Politie dreigt zwangere vrouw te gijzelen vanwege verkeersboete

Auteur: , 55 Reacties

Is de politie in Dronten hier een beetje overijverig te werk gegaan?

belgie

Goede Vrijdag was afgelopen weekend niet extreem goed voor een hoogzwangere vrouw uit Dronten. Zij kreeg namelijk te maken met de lange arm van justitie, die haar in de nor wilde gooien vanwege een openstaande verkeersboete. De vrouw zit zwaar in de schulden en heeft daarom een bewindvoerder. Toen de popo langskwam belde de partner van de vrouw de betreffende persoon direct op, waardoor deze deelgenoot was aan de discussie die ontstond tussen cliënte en de koddebeiers. Aan de Volkskrant doet de bewindvoerder verslag van het gesprek:

“Haar partner belde mij in paniek op. De telefoon stond op de speaker terwijl de politie nog bij hen in huis was. Ze dreigden haar vast te zetten als ze niet zou betalen. Nadat ik probeerde de zaak te sussen en de agent had overlegd met een leidinggevende, zeiden ze dat ze dan de volgende week wel zouden terugkomen. Deze stress is niet goed voor een vrouw die elk moment kan bevallen.”

De vrouw schijnt ook nog een medische indicatie te hebben waardoor er bij een eventuele bevalling in het gevang niet voldoende zorg aanwezig zou zijn. De officiële lezing van Politie Midden-Nederland stelt de zaken echter iets anders voor:

“Wij hebben nooit daadwerkelijk de intentie gehad deze mevrouw in gijzeling te nemen. De politie is die dag aan de deur geweest om een geldboete te innen en het kan zijn dat daarbij het woord gijzeling is gevallen. Maar wij kijken ook naar de persoonlijke omstandigheden. In dit geval was gijzeling niet proportioneel en hebben we haar gewezen op andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen.”

De uitstaande boete van de vrouw bij het CJIB zou zo’n 1.100 Euro bedragen vanwege onverzekerd auto rijden. Naast deze schuld heeft de 30-jarige echter nog een boel andere schulden, vandaar ook de bewindvoerder. De autoriteiten mogen bij het herhaaldelijk niet betalen van boetes overgaan tot gijzeling. Veel cellen staan immers toch vrij, daar er al een tijdje geen échte, harde criminelen meer in geplaatst worden.

De praktijk zorgde desalniettemin al eerder voor ophef. De Nationale Ombudsman stelde in 2015 dat de maatregel veel te lichtvaardig ingezet zou worden door justitie. De Tweede Kamer pleitte er destijds voor om zwangere vrouwen deze maatregel niet op te leggen.

In de tussentijd is het aantal door de politie aangevraagde vorderingen tot gijzeling gedaald van 1.000 gevallen in 2014 naar 784 gevallen vorig jaar. De rechter wees vervolgens alsnog in meer dan de helft van die gevallen de vordering af.

Schiet de politie hier zijn doel voorbij, of ben je het eigenlijk wel eens met de mening van de Braboneger hieronder? Laat het weten, in de comments.55 reacties

Is gijzeling echt het te gebruiken woord? Hebben we het dan niet over ‘in bewaring stellen’?

Verder zie ik een paar steekwoorden;
Openstaande boetes
Schulden
Onverzekerd rondrijden
Bewindvoerder
Zwanger

Wat een warm nest zal dat kind in terecht komen!
@Gulli: nou zeg dat. Je zou denken dat je je leven op orde wilt hebben voor dat je aan kinderen begint….
@dutchdriftking: uit ervaring uit mijn directe omgeving het volgende:

deze mevrouw krijgt al alle hulp. Als er namelijk sprake is van een bewindvoerder dan is de zaak al bij de rechter geweest en zit deze mevrouw in de schuldsanering voor minimaal 3 jaar. Dan heeft deze bewindvoerder ook alle schuldeisers aangeschreven (ook het CJIB) en lijkt het erop dat binnen het CJIB richting OM een en ander niet goed is gecommuniceerd. Vandaar ook dat het OM deze mevrouw uit het opsporingsregister heeft gehaald.

Daarnaast, het is o zo simpel om in de schulden te komen, een combinatie van ontslag (ww/bijstand), tophypotheek en scheiding is al voldoende om een hele hoop ellende op je dak te krijgen, en dan hebben we het nog niet eens over een ‘tokkie’ gezin of iets dergelijks.
@erik2907: ten eerste zijn er verschillende soorten bewindvoerders. Daarbij worden alleen wet mulder boetes kwijtgescholden bij een schuldsanering en ook alleen de schuld die je hebt op het moment van ingaan van het traject. Boetes gekregen tijdens het traject moet je gewoon betalen.

Daarbij is het natuurlijk sowieso niet goed te praten dat mevrouw onverzekerd rond gaat rijden omdat ze het niet kan betalen. Dat is gewoon een tokkie mentaliteit. Dat het niet nodig is bewijst het overgrote deel van de schuldenaren wel want gelukkig is dit een uitzondering.
@lekbak: een ding duidelijk stellen, ik praat niets goed. Uiteraard kan onverzekerd rijden niet, junk keer niet betalen dan rijd je niet (overigens van welk geld rijd je dan, maar dat terzijde) maar deze mevrouw alles ‘wensen’ zoals sommigen doen, vind ik zeer kort door de bocht omdat je nimmer weet hoe een en ander tot stand is gekomen.
@dutchdriftking: sommige mensen denken dat het maken van kinderen het halve werk is en dan daarna alles wel goed komt….
@Gulli: Ik wil niet met vooroordelen komen, maar dit kind lijkt inderdaad niet in een heel verstandig gezin terecht te komen.

Aan de andere kant, een vrouw als Annemarie van Gaal was ook zo’n moeder die in de schulden zat en dit soort problemen had en zij is er uiteindelijk ook uitgekomen (en hoe). Het kan dus wel.

Ik hoop het beste voor dit gezin in ieder geval.
@granlusso: voor sommige mensen kan het een schop onder hun kont betekenen waardoor ze de boel weer oppakken en er wat van weten te maken. Laten we idd hopen dat dat hier ook zo is.
Ik vind het altijd erg lastig om te oordelen over situaties waar je het hele verhaal niet kent, maar het feit dat RTL al ik weet niet hoeveel seizoenen kan vullen met mensen die financieel zwakbegaafd zijn zegt vaak genoeg.
@Gulli: gijzeling is wel de goede term hiervoor. Ben het met je eens dat het een beetje een rare nasmaak heeft.
@firebird: @daveb:
Bedankt, weer wat geleerd!
@Gulli: ja gijzeling is het juiste woord. Is een dwangmiddel. Casus afhankelijk of het een vervangende straf is of je alsnog je boete moet betalen.
Gelukkig ziekt de politie met man en macht naar voortvluchtige, veroordeelde criminelen en stellen ze alles in het werk hen in de cel te gooien. Was vanmorgen nog in het nieuws.

Oh nee. Het was juist andersom. Stom van mij.
@nicolasr: zoekt. Zieken doen ze ook, maar dat is in de berm.
@nicolasr: huilie huilie

Erg vervelend dat de politie niet alle zware criminelen in de cel kan gooien, maar dat wil niet zeggen dat je daarom maar figuren met openstaande boetes voor onverzekerd rijden dan maar moet lopen.
@escort77: ik ben het in principe met je eens hoor. Je moet gewoon betalen. Maar stel nou dat je door omstandigheden de eerste vijf rekeningen/boetes niet kan voldoen. Dan komt de incassomaffia om de hoek kijken en dan ben je de lul. Een rekening van 90 euro loopt zo op tot 900 euro en dan begint die draaikolk te spinnen. Want als je dat bedrag dan eindelijk bij elkaar hebt, kun je de andere vorderingen niet meer betalen, waardoor je weer van voor af aan begint. De schulden die mensen hebben zijn voor een groot deel veroorzaakt door dit soort bedrijven. 1000% stijging van een bedrag is fors en je weet dat als mensen het oorspronkelijke bedrag al niet kunnen betalen, dat dit ook niet lukt.

Nogmaals, voordat er weer allemaal kortzichtige reacties komen dat ze niet moeten zeiken en gewoon betalen, sommige mensen worden echt door dat systeem de afgrond in geduwd. En die hebben echt geen grote tv op afbetaling aan de muur en gaan ook niet drie keer per jaar van geleend geld op vakantie.

Verhalen hebben vaak meerdere kanten en vanaf de zijlijn lopen schreeuwen dat jij alles zo goed doet, is niet altijd correct.

Maar goed. Dit zullen wel tokkies zijn die het verdienen. Ik maai het gras alvast even weg.
@nicolasr:
“Nogmaals, voordat er weer allemaal kortzichtige reacties komen ”

Ik hoop dat je de ironie van je eigen reactie ziet.
(Gezien je eerste reactie)
Zwaar in de schulden en zwanger, geen handige combinatie
@kenner: bkr registratie voor zwangeren invoeren. Schulden geen kind.😂
@kenner: schulden, geen geld, geen condooms, beetje bij verdienen, kind. Of gaat dat niet zo?
Typisch dat alles in het leven van deze mevrouw aan fouten van een ander ligt.
@fiestacruizer: ligt het ook aan een ander dat ze de pil niet vreet hetzij een morning aftertje of gewoon De pil.
Volgens mij moet iedereen in nederland gewoon alles netjes betalen, ik snap dat je niet iemand in de cel zet die hoogzwanger is maar ook zij moet gewoon betalen.
@peterpann3nkoek: of ze nou thuis zit of in de cel maakt weinig uit. Beide keren moet je nog naar het ziekenhuis in het geval van een bevalling.
Gewoon betalen.
En dan ook nog zwanger zijn terwijl er van alles mis is in de thuissituatie, leuk voor zo’n kind….
@trustmeiamanengineer: De ”moeder” in kwestie zal waarschijnlijk zelf ook nog kind (lees: onder de 20) zijn
@2505: (pssst, 30, staat in de tekst)
@2505: ze is volgens het artikel in de 30
@voorburgsecarlover: @gulli: overheen gelezen, ochtend..
@trustmeiamanengineer: Volgens mij plust iemand alle reacties die op, of tegen mij reageren helemaal de hemel in, Joost mag weten waarom, maar bij mijn laatste 3 reacties was het niet anders. @redactie doe wat aan deze nep-plussers, of haal desnoods heel dat plussysteem eruit. De kwaliteit van de reacties is zwaar achteruit gegaan sinds dat plussysteem
@2505: ik denk dat dat gewoon komt door je standpunt, dat niet iedereen hetzelfde ziet of denkt als jouw. Maar dat mag, en daarom is het een blog.
@peug206: euh, nee, soms reageert iemand met een totaal niet pluswaardige reactie en binnen no time 50+, totaal niet realistisch, Plusbeest… laat zien dat je bestaat en plus deze reactie..
@deuxmillecinqcentetcinq: Volgens mij kun je toch echt maar 1x plussen per reactie. Ik verbaas me ook wel eens dat een bepaald reaguursel zoveel plusjes krijgt, maar soms ben ik het er ook mee eens ;).
Ik denk dat je ’t toch echt bij de kwaliteit en standpunten van je eigen reaguursels moet zoeken.
@trustmeiamanengineer: via de app kun je gewoon oneindig keer plussen op een reactie.
Ook een hoogzwangere vrouw staat niet boven de wet. Pleur dat wijf de cel in als dat onder die omstandigheden ook met een niet zwanger persoon was gebeurd. Het is toch de gek voor woorden dat zo iemand daarom anders word behandeld! Mocht de bevalling komen dat ben je ook vanuit een gevangenis binnen no-time met een ambulance in het ziekenhuis.
@lekbak: als mevrouw hoogzwanger is dan zou dat nadelige gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Daarom heeft de tweede kamer ervoor gepleit om het niet te doen met zwangere vrouwen.
Imho: onder curatele stellen, en na de geboorte alsnog de straf uitzitten + een onderzoek of het wel een goed idee is of het kind daar blijft lijkt mij de beste oplossing. Staan wat dingen in de text die dat nogal twijfelachtig maken…
@peug206: een moeder die zich in deze omstandigheden weet te werken is ook nadelig voor de ontwikkeling van een kind.
@lekbak: lolgmta :D
@lekbak: vraag eens aan de ontslagen mensen van bijvoorbeeld V&D die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen en in de ww/bijstand zitten en hierdoor in de financiële problemen komen wat die ervan vinden maar wel alle liefde en zorg aan hun kinderen blijven geven.
@erik2907: die mensen gaan zeer waarschijnlijk niet domme dingen doen zoals onverzekerd rond rijden. Die problemen zijn dus ook niet vergelijkbaar.
@lekbak: dat ben ik volledig met je eens, daarom stelde ik ook dat er een onderzoek zou moeten komen of de ouder(s) wel in staat zijn om het kind op te voeden. Maar om een kind al nadelig te beïnvloeden voordat het geboren is (ja, dat is bewezen, dat hoge stress van de moeder slecht is voor de ontwikkeling van de hersenen en persoonlijkheid van het kind, al voor de geboorte) dat vind ik dan ook weer te ver gaan.
@lekbak: even duidelijk: ik schreef BIJVOORBEELD V&D. Ook andere ontslagenen (uit alle lagen van de bevolking) kunnen mogelijk niet rondkomen, ook hoog geschoolden maken wel eens rare bokkesprongen.
@erik2907: er zijn hele volksstammen in Nederland die rond komen van een uitkering, of minder (schuldsanering of budgetbeheer) en er zijn maar weinig die zulke dingen doen. Gelukkig maar.

Dit soort rare blokkesprongen moet aangepakt worden en er zijn gewoon geen excuses voor. Het is echt niet nodig. En dat heeft verder niks met moeilijke situaties te maken.
Ik kan gewoon een beetje pissig worden eigenlijk van dit correcte en zwakke gedoe. Zoveel mensen zijn zielig. Zoveel mensen “verdienen” een uitzondering. Maar die hard werkende man die door net zulke domme beslissingen in dit soort problemen komt wordt geen moment aan gedacht. Die is op geen enkel vlak zielig en word dus zonder pardon gegijzeld. Uitstekend, maar doe dat dan met iedereen.
@lekbak: hahaha, tja wij hardwerkende mannen hebben het maar zwaar. Sorry maar ik heb uw steun niet nodig dank u.
@pomoek: je kunt er sarcastisch over doen maar het is inmiddels wel zo dat doordat er zoveel uitzondering gemaakt worden voor alles wat ook maar een beetje zielig is, de niet zielige persoon in de praktijk gewoon veel slechter af is. Het is best een serieus maatschappelijk probleem.
@lekbak: noem het maar “best” een serieus probleem. Ik denk dat het het allergrootste probleem is wat we in Nederland hebben. Een ziek systeem. Iedere werkende heeft om-en-nabij 3 gezinnen op zijn rug om te ondersteunen. 1 gezin wat echt hulp nodig heeft en 2 gezinnen die nog nooit een dag van hun leven hebben gewerkt omdat ze toch wel door het systeem worden verzorgd.
@lekbak: sommige mensen kunnen er echt niks aan doen en zijn door die kut-incasso kloodtzakken kapot gemaakt. Ik vind het prima dat ze er zijn, maar die bedragen die worden gevraagd schieten hun doel voorbij. Mensen die moedwillig de boel belazeren mogen ze wat mij betreft aanpakken, maar heb wat compassie met mensen die écht problemen hebben.

Maar dat gaat er bij jou natuurlijk niet in, ik meen me te herinneren dat jij ooit schreef uit een nest van incassoboeren te komen.
@nicolasr: ik kom niet uit een nest van incassoboeren, laten we dat voorop stellen. Mijn ouders zijn actief in de schuldsanering. In tegenstelling tot beschermingsbewind en budgetbeheer iets wat wèl werkt. Eigenlijk de enige oplossing die wel werkt. Dus die oordelen over mij mag je wel bij je houden.

Jij hebt het over compassie hebben met mensen die problemen hebben. Dat is heel wat anders dan compassie hebben met mensen die bewust een fout maken (met potentieel buitensporig veel leed voor een onschuldig slachtoffer).

Gelijke behandeling is een groot goed. Seksisme en racisme is tegenwoordig hèt maatschappelijke debat maar ondertussen worden mensen aan de lopende band anders behandeld omdat ze zielig zijn (en de niet zieligen worden daarmee dus benadeeld).
@lekbak: excuses. Te snel conclusies getrokken
PS: heb AB open op het werk, foto is nogal NSFW, liever dat zulks op zijn minst na de klik zit met een kleine waarschuwing. Dank.
@Onehp: waarom niet safe?
@kruimel: vrouwelijke collega en een oud politiebaas zitten schuin achter me. Heb er overigens zelf ook geen boodschap aan.
@Onehp: deze foto is prachtig maar inderdaad minder geschikt voor op het werk.
Rijbewijs en en kind afpakken, aan dit soort volk heeft niemand wat
@allesmetturbo: wat hebben we eigenlijk aan mensen die haar kansen op werk willen afpakken (rijbewijs) en haar een levensgroot trauma willen bezorgen (kind afpakken)?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).