Renault ZOE 2019: rijtest en video

Auteur: , 23 Reacties

Renault heeft de derde doorontwikkeling van de ZOE klaar, maar kan die auto nog mee nu concurrenten als de Peugeot e-208 en Opel Corsa E staan te trappelen om B-segment elektrische rijders bij Renault weg te lokken?

Het risico is natuurlijk dat je met een verouderd concept achter de feiten aan gaat lopen. Maar er is Renault veel aan gelegen om elektrisch door te ontwikkelen. Komend jaar gaat er 1 miljard geïnvesteerd worden in de elektrische tak van het bedrijf en over een paar jaar moeten er acht verschillende modellen te krijgen zijn met elektrische aandrijving.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Op papier ziet het er allemaal niet slecht uit. De accu is 25% gegroeid in capaciteit (52 kWh) maar past nog steeds keurig in de bodemplaat van de ZOE om het gewicht laag te houden. De elektromotor is in eigen huis ontwikkeld en levert 135 pk en 245 Nm koppel. Bovendien is de sprint van 80 naar 120 sneller geworden, het kost nu twee seconden minder tijd om die sprint te slechten. En dat is toch wel belangrijk: een beetje normaal invoegen op de snelweg of inhalen op een B-weg is echt veel vlotter te doen nu.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Laden kan met maximaal 50 kW aan een snellader. Doe je dat, dan plof je in 30 minuten 150 kilometer range in je accu’s. De maximale range bedraagt 395 kilometer WLTP. We kunnen meteen verklappen: je kan daar echt aardig in de buurt komen. Met de gepatenteerde Autoblog.nl rijstijl haalden we een slordige 300 kilometer op één acculading.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Uiterlijk is de ZOE misschien nog wel het minst veranderd. Nu is dat geen ramp, niemand zal de vorige ZOE bejaard of verouderd noemen qua looks, maar er zijn een paar zaken aangepast waardoor je ‘m kan herkennen. Met name de neus is iets gewijzigd met een groter logo dat blauw omrand is, nieuwe luchtopeningen onder de mistlampen en twee extra vouwen in de motorkap. Laden doe je achter dat enorme logo trouwens, daar zit de aansluiting voor AC en DC laadmogelijkheden. Aan een thuislader met 7 kW vermogen kun je in een nachtje de accu volladen, zelfs als je deze volledig leeg gereden hebt. Aan een .

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Het interieur is duidelijker veranderd. Hier zien we veel overeenkomsten met de nieuwe Clio, inclusief het verticale infotainmentsysteem (groot optioneel, klein standaard) en het ruim 10 inch brede digitale instrumentencluster. De materialen die gebruikt zijn, zijn grotendeels gerecycled. Zaken als de stoelbekleding en het dashboard hebben al een eerder leven gehad. Bijvoorbeeld als autogordel of spijkerbroek. Overall voelt het interieur kwalitatief wel goed aan, alleen de stoelen zijn wat zacht. Het infotainmentsysteem heeft uiteraard ook de mogelijkheid om de dichtstbijzijnde laadpalen te vinden.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Qua rijden valt het allemaal ook niet tegen. Vlot op de eerste meters, mooi laag zwaartepunt, redelijk neutraal en altijd het volledige elektrokoppel beschikbaar. Bovendien is de nieuwe Renault ZOE bijzonder stil voor een auto van deze grootte. Qua stuurgevoel zou het best iets beter mogen, maar doordat al het gewicht tussen de wielen zit, is er bijna geen onderstuur op te wekken. Het vreemdste is misschien nog wel parkeren: de ‘automaatpook’ heeft geen ‘P’ dus je moet de auto altijd in de neutrale stand en op de handrem zetten. Als je de motor uitschakelt wordt wel automatisch de parkeerrem aangetrokken. Renault heeft overigens ook een ‘B-Mode’ toegevoegd, waarin de auto harder regenereert en afremt op de motor. Helemaal met één pedaal rijden gaat nog niet lukken, maar in ieder geval is er meer remmend vermogen van de motor.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Prijstechnisch gezien is de ZOE ook interessant. Veel volwaardige elektrische auto’s zijn er nog niet te krijgen onder de €35.000 euro maar als je kiest voor een huurcontract voor de batterij, dan kun je al vanaf €25.390 euro. Wil je de batterij erbij kopen dan kost de ZOE je minstens €33.590 euro. Dan heb je wel een iets minder krachtige R110 motor. De R135 versie die wij reden kost je inclusief batterij €35.190 en met een batterijhuurcontract €26.990 euro. De batterijhuur begint bij €74 euro per maand (7500 kilometer per jaar) en loopt op tot €124 euro per maand voor een onbeperkt aantal kilometers. De slijtage van de batterij schat Renault op dit moment in op één tot twee procent per jaar. Overigens kiest wereldwijd ongeveer de helft van de klanten voor batterijkoop. In Nederland zijn dat veel meer auto’s, omdat bij ons (tegen de verhoudingen wereldwijd in) veel meer zakelijke kopers zijn dan particulieren.

Renault ZOE 2019 rijtest en video
Renault heeft met de ZOE nog altijd een ijzersterke troef in handen in dit segment. Natuurlijk, de concurrentie komt eraan. Maar Renault heeft een voorsprong die de rest nog maar moet zien in te halen. Een motor die al jaren doorontwikkeld is, een range die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt en bovendien een competitieve prijs. De concurrentie kon het nog wel eens moeilijk gaan krijgen met deze ‘ouwe rot’ in het elektrische B-segment.23 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Bijna 400 km range? Sterk hoor. Indrukwekkend zelfs.
De foto met de Panda op de achtergrond is toch wel geniaal! OT, het is gewoon een meer dan prima vervoersmiddel voor 60% van de Hollanders. Deze kunnen natuurlijk lang niet allemaal 35k ophoesten, maar dat zal snel beter worden. Als je deze nu moet leasen van de baas, dan is het in ieder geval niet meer zo’n enorme straf als 5 jaar geleden. Er worden grote stappen gezet!
Levertijd paar weken, deze gaat nog gretig aftrek vinden dit jaar.
Bedankt tot foto 30 dacht ik dat je ons voor de gek hield. Gaaf autootje zelf hebben we de nu nog huidige 40kw als opvolger van de 20kw. Interieur is wel echt een verbetering en die P stand van de automaat mits een elektrische handrem mis je niet gauw. In de huidige heb je wel de P maar is soms erg zwaar om eruit te krijgen omdat de auto bij het niet aantrekken van de handrem er best stevig inrolt. Die handrem trek je sowieso amper aan omdat bij ons de armsteun erboven zit.
@jpoers: bovenstaande voor @dutchdriftking
Ben altijd verbaasd dat er zoveel rondrijden. Een Renault en ook nog eens elektrisch. Zijn er zoveel sadomasochistische mensen in Nederland?
@baklava: juist dankzij het debacle met de Laguna 2 (is toch wel al wel een best oude koe) heeft Renault qua electronica bijgeleerd en blinken ze er inmiddels in uit.
@baklava: ik zie ze anders nooit. De i3 nog wel eens
@baklava: leg uit.
Geef mij maar een elektrische fiets met een regenpak
@lompey: Dat is in feite hetzelfde
Nou, als de actieradius verdubbeld wordt, dan meld ik me weer. Over 10 jaar dus.
@jagftype: Zo! Rijd jij 800 km per dag dan?
Krijg je voor 35.000 niet volgend jaar ook een Volkswagen ID.3 met een vergelijkbare actieradius?
@mashell: nee. Dat krijg je niet. De basis ID heeft zo’n 300km wltp. De Zoe 400. Wil je een ID met 400km, dan ga je ongeveer €45k betalen. En wil je de standaard luxe van de Zoe waarschijnlijk nog wel wat meer.
@pignon: dat klopt niet. De 1st edition is meer dan 400km wltp en kost minder dan 40k. En die first edition is een vrij volle versie. Volgens mij komt de kale 400 km versie er vanaf 35k.
@pignon: even de feiten checken! WLTP 330 km voor €30.000, 420 km voor €36.000 en 550 km € n.n.b. Zoe gaat het dus gewoon afleggen tegen de ID3.
Hoe zit dat dan als je de auto verkoopt? Dan moet je het huurcontract laten overschrijven of wat? Wel vreemd dan koop je in principe een auto zonder dat je eigenaar bent van de accu.

Maar goed ik heb flink lopen zeiken op elektrisch rijden, maar voor 25.000euro is de Zoe toch wel een mooie auto al betaal je dan iets meer vaste lasten. Met 300kilometer range is het in ieder geval als tweede auto genoeg, en zal hij voor het meeste normale gebruik voldoen.
@cabriohater: ja je neemt het huurcontract over. Is gewoon een simpel formuliertje. Werkt prima.
@jpoers: ik hoor ook wel andere geluiden.
Het huurcontract is met Renault Nederland, waardoor exporteren niet mogelijk is, terwijl veel EV’s tegenwoordig geëxporteerd worden voor hun tweede leven.
Zelf verder geen ervaring met een Zoë, maar ik zou kopen ipv huren
Ik blijf altijd 1 probleem houden met deze auto: de e-sport concept. Vergeleken daarmee blijft de Zoe een grote teleurstelling. Ik weet dat het concept zwaar onrealistisch was, maar dit is wel echt een slap aftreksel…
Wel slordig dat Renault de oude nog op de site heeft staan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).