Plug je BMW in in Rotterdam

Auteur: , 31 Reacties

Je mag hem ook buiten 010 opladen trouwens, zo lang je maar in Rotterdam zo veel mogelijk elektrisch rijdt. Ik doe mee en jij kan dat ook doen.

BMW 530e Rotterdam

Het was niet echt een grote verrassing dat niet iedere plug-in hybride rijder de laadkabel even netjes hanteert. Het had zo moeten zijn dat in ruil voor de lagere bijtelling de PHEV rijder flink zijn (of haar) best zou doen om zo veel mogelijk te laden, maar helaas bleef dat allemaal wat vrijblijvend. In discussies die ik met de minister, vertegenwoordigers van leasemaatschappijen en ander betrokken volk had, wilde ze zich er niet aan wagen om de bijtellingskorting hand in hand te laten lopen met het laadgedrag. Jammer.

Niet dat de gemeente Rotterdam en BMW die koppeling wel hard (kunnen) maken, maar ze gaan wel het mooie project aan om te proberen de BMW PHEV rijder te stimuleren zo veel mogelijk elektrisch te rijden. Voor diegenen die onder een steen hebben gelegen: de Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV’s) hebben zowel een verbrandingsmotor als elektromotor in combinatie met een batterij waarmee de auto een bepaalde afstand elektrisch kan afleggen. Behalve benzine tanken (bij andere merken dan BMW ook wel diesel) kan je een PHEV ook nog laden. Stroom kan groen zijn (de discussie daarover bewaren voor later), maar minimaal net zo belangrijk is dat een PHEV (en EV) lokaal geen uitstoot produceert. Aangezien luchtkwaliteit in iedere stad een aandachtspunt is, is het fijn als bestuurders van PHEV’s in de stad elektrisch rijden.

BMW Group en gemeente Rotterdam gaan mede daarom een samenwerking aan van drie jaar, waarbij het eerste, concrete project is om elektrisch rijden in het centrum van de stad met een PHEV stimuleren.

Electric City Drive
De pilot behelst een gebied binnen Rotterdam en eigenaren van een BMW of MINI PHEV-model die wonen en/of werken in en rond Rotterdam en zich daarom vaak in de stad begeven. Aanmelden kan via rotterdam.nl/electric-city-drive. De centrale vraag in dit onderzoek luidt: hoe worden bestuurders gestimuleerd om de volledig elektrische modus van hun PHEV te gebruiken en voldoende op te laden binnen een speciaal geografisch afgebakend gebied in de stad, aangeduid als het ‘Electric City Drive-gebied’. Als je deelneemt ontvang je een Rotterdampas als bedankje.

Ik doe ook mee, dus dit is op zijn minst een kans om mij een keer te verslaan, want er zit ook een competitie element in. Aanmelden dus als je een BMW of MINI PHEV rijdt. Het project start op 26 september en duurt 12 weken.31 reacties

Rotterdam is een hele enge stad, daar durf ik niet te komen..
@phevtreb: Rotterdam is de mooiste stad van Nederland geworden de afgelopen jaren!
@Donstil: eh .. een leuke(re) stad dan vroeger misschien wel, maar de mooiste zou ik het niet willen noemen. Dan scoren Haarlem en Maastricht mijlen hoger op mijn waarderingsladder.
@bischero: den Bosch? Maar eerlijk is eerlijk, Rotterdam is wel een leuke stad geworden.
@bischero: Als je van oude dingen houd misschien wel, ga je voor mooie nieuwe architectuur dan zit je tegenwoordig in Rotterdam erg goed. Echt een wereld stad.
@Donstil: Breda jonge, that’s the cozy place to be! :-)
@bischero: Rotterdam kun je tenminste nog parkeren
@phevtreb: hou deze gedachte vast, we kunnen je missen hier!
Ik heb geen PHEV en ik kom vrijwel nooit in Rotterdam. Beide feiten wil ik zo lang mogelijk laten duren. Dus ik wil wel meedoen maar het heeft weinig toegevoegde waarde, ben ik bang.
Mooi stukje Wouter, de manier van schrijven maakt het zeker aantrekkelijk. Had ik een PHEV gehad, had ik zeker meegedaan. Ik houd echter meer van een flinke bak duits of italiaanse herrie ! (niet in de stad by the way)
Hoe lang mag je @wouter die 740 blijven gebruiken dan? :-)
@phaeton: Waar zie jij een 740?
@Donstil: instagram jeweetzelluf G
Milieu sucks…
Meest verrassende vind ik dat @Wouter een oplaadbare auto heeft, de vraag die ik dan heb is welke dan?
@kobus1967: Een leenauto ter promotie. Een BMW 740e. Zal wel voor een maand zijn oid.
Een vraagje voor het autoblog team. Wat is de meest vervuilende auto dat ik nieuw kan kopen? Stel je wil gewoon een rijdende middenvinger tegen over alle groene boomknuffelaars. Wat koop ik? Een Silverado met 6.2L V8?
@shiva: waarom zit je dat zo dwars dan? Rijd gewoon lekker wat je leuk vindt en laat boomknuffelaars lekker knuffelen. Je eigen geluk creëer je zelf!

En nee, ik ben er geen, ben een petrolhead met een voorliefde voor klassiekers en rij voor mijn eigen genot de nodige volledig nutteloze kilometers op een mooie zomerse dag.
@bischero: Hij vindt het leuk om boomknuffelaars te pesten; net zo legitiem als boomknuffelaars die het leuk vinden te hypermilen op mijn belastingcenten …
@dawwg: hypermilen op jouw centen .. die moet je echt ff uitleggen.

Ik juich alle knuffelaars toe die met die plug-in dingen het verst op de druppel of prik komen.

Je bent naar mijn idee in de war met de plug-in rijders die nooit laden en 60.000km/jr rijden tegen 7 of 15%. Díe rijden op mijn belasting centen, aangezien ik al jaren tegen 25% en nu 22% bijtelling rijd. En zelfs dan vind ik het stiekem best leuk dat ik met mn 150pk D-segmenter op benzine een rondje Nederland doe en dan weer thuiskom en 1:17,7 heb gereden. Zelfs wanneer ik die weer met de MTC afreken. Vind je dat ook erg?
@bischero:
dat je straks in geen enkele stad nog mag met een verbrandings motor tenzij hij 40 jaar oud is. Waardoor je tal van liefhebbers hun hobby ontzegt in naam van het milieu. Terwijl dit gewoon pesten is, leg op nieuwe auto’s hoge normen op en binnen 10 jaar lost het probleem zich zelf op, de meeste leasen toch elke 4 jaar iets nieuws. Vandaar heb ik wel interesse in de grootste middenvinger die ik nieuw kan krijgen.
@shiva: raptor 350? Met 6.7l v8 diesel?
@shiva: Een VAG diesel. Duh!
@shiva: Ik denk dat dat wel één van de meest vervuilende is ja. Dus als je het geld hebt, wat let je?
In de meeste binnensteden heb je niets meer aan een auto, de gütmenschen hebben er vlijtig voor gezorgd dat de meeste parkeerplaatsen verdwenen zijn en dat parkeren zo duur geworden is dat je bijna een tweede hypotheek nodig hebt.
Ik heb nu 40.000 km met mijn PHEV gereden en daarvan zijn er 22.000 elektrisch gereden. Kwestie van consequent pluggen en thuis altijd net een volle accu vertrekken. Ook slim omgaan met je stroom zoals zoveel mogelijk elektrisch in de stad en op de snelweg op benzine rijden helpt veel.
Ik zie echter ook genoeg voorbeelden van PHEV rijders die de stekker nog in het plastic achterin hebben liggen….
@rudyv: toch ben ik wel benieuwd naar de cijfers. Voor mijn idee zijn dit soort wagens grotendeels zakelijk. De bedrijven die ik ken zouden het echt niet pikken dat een berijder alleen op benzine rijdt.
@kareljansen: veel ervan zijn zelf de ondernemer
@rudyv: correct, ook de Outlander van mijn buurman heeft de stekker nog in het folie. En voor zijn 80 m2 gazon heeft hij ook nog een maaier met benzinemotor. Lekker bezig.
Ik rij sowieso altijd al elektrisch. Krijg ik nu alsnog zo’n mooie pas? En wat kan ik daarmee?
@nicolasr: Naar de Huishoudbeurs in de AHOY denk ik :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).