Productievariant Model 3 zal nauwelijks afwijken van concept

Auteur: , 53 Reacties

Deze tekening geeft een eerste glimp op de productievariant van de nieuwe Model 3.

Tesla

2017 zal voor Tesla het jaar worden van de Model 3. Recent werd een testmodel op de openbare weg van alle kanten gefotografeerd. De reacties op dat draadje waren behoorlijk fel. Jullie lieve Autoblog-lezers waren niet echt onder de indruk van de aanstaande elektrotopper van Tesla als het ging om zijn uiterlijk.

In dat geval hebben we een slechte mededeling. De productieversie zal qua uiterlijk nauwelijks gaan afwijken van het prototype. Electrek wist een officiële tekening van het chassis in handen te krijgen. Wat je ziet is de kale body van de Model 3. De body toont veel overeenkomsten met eerdere concepts. Vooral de simplistische voorkant (op basis van het concept) oogt seksloos en maakt niet hebberig.

De productie van de Model 3 moet in juli van start gaan. Zo nu en dan spot men een testauto op de wegen in de U S of A. Onderstaande grijze Model 3 werd bijvoorbeeld onlangs gespot bij het hoofdkwartier van Tesla.

Model 353 reacties

Audi A5 Sportback?
Doe mij er toch maar 1 ook al is ie lellek. Gaat toch ook meer om de techniek dan uiterlijk
@branko: Als ik alle ‘milieubewuste’ auto’s bekijk, zijn ze inderdaad meestal erg lelijk. Juist daarom vond ik de Model S zo’n aangename verrassing.
@branko: dus jij had ook een multipla gekocht als je de kans had?
@airc: zit daar bijzondere techniek in?
@branko: Nee, Tesla wel dan?
@airc: ja
@branko: noem er eens een dan?
@airc: zeg alsjeblieft dat je nu sarcastisch bent.
@airc: heerlijk dit. Zo dom kom je ze zelden tegen…
@airc: Als ik in de markt zou zijn voor dat marktsegment: zeker weten. Fantastisch design-icoon.
Wat is het toch een lelijk ding. Toch hoop ik dat ze het succes waar kunnen maken. Altijd leuk om de boel een beetje wakker te schudden. Goed voor de innovatieve aan deze kant van de wereld.
Eigenaren van een model s kunnen straks middels een update hun auto laten downgraden naar een model 3, internet is niet eene nodig. Het enige wat nodig is is een wasmachine die goed heet kan en dan stop je je model s er in. Na de wasbeurt heb je een model 3!
@flevocarspotter: qua cabine schijnt de Model 3 niet veel te schelen met de Model S. De Model S heeft alleen meer ruimte ervoor en erachter om fatsoenlijk design toe te passen en een praktische kofferbak. Doordat de Model 3 korter is vind ik hem meer weg hebben van een kleine Model X.
@flutterby: Eens. De 3 lijkt inderdaad meer op een kleinere versie van de X dan van de S. Hoewel ik die hoge daklijn erg lelijk vind, denk ik dat het wel lekker veel hoofdruimte oplevert. Wellicht dat dat ook de gedachte is achter die hoge daklijn.
@berlinetta: Dit komt doordat de accu’s tussen de assen moeten vanwege het gewicht. Zo zijn ook de Zoë, Leaf en Bolt verbazingwekkend hoog.
@flutterby: Maar de Model S is dat niet.
@berlinetta: Heb je wel eens in de Model S gezeten? Moet je voor de grap eens opmeten wat de afstand is tussen de vloer en het zitvlak en eens vergelijken met de overige priemiejum sedans :’-) Er zitten niet voor niets “sportstoelen in”. Je hebt naar je gevoel het idee alsof je laag zit, echter kijk je vanaf een relatief hoog positie naar buiten.
@flevocarspotter: yep en na een wasbeurt is je A8 een A6. En daarna een A4. En na een hete wasbeurt is je 5er een 4er en na nog een keertje wassen wordt het een dreier. Shall I go on?
@fijnkonijn: Ik zal aanvullen: S , E , C . Je vergeet bijna het meest incestueuze trio erbij te vermelden!
Te veel eer wellicht, maar plak er een Mazda logo op, en klaar.
@stamp: niet zo vreemd. Wie denk je dat er bij Tesla de designrichting bepaalt? Hint: https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_von_Holzhausen
Zeik toch niet zo allemaal.
Het is met reaguurders net zo als bij het laten zien van een bikinimodel.. allemaal commentaar. Te jong, te mager, te kleine borsten, teveel ruimte tussen de dijen, weet ik veel allemaal en ondertussen komt datgeen wat bij hen het meest op een vrouw lijkt niet verder dan poster aan de muur, hun rechterhand, of een grijze muis met een dikke kont. Kom op, dit is toch spannender dan een golf, astra of mercedes a.
Get a life!
@lippie: en veel duurder. Qua prijs mikken ze op de 3 serie dacht ik. Mooi ontwerp was dan leuk geweest.
@r3fl3x: voor particulieren ja, als je hem zakelijk rijdt is betaal je vergelijkbaar voor een Clio (er zijn meer kosten dan alleen bijtelling).
@lippie: Dit is toch juist het doel van Autoblog: lekker je mening geven over auto’s. En qua techniek ben ik het met je eens dat het spannender is. Qua uiterlijk vind ik het geen spannende verschijning. Dat was de Model S ook niet.
@berlinetta: een goed onderbouwde mening is altijd interessant ja, ook al is het een andere mening.
Maar het tokkie-niveau wat hier 90% van de tijd voorbijkomt is simpelweg bedroevend…
@lippie: ik vind dit niet spannender dan een van de voorbeelden die jij aanhaalt nee. Als je er een willekeurige Koreaanse badge op plakt zou niemand er naar omkijken. Daarnaast is het model s trucje intussen behoorlijk gedateerd aan het worden. Het is geen tijdloze schoonheid zoals de eerste generatie A5 of zo.
@airc: Een Model S is nog steeds een fantastische auto als die voorbij komt zetten. En dat blijft ook nog wel even zo.

De Model X is zeker geen tijdloze schoonheid, en deze Model 3 wellicht ook niet. Achterkant nog steeds erg mooi, zoals met de Model S, maar verder niet die mooie verhoudingen.

A5 is volgens anderen ook niet echt een tijdloze schoonheid, werd nog in een ander artikel gedateerd genoemd. (collega van me heeft de cabrio versie en die heeft sowieso geen mooie lijnen, en van z’n neus moet hij het ook niet hebben)
@airc: Volledig mee oneens. Je stelt het als een feit…
@lippie: Accepteer gewoon dat niet iedereen een stijve lul krijgt van een Tesla. Alsof dit zo’n onderscheidend ontwerp is…..
@E34M5Touring: oke, ha ha
@lippie: Geef mij maar een vrouw met dikke kont.
Was leuk geweest als het uiterlijk wat meer sjeu had gehad, nu is het maar een grijze muis m.i. Techniek is wel erg boeiend, gaan we vast veel op de weg zien.
Op deze foto is hij een stuk beter te pruimen dan die rare verhoogde witte met lilleke wielen van laatst. Was dat geen mule oid?
Ik wacht nog even totdat de beginnersfoutjes eruit zijn en kijk wat de concurrentie in petto heeft. Als hij net zo goed rijdt als de i3 is het een serieuze kandidaat als volgende auto.
@JanJansen: i3 rijdt echt waardeloos. De model 3 wordt op geografische locatie geleverd. Het eerste jaar zullen de meeste problemen al bekend zijn. Tegen die tijd wordt de model 3 in Europa geleverd. Relatief zit je dus ‘veilig’. Tesla kennende zullen ze nog wel wat jaren issues hebben.
@amg65: de i3 rijdt waardeloos? Ikzelf en eigenlijk het hele journaille denkt daar anders over.
Je zit veilig en blijven issues houden staat wel haaks op elkaar.
Zou eens een proefrit gaan maken in de i3, ding is zijn tijd ver vooruit.
@janjansen: Nou ja, niet écht waardeloos natuurlijk. Vergeleken met een Model S vind ik van wel (heeft mijn ouwe, dus daar rijd ik regelmatig mee). Buurman heeft de i3, dus ook daarin gereden. Ik vermoed dat de model3 erg goed zal rijden. En met die issues, bedoel ik de ergste kinderziektes. En dat er altijd wel issues blijven bestaan is omdat het Tesla is. Ook nieuwe model S’en hebben altijd nog veel issues en die is al ruim 4 jaar op de markt. Hoop dat het zo wat duidelijker is ;)
Ik blijf me verbazen over die conservatieve reflexen. Dat auto’s er vandaag uitzien zoals ze er uitzien, heeft een reden. Motorkap? Omdat je ergens de motor kwijt moet raken. Greenhouse? Je moet je passagiers (en eventueel andere lading) ergens kwijt. Positie van de wielen? Tja, hij mag niet omvallen, niet zwalpen, enzovoort. Tesla zit in de unieke situatie dat ze hun auto’s van nul kunnen ontwerpen, zonder IC en zonder brandstoftank. Gevolg: batterij net boven de bodemplaat. Versnellingsbak is onbestaand en neemt geen ruimte in het interieur in. Motoren nemen nauwelijks plaats in. En al die voordelen vertalen zich in andere opties qua vormgeving. Maar wat hoor je hier? “Het ziet er niet uit”. Wat eigenlijk gewoon betekent: “het ziet er niet uit zoals we gewend zijn”. Zelf vind ik het bijzonder verfrissend dat Tesla de “vorm-voor-de-vorm”-(on)logica heeft kunnen en durven verlaten, en dat er terug wat “form-follows-function” in zit. Hoed af voor Tesla. En omgekeerd: awoert richting pakweg een VAG, dat gewoon de Golf recycleert en daarbij is blijven steken in de vorige eeuw. Of ook wel richting Jaguar, die met de i-Pace weliswaar een leuke auto heeft neergezet, maar niet echt kan uitleggen waarom ze die gatenkaas in de voorbumper willen. Behalve dan dat het er “sportief” of “hedendaags” of “cool” uitziet… wat gewoon holle marketingpraat is, want over vijf jaar vindt iedereen het “gedateerd” en “zo 2017” en betalen ze voor een nieuwe verpakking-met-vervaldatum rond het oude blik.
@bara: Sorry, maar voor alle voordelen die jij aanhaalt die tesla heeft om een vernieuwend concept neer te zetten hebben ze behoorlijk conservatief vormgegeven.
Motokap, geen idee waarom die er zit. geen brandtoftank (ik neem aan dat daar perfect de accu’s zouden kunnen liggen. wielen kunnen veel meer naar de hoeken toe zodat er binnenin echt veel meer ruimte is. Bumpers kunnen veel lager dan de enorme tildrempel die er nu is.
En dat zijn slecht dingn die ik als n00b op kan noemen, echte designers zouden waarschijnlijk nog veel verder kunnen gaan. Dus al met al heeft tesla behoorlijk gefaald iin innovatief concept neer te zetten, ze hebben slechts de aandriving aangepast en het concept auto gelaten voor wat het is.

Vraag een kind een auto te tekenen en je krijgt de basic vorm die een tesla heeft. Wat nou innovatie?
@airc: De accu’s voorin is geen optie vanwege onderstuur, maar de vorm is noodzakelijk voor lage luchtweerstand.

Wat je wel merkt in een Tesla is dat het dashboard verder na voren zit (dus grotere cabine). Ook de kofferbak is qua design uniek en een hoogstandje.
@flutterby: En dat geld ook voor de plaatsing van de wielen… weggedrag, de voorwielen schijnen wel verder te draaien als de concurrentie.
@flutterby: Dus de wielen draaien verder, serieus, dat is de innovatie? Volgens mij moet het technisch eenvoudig haalbaar zijn om de wielen op die hoelen te plaatsen a-la smart 4-2 van de eerste generatie, omdat je geen aadrijflijnen hebt en drive by wire zouden die wielen 90 graden kunnen draaien om haaks op de rijrichting te parkeren. Dat zou innovatie zijn op stuurgebied.
De enige reden waarom tesla de vorm heeft waarom de hem hebben is niet onderbouw door techniek, maar puur op emotie, te veel veranderingen en mensen slikken het niet meer dus is er gekozen voor een klassieke layout. Dus ik ben het 100% met je eens dat de beweegreden is “het ziet er niet uit zoals we gewend zijn” maar om in dit geval te spreken van form follows function vind ik wat ver gaan.
Form follows marketing zou ik zeggen.
@airc: waarom moeten de wielen 90 graden kunnen draaien? Dat is echt de grootste onzin en technisch onmogelijk om daar een comfortabele, betaalbare ophanging in te regelen.

En waarom? Om makkelijk te parkeren? Newsflash: zelfrijdende auto’s hoeven niet te parkeren…
@airc: luister droppie. Tesla was juist heel slim om een, van buiten gezien, normale auto te maken. Electroauto’s waren altijd “raar, lelijk, vreemd, freaky, alternatief”. De Models S is een mooie, normale wagen en ziet er niet “vreemd” uit.

Verder zit de innovatie “in” de wagen. De aandrijflijn: niet dat ze een elektromotor gebruiken (want die bestaat al tig jaar) maar de manier *waarop* is hun KSP. Hun batterijtechniek is revolutionair (chemische samenstelling, kathode en anode materialen, hun toen in 2012 unieke thermal management (en intussen doet iedereen het zo, dus schijnbaar is het geen shit), hun battery-lifecycle management).

Het bedienconcept, de manier van aanschaffen, het onderhoudsconcept, dat je onderweg razendsnel kan laden. Allemaal radicaal anders en vernieuwend. Innovatie puur. Ze hebben het kip-ei probleem van EV’s effektief opgelost. It works now. It finally works. En het wordt elk jaar beter.
@airc: er is niets conservatief aan. De motorkap is geen motorkap, het is een bagagedeksel, want een Tesla heeft voor en achter bagageruimte. Die “motorkap” is verder ook een kreukelzone, die heb je nu eenmaal nodig. Met de wielen meer naar de hoeken gaan is lastig als je ook aerodynamica in de gaten wilt houden. De bumpers kunnen niet lager zonder de veiligheid, inclusief die van voetgangers, in het gedrang te brengen. Het “concept auto” is al volledig uitgemolken, daar valt niet zo veel in aan te passen. Waar ze in afwijken is hun consequentie in redeneren. Alle andere fabrikanten zitten vast in hun “laten we hetzelfde recept toepassen als altijd”. Nog wat extra vouwtjes hier, nog wat meer gaten daar aan de buitenkant, en wat de binnenkant betreft is het e-model typisch iets dat moet kunnen bestaan op hetzelfde platform als de IC-modellen. Gevolg: totaal onlogische vormgeving e-modellen. Zoals gezegd, de i-pace is daar een gelukkige uitzondering op, maar wat er bovenop de bodemplaat staat is kitsch in die zin dat het geen enkele relatie heeft met de auto zelf. Het refereert enkel naar een idee van snelheid, en kracht, met al zijn gaten en sleuven, die zelf hun ontstaansreden hebben uit de autosport waar IC-motoren en-remmen hun warmte moeten zien kwijt te raken. “Kitsch” is een goeie manier om het te omschrijven.
Wat mis ik? Hoezo is dit boeiende techniek? Een Ferrari 458 om maar iets te noemen vind ik een knap staaltje techniek. en stel accu’s in het vooronder pleuren kan iedereen.
@nopetrolnofun: dit is boeiende techniek om aan een v12 te koppelen en te kijken hoe hard het kan. Verder? Leuk experiment, laat de tesla rijders maar met het ov gaan als ze zo ‘groen’ willen zijn.
@peug206 @nopetrolnofun Tot jullie berichten was het leuk om te lezen. Vanaf nu meer een zaterdagamateurgevoel. Ajaxneukenbier.
@mlut: ach kom nou. We weten beide dat accu’s niet de toekomst zijn. Van de productie van een accupakket kun je ook x jaar in een v8 rijden. Om het over een paar jaar nog maar niet te hebben over het recyclen van die dingen.
@peug206: rest my case
Donkerblauwe carrosserie met LM muktispaaks, donkere ruitjes en aluminium (of Aluminum als je Amerikaan bent) sierlijsten en je hebt volgens mij een prima wagen onder de bips. Het minimalistische interieur moet wel je ding zijn. Voor het weekend een leuke cabrio, hobby E30 of een motor en we leven nog lang en gelukkig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).