Porsche 911 (993) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 19 Reacties

De 993 was feitelijk een tussenpaus, bedoeld om het gat tussen de 964 en latere 996 op te kunnen vangen.

993 Porsche


Dat verklaart waarom de 993 relatief kort in productie is geweest en het maakt de 993 nog begeerlijker als verzamelaarsobject.

De hype eromheen is wellicht te groot, maar feit blijft dat de 993 de laatste luchtgekoelde 911 was. Het onderstel bleef juist weer niet in het verleden hangen, want met een nieuwe multi-link achterwielophanging werd de neiging tot overstuur behoorlijk goed getemd.

Zoals we dat nu ook kennen, leverde Porsche diverse varianten van de 993. Naast de reguliere tweewiel aangedreven coupé, waren er ook vierwielaangedreven Carrera4-versies, de cabriolet en de 911 Targa met groot glazen schuifdak. Generatie 993 was ook de eerste 911 Turbo met vierwielaandrijving, waarmee het een spirituele opvolger van de Porsche 959 werd. De Carrera4S is een heet collectors item, die variant kreeg niet alleen de bredere carrosserie van de Turbo, maar ook de remmen en onderstel aanpassingen.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan zo’n dertig Porsches 993 te koop. Prijzen beginnen bij 50 mille en lopen op tot één nier en het offer van je oudst geborene kind.

Pluspunten

 • Het is een 911.
 • Dit is de laatste luchtgekoelde 911
 • Waardevast
 • Fijne stuurmansauto

Aandachtspunten
Deze 911’s zijn inmiddels twintig jaar of ouder en dat zorgt ervoor dat zo’n beetje alles wel problemen kan opleveren. Een 993 die (de laatste jaren) weinig heeft gereden lijkt heel aantrekkelijk, maar van stilstaan worden de meeste auto’s niet veel beter.

Carrosserie en interieur

 • Een goede 993 kan je herkennen aan het ontbreken van rammels en kraakjes.
 • Roest kan een probleem zijn, dit zijn de plekken om te controleren: de randen van voor- en achterruit en duw ook de steunen van de achterbumper in. Als de bumper los zit, dan zit daar mogelijk roest. Specifiek voor de Targa controleer ook onder de deurrubbers bovenaan de voorruit.
 • Deuren moeten makkelijk open en dicht gaan. Klikkende of krakende geluiden zijn mogelijk een teken dat de deurvanger zijn langste tijd heeft gehad. Reparatie daarvan kan enorm in de papieren lopen.
 • Controleer of de verwarming warme lucht blaast zodra de motor op temperatuur is. Als dat niet zo is, zijn waarschijnlijk de warmtewisselaars aan vervanging toe.

Elektronica

 • Controleer de werking van het schuif dak indien aanwezig en de airconditioning.
 • Ook het Targa dak moet op een juiste werking worden gecontroleerd, let ook op het windschermpje wat omhoog dient te klappen.
 • De bedrading en knoppen van de elektrisch bedienbare stoelen hebben soms een schoonmaakbeurt nodig.
 • Laat ook de spoiler middels de knop in het interieur in- en uitklappen. Als je een schurend geluid hoort is de lager mogelijk van het spoilermechanisme mogelijk defect.

Onderstel

 • Auto’s die weinig rijden kunnen last krijgen van corrosie op het onderstel.
 • Natuurlijk staat een collectors item zoals een 993 op de correcte banden met de voor Porsche specifieke N codering. Een belangrijk aandachtspunt is de ouderdom van de banden. Zeker bij auto’s die weinig rijden, zullen de banden nog niet versleten zijn, maar het rubber wel uitgedroogd.
 • Een “vage” besturing en trekken in het stuur tijdens stevig remmen zijn indicaties dat draagarmrubbers voor versleten zijn.

Aandrijflijn

 • Olielekkage treedt vaak op bij de onderste klepdeksels. Duik even onder de auto om te zien of je lekkages kan zien.
 • Laat de motor stationair draaien, vaak is er wat blauwe rook te zien of olie te ruiken. Ook weer tekenen van een mogelijk olielek.
 • Een klein pufje blauwe rook bij het starten wijst op slijtage bij de klepgeleiders.
 • Olie peilen bij een 993 doe je met een volledig warme motor. Het oliepeil is bij een 993 nog belangrijker dan bij andere auto’s, want de olie wordt ook gebruikt voor het koelen van de motor.
 • Een slechte schakelende versnellingsbak is vaak een teken van versleten motorsteunen.

Zoek de 993 of een andere auto op Marktplaats.nl.19 reacties

Gelukkig is lucht weer terug bij moderne Porsche..

Tegenwoordig wordt het niet gebruikt om direct de motor te koelen, maar wordt het direct door de turbo de motor ingeblazen om meer koppel en paarden te geven. :)

Ja het is een lekkere wagen, waardevast maar ook overgewaardeerd, dus maar doe mij maar z’n 2x zo goedkope opvolger.
Wat een aandachtspunten, kan een HBO-er aan afstuderen. Maar het kost je wel je nier en je oudst geborene. Prachtig. :)
@diablogt: hoe ouder de wagen. Hoe meer zwakkere punten bekend zijn. Dus hoe langer de lijst wordt. Dat is gewoon universeel zo. Eigenlijk kun je met een langere lijst een betere afweging maken. Maar dit is een 993 911 doe moet je gewoon altijd kopen, die dingen worden sneller geld waard beurskoersen, goud en rente bij elkaar.
Vind dit de mooiste 911. Clean en de stand van de koplampen vind ik zo het mooist. Ik heb een schaalmodel in precies dezelfde kleurstelling als de geteste 993.
@e34m5touring: clean? Kijk eens bij een coupe hoe de deuren op het dak aansluiten. Of naar het dashboard? Absoluut niet clean, gewoon rondout rommelig en achterhaald. Een 996 is heel veel cleaner.
@mashell: En heel, heel veel lelijker. Maar dat is natuurlijk smaak.
Een gele 993 Turbo S is mijn droom Porsche, met de GT2 spoiler. Helaas zal dit nooit meer te betalen zijn denk ik…. Dan maar 2 nieren en een long afstaan voor een Singer. Ook gaaf.
@dutchdriftking: Zal ik één nier aan je doneren? Kun jij er eentje houden en kunnen we samen genieten van die Singer.
Heerlijke wagen. Maar de prijzen van vrijwel elke oude Porsche lopen echt gigantisch uit de klauwen. Ik zou dus lekker opzoek gaan naar iets anders.
Schitterende auto! Paar jaar terug met een 993 Turbo gereden! Wat is dat snel!
Dit is de laatste, volledig met de hand gebouwde 911 en laatste met een luchtgekoelde motor. Nog geen 10 jaar geleden kon je een 993 Turbo voor 60k kopen, nu schreeuwend duur.
@rufctr01: inderdaad en voor die 60k had je een heel net exemplaar in handen. Nu is het maar afwachten wat je koopt, iedereen vraagt de hoofdprijs er nu voor ongeacht de daadwerkelijke staat van de auto…
Als ik deze foto zie kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ik dit een heel oubollig ontwerp vind, erg achterhaald en beslist niet zo tijdloos als zijn voorgangers – als open wagen wel te verstaan –
Niet liefde maar logo’s maakt blind…………..
Altijd al fan geweest van de 993. Ik zou t liefst een kleurige exemplaar met automaat willen. Maar god allemachtig, de prijzen gaan echt nergens meer over
Qua looks heb ik de 964 altijd meer ge-apprecieerd maar de 993 was het 9elfje dat je wilde hebben vanwege de ophanging. Het interieur is echter behoorlijk triestig. Voor 20k best wel leuk voor 50k vind ik wel iets anders.
Zo’n 997 klinkt ineens nietmeer zo slecht.
Hoe oud worden kinderen eigenlijk geboren?

OT: leuk, maar voor (bijna) hetzelfde geld haal je een tweedehands 991. Ík nam die laatste!
@n0zem: en dat is het hem nou juist. Koop je die 991 en wil je die na een jaar weer verkopen, dan zal deze (mits geen ‘R, GT3 (RS) of wat voor special ook) in waarde zijn gedaald. Bij de 993 zal deze naar alle waarschijnlijkheid en bij de juiste uitvoering stijgen en kun je misschien een nieuwe 991.2 kopen.
Best wat dingetjes…
Doe mij maar gewoon een 991. Hou niet zo van die ouwe meuk met kosten en reparaties. En de 991 is ook veel sneller.
Heb al een jaar of 8 een 993 4S.
Total probleemloze auto.
De “dingetjes” de genoemd worden vallen erg mee. Bijv de spoiler kun je makkelijk zelf repareren, lagertje kost 3 euro.
Wat mij aantrekt in de 993 is de ongelofelijk goede bouwkwaliteit tov eerdere elfjes en zeker tov wat er na komt.
993 is klassiek genoeg en nog ontworpen door engineers, niet door VAG-boekhouders.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).