Porsche 911 Targa: toekomstige klassieker en vetklep [video]

Auteur: , 28 Reacties

Of je het mooi vindt of niet, met de nieuwe 911 Targa heeft Porsche wel iets onderscheidends neergezet. De prijs voor deze carrosserievorm is echter wel dat de pondjes er aan vliegen bij dit Elfje.

Dik 3 ton aan Targa-geweld

Een basis-911 Carrera, met aandrijving op de achterwielen en zonder moeilijke open-dak-constructies, legt 1.380 kg aan DIN-gewicht in de schaal. Dit betekent dat de auto droog ergens in de hogere 1.200-regionen zit. Scalpeer de 911 en Porsche beloont je niet alleen met een zon op je bolletje, maar ook met 70 kg meergewicht, voor een totaal van 1.450 kg dus. Je wilt niet dat je chassis gaat torderen per slot van rekening.

Wil je aandrijving op alle vier de wielen dan neemt het gewicht met 50 kg toe. Nog niet eens heel slecht trouwens, voor 2 extra differentiëlen en wat er verder bij komt kijken. Inmiddels tikken we wel de 1.500 kg-grens aan.

Dus de Targa die, althans vooralsnog, alleen met Porsches vierwielaandrijving geleverd wordt weegt anderhalve ton? Nope, 1.540 kg, een volle 40 kg meer dan zijn cabrio-equivalent, en bijna 200 kg zwaarder dan de basis-911. Zo’n mooie ronde glaskoepel met liftsysteem heeft dus zijn prijs. Zou het de koper uitmaken? Nee, hij/zij weet het waarschijnlijk niet eens. En of je 911 nou gemiddeld 9,5 of 9,1 liter verbruikt, lekker belangrijk. Gewichtsfreaks kopen maar een GT3 RS.

Porsche heeft trouwens een nieuwe video over zijn Targa vrijgegeven, deze vind je op autojunk.

*Bovenstaande gewichten zijn met handbak en zonder opties. Vink de PDK aan en je krijgt er 20 bonus-kilo’s bij.28 reacties

Nou nog een doorsnee Duitser erin en je gaat naar de 2 ton.
@rob68:
Ik blij dat ik het gemiddelde flink naar beneden haal met mijn 72kg.
Nu begrijp ik de keuze voor awd ook wel, zonder dat zal deze (op papier) waarschijnlijk langzamer zijn dan een normale 911 en dan wordt de 40 mille extra helemaal moeilijk te verantwoordden.
Het ziet er gewoon niet uit. Je rijdt gewoon rond in een moderne Porsche met een aquarium op het dak. En het weegt dus nog veel ook. Zou dat nog enig effect hebben op het rijgedrag?
Ze hebben werkelijk een draak van een dakconstructie gemaakt voor die Targa. Het maakt het hele concept ” nep”. Waarom gewoon geen uitneembaar paneel zoals vroeger? En dan in vol carbon als optie.
Uiteraard.
@turbotoll: Dus als ze destijds deze techniek en materialen hadden toegepast had je het op dit 2014-model wel goed gevonden?

Ik denk dat Porsche zo’n dak in de jaren 70 ook wel had willen maken. Alleen toen waren de mogelijkheden van nu nog niet aanwezig.
@turbotoll: wat is er nep aan ? je heb de wind in de haren zonder overdreven in een etalage te zitten zoals bij een cabrio en dan ook nog het gemak dat het helemaal dicht kan met een druk op de knop (wel zo praktisch als je er iedere dag mee rijd)

Velen vergeten hier dat als je open auto’s heb uit het dure segment dat je al vrij snel gek word van open rijden in nederland, al vrij snel wil je weer een beetje anoniem zijn en niet in de etalage zitten, dit is dus een goede oplossing
@turbotoll: het is een prachtige dak constructie en gezien het extra gewicht nog degelijk ook. Ik zie geen enkel probleem.
@mashell: ik zie ook geen enkel probleem behalve dat die glaskoepel de auto omtovert naar een star trek ruimteschip..

Wat een gedrocht en er verschijnen wel veel artikelen over deze misbaksel zeg..
@turbotoll: ik ben het met je eens! Waarom zó moeilijk doen als het makkelijk en retro kan? Scheelt gewicht , is sterker, is goedkoper, is leuker en het ziet er niet uit wanneer je je dak er nu op en af haalt.. Porsche; nope
99% procent gaat die auto voor de looks rijden en dus maakt wat extra gewicht geen reet uit, en dat snap ik, ben geen porsche fan maar dit vind ik waanzinnig kick deze targa. En als je het porsche clientèle kent en daar bij genomen dat porsches altijd veel (dagelijks) gebruikt worden is de keuze om dat dak elektrisch weg te vouwen een logische.

maar ik kan er niet over uit zo goed die chrome targa rand hem staat, zelf een 911 in zwart word er mooi van.
Na de 997 Sport Classic heeft deze Ferrari fan dus een nieuw favoriete 911 de 991 Targa
De meest verkochte 911 in België blijft de 911 Carrera 4S coupé met PDK, dus zoals het artikel vermeldt, als elke 911 koper zo bezeten zou zijn van het gewicht van zijn wagen en niet voor het comfort van de 4-wielaandrijving en de PDK-bak, zou je niet verwachten dat hij zoveel verkocht wordt maar dat de 911 Carrera S handgeschakeld de verkooptopper is (niet dus).
Voorts zijn die 40 extra kilo’s ten opzichte van een 911 cabrio ook weer niet zo heel veel, als je de gigantische (in vergelijking met de cabrio) glazen achterruit bekijkt en de beugel die toch ook liefst heel blijft wanneer de auto over de kop zou slaan. Dat zijn nu net twee cruciale onderdelen die een 911 Targa een 911 Targa maakt en geen cabrio of coupé.
Dan nog voor iedereen die zegt dat dit een gemakkelijk/goedkoop idee is door gewoon de oude Targa terug leven in te blazen, nou nee, bij de 997 Targa begon het glazen paneel dat openschuift na een 100.000km te kraken bij de minste oneffenheid in de weg. Het terug invetten van de dakconstructie was ook geen oplossing, welgeteld 2 weken was je er dan vanaf maar dan kwam het gewoon weer terug. Veel klanten waren hierover nogal misnoegd gezien de prijs van deze wagen, en daarom heeft men terug een constructie gemaakt die terug bij het oude idee aanleunt en al deze praktische gebreken niet kent.
Oja, de gemiddelde 911-klant die 140k spendeert aan een auto gaat echt niet beginnen ****** met een stoffen vouwdakje als het regent (à la Boxster Spyder, maar het is nu niet dat er daar gigantisch veel van verkocht zijn), die heeft er graag die 140 extra kilo’s voor over.
Mooi, maar ik vind een gewone cabrio toch echt wel mooier.
@kapiteinaudi: heb P cabrio gereden, mooi, maar niet relaxt. Je zit in etalage, maar erger nog als je een beetje sportief rijdt is het net een kermis atractie. Met targa toch wat meer comfort en fijner voor langere sportieve (lees snelle) stukken rijden :)
Gewicht is een dooddoener bij een sportwagen, toch denk ik dat deze de te hebben 998 is.

Het oog wil ook wat en dat klopt bij deze wagen helemaal, verder is de standaard 998 al een zwaarlijvig ding en je zal maar zelden zo op de limiet rijden met deze wagen dat je last hebt van die 200kg extra.
Het verbaasd me wel dat deze enkel met awd word uitgebracht, iemand die er een reden voor heeft?
Ik dacht dat de targa alleen met 4wd kwam of is dat alleen in het begin?
@koenh: er is gezegd alleen met 4wd. De puristen schreeuwen om achterwiel aandrijving, hoewel echte 911 klanten bijna allemaal voor de 4wd modellen gaan. Maar dit is wel Porsche, het merk waar het blokkendoos (Baukasten) model het verste is doorgevoerd. Dus als de markt er om vraagt kan er best een 2wd Carrera Targa komen. Net als een Turbo Targa of een GT3 Targa.
me megane cc zat ook erg dicht tegen de 1500kg aan en had natuurlijk nog niet de helft aan vermogen als deze targa maar ik vindt dat een 911 toch wel een iets lichter mag zijn dan een 4zits fransman
Zo’n auto hoor je ook alleen maar met handbak te rijden, En het liefst met achterwielaandrijving! je het merkt die 0.2 seconden verschil!
@porschefan993: daar geloof ik geen reet van!
Dit vind ik nou echt een ijzersterk ontwerp. Het totaalplaatje klopt gewoon. Het is echt een auto van deze tijd, maar roept tegelijkertijd nostalgische gevoelens op.
Van mij mag er gewoon een los klikbaar dakje op heel dat systeem met die achterruit hoeft er van mij niet op.
Toch wel een gaaf ding zeg!
DIN is helemaal leeg zonder vloeistoffen, peut of een naakte aap achter het stuur?
@bozewolf: Nee, dat is droog. DIN is met alle vloeistoffen, 90% gevulde tank, en zonder bestuurder. (EU is 75 kg hoger, want met bestuurder van 68 kg en 7 kg bagage)
In 1 woord, gaaf!
Het is natuurlijk eeuwig zonde dat de mooiste 911 zoveel zwaarder is dan de standaard. Maar ik denk dat dit de 911 voor GrootToeristen zal blijken. Niet per se de snelste of de ‘hardste’, maar wel degene om zonder een centje pijn in een avond mee door te blazen naar St. Tropez. En tsja, wie kan het dan wat schelen dat je er minder hard mee over de Ring kunt dan een GT3…
@wouterem: precies…dat extra gewicht zal de potentiele kopers niet afschrikken. Vind het ontwerp optisch erg geslaagd, maar ik schrok ook even van die dakklapacrobatiek….en ja, zo licht als ze toen waren worden ze niet meer….maar dat geldt voor alle autos. Dat er intussen ladingen comfort zijn bijgekomen moeten we niet vergeten. Als je echt een spartaan zoekt moet je niet een moderne 911 kopen, of heel missch de gt3….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).