Onderzoek: meerderheid stopt alleen om te tanken

Auteur: , 74 Reacties

U heeft gesproken. Tijdens lange ritten de voorgeschreven hoeveelheid rust in acht nemen? Ja, dat doen we dus even massaal niet hè.

[Poll uitslag] Meerderheid neemt onderweg te weinig rust

Utrecht – dinsdag 23 juli. Uit onderzoek een poll van Autoblog.nl blijkt dat een ruime meerderheid, 52 procent van de 1.141 stemmers, tijdens vakantieritten alleen stopt als er getankt moet worden. 21 procent geeft aan slechts om de drie uur een pauze in te lassen. Slechts 16% houdt zich aan de, door de overheid voorgeschreven (PDF) maximale rijtijd van 2 uur. Daarnaast geeft 11 procent aan om de 4 uur een stop te maken.

Verrassende uitslag? Welnee, tijdens vakantieritten willen we immers meters maken, en dan kan het kwartiertje rust om de twee uur voor een flinke deuk in je reisschema zorgen. Wat trouwens ook voor deuken kan zorgen, is een slaaprijder die vermoeid achter het stuur zit, maar dat geheel terzijde.

Oké, laten we de polluitslag een aanvulling geven: wat is volgens jullie de ultieme aaneengesloten rijtijd, en hoelang moeten een ruststop duren?74 reacties

2uur?! Dit zijn echt weer belachelijke normen. Moet de vakbond is voorstellen om na elke 2 uur werk een kwartier pauze te houden. Dan worden ze aan alle kanten uitgelachen. Een normaal persoon kan gewoon 4/5uur rijden zonder al te moe te worden lijkt mij.
@lambo4all: Beeldschermwerk moet ook na 2 uur afgewisseld worden met ander werk of een pauze volgens de Arbo.
2 uur is voor een mens een normale tijd om ergens geconcentreerd mee bezig te zijn, daarna neemt de concentratie gewoon te veel af. Dit is natuurlijk niet voor iedereen gelijk, maar 4/5 uur lijkt me wel erg optimistisch zonder noemenswaardig concentratieverlies. Levensgevaarlijk in een auto, je hebt het zelf vaak te laat door.
@ghj13: Je rijdt nooit 2 uur in opperste concentratie. Je bent immers geen F1 coureur. Als je op de snelweg met de stroming meetuft is je concentratie-level een stuk lager dan wanneer je door een drukke, onbekende stad moet navigeren. Stresvolle situaties leiden tot vermoeiing. Die stress moet je dus zoveel mogelijk zien te beperken. Hitte, jengelende kinderen en zeurende ega’s, groot snelheidsverschil met overig verkeer etc. etc.
@tweetyv6: Opperste concentratie is voor een mens slechts enkele seconden (8 á 9 seconden, vergelijkbaar met dat van een goudvis)
De situatie zoals jij die schetst is inderdaad anders, de concentratie van een volwassene is dan zo’n 40 minuten als je met één taak bezig bent. Met autorijden luister je een muziekje, praat je wat, kijk je naar de omgeving dus wordt het nog wat langer die concentratieboog wat langer, maar geen 4/5 uur, dat is wel erg lang.
@ghj13: Lololol, ik zit 9,5u per dag op 4 schermen te kijken..
AB en marlboro gebruik ik dan weer als afleiding. :)
@kaasboerin:
kijk, er zijn nog echte die-hards.
met een harige borstkas !
anders rook je geen Marlboro !
@kaasboerin:
En natuurlijk zonder pauze……
@kaasboerin: tering wat een kut leven, gevangenis werk of beveiligingscameramonitorbekijker?
@mightymike: je bent akelig kortzichtig voor je leeftijd.. maak je school eerst maar is af.
@kaasboerin: ja daarom juist, op school moest ik naar schermen kijken nu niet meer, niet echt mijn ding om 9,5 uur stil te zitten en te staren naar een paar schermen
@ghj13: ikweet niet of je wel is op vakantie bent geweest met de auto, maar dan kan je gewoon 400km rijden zonder concentratie problemen en of moe te worden.
@lambo4all:
Yep, en daar doe je in die Heimat ongeveer 2 á 2,5 uur over en dan is het tankje (35L) bij mij echt wel leeg….
@jrk68: wie heeft dan ook een tank van slechts 35L…? ;)
@Emile_Benz: ik in mijn lupo 3L. Alleen kom ik er wel max 1550km ver mee. Reken maar uit :p
@lambo4all: Dat hangt dus van een heleboel factoren af. Je leeftijd bijvoorbeeld, maar ook het weer, wat voor auto je rijdt, hoe druk of rustig het is, hoe uitgerust je aan de reis begint en hoeveel jengelende kleuters je op de achterbank vervoert.

Onder ideale omstandigheden kunnen veel mensen inderdaad best vier uur achter elkaar rijden. Het probleem is alleen dat dat bij velen een doel op zich is.

Bij mij is de heen- en terugreis toch ook wel een beetje onderdeel van m’n vakantie. Ik plan de ritten zo (met overnachtingen onderweg) dat ik geen haast hoef te maken. Gewoon op tijd stoppen/wisselen, als het even kan even van de snelweg af voor een lunch in een dorpje en dan zit je gewoon altijd redelijk fris achter het stuur.

Waarom zou je de grenzen opzoeken als dat helemaal nergens voor nodig is?
@lambo4all:
Pcies. Als je om de 400-450 km stopt is vlgs mij ook voldoende. Vooral als je dat met 2 bestuurders doet. Dan kunje makkelijk 1000km per dag karren
@lambo4all: Dat klopt, want de rijtijden wet is max. 4,5 uur achter elkaar rijden en dan 3 kwartier pauze.
Maar het hangt wel van veel meer dingen af. Het weer, auto, mede passagiers, hoe je je voelt, etc.
De oplossing is gewoon iedereen een dikke benzineslurpende v8 geven, en flink vaart maken, dan is je tank vanzelf elke 2 uur leeg.
@Mairsil:
Die V8’s hebben ook meestal een grotere tank om het toch wat langer uit te houden.
Ze zijn dan wel weer langer bezig met voltanken, dus de pauzes duren wel langer.
@Mairsil: Of een 14% bijteller turbo benzine downsizer voorzien van een caravan en passagiers, en vervolgens 130 rijden.
@Mairsil:
Daar heb je echt geen dikke V8 voor nodig, met een beetje gang sta je met een Elise ook elke 2 ä 2,5 uur aan de pomp.
Voor m’n Smart Roadster geldt hetzelfde dus wat dat betreft is het lood om oud ijzer waar ik mee naar de Alpen rij….
Ik stop eigenlijk alleen om te tanken, eten of toilet. Verder geen vaste tijden. “Vizier” dicht en gas.
Voorgeschreven? Het is toch zeker geen wettelijke bepaling. Het is een aanbeveling, toch ?
@tweetyv6: Dat ligt er maar net aan in wat voor voertuig je naar Zuid-Frankrijk rijdt. Als het ding (verplicht) uitgerust is met een tachograaf, dan zou ik me maar braaf aan die twee uur houden anders heb je echt een probleem bij de eerstvolgende controle.

Voor automobilisten is het inderdaad een aanbeveling, voor vrachtwagenchauffeurs is het een wet.
@potver7: Nee hoor, dan mag je 4,5 uur achter elkaar en dan 3 kwartier stilstaan. 2x per week max. 10u op een dag rijden (daarna 9u rust) en 3x 9u per dag.
Rijijd=rijtijd
Ligt eraan of ik voor de baas rijd of voor mezelf.
Het hangt er een beetje van af. Als ik naar de wintersport rij probeer ik zoveel mogelijk kms te maken. Dat is net doenbaar zonder te stoppen voor enkel rust.

Als ik verder rij, zoals naar Moldavië (2500km), dan stop ik vaker anders is het niet vol te houden, zeker omdat het na Hongarije een stuk intensiever sturen wordt. Dan is alertheid veel belangrijker en hou ik meer rust.
zelf reed ik vroeger van NL naar Milaan in een ruk, ik haalde dat met 1 tank, in 8 uurtjes doorblazen, geen centje pijn, ik dien wel erbij te zeggen dat ik toen gemiddeld 500 km per dag reed, dus wel wat gewend.
Het lijkt wel een soort obsessie dat je ‘tegen’ de tijd wilt rijden. Vorig jaar samen met iemand in 18 uur naar Malaga gereden en dat was ook nog inclusief een uur file. Als ik er over nadenk is het volstrekt belachelijk. Maar op het moment zelf voelde we ons fit en wilde we gewoon zo snel mogelijk op onze vakantie bestemming aankomen om te ontspannen.

Jong en onbezonnen zal het wel zijn..
Net als dat ik altijd tegen de aankomst op de navigatie probeer te vervroegen.. Dom gedrag overhaastig gedrag eigenlijk.
Stoppen tijdens de vakantie gaat dus alleen tijdens het tanken.. En duurt inclusief tanken meestal niet langer dan 20 minuten. En dat heeft niet eens met de haast te maken. Maar als ik iets gegeten en gedronken heb. Mijn benen gestrekt heb ik het wel weer gezien op zo’n massale parkeerplaats.
@Vreddy_B: In 18 uur naar Malaga is wel bijzonder rap. De enige keer dat ik vanuit Valencia terug ben komen rijden en we door hebben gereden was 16 uur en veeeeeel te lang. Ik hou me redelijk aan de snelheid en dan rijd ik 800-900 km op een tank. Daartussenin wil ik dan nog wel even stoppen anders zit ik al gauw 6-7 uur achter elkaar in de auto. Mij iets te lang….
@antoonniels: Het was ook onbezonnen. Constant circa 160 km/u gereden. Terugweg hebben we overigens in Frankrijk gewoon een hotel gepakt :p. Om het in 2x te doen.
Elke 3,4 uur,…. te lang rijden stompt af en vermindert reflexmatig reageren.en alertheid .,, tijdens de zomermaanden moet je zelfs nog meer alert zijn voor een bende idioten die niet de gewoonte heeft lange internationale ritten te maken,… hardnekkig met hun volgeladen kar in het midden blijft plakken, met onaangepaste lichtafregeling de rest loopt te verblinden, en als zotten door de wegenwerken raast…..
M’n vrouw en ik wisselen gewoon om de 2 tot 2,5 uur, ff stoppen, om de auto heenlopen, weer instappen en weer doorrijden. Inclusief tankstop en ff de benen strekken kost je dat een uurtje per dag, terwijl je zonder gekke risico’s te nemen wel 1.200 km op een dag doet.

Na twee uur neemt je concentratie gewoon af, ook als je voor je werk al veel rijdt.
@dondeboer: Bij ons net zo – al zijn de benenstrekkers wat forser gezien de achterbank(-en).
@dondeboer: Precies, hier ook zo De eerste ‘stint’ kan nog wel eens kan uitlopen tot een uurtje of drie, daarna zo om de 2-2,5 uur wisselen. Soms in combinatie met een test van de exquise sanitaire voorzieningen ter plaatse, en/of een vers bakkie espresso voor ondergetekende, en na een kwartiertje weer verder tuffen.
Echte autobloggers hebben zo’n lompe rechtervoet, dat hun brandstof ruim binnen de twee uur op is. Dus waar hebben we het helemaal over?
Ik rijd zakelijk al veel. Daarom hanteer ik de 2 uur vrij strict. Ik wil ontspannen rijden en aankomen. Geen gejakker en daarna een dag kapot zijn. Er is onderweg altijd wel wat leuks te zien. Goed dan kom ik een paar uur later aan. De reisdag(en) moeten ook vakantiedagen zijn.
hier zijn rokers in het voordeel, zij moeten stoppen om de 2u of ze worden gefrustreerd. Morgen onderzoek in de krant, “Rokers kunnen beter rijden dan niet-rokers.”
@mercedesclsfan: Ik paf gewoon in m’n wagen hoor..
@kaasboerin: tenzij je met je kinderen op reis gaat ;)
@mercedesclsfan: Vroeger was dat geen enkel probleem :-P
Ik stop wanneer ik moe wordt of er zin in heb. Denk dat het gemiddelde rond de 2 uur ligt, dus dat heb ik ook gestemd. Ik vind de reis ook bij de vakantie horen, dus gewoon lekker af en toe onderweg stoppen op een mooi plekje, even hapje eten, wat drinken, en weer door. Natuurlijk wel afhankelijk van het weer, de drukte en de haast.
Ik stop om de 400km, dan is mijn brandstof tank namelijk leeg
en als ik te lang 160km/u rijd, stop ik zelfs om de 350km..XD
’t ligt aan de omstandigheden op de weg.
Nu met al dat vakantie verkeer dat 1x per jaar het grote onbekende tegemoet gaat, onze befaamde gele-plaat carvan en camper “truckers” is het rijden in Frankrijk een stuk vermoeiender.

Als ik alleen door Frankrijk rijd, gaat de wagen op cruise control op de 140/km/u en kan ik het urenlang volhouden.

Ding in Frankrijk is wel dat het eten langs de peage ronduit slecht is en ik er altijd vanaf ga om te tanken en mijn stokbrood met worst te kopen bij de super marche.

Maar trajecten van 12 uur met 1 stop zijn bij mij geen uitzondering, mits de omstandigheden gunstig zijn.
Ik stop wanneer ik het gevoel heb dat het tijd wordt even de benen te strekken. Sommige ritten heb ik 6-7 uur aaneen gereden (met mss een snelle tankstop tussendoor), andere ritten was het me na 2,5 uur al genoeg.

Als moeder de vrouw er naast zit moet er toch na 2 uur even gestopt worden voor een nicotinepauze, best goed dus, zo’n rookverslaving.
ik moet eerder stoppen om te p*ssen en eten, dan om te tanken. 900km op een tankvulling. TDI-powerrrrrrrrr :D
@TDI-goeroe:

1130 kilometer, ik bedoel as we gaan bluffen doe ik mee LOL
@desjonnies: hier op autoblog is toch stoerder om zo kort mogelijk met een tank te doen…?
700 km hier… (tank is 70L)
@Emile_Benz: 320km (34L) ;)
Hier ook, alleen stoppen om te tanken, en om de 4 uur wisselen van bestuurder. Zó maak je tenminste kilometers.
Tot de tank van de Porsche Panamera Diesel leeg is… :) Bjivullen van de dieseltank in de Panamera.
Ik ben toch na 2 à 2,5 uur echt wel toe aan een stopje. Als ik zou stoppen om te tanken dan zou dat pas na zo’n 850 kilometer zijn, wat toch echt te ver vind. Om van mijn vriendin nog maar niet te spreken.
Net terug van Kroatië.. 3 x gestopt op 1400 km.. Combineren met tanken.. Prima te doen.. Uiteindelijk 13,5 uur over gedaan
Ligt er nogal aan waar je rijdt. Hier in Nederland ben ik met al die controles, idiote snelheidslimieten en alle drukte al na 100km soms bekaf. Terwijl ik wel in één ruk naar Frankfurt rij en daar relaxed uitstap.
Sterk afhankelijk van wat voor auto je op dat moment rijdt. In een kleine, lawaaiige, stugge auto met mindere stoelen wordt je veel minder snel moe dan in, pak ‘m beet, een Volvo S60 ;)
@volvo-s60-adept:
In mijn kleine lawaaiige stugge auto met kutstoelen wordt ik misschien sneller moe maar blijf ik alerter dan in een luxosaurus waar elke vorm van beleving is weg gefilterd.
Daar val ik van in slaap, en dat vind ik best een enge gedachte.
In de VS waarschuwen ze daarvoor met borden “beware off highwayfatigue”….
@jrk68:
Meningen verschillen nou eenmaal, maar met jouw auto in Oostenrijk over bergweggetjes ronddollen, daar kan ik het plezier wel van inzien, maar de weg erheen leg ik toch echt liever in comfort af.
* ‘Minder snel’ heel snel verwisseld voor ‘sneller’ *
Bij het lezen van de reacties valt mij de term “zelfoverschatting” in. Velen hebben hun rijervaring door het woon-werkverkeer en de boodschappen op zaterdag. In ieder geval worden de meeste kilometers gereden op wegen, die men kan dromen, omdat ze bekend zijn.
Maar als we dan op vakantie gaan naar of door Frankrijk of Duitsland, zijn we ineens de “ervaren” rijders, die “makkelijk” kunnen blijven doorrijden totdat het brandstofmetertje gevaarlijk dicht bij de streepjes van de reservevoorraad komt. Op wegen, die we misschien één of zelfs wel twee keer per jaar rijden. Volkomen onbekende wegen dus. Maar ja, we zijn petrolheads, dus inpakken en wegwezen en dan zo vlug mogelijk op ons doel af.
Maar neem nou eens het advies van een echte langeafstandsrijder aan: Overschat jezelf niet, maar zet die kar na max 3 uur op een parkeerplaats, of zoveel eerder, wanneer je merkt, dat je je benen vaker begint te bewegen of dat je je ogen begint uit te wrijven. Ga iets eten, drink een dubbele espresso en loop twee of drie keer om het tankstation heen. Je zult merken, dat je prettiger aan je vakantie begint als je dan relaxt op je bestemming aankomt.
@9000cse: precies mijn gevoel omschreven…
Mijn meest extreme rit was van Tilburg naar Lissabon en terug. (4500km)
Het was toen de welbekende vulkaan in Ijsland (Eyjafjallajökull) in 2010 was uitgebarsten en het vliegverkeer in zowat heel West-Europa lam had gelegd.
Mijn vader was op zakenreis in de VS en uitgerekend op dat moment was mijn/zijn (groot)moeder plots overleden. Vliegtickets naar Schiphol of andere internationale vliegvelden ‘in de buurt’ waren er door de uitbarsting niet. Na heel wat zoekwerk kon hij via Canada naar Lissabon vliegen, toen een van de weinige, zo niet het enige vliegveld in West-Europa dat nog bereikbaar was voor transatlantische vluchten.
Het was 20:00 op een maandagavond toen hij belde om te zeggen dat hij een opdracht voor mij had. Woensdag ochtend kwam hij aan in Lissabon en ik moest hem gaan ophalen om vervolgens meteen terug te rijden naar NL om op tijd te zijn bij de begrafenis. Ik had een maat opgebeld en wij zijn samen vertrokken richting Portugal omstreeks 21:00. Wij reden in één stuk (600km) tot Orleans (03:00) en besloten om te gaan slapen want vermoeidheid sloeg toe. Wij hadden ons immers niet voorbereid en waren ook niet uitgerust op zo’n korte termijn. De volgende dag (dinsdag) was het om 08:00 weer karren en zijn wij voor het eerst gestopt in Biarritz (+600km) voor lunch. Daarna in een ruk naar Porto (+850km) met 2 stops voor een rijderswissel en plaspauze. Tegen 22:00 kwamen wij aan in de portwijn stad om te overnachten bij een familielid. De volgende ochtend (woensdag) zijn wij weer om 08:00 de deur uitgegaan om de 300km van Porto naar Lissabon af te leggen, zodat wij om 11:00 stipt aan het vliegveld zouden aankomen om mijn vader af te halen.
Eenmaal onze eerste deel van de opdracht was volbracht, maakten wij van de gelegenheid gebruik om uitgebreid te lunchen voordat we on terug huiswaarts begaven.
Omstreeks 16:00 zijn wij dan met z’n drieën weer richting Nederland vertrokken, en hebben wij de 2200km in één keer afgelegd. Uiteraard met de nodige stops om van rijder te wisselen, naar de toilet gaan en te tanken. Wij hadden het volgende rotatiesysteem:
Om de 3 uur wisselden wij van rijder. De bestuurder schoof een plaats naar rechts en moest de nieuwe rijder ‘bezig’ houden door conversatie te houden. Degene die voordien in de bijrijdersstoel zat schoof door naar de achterbank en moest slapen. Bij de eerstvolgende stop roteerden we met de klok mee en werd de slapende achterin gewekt. Na een korte pauze van ongeveer 5 min moest deze achter het stuur kruipen om over te nemen)
Het heeft gewerkt. Ik ga niet beweren dat je op deze manier, na een rit van 2300km achter de rug (heenweg) voor ons en een dikke jetlag voor pap, echt scherp aan het rijden bent. Maar gedurende de nacht reden wij op de geweldige franse snelwegen en raakte je al snel in een goede flow. Maar eens de zon opkwam +-06:00 kregen degene die wakker waren het moeilijk. Radio harder, raampje open bij 130km/h, een redbull en blijven gaan. Verantwoord? Daar valt over de discussiëren . Noodzakelijk? Eigenlijk wel, ja.
Wat wel grappig is, is dat mensen goed zijn in het relativeren. Toen we Parijs aan het voorbijrijden waren zongen wij al “Wij zijn er bijna”, met nog een dikke 400km te gaan.
Tegen 12:00 waren we terug thuis, op tijd voor de begrafenis.
Het was een epische roadtrip. Ja je achterste doet pijn van al dat zitten en we hebben buiten Biarritz en Lissabon amper wat gezien van waar we doorheen reden, met uitzondering van hetgene wat je door je autoruiten kunt zien. Maar achteraf was de voldoening groot, zeker omdat we een goede reden hadden om het te doen.
In andere omstadigheden hadden we er zeker langer over gedaan, maar het resultaat mag er naar mijn mening duidelijk zijn. 4500km in 63 uur.
@blackdragon996: Bericht is waarschijnlijk langer dan de rit zelf.
@blackdragon996: Je beschrijft nu een normale werkweek voor een chauffeur/koerier :P Alleen zijn die meestal nog alleen.

Dat soort ritten vaak genoeg gedaan met een Sprinter. Allemaal in een paar dagen, in m’n eentje. Ben naar Sofia (BG), Kotka (FIN (bij grens met RUS), via de lange route), Napels (IT), Trondheim (N, winter), etc. En Alles wat er tussen in zit natuurlijk.

Frankrijk kun je heerlijk relaxed cruisen (behalve in vakantietijd, heb ik net weer mogen meemaken). Vind dat het land waar je het makkelijkst veel kilometers kunt maken.
Wij zijn naar oostenrijk gereden vanuit brugge met 1 overnachting ertussen. Relaxt na de middag vertrekken, en 7 uur later arriveren in onze eerste overnachting. Met 2 ruime pauzes ertussen. Na een nachtje pitten terug de weg op en nog eens 5 uur later arriveren in oostenrijk. Uiteraard uitgerust en fris. Klaar om de omgeving te verkennen.
Na een week oostenrijk zijn we doorgereden naar kroatie, opnieuw 6 uur verder, met een pauze voor middageten en koffie en nog enkele plaspauzes ertussen.
Op de terugweg hadden we ook nog een hotel geboekt om te overnachten, 1700 km terug in 1x was ons toch teveel. Dan kom je afgepeigerd thuis en heb je nog 2 dagen nodig om terug tot jezelf te komen. Helaas op de terugweg 5 uur file gehad bij munchen door al die overstromingen daar.
Autorijden in duitsland is (bijna) altijd een feest.
Ohja, de auto is een audi a6 3.0tdi avant, automaat en quattro, gechipt naar 275pk en 600nm. Erg prettig in die bergen.
Dat moet leuk zijn, zo 10 a 14u non-stop snelwegkilometers vreten.

Als ik op vakantie ga dan nemen we de landweggetjes en we doen er desnoods een dag of 4 over om te komen waar we willen zijn. En onderweg stop je aan alles wat je interessant lijkt of als je lang genoeg gezeten hebt.

Die vakanties gebeuren overigens nooit met een lease-slet maar altijd met de moto of een leuk autootje.
@Hupke:
Amen, vaak is de reis leuker dan de bestemming….
Topic pica komt van Drive. Meesterlijke film.
2874 Miles (4598km) in 32hours 07minutes in 1983.
http://www.youtube.com/watch?v=YzgBwoL53lE
Nu op een roadtrip door de UK. Van Londen naar Highlands in Schotland en weer terug in een week. Max 400 km per dag en het liefst niet over de M wegen. Prachtig! Ondanks de slechte staat van het asfalt is het hier nog echt leuk rijden en omdat er regelmatig wat te zien is ook regelmatig stoppen. Niet omdat het moet maar gewoon omdat het leuk is! Ik hou van autorijden maar het idee om in 1 keer naar de cote d’azur te rijden is voor mij geen vakantie.
Ik zeg roadtrip UK (met dakje open), doen!
2u op 2u af, meestal gecombineerd met 15min pauze.
Soms ook langer “af”, maar dat ligt aan het aantal bestuurders in de auto.
Vorige zomer Algarve/ Amsterdam in 2 dagen gedaan. Faro-Bordeaux/ Bordeaux-Amsterdam.
Prima te doen. Voorwaarden:
– alleen in de auto
– comfortabele stoelen
– een auto die comfortabel, maar niet té comfortabel of té krachtig is
– géén cruise control
– Tomtom om actief op het scherpst van de snede te rijden (5 km/h erbij, maar niet veel meer…. behalve dan in dat godvergeten Spaanse binnenland op een lege snelweg)
– anticiperend rijden: permanente spiegelcheck, actuele situatie door de voorruit (afstand houden, baanwisselen, bochten goed aansnijden), GPS naderende bochten-/invoegstrokencheck, GPS speedcheck, rechts rijden zodra het kan…and again…
– Airco

Dat hou je op een redelijk laag concentratieniveau heel lang vol zonder te versuffen. Navigatie en airco zie ik echt als noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen op dit soort lange ritten. En als je een beetje ‘mistig’ in je hoofd wordt en merkt dat je niet meer permanent actief aan het rijden bent (of als je moet tanken) een Red Bull erin, of gewoon stoppen. Better safe than sorry…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).