het verkeer in een stonede bui allemaal wat minder serieus nam toen en daarom dacht dat dat ‘wel even kon’. Achteraf is hij blij dat het hem alleen een punt gekost heeft en dat er geen zwaargewonden zijn gevallen.
@markie123: ja maar dat is om onder ze problemen uit te komen, duidelijk toch? Zal anders wel wat anders doorheen hebben gezeten…
Dusss.. Dankzij mijn door de dokter voorgeschreven amfetamine kan ik straks dus een half uur voor joker langs de weg komen te staan?
@jaguarjunk: en je bloed laten prikken 😂 misschien wel iedere dag als ze de pik op je hebben… krijgt half NL zo’n Hero armpje 😂😂😂😂
Auto’s en drugs gaan niet samen, autosleutels daarentegen…
@2wheeler: “even aan de sleutel ruiken”
@marc94: inkakken is bij pakken
@rob5nismo: en doorpakken
Slechts 370 trainers… Dus wat krijg je straks, Ja, HoofdAgent Bromsnor was niet bevoegd die test af te nemen… Seponeren…
Vind het altijd een moeilijke discussie, zeker wat betreft Canna. Als jij vrijdagavond na je werk 1 joint rookt als ontspanning en pas maandag weer in de auto stapt oid, ben je bij controle alsnog de lul. Terwijl het effect allang weg is. Dan moet je dat spul eigenlijk ook niet meer gedogen.
@e34m5touring: Ik hoorde vanochtend op de radio dat cannabis inderdaad lang in urine en bloed terug te vinden is, maar in speeksel max. 14 uur. Ongeacht hoe vaak degene heeft gerookt. Hij (die er verstand van schijnt te hebben) beweerde zelfs dat de meeste mensen na 4u al in staat zijn weer te (mogen) rijden. Maar goed, vraag het me af.
@20vtsport: het verhaal klopt. Je mag na om-en-nabij 4 uur weer rijden omdat de THC dan is afgebroken tot minder dan 3 microgram.

De speekseltest slaat echter 12-14 uur uit maar is alleen een indicatie. Een bloedonderzoek zal dan aantonen of je onder de 3 microgram zit.

De vraag is alleen, krijg je je rijbewijs in de tussentikd terug tot uitslag bloedonderzoek? Dat duurt namelijk al gauw 3 maanden bij het NFI.
@dennisdd: lees de text: 24urig rijverbod.
@peug206: dat zegt nog niks. Je kunt ook een rijverbod krijgen voor 24 uur én tegelijk je rijbewijs kwijt zijn. Het rijverbod geldt dan voor fiets e.d.
@dennisdd: sws mag je ook met drugs op niet in het verkeer participeren. Dat geld ook voor alcohol. Maar zoals het artikel doet suggereren krijg je dus 24u rijverbod en geen invordering. Al ben ik van mening dat ze dat wel gelijk moeten doen. Moeten ze wel zorgen dat binnen een week de resultaten van het lab binnen zijn en anders teruggeven tot de rechtzaak.
Drugs en verkeer gaat gewoon niet samen.
Gvd nu kan ik niet meer veilig en straffeloos 300 rijden terwijl ik 12 lijntjes door mijn neus geduwd heb. Waar gaat het geen met Nederland. I blame Rutte.
@nvn1993: ja daar ga je hard van he 12 lijntjes
Kan aan mij liggen maar werd/word alcohol niet als hard-drugs gezien..
@vtechlover: Nee, volgens de wet niet. In mijn ogen zou het dat wel moeten zijn.
@berlinetta: je kunt ook overdrijven hoor. Alcohol is niet erg verslavend. Je kunt er heel goed een beetje van nemen en dan weinig effect ervan hebben. Ook is het niet schadelijk als je het met mate inneemt.
@lekbak: daar zijn een hoop onderzoekers het even niet met je eens..
@kle500: ook een hele hoop onderzoekers wel. Dat zegt helemaal niks dus.
@lekbak: Volgens mij kent alcohol de meeste verslaafden van alle middelen bij elkaar. En van alcohol kun je echt hele domme dingen gaan doen. Je kan er een compleet ander mens door worden. Daarom vind ik het niet wezenlijk verschillen van harddrugs.
@berlinetta: alcohol is dan ook veel toegankelijker. En dan niet een beetje maar volkomen onvergelijkbaar veel toegankelijker.

Ga nu eens kijken naar het percentage alcohol gebruikers wat verslaafd is vs die van officiële drugs. Of het percentage gebruikers wat helemaal van de wereld is (de meeste drugs soorten scoren hier 100%)! Dan zie je opeens hele andere resultaten en valt alcohol heel erg mee.

Statistiek is alleen nuttig als je naar de juiste dingen kijkt. Alleen aantallen heb je geen flikker aan om te bepalen hoe gevaarlijk het is.
@lekbak: Dat ben ik met je eens. Als je het in perspectief plaatst. dan kennen de drugs relatief gezien meer verslaafden. Ook ben ik het met je eens dat alcohol makkelijk te verkrijgen is, maar dat is harddrugs ook. Als je eenmaal weet hoe je eraan moet komen, is het net zo makkelijk als even naar de winkel gaan.

Hoe dan ook, feit is gewoon dat er een goede maar rechtvaardige oplossing moet komen voor de idioten die onder invloed gaan rijden, ongeacht wat ze in hun mik hebben. Ik heb er mijn twijfels bij of de drugstesten wel rechtvaardig genoeg zijn.
@berlinetta: daar ben ik het helemaal mee eens. Dagelijks sterven mensen aan misbruik van drank, maar heb nog nooit iets gehoord door misbruik van wiet….
@mauritsh: Volgens mij is er een groot tekort aan agenten, zo las ik vanmorgen in het nieuws. Zou goed kunnen dat het lage aantal van 370 agenten daar ook mee te maken heeft.
Drugs Check 3000. Want Drugs Check 2000 is zóóóó 2016.
En mensen die ritalin (=speed, =amfetamine) gebruiken tegen ADHD?
Verplicht doktersverklaring bij zich hebben?
@junior540: Niet onverstandig denk ik.
Hahaha die foto! In België bestaat het systeem al langer, wordt nog nauwelijks over gesproken. Tests bleken onbetrouwbaar, weet niet of ze in de praktijk nog worden uitgevoerd.
Nou allemaal aan de 4fmp die staat er niet bij en zo nog een heel stel.
@thomasthomas: Dat spul is toch onlangs ook verboden? Als het er nu nog niet op staat, dan zal het iig niet meer lang duren.
@thomasthomas: 4fnp is een amfetamine
Ik Heb stoned Me rijbewijs Gehaald….
@braapp: Daar mag je trots op zijn knul. Gelukkig zat er een nuchtere instructeur naast je om op te letten zodat jij dat niet hoeft te doen met je stonede kop.
@berlinetta: dus jij wil zeggen dat ik zonder oplette me rijbewijs Heb gehaald…. Dan zou de nuchtere instructeur…. Ook niet opgelet Hebben….
@braapp: Je hebt in ieder geval niet opgelet tijdens Nederlands op school.
@berlinetta: Heeft hij ook stoned gehaald waarschijnlijk…
@berlinetta: jij hebt duidelijk nooit geblowd… Zou Je stuk chiller Zijn….
@braapp: waarom heb je de drang om dit aan ons te melden? Je zegt het zelfs twee keer… Verwacht je hier hele positieve reacties op te krijgen?
@thenotorioust18: nou om aan te geven…. Dat Je gewoon kan rijden als Je stoned bent geweest de vorige dag…
@braapp: Ik ben helemaal met je eens dat je gewoon kunt rijden als je de vorige dag stoned was! Wel een beetje opvallend argument ervoor… Het zegt zegmaar helemaal niets… Ik zie tenminste geen link tussen ‘ik heb stoned mijn rijbewijs gehaald’ en ‘ik kan gewoon rijden als ik gisteren een jointje heb gerookt’.
Daar Moet Je ook een toeter voor gerookt hebben

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).