Prince leeft voor altijd voort in de Nissan Skyline

Auteur: , 12 Reacties

Vanaf gisteren weten we allemaal hoe het klinkt wanneer duiven huilen, want door het verscheiden van de artiest die voorheen door het leven ging als Prince klonken de 'roe-koe's' net wat melancholischer. Ter ere van de zanger vandaag speciale aandacht voor Prince Motor Company en de Prince Skyline.

Prince_Skyline

Voor diegenen die bij het horen van de naam ‘Skyline’ alleen denken aan de rijstige R34 GT-R met NOS en ‘fart can’ waarmee wijlen Paul Walker zich door ‘2 fast 2 furious’ voortbewoog, bij deze een kleine geschiedenisles op de vrijdagmiddag.

De eerste auto met de naam Skyline werd namelijk in 1955 gelanceerd door -jawel- Prince Motor Company. Dit bedrijf werd in 1952 opgericht en voegde zich in 1966 samen met Nissan. Net als veel Japanse automerken maakte het bedrijf deel uit van een groter industriebedrijf. In dit geval was dat de Tachikawa Aircraft Company, dat onder andere vliegtuigen voor de Japanners maakte in de tweede wereldoorlog, zoals de Ki-36, Ki-55 and Ki-74. Niet de Zero’s dus, want die werden gemaakt door Mitsubishi.

Het bedrijf besloot te diversificeren door ook auto’s te gaan maken. In 1946 maakte het de Tama, een elektrische auto. De naam ‘Prince’ werd in 1952 aangenomen en was een eerbetoon aan Prince Akihito, omdat die dat jaar officieel bevestigd werd als de kroonprins van Japan. In 1954 werd de naam echter terugveranderd in ‘Fuji Precision Industries’, alvorens in 1961 verder te gaan als de Prince Motor Company. Het bedrijf veranderde dus net zo vaak van naam als de artiest. Twee succesvolle modellen van het merk waren de Gloria en de Skyline. Hieronder een plaatje van de Skyline Sport Coupe BLRA-3.

Prince-Skyline-coupe

In 1966 fuseerde het bedrijf met Nissan en verdween de merknaam op auto’s. Slechts het oude dealernetwerk is tot 1999 verder gaan onder de ‘Prince’-naam. De Gloria en Skyline modellen zijn echter geruisloos opgenomen in het Nissan-modellengamma en maken daar tot op de dag van vandaag deel van uit. Deze twee modellen zijn tegenwoordig buiten Japan ook wel bekend als de Infiniti M en Infiniti G. Meer over de eerste jaren van de Prince Skyline en de eerste Nissan Skyline GT-R vind je in DEZE video en in dit artikel.12 reacties

Weer wat geleerd vandaag.
De KPGC10 ook wel Hakosuka genoemd had in de racerij nog altijd een sticker op de flank. PMC-S, Prince Motor Club Sports.
NSU prince ..
Austin Princess ..

Allemaal mainstream brol ..
Maar dan van extreem slechte kwaliteit ..
Ik kende hem helemaal niet
@martijn11: krijg je ook als je 11 bent
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Goed onze @jaapiyo is dus fan van de gestorven metro-seksuele Prince of TAFKAP zoals de man in zij Sony periode aangesproken wenste te worden.
De man wordt momenteel breeduit door “de pers” geroemd om zijn vernieuwingen in de popmuziek en wat de man allemaal heeft betekend.
Prachtige huil mensen die des nachts naar Amsterdam gaan om daar met andere rouwenden een eerbetoon aan ‘his royal badness’ te brengen..
Prachtig en allemaal bijzonder smaakvol en emotioneel.
En ja, nothing compares 2 u (hij was overigens grondlegger van dit fonetisch schrijven), Raspberry Baret en 1999 allemaal wereld hits
De wereldhit van de Bangles, Manic Monday, ook van de hand van het genie !
Dus beste @jaapiyo, als je een stukkie over Prince wilt neerpennen omdat u een fan is (net als plotseling iedereen is) , pak dan een little red Corvette en laat die Datsun gewoon in de garage staan !

Me is van mening dat de tachtiger en negentiger jaren van Prince waren, daarna heb ik nooit meer echt zoveel van de man mogen vernemen ! Ik had hem wel een langer leven gegund in alle gezondheid.
Hij had overigens wel altijd gruwelijk lekkere wijven om zich heen, van die haai-baai types die je nauwelijks zonder handschoenen kon benaderen !
@desjonnies:

Nou en joh ..
Toch leuk .. Die onbenullige knulligheid tussen alle serieus getinte reclames en advertorials ..

Nelson Mandela .. Ook al zo een petrolhead ..
@desjonnies: Persoonlijk stamt mijn beste herinnering aan Prince uit het semester gedurende mijn studerende periode die ik in Hongarije doorgebracht heb. Je kent het wel, dat is dus minimaal 2 à 3 keer per week uitgaan tot te laat (meer als je een échte diehard bent maar dat ben ik dan ook weer niet), bijna elke week nog ergens een excursie en tussendoor nog wat proberen studiepunten bij elkaar te scoren.

Één van die excursies voerde naar het Balaton meer, per bus. Het was best warm die nazomer in Budapest en het devies was dus om pas te beginnen met alcohol drinken als we aankwamen bij het meer…ergens in de vroege namiddag. Uiteraard waren er enkelen die zich niet aan dat advies hielden. Een guy in het bijzonder had ‘m al behoorlijk zitten toen we de bus nog niet eens waren ingestapt. Toen we instapten bleek er een soort ‘gids’ te zijn die met een zwaar Duits accent Engels begon te praten. Vanuit achter de bus schreeuwde deze guy gelijk ‘English, please!’ wat op een tikje meeloperig doch begrijpelijk gelach van de hele bus leidde.

Hierdoor aangemoedigd bleef deze gozert de hele reis luidkeels dingen roepen en gezien de omstandigheden en de vrolijke natuur hiervan irriteerde niemand zich daaraan. Een van de dingen die hij om een of andere reden met enige regelmaat riep was ‘Purple Rain!, Purple Rain!’.

Toen we aankwamen op de bestemming en aan de lunch zaten, begonnen de serveersters uit te leggen wat we voorgeschoteld kregen. iedereen relatief stil. Je snapt ‘m. ‘Purple Rain!’

Hoewel het nu een klein beetje irritant begon te worden, werd het een soort anthem voor de tijd daar. Later stonden we op een van de laatste feesten en kwam het nog een keer voorbij in de karaoke, hoewel ik me oprecht niet meer herinner of ik het nou ook gezongen heb, die avond is een beetje een waas, toen al en nu helemaal. Ik heb het in ieder geval wel aangevraagd…
Mooi artikel, weer wat geleerd, alleen jammer dat de R34 zo afgezeken moest worden..
De gele BMW 850 (csi?) uit de clip van Prince’ meest controversiële nummer Sexy Motherf*cker is ook niet te versmaden en zeker het vermelden waard!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).