Peugeot e-208 GT Line: rijtest en video

Auteur: , 40 Reacties

De nieuwe Peugeot 208 is niet alleen volledig nieuw, hij is voortaan ook als elektrische auto te krijgen: de e-208.

Het is een belangrijke auto voor Peugeot, de 208. En nu is het ook nog eens één van de nieuwe spelers in het compacte elektrische segment. Reden genoeg om ermee te gaan rijden tijdens de introductie van de geheel nieuwe Peugeot 208 in Portugal, in de buurt van Lissabon.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
We zien de laatste tijd twee verschillende trends als het gaat om elektrische auto’s. Enerzijds zijn er de fabrikanten die kiezen voor een volledig elektrische modellijn, zoals Renault met de ZOE doet, en Volkswagen met de ID3. Dat heeft natuurlijk voordelen, want als je in de ontwikkeling van je platform geen rekening hoeft te houden met het toepassen van verbrandingsmotoren, heb je potentieel meer vrijheid om de elektrische aandrijflijn zo efficiënt mogelijk in te passen.

Aan de andere kant: een platform ontwikkelen kost enorm veel geld. Dus als je één platform kan ontwikkelen waarop je meerdere soorten aandrijflijnen kan toepassen, dan is dat potentieel goedkoper dan twee verschillende platforms ontwikkelen. Bovendien kun je dan een ‘gewone’ auto aanbieden aan je klanten, maar dan met elektrische aandrijflijn. Daar waar er zeker een groep klanten is die interesse heeft in de uitstraling van duurzaamheid en technologische vooruitgang (zoals bij een volledig elektrische auto vaak het geval lijkt), is er ook absoluut een groep klanten die best elektrisch wil rijden, maar die dat in een ‘gewone auto’ wil doen, onopvallend.

Op die laatste groep heeft Peugeot het voorzien. Met het CMP platform hebben ze een basis waarop ze zowel gewone als elektrische Peugeot 208’s kunnen bouwen. En dat resulteert er dus ook in dat de Peugeot 208 niet direct herkenbaar is als elektrische auto, tenzij je de exacte details kent.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Zo is er het kleine ‘E’-symbool op de C-stijl, achter de achterdeuren, is er een laadklep waarachter een stekkeraansluiting schuil gaat en is de grille in detail anders. De horizontale streepjes daarin zijn namelijk niet in chroom uitgevoerd maar in de carrosseriekleur. Dat valt bij dit blauwe exemplaar misschien niet enorm op, maar op andere kleuren, zoals het rood en het geel, zie je het wellicht iets duidelijker.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
In het interieur zijn er ook weinig verschillen. Er is een iets andere bediening voor de ‘automaat’ waarop ook een letter B te vinden is. Als je die stand kiest regenereert de auto iets agressiever en kun je eventueel met één pedaal rijden. Uiteraard blijft het rempedaal gewoon werkend, maar als je het gaspedaal op laat komen voel je duidelijker een remmende werking van de motor in deze stand. Zeker ook handig als je bijvoorbeeld bergaf rijdt ergens, lekker je accu’s vullen.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Ook is er een iets andere versie van de iCockpit, waarin uiteraard wat informatie over de batterij op te vragen in. Deze nieuwste versie van de iCockpit maakt bovendien (net als in de nieuwe reguliere 208) gebruik van een soort 3D-effect, waarmee belangrijke informatie als het ware zwevend geprojecteerd wordt voor de secundaire zaken. Of het erg praktisch is kun je je afvragen, maar dat het een gaaf effect geeft is zeker.

Verder zitten wij in een e-208 met GT-Line, dus we hebben sportstoelen met blauwe en groene stiksels die bovendien zijn samengesteld uit een soort jeansstof, gewoon stof en hoogwaardig kunstleder. De stoelen zitten lekker, en geven bovendien veel zijdelingse steun. Andere mooie details van het interieur zijn het 10-inch infotainmentscherm (optioneel op de 208, standaard is 5 inch, optioneel 7 of 10 inch) en de carbon-look afwerking. De pianotoetsen ogen ook nog altijd lekker, al zijn de tiptoetsen die erachter gepositioneerd zijn misschien minder handig. Ze werken op zich goed, maar ze geven geen haptic feedback of iets dergelijks, dus soms is het even gokken dat je ze goed hebt bediend.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Terugkomend op de GT-Line: als Allure is de nieuwe 208 ook uiterlijk al best een knappe verschijning, maar met GT-Line oogt hij echt dik. Het blauwe exemplaar dat wij hebben meegepikt heeft hoogglans zwarte spatbordverbreders als onderdeel van dit pakket, een zwart dak en nog wat andere zwarte accenten. Bovendien zijn er 17 inch wielen gemonteerd. Kan ‘ie goed hebben. De leeuwenklauwen die de voor- en achterlampen moeten uitbeelden zijn visueel ook erg sterk en de zwarte doorlopende balk tussen de achterlichten geeft de nieuwe 208 ook een lekkere brede look. Kortom: ik lust de nieuwe 208 wel.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Ook op het gebied van techniek is de 208 weer lekker bij de tijd. Zaken als adaptive cruisecontrol, voetganger- en fietsherkenning, autonome functies als in- en uitparkeren, actieve remassistent, actieve rijbaanassistent, verkeersbordherkenning en vermoeidheidsherkenning zijn standaard of leverbaar op de nieuwe Peugeot 208. Maar de belangrijkste techniek is natuurlijk die nieuwe aandrijflijn.

De vraag is of de elektrische aandrijflijn gaat bevallen in een auto als deze. De 208 heeft een 100kW (136 pk) sterke elektromotor gevoed door een 50 kWh batterij. Dat betekent dat we in een rappe 8,1 seconden de 100 kunnen aantikken, waarna we nog tot 150 door kunnen versnellen. Niet slecht, maar al die techniek aan boord betekent wel dat er wat meer gewicht mee moet: 1455 kilogram om precies te zijn.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Gelukkig hebben elektrische auto’s als groot voordeel dat de accu’s en motoren laag geplaatst kunnen worden. Dat betekent dat we een laag zwaartepunt hebben en dus relatief weinig rolbeweging van de koets. Bovendien ligt het gewicht tussen de wielen, wat het stuurgedrag ten goede komt. Daardoor stuurt de e-208 wezenlijk anders dan de auto’s met verbrandingsmotoren die we ook reden: minder onderstuur en bovendien rapper.

Met een WLTP-range van 340 kilometer zit je ook niet krap. Natuurlijk kan het beter, maar in deze grootte van auto’s is het een heel nette waarde. De accu’s zijn met een 11 kW drie fase aansluiting in 5,5 uur af te toppen vanaf leeg en snelladen kan in 30 minuten (tot 80% / 270 km range) als dat nodig is. Aan een één fase laadpaal zul je 7,5 tot 8 uur nodig hebben als je de accu’s vanaf leeg tot 100% wil laden.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
De e-208 is te bestellen vanaf €36.250, en de GT-Line zoals wij hem reden kost vanaf €39.050. Enerzijds één van de meest betaalbare elektrische auto’s, anderzijds twee keer duurder dan de goedkoopste 208: vanaf €17.580 heb je een 1.2 benzine op de stoep staan. De e-208 is al bestelbaar, maar wordt pas volgend jaar geleverd dus je moet rekenen op 8% bijtelling over de eerste €45.000. Niet dat je boven die €45.000 uit gaat komen met een volle e-208 waarschijnlijk, maar dat terzijde.

Peugeot garandeert daarbij 70% batterijcapaciteit tot 160.000 kilometer of acht jaar. Daarbij geven ze een certificaat af om dit te onderstrepen in geval van doorverkoop van de auto. Dit moet ook een beetje de paniek rond de restwaarde wegnemen, geen slecht idee van Peugeot.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video
Maar goed, wat koop je nu eigenlijk voor dat geld? Een prima elektrische auto, die leuker rijdt dan dezelfde auto met brandstofmotoren. Niet dat de 208 met een brandstofmotor (75, 100 of 130 pk benzine, 100 pk diesel) een slechte auto is overigens, alles behalve. Het is een goed uitziende, net presterende en betaalbare auto, maar we zijn op een punt aangekomen dat sommige auto’s gewoon beter zijn met elektrische aandrijving. Dit is zo’n voorbeeld. Mits je niet elke dag het hele land door hoeft te reizen zonder ergens tijd te hebben om een beetje te laden, is de elektrische 208 de 208 die je wil hebben.

Ja ja, dat is nogal wat hè? Hierbij verklaar ik de reacties geopend!40 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Zag hem afgelopen zomer in Frankrijk rijden maar vind hem in het echt te druk.
1455kg(!!!!). Dus met 3 man en een beetje bagage ben je gewoon met bijna 1800kg op stap. In een 208… Best een knap ding om te zien en zo. Maar bijna 1500kg voor een 208, sick.
@e34m5touring: Valt me wel mee dat extra gewicht. Ik heb een 207 Féline gehad en die weegt bijna 1300kg. Nou was de 207 ook geen lichtgewicht…
@vantagev8: Dat was ook de grootste kritiek bij de 207. Dat ie evenveel woog als een 308. De 206 en 208mk1 zijn beide rond de 1000kg. Volgens Peugeot is de nieuwe (deze dus) afhankelijk van het type 30kg lichter dan de Mk1. Dan vind ik 455kg extra, ook door accu’s, gewoon erg veel. Je verbrandingsmotor ruil je in voor een electrotorretje dus daar verlies je ook gewicht. Valt me gewoon op.
@e34m5touring: Heeft die dan krachtigere remmen dan de gewone?
@e34m5touring Dat komt toch gewoon door de accu? Daardoor wordt je auto nou eenmaal een stuk zwaarder. Gelukkig hoef je er geen wegenbelasting over te betalen voorlopig.
@ihrte: Ja, dat zal best. De benzine versie 1075ish. 400kg meergewicht, terwijl je ook nog de brandstofmotor verliest, vind ik dan echt heel veel.
Lijkt me ook dat elektrisch lekkerder rijdt dan zo’n klein opgefokt brandstofmotortje.
@fanboy: rijdt heerlijk! 400kg extra in de bocht, genieten!
@retsok: Ja dat moet je zeker gaan voelen. Maar wat is de praktijk? Dat men hier normaal mee rijdt, en dat je veel meer plezier hebt van een soepele sterke aandrijflijn dan van het bochtenwerk.
Het verschil hoeft trouwens niet eens zo groot te zijn.
Volgens mij hanteren de fabrikanten, blog schrijvers en de consumenten toch hele andere opvattingen over aan de term “betaalbaar”. €36.000 voor een kleine hatchback is volslagen ridicuul
@rike: betaalbaar onder de elektrische auto’s (momenteel) . Je vergelijkt het met een totaal ander soort auto’s..
@vtechlover: En juist daardoor worden deze auto’s niet haalbaar en blijft men (als ze al een nieuwe auto kunnen kopen) toch voor de brandstof auto gaan, de elektrische auto is verre van betaalbaar
@rike: aanschafprijs is hoog. De ‘total cost of ownership’ is daarentegen weer prettig laag. Dus de leaseprijzen zullen behoorlijk gunstig zijn.
@willeme: Dus wie hebben er weer wat aan? De zakelijke rijders, en de particulier heeft niet de financiële mogelijkheden om een nieuwe auto te kunnen kopen en mogen het met de (grof gezegd) “afdankertjes” doen.
@rike: dat is altijd zo geweest. Geen poen= geen knappe auto.
@willeme: Daar merk je anders niks van in de private lease prijzen.
@berlinetta: Jawel. Zeker als ze een beetje goed op voorraad zijn en de leasemaatschappijen elkaar de loef willen afsteken. Lage onderhoudskosten plus een hoge restwaarde is een garantie voor een lage leaseprijs.
@willeme: Als ik het Autoleasecollectief van de Consumentenbond als voorbeeld neem, zit er 200 euro verschil per maand tussen een normale Corsa en een Corsa-E. Allebei via Broekhuis. De Corsa-E is per extra gereden kilometer ook nog duurder dan de normale Corsa. De opties zijn ook hetzelfde, want is het allebei een Edition-uitvoering. De Corsa-E is alleen wat sneller, maar daar staat ook weer een beperktere actieradius tegenover.

Nu is dit maar een voorbeeld en zal het bij andere auto’s wellicht anders zijn, maar ik vind de leaseprijzen van EV’s nou niet bepaald voordelig te noemen. Misschien als je veel kilometers maakt, maar dan gaat je maandbedrag ook weer hard omhoog.
@willeme: afschrijving blijft een gok. Ook voor de leasemaatschappij.
@baidu: Neuh, niet echt eigenlijk. Die kunnen behoorlijk precies inschatten wat een auto gaat doen om opa de tweedehands markt. Vergeet niet dat een leasemaatschappij een ander type doorverkoper is dan een particulier of garage. Zo zijn er zat leasemaatschappijen die de Outlanders PHEV zélf aan het buitenland hebben aangeboden voor verkoop. Die hebben een plan 1, plan 2 en plan 3. Afschrijving is eigenlijk heel erg eenvoudig in te calculeren, eigenlijk.
@willeme: ze kunnen het precies inschatten, maar hebben drie plannen. Ik ben je even kwijt.
@baidu: Ze hebben meerdere afzetmogelijkheden voor hun auto’s. Stel dat de markt ineens veranderd (en dus de eventuele restwaarde), dan hebben ze nog een paar troeven achter de hand om alsnog van de leaseauto’s af te komen.

Met andere woorden: ze rekenen niet alleen op de Nederlandse occasionmarkt. Voor hun restwaarde.
Knappe prestatie van Renault. Over een paar jaar wegen dit soort auto’s gewoon weer 1.100kg, is de actieradius 500km en zijn ze nog serieus vlot opgeladen ook. Het mag van mij nog wel even duren voor dat ik elektrisch rijd, maar het zal een minder grote straf zijn dan we ooit dachten.
@dutchdriftking: Batterijen van 0 kg?
@dutchdriftking: Renault?
@joost1234: Baguette/Panini, wat is het verschil :P.
Denk wel dat dit soort auto’s de nieuwe Polo Slowmotion worden, super laag in de lease en bijtelling ofwel iedere young professional die gaat dit soort dingen onder de reet krijgen….
@maartenoosterbaan: Ik moet altijd ontzettend hard lachen als ik mails ontvang met handtekeningen als Young Proffesional, Junior after sales manager en weet ik het wat… En vaak hoe gekker de titel, hoe voller ze van hun eigen zijn…
@johnhert: hun eigen…jij bent duidelijk geen young professional geweest😛
@johnhert: ach het is de term voor al die mensen die starten bij de consultancy en IT bedrijven…iedereen weet wat je bedoelt als je Young Professional noemt en die rijden vaak in de meest voordelige lease auto’s lekker in bulk ingekocht….maar ja, iedereen moet ergens starten dus laat ze lekker in hun waarde…vaak krijgen ze een e-mail handtekening template.

YP vind ik verder ook geen titel voor mezelf te gebruiken want het zegt niet zoveel over wat je doet, jr sales oid is in ieder geval indicatief…werk zelf in IT dus daar doen titels er nog minder toe. Dus hoewel ik er twee verschillende mag voeren zou ik dat denk ik alleen doen als je echt iets van een Duitser moet of iets van een overheidsinstantie dan kan het soms handig zijn.
Die zwarte spatbordverbreders… Het lijkt daardoor alsof de auto zo hoog op z’n poten staat, niet echt mooi…
@ruffie: Inderdaad! Heb door een stuk of 5 foto’s moeten klikken om te zien dat die auto geen ENORME wheelgap heeft… Misschien ligt het aan de foto’s, en zie je het IRL niet zo, maar dit is gewoon ronduit lelijk!
VAG praat erover, PSA doet het. En ook nog veel mooier dan een VAG product.
Hij zag er zo mooi uit op de reclame van de voorkant, nu zie ik de zijkant en achterkant en ben ik toch een stuk minder enthousiast.
Supergeslaagd design, al vallen de wielen wel erg weg in die enorme wielkasten. Neus is het minst geslaagde deel. Achterzijde is top.
Wat ik mij afvraag. Stel ik wil deze 2e hands kopen over een aantal jaar…en de accommodatie moet vervangen worden . Wat kost dat dan? Zullen er betalingsregelingen zijn? Vind het wel een belangrijk punt, want anders worden ze na de lease toch nooit meer doorverkocht aan particulieren?
@superboertje: *batterij
@superboertje: Er is nog niet heel veel over bekend omdat de meeste elektrische auto’s nog niet zo lang rondrijden dat de accu vervangen moet worden. Als ze na 4-5 jaar uit de lease komen moet er toch iets met die wagens gebeuren, dus wellicht dat de verkoopprijzen dan toch een stuk lager zijn als een nieuwe accu erg duur is. De tijd zal het leren.
Dan is een Model 3 ineens een strakke aanbieding.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).