Per 1 november einde ‘anonieme boetes’ voor leaserijder [updated]

Auteur: , 36 Reacties

Leaserijders die regelmatig relatief zware overtredingen begaan en nu nog schuilen onder de paraplu van hun leasemaatschappij kunnen dit niet lang meer doen. Vanaf 1 november a.s. zijn deze verplicht de identiteit van de bestuurder aan Justitie te verklikken.

Veelplegertje

Het was voor mij in de leasetijd altijd wel een geruststellende gedachte: geen aantekening als je eens werd geflitst met bijvoorbeeld meer dan 30 km/u te hard. Immers, de auto staat niet op jouw naam, maar op die van de leasemaatschappij, dus alles ging op de grote hoop, en jouw naam kwam nooit bovendrijven.

Ivo Opstelten, onze privacyminnende minister van Justitie (die dat anonieme huren ook al niets vindt), wil op deze manier alle veelplegers gelijk benaderen, en daar valt wat voor te zeggen.

Immers, met een verleden van meerdere zwaardere overtredingen zal de Officier van Justitie hier bij een volgende constatering qua strafmaat rekening mee houden. De particuliere chauffeur met precies hetzelfde op zijn kerfstok als de leaserijder komt er dan veel ongenadiger van af, simpelweg omdat de laatste zich achter zijn leasemaatschappij heeft kunnen verschuilen.

Het lijkt er op dat de enige overtreders de nu nog door de mazen van de wet kunnen sluipen chauffeurs van bijvoorbeeld koeriersbedrijven zijn, waarbij hetzelfde autopark door een wisselend personeelsbestand wordt gereden.

Bij een staandehouding was je sowieso al altijd het bokje, maar we weten dat bijna alle boetes in Nederland niet door staandehouding tot stand komen. Het plan kwam al eerder in het nieuws, maar nu hebben we een definitieve ingangsdatum. Nog 2 maandjes anoniem knallen…

Foto credit: autojunk.nl

Update 08-11: Het CJIB heeft het systeem nog niet klaar. Voorlopig heeft het de status ‘onbepaald vertraagd’.36 reacties

Hulde, eindelijk wordt dat stuk rechtsongelijkheid gerepareerd.
En nu maar hopen dat de dames en heren zich nu ook iets socialer door het verkeer gaan bewegen, al zal dat ijdele hoop zijn.
@smartass: +1 voor deze moraalridder…
@pjp911:
Dus u vindt het eerlijk dat een bij een persoon die zelf zijn auto koopt de boetes steeds hoger worden in geval van recidive en dat een leaserijder daar niet bang voor hoeft te zijn?

Dat heeft niks met moraalridder van doen maar met gelijke monniken, gelijke kappen.

Maar goed, je zal hier vast last van krijgen en preken voor eigen parochie.
@smartass: Onzin, als je nu als leaserijder ookal veel te hard rijdt (dus ook 30+ te hard binnen de bebouwde kom), vraagt justitie je naam ookal op. En als jij gelijke monikken, gelijke kappen belangrijker vind dan de enge ideeen van de gek Opstelten, dan moet je lekker in een communistisch land gaan wonen. Gelijke belastingtarieven, goede klik-service bij de overheid, geen last van uitslovers of andersdenkenden en vooral geen vrijheid en/of privacy.

Maar die buurman – waar je al jaren afgunstig naar kijkt omdat die af & toe wegkwam met een boete en een leasebak, nou die heb je dan echt hoor ! Fijne karaktertrek …
@pjp911: en -1 voor jou! Helaas kan dit niet bij Autoblog…
@smartass: Als jij netjes rechts blijft rijden dan zal je geen last van mij hebben. En wel je spiegeltjes en richtingaanwijzer gebruiken als je naar de linkerbaan toe schuift. Dan hoef ik geen mobiele kofferbakklep controle uit te voeren. ;)
@SDM:
Als je bij mij een mobiele kofferklep controle uit wenst te voeren dan zit je voor mij, achteruitrijden is niet echt gebruikelijk op de snelweg.
Dus of je remt onnodig of ik zit er te dicht op en jij wenst niet terug te gaan naar de baan waar je thuis hoort.
@smartass: LOL! Al ben ik dan waarschijnlijk heel blij dat jouw auto niet mijn auto is, (ga er althans van uit dat je geen Tatra 613 rijdt).
@benzinehoofd:
U rijdt een Tatra 613?
Gaaf man, lekker excentriek en je zal niet snel met je sleutel bij de verkeerde auto staan.
Ik mag dat wel, lekker eigenwijze keuze.
Ik rij een Smart Roadster, daar zijn er hier op dit blog ook maar een paar van.
@smartass: Was het maar waar! Een Smart Roadster is zo’n beetje de enige andere auto met motor achterin die ik hebben wil, maar die heeft toch geen bagageruimte voorin?
@benzinehoofd:
Jawel, voorin zit de kofferruimte, tenzij je een coupé hebt kan je achterin boven de motor nauwelijks meer kwijt dan een attachékoffertje.
@smartass: het lokale ‘wagenpark’: Škoda Octavia (dus toch een Tsjech, maar zonder de ‘wow factor’), een E30 323i, en een Smart City Coupé.
@benzinehoofd:
Op die 323i mag je wel zuinig zijn, dat wordt geheid een klassieker.
De citycoupé trouwens ook, ik stond er vorige week versteld van hoeveel ik er in Zwitserland tegen kwam. Daar is best een grote club liefhebbers van die ze netjes bijhouden.
@smartass: Cool, weer wat geleerd. Wees gerust: de E30 en de City Coupé worden gekoesterd, temeer omdat laatst genoemde een limited edition is.
Waarom werd dat überhaupt zo gedaan? Je hebt toch gewoon een rooster met wie wanneer met welke auto rijdt? Combineer met tijd en datum van de foto et voila.
@6cylinder: Precies, zou ook voor koeriersbedrijven en dergelijke geen probleem moeten zijn om de naam van de chauffeur te achterhalen. Sterker nog, je dacht toch zeker niet dat die bedrijven de boetes zelf betalen? Die worden heus wel doorberekend aan de chauffeur…
@potver7: De tweede alinea wekt wel die indruk.
Maar het gaat dus niet om afzonderlijke boetes maar om de verzwaring van de straf naarmate je meerdere overtredingen begaat.
@potver7: Als de boete / overtreding echt te gortig is en het (koeriers-) bedrijf de naam van de chauffeur niet kan overleggen, dreigt justitie vaak het op naam van de eigenaar te benoemen. In hoeverre ze dit juridisch hard kunnen maken is me verder onbekend, maar justitie speelt onder die machtsgeile Opstelten erg smerige spelletjes …
@dawwg:
Volgens mij zit gezellig een bakkie doen met Ivo er voor jou niet in. Vanwaar die frustratie?
@smartass: Omdat ons Ivo niet verder komt dan:
hurr durrrrr AANPAKKEN durrr OPSLUITEN..
@6cylinder:
Ik vind het ook een ongelooflijke bal hoor, ik kon alleen zijn frustratie niet plaatsen.

Zijn aannames dat ik afgunstig naar de buurman (die hij niet eens kent laat staan wat hij rijdt) zou kijken en dat ik beter af zou zijn in een communistisch land, raken kant nog wal.
Dus als je vindt dat een ieder op dezelfde manier gestraft moet worden ben je in zijn ogen een jaloerse communist.
Mag ik dat een beetje rare conclusie vinden.
Goed zo, aanpakken die leaserijders!
Maar wat als de auto nu op naam van de zaak staat?
@stanoow:
Dan geldt hetzelfde als bij koeriersbedrijven: “De baas” verhaalt de boete op de chauffeur, maar is – tot nu toe – niet verplicht deze bekend te maken. Mag voor wat mij betreft ook aangepast worden onder het motto: Overtreding = overtreding en er dient geen verschil te zijn in de afhandeling hiervan.
@9000cse: Mee eens, volkomen terecht deze maatregel. Bovendien zou ik er als werkgever geen moeite mee hebben om de naam van de chauffeur door te spelen als die een forse overtreding begaat. Zeker als dat in een auto is geweest waar de naam van de zaak op staat. Als bedrijf zit je er niet op te wachten dat je personeel je zorgvuldig opgebouwde imago verkloot door als een halve idioot te rijden.
Toch benieuwd of en hoe de minister onderscheid wil gaan maken tussen leasebedrijven en andere fleet-owners.
Houdt toch geen stand voor de rechter want de naam van de reguliere bestuurder zal geen rechter accepteren als wettig bewijs dat iemand de daadwerkelijke “dader” was… Als 3 collega’s bekennen dat zij reden tijdens de “zware” overtreding kan de rechter nog steeds geen rijontzegging opleggen. Daar gaat die fascstoïde Opstelten ook niets aan veranderen.
@w0o0dy: voor de rechter misschien niet, maar vaak heeft het ook invloed op de hoogte van je boetes tussen de 30 en de 50 te hard (als je niet op de snelweg rijdt). Dan doet de OvJ een schikkingsvoorstel, waarvan hij de hoogte volgens mij zelf mag bepalen. Als je er geen op je conto hebt staan zal dat altijd gunstiger zijn dan wanneer je er de afgelopen 2 jaar al 3 bij elkaar hebt geharkt…

Dan zou je wel in hoger beroep kunnen gaan of inderdaad naar de rechter, maar vaak ben je dan niet gunstiger uit.
Ik ben in 2007 wel mijn rijbewijs kwijtgeraakt door staandehouding dmw een lasergun.
Ik reed maar 94km/u te snel ,ik vond het erg kinderachtig dat mijn rijbewijs werd ingenomen destijds.
@monsieurleloure: Ja ik kachel ook altijd met 150 door de stad, altijd maar dat belerende vingertje hier in Nederland…
@monsieurleloure: ik ben twee jaar geleden gepakt met 160 waar ik 70 mocht (tweede zware snelheidsovertreding in een jaar) Moest voorkomen en ben er met een voorwaardelijke rijontzegging (en een aardige geldboete) vanaf gekomen ivm een goed verhaal over mijn ondernemerschap. Aardige klassenjustitie toch? Het zal dan ook nooit “gelijk” zijn.
@ptothem: en wat heb je er nu van geleerd? Zorg dat je niet gepakt wordt! Oh nee, hou je aan de snelheid, je tijdwinst (zeker op korte afstanden) is verwaarloosbaar.
Maar hoe zit het nu dan met het uitlenen van je auto?
Stel mijn vrouw rijdt in mijn auto, rijdt te hard en wordt geflitst. Dan krijg ik toch ook een boete op mijn naam??
Lekker stukje verdeel en heers weer.

Wie zetten we deze week tegen elkaar op? Leaserijders vs. priverijders maar weer eens?
Of zijn de vrachtwagenchauffeurs weer aan de beurt? Oeh, leaserijders én koeriers vs. priverijders, da’s een goeie.

Er is in Nederland altijd wel een afgunstige moraalridder te vinden die zijn gal spuwt, ( @smartass in dit geval ) en de afleiding van de gebruikelijke incompetentie is weer compleet.

panem et circences.
@Simpson: je moet de definitie van webkog (kortweg: blog) eens opzoeken. AB hoeft niks en mag/kan alles publiceren wat ze wil.
@Henk_he: Eh, ik bedoelde van de minister, henk. Maar nu ik het zo teruglees begrijp ik wat je bedoelt. Excuses AB & lezers, zo heb ik het niet bedoeld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).