Opgelet! Schoolkinderen fietsen steeds slechter

Auteur: , 49 Reacties

De meest dodelijke maand voor fietsende schoolkinderen komt eraan en die kids fietsen steeds slechter. Wees dus goed voorbereid als automobilist!

De scholen zijn weer begonnen

Vandaag beginnen veel middelbare scholen weer en dus gaan er de komende maand veel ongeoefende kinderen de weg op. Deze kids moeten vaak een nieuw traject fietsen dat veel langer is dan het ritje naar de basisschool. Dat doen ze ook nog eens bepakt en bezakt met enorme tassen vol schoolboeken.

Met name september blijkt daardoor een risicomaand voor de fietsende scholier, blijkt uit onderzoek van SWOV. Gemiddeld zijn er in de maand september 187 12-jarige fietsslachtoffers te betreuren die dodelijk- of zwaargewond raken. Ter vergelijking: in de leeftijd van 13 tot 15 zijn dit er “slechts” 103 in dezelfde maand. Kinderen gaan overigens steeds minder goed fietsen, iets wat ongetwijfeld samenhangt met het gebruik van smartphones.

De stichting Veilig Verkeer Nederland start de campagne “De scholen zijn weer begonnen” weer op en vraagt daarmee aandacht voor de veiligheid van de schoolkinderen. Natuurlijk is het aan de kinderen om zich zo veilig mogelijk te gedragen, maar een beetje extra oplettendheid van de automobilist kan nooit kwaad.49 reacties

In het kort: kijk uit je doppen kinderen doen het niet!
@freezzr: Niet alle kinderen maar ik fietst nog steeds netjes hoor.. 😤
@casperfcb: sorry had er niet rekening mee gehouden dat hier ook schoolkinderen reageren.
Mijn “neefje” zit met smartphone op fiets en slingert van links naar rechts…zucht.
@spidermann: terwijl hij comments post op AB?
Alle fietsers helmplicht. Zal een hoop doden schelen.
@snorrie: Het zal je misschien verbazen maar uit onderzoek is gebleken dat dat helemaal niet waar is (in Nederland). Omdat fietsers zich dan nog veiliger voelen stijgt het wangedrag met als gevolg evenveel of zelfs meer slachtoffers.
@volvov70: alle fietsers een rolkooi dan maar?
@snorrie: alle fietsers met de auto!
@snorrie: een verbod op telefoon in de hand lijkt me veel beter. Overigens helpt een helm bij eenzijdige ongevallen, maar als je aangereden wordt is de schade aan het lichaam met of zonder helm hetzelfde.
@snorrie: fietsen verbieden, iedereen in de auto.
@snorrie: Niet in lichamelijke schade. Die valt wel mee, hoewel vooral neurochirurgen zich er al jaren druk om maken; die moeten de hersenletsels weer opknappen. De meest voorkomende schade is arm- en beenbreuk, en daar doe je met een hem niet veel tegen. Waar het wel in zal schelen zijn de aantallen. Wie een helm moet dragen op de fiets, neemt net zo lief de fiets niet, hoewel ook dat misschien een kwestie van wennen is.
Ik zit zelf op de middelbare school en: wat een mongolen op de fiets zeg! Alsof ze het net hebben geleerd!
@zweed: klopt er zijn heel vel mensen rond de middelbare scholen die denken dat ze op de speelplaats van hun basis school fietsen. Mvg middelbare scholier
Vaak zijn het de locals die de regels niet in acht nemen. Omdat de gestresde (huis)moeder te laat van huis is vertrokken. En haar kind niet 2 min later kan ophalen. Omdat ze nog zoveel te doen heeft. Echter wel huilen als iemand anders iets te hard rijdt. Iets met spelende kinderen en haar kind heilig is.
@dailydriver: Idd, je ziet het in onze wijk ook vaak genoeg. Ook (huis)vaders hoor in een MPV die nog snel even kinderen moet afzetten voor hij naar kantoor gaat. Vertrek dan eerder of accepteer dat je wat later bent.
Ik ben eigenlijk verbaasd dat het er nog zo “weinig” zijn. Wat ik allemaal wel niet tegenkom zeg;
– hoe kun je je kind corrigeren als je er 100 meter achter fietst en met een andere ouder aan het kletsen bent?
– waarom laat je je kind aan de buitenkant fietsen ipv tussen jou en de stoep?
– leer je kind zijn/haar hand uit te steken! (zelfde geldt trouwens voor automobilisten die te lui of te dom zijn om hun richtingaanwijzer te gebruiken)
– in het verkeer ben je met één ding bezig: het verkeer. Dus niet je telefoon (ook hier geldt dat weer voor automobilisten).

Allemaal inkoppertjes, maar als je als ouders je kinderen de basics al niet eens kan bijbrengen….

Overigens kan alles aan de fietskunsten van de kinderen worden verweten (niet door AB, hulde voor de laatste opmerking zeg ik als vader die omver is gereden met dochtertje voorop door een bejaarde die niet uitkeek), maar als ik zie wat een debielen af en toe hier door de wijk scheuren hou ik mijn hart vast. Ook voor de kinderen die wel kunnen fietsen :(
@casperh: vergeet ook naast de tassen de oh zo belangrijke smartphone niet; belangrijker op op social media bezig te zijn dan op het verkeer te letten…
@406_v6: serieus? Lees het artikel nog eens, anders ;)
@CasperH: my bad, sorry!
Natuurlijk kan extra opletten als automobilist geen kwaad, maar het is ook wel lekker dat je kind de route naar school al een paar keer heeft gefietst. Dus als het goed is, zijn alle vaders of moeders al een paar keer opde fiets gestapt met hun kroost. Als het goed is…
@awesome: Nu je het zegt… ik ben inderdaad een paar keer met mijn vader naar school gefietst in de zomervakantie voor ik naar de middelbare ging. Nog 10 jaar en dan doe ik hetzelfde mijn dochertje :)
Goede voorbereiding is het halve werk.
@galant: Ook mijn dochertje is natuurlijk een dochTertje
Elk jaar het zelfde liedje. Ouders brengen hun kinderen tot groep 8 elke morgen met de auto en nu gaan ze fietsen en bakken en snappen die kinderen er geen zak van. ” oh ik dacht dat ik voorrang had als ik haaientanden heb ”
@bmw1m: die hebben ook niet opgelet bij het verkeersexamen… Oh, wacht! Daar zitten diezelfde ouders in een plastic tuinstoel langs de weg, met een telefoon in hun handen.
@awesome: Hahaha
Oh, @CasperH mocht je niets te doen hebben, wil je die laatste zin komen herhalen bij de basisschool van mijn zoontje?
Al die gekke huismoeders in hun Opel Corsa zitten nu al óf in de stress, óf zijn zo blij dat ze hun kinderen weer naar school mogen brengen dat ze nu al een waas voor de ogen hebben.
De eerste had al bijna een maatje 41 in haar rechter voorspatbord staan, achterlijk wijf.
@awesome: jij heb ook kleine voeten…
@gwnbmw: klopt. Maar wel grote handen en je weet wat ze zeggen over mannen met grote handen he ;)
@awesome: die hebben grote handschoenen?
@awesome: Ja maar ook mama’s hebben het “druk” met Facebook en whatsapp, kinderen zijn hinderen anno nu
Dat is dan algemeen genomen. Ze hebben mij zeker nooit zien fietsen?? Ze behendig als een weet ik veel wat
@jeppie:
Juist die “behendige” fietsers moet je voor oppassen. Die bedenken de meest creatieve “oplossingen” die hen het meest gunstig uitkomt maar die je als mede verkeersdeelnemer totaal niet verwacht.

Doe gewoon wat de regels voorschrijven en het komt best goed. Soms sta je dan iets langer te wachten maar je komt in ieder geval veilig thuis.
@Original_Arnoud: klopt, ik fiets elke dag (ben 16 jaar) en als ik ergens een gaatje zie, dan fiets ik er meteen in, ik probeer altijd zo min mogelijk oponthoud op me weg te krijgen wat mij hindert, want steeds stoppen voor 10 sec. en dan weer gaan houd ik niet zo van.

Als er ruimte is om gewoon meteen door te knallen (ik fiets best hard) dan doe ik dat. Ik kijk ook erg goed uit of het veilig is.

Ik heb ook al regelmatig verschillende keren een automobilist moeten waarschuwen dat er een auto of fietser van rechts komt.

Ik kijk ook altijd erg goed om mij heen (ik wil graag weten wat er allemaal om mij heen gebeurt qua verkeer enzo)
Ik ben ook al een paar keer bijna aangereden omdat sommige mensen gewoon niet opletten of geen voorang geven.
Het is tot nu toe altijd goed gegaan en dat wil ik graag zo houden.

Ik vindt mijzelf wel een behendige fietser en dan zoek je inderdaad het gevaar wel een beetje op.
Laten we beginnen om te proberen allemaal wat verdraagzamer te zijn in het verkeer.

Het lukt mij ook niet altijd, en ook ik irriteer me zeer regelmatig. Maar het is zoveel beter voor je hart en je bloeddruk als je de tijd neemt voor je reis. Want iedereen maakt fouten, ook ik.

En wat verwachten we van scholieren? Als ik kijk hoe ik zelf vroeger op de fiets rees verbaas ik me er nog over dat ik niet al een paar keer blijvend invalide ben gereden. Dus bij deze mijn dank nog voor alle lieve automobilisten die mijn gebrek aan ervaring in het verkeer netjes hebben gecorrigeerd zonder dat er slachtoffer zijn gevallen :)
Het zou al een hoop schelen als ouders hun kinderen naar de basisschool laten fietsen, en niet met de auto brengen omdat het verkeer zo gevaarlijk is. Dan kun je namelijk nog meefietsen en ze op gevaren wijzen.

Mijn dochter van 8 fietst ook naar school, af en toe zelfstandig, waarbij op een afstand van ongeveer een kilometer twee keer een redelijk drukke weg overgestoken moet worden (waarvan één met zebra, daar moet ze lopen). Door andere ouders worden we volledig voor mesjogge verklaard, maar op deze manier leert ze het wel.

Overigens, de stelling “schoolkinderen fietsen steeds slechter” mag dan waar zijn, maar “automobilisten anticiperen steeds slechter” is op z’n minst net zo waar. Vóór de school is een 30km/u zone met zebrapad, maar hoeveel automobilisten daar gewoon doorscheuren als je al met een voet op het zebrapad staat…
@potver7: ik snap de andere ouders wel. Maar ben het alsnog met jou eens.

Jij neemt een risico. Je dochter heeft nu een grotere kans op ongelukken maar als het goed gaat wordt ze er beter van (hopelijk). Dat soort risico’s mogen tegenwoordig niet meer genomen worden van de maatschappij. Zelf nadenken wordt ontmoedigd, iedereen moet overal tegen beschermd worden. Ook de automobilist met die adviessnelheden bij klaverbladen enzo, komop iedereen weet toch dat er een bocht aan komt? Hou toch op met die betutteling. Complimenten voor je aanpak dus!
@potver7: Heel goed. Ik woon vlak bij een school en het is ongelooflijk hoeveel risico er wordt genomen. Door kinderen (dat is normaal, als kind hoef je je niet als volwassene te gedragen) door ouders (op de stoep fietsen, kletsen en niet uikijken wat ik niet normaal vind) en door automobilisten, hard aan komen rijden, auto op de stoep kwakken, kind de deur uitgooien en de straat laten oversteken door het verkeer, ik heb het allemaal al zien gebeuren en bijna fout zien gaan.

Kinderen hebben geen rijbewijs, automobilisten wel. Als automobilist heb je dus geleerd hoe je je in het verkeer moet gedragen. Neem je verantwoordelijkheid en let eens wat beter op.
Ik moet vandaag fietsen naar school ik kijk wel uit
Iedere weggebruiker moet gewoon uit zijn doppen kijken, dat is een feit.

Maar wat ook mag gezegd worden (alvast toch in België): ondanks dat de fiets jaar na jaar gepromoot wordt heeft de helft van de dorpswegen in mijn buurt nog steeds geen fietspad… dit terwijl er dagelijks heel wat kinderen bijna verplicht zijn om die weg te nemen naar school.
En nee, die rode strook die tegenwoordig oh zo makkelijk geschilderd wordt op het asfalt noem ik geen fietspad. Wat dat wel is, is de ruimte die oorspronkelijk bedoeld is voor voertuigen plots versmallen zodat elkaar kruisen, laat staan een fietser veilig te passeren, quasi onmogelijk wordt. Daar komt nog bij dat iedereen tegenwoordig aan de crossover gaat, maar nooit geleerd heeft dat dat ding breder is dan hun oude Toyota Corolla.

En dan klagen dat er gewonden/doden vallen…? Iedere Belg betaalt genoeg belastingen om heel het land vol te leggen met fietspaden. Maar ach, enkele megalomane projecten zijn vast belangrijker…

Tot daar mijn zure oprisping van vandaag.
Verkeersdoden fiets in NL (in 2000 / 2010 / 2013 / 2014):
totaal: 233 / 162 / 184 / 185
80 jaar: 29 / 38 / 43 / 38

Het aantal verkeersdoden is de laatste jaren helaas weer gestegen, maar om daar nou de oorzaak van te zoeken in steeds slechter fietsende kinderen is wel heel erg gemeen @casperh , kijk eerst maar eens naar je eigen (toekomst). Want met name mannen van boven de 40 worden in rap tempo levensgevaarlijk. ;)
@stephanotis:
Verkeersdoden fiets in NL (in 2000 / 2010 / 2013 / 2014):
totaal: 233 / 162 / 184 / 185
80 jaar: 29 / 38 / 43 / 38
Nog 1 poging zonder voor html-tags aangeziene kleiner-dan-tekens:

Verkeersdoden fiets in NL (in 2000 / 2010 / 2013 / 2014):
totaal: 233 / 162 / 184 / 185
tot 15 jaar: 30 / 9 / 5 / 13
15-20 jaar: 20 / 10 / 8 / 8
20-30 jaar: 12 / 8 / 10 / 6
30-40 jaar: 5 / 19 / 4 / 5
40-50 jaar: 15 / 11 / 13 / 16
50-60 jaar: 23 / 16 / 20 / 16
60-70 jaar: 34 / 23 / 28 / 27
70-80 jaar: 51 / 42 / 53 / 56
tot 80 jaar: 29 / 38 / 43 / 38

Het aantal verkeersdoden is de laatste jaren helaas weer gestegen, maar om daar nou de oorzaak van te zoeken in steeds slechter fietsende kinderen is wel heel erg makkelijk en gemeen @casperh, kijk eerst maar eens naar je eigen (toekomst). Want met name mannen van boven de 40 worden levensgevaarlijk. ;)
@stephanotis: ik zeg toch helemaal niet dat het hogere aantal dode fietsers te wijten is aan slechter fietsende kinderen? Dat maak jij ervan!

En ik zit voorlopig nog zeker zeven jaar in de leeftijdscategorie met de minste fietsdoden, trouwens :P
Misschien moet ik mn fietsgedrag toch maar ns verbeteren dan, geen zin om een van de 103 te worden…
@scottishcarspotter2000: moet ik misschien ook maar eens gaan doen
Zoals mijn vader altijd al zei, ga er altijd vanuit dat alle andere weggebruikers idioten zijn. En de fietsers zijn het ergste. Geen licht, door rood, en meer van dat soort geintjes.
@dutchdriftking: rechtdoor op dezelfde weg hebben fietsers ook nooit van gehoord, klauw uitsteken en motorkap zwemmen maar…
Is de kans om binnenshuis te verongelukken ook niet groter dan buitenshuis?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).