Protesteren werkt: geen verhoging brandstofprijs!

Auteur: , 82 Reacties

Lekker auto's in de fik steken, ruiten ingooien en fakkels naar de politie smijten. Heerlijk!

Protesteren werkt: geen verhoging brandstofprijs!

Frankrijk, het land van goede wijnen, Philip Freriks en mooie vakantiebestemmingen. Ook het land van vreselijke tolwegen en doorgedraaide burgers. Met name de hoofdstad Parijs was de afgelopen periode het toneel van de ‘gele hesjes’. Zoals wel vaker, werd de stad geterroriseerd door vandalen en idioten die geweld gebruikten om een punt te maken. Echt waar. Wie de Lonely Planet openslaat ziet bij Parijs foto’s van autobranden, gemaskerde hooligans en beschadigde gebouwen. Oh, Paris, je t’aime.

Het bizarre is nog dat de regering Macron buigt voor de wantoestanden in het land en niet zo’n beetje ook. Eerst werd al duidelijk dat de Franse overheid de maatregelen omtrent een belastingverhoging op diesel en benzine zou uitstellen met een half jaar. Nu is bekend geworden dat de verhoging op z’n vroegst pas begin 2020 van kracht wordt. De regering in Frankrijk heeft de omstreden maatregel met twee jaar uitgesteld.

In Nederland zouden we ‘even de koppen bij elkaar steken’, met hooguit een heroverweging tot gevolg. De Fransen reageren in dit geval als een klein kind. Weglopen van de verantwoordelijkheid en de problemen vooruit schuiven. Want reken maar dat de belastingverhoging niet zonder slag of stoot van kracht zal gaan na 2019. Bovendien is het de vraag of Macron tegen die tijd nog wel president is, gezien de grote huidige onvrede in Frankrijk over de politicus.

Autoblog toptip: parkeer je auto niet in het centrum van Parijs begin 2020. De gele hesjes zullen de komende 24+ maanden wellicht in de kast verdwijnen. Over twee jaar begint de ellende weer van vooraf aan. Viva La France!82 reacties

moet hier ook gebeuren, en beginnen met politie auto’s in de fik steken
Er zijn, las ik, 4 doden gevallen, op zich niet gek dat de Franse regering de druk er vanaf wil halen. Het probleem is dat de gele hesjes geen leiders heeft, overleg is dus moeilijk, en dat ze zo’n allegaartje aan eisen op tafel legt dat het gewoon onmogelijk is om daarmee aan de slag te gaan.
@pomoek: Wat daar gebeurd is slaat nergens op. Tig van die gasten zijn gewoon gaan rellen en slopen en gebruikten dit thema, maar uiteindelijk was het daar niet meer om te doen. Net als in Hamburg bij de G20 top. Gewoon rellen om het rellen, slopen om het slopen.
@viezefreddyw: Precies! Door de verhoging van de brandstofprijzen even op de lange baan te schuiven haalt de regering Macron de angel er (een beetje) uit en probeert de geest weer in de fles te krijgen.
Het begon allemaal met de brandstofprijzen, als die kwestie er niet meer is wie gaan er dan nog de straat op en waarom… raddraaiers, relschoppers? Ik ben benieuwt of die de sympathie van het Franse volk krijgen of dat ze het zat worden dat er van alles in de fik wordt gestoken en kapot wordt gemaakt door een losgeslagen meute.
@pomoek: gele hesjes zijn gewoon ontevreden mensen. Ze hebben een punt dat de huidige hoogeconomie te weinig bijdraagt aan de welvaart van de middenklasse. Maar het ontevreden als toestand zijn hebben ze inmiddels zover tot levenstijl verheven dat het niet uitmaakt wat de regering doet, ze zullen ontevreden blijven. De enige manier is om het op te lossen is een diepe crisis waarin het met iedereen slecht gaat, dan zullen ze zich weer gelijk en normaal voelen.
@mashell: aldus de vakbondsfanaat/anti werkgever
@lekkaah: :’)
@lekkaah: we leven in tijden waarin de belastingen voor bedrijven alleen maar lager worden en de burgers beginnen voelen dat zij een buitensporig groot deel van de belastingen op moeten brengen, dan mogen we ons best een afvragen of we wel op de goede weg zijn? Maar goed, jij mag van mij best achter Mark Rutte aanlopen en vragen om nog meer cadeautjes voor Shell, Unilever en het MKB. Als jij daar gelukkig van wordt…
@mashell: populisme spat er weer vanaf.. klaver mag zich zorgen gaan maken, hij heeft er een concurrent bij

ben overigens geen rutte fan hoor, maar al helemaal niet van beroepsslachtoffers (waaronder de gele hesjes)
Het artikel benadrukt dat problemen vooruitgeschoven worden, maar ik denk zelf dat Macron weinig keus heeft gehad. Je kunt nog zó gelijk hebben, maar aan een platgebrande hoofdstad heeft niemand iets. Verder is het natuurlijk logisch dat iedereen naar de president kijkt in dit soort zaken. Niemand wil zijn vingers eraan branden. Ik zou zeggen: bedenk eens wat je zou doen als jij nu de president van Frankrijk was!
@dare2think: Stapsgewijs verhogen ipv 1 keer een klapper van 3 cent werkt al beter. In het kader van “inflatie” en “milieu”. Wij gaan namelijk óók 3 cent meer betalen. In 2020 stijgen de accijns op benzine en diesel met 1 cent, in 2021 met nog eens 1 cent en in 2022 met nog eens 1 cent. Heb hier nog geen fikkend Den Haag gezien.
@rubenpriest: Hm, daar zit ook wel wat in. Eigenlijk laten we ons als Nederlanders te makkelijk bedriegen.. En elke verhoging is dan geen verhoging van 1,0 cent, maar 1,21 cent omdat er ook nog eens belasting over geheven wordt. Ik vraag me af of benzine ooit nog wel goedkoper wordt omdat de vraag daalt, of dat het kunstmatig duur blijft door de (dan) 90% van de literprijs aan heffingen…
@dare2think: wij Nederlanders hebben teveel aan onszelf en durven daarom niet te demonstreren. Te bang je koophuis en weet ik het wat kwijt te raken. Teveel slaaf van de bank. Als we hier niks te verliezen zouden hebben kan het hier ook zo uit de hand lopen is mijn mening.
@dare2think: nee, de prijs zal nooit drastisch omlaag gaan als de vraag daalt, want dan draait de OPEC de kraan gewoon een stuk dicht om schaarste te creëren en de prijs hoog te houden.
@RubenPriest: Betreffende die laatste is omdat een volksopstand niet in de aard van het NL volk zit. Nederlanders zijn meer internetklagers omdat we stiekem wel weten dat we het goed hebben, maar toch een beetje negatief willen zeiken om ons nog wat beter te voelen.
@venividivici: *laatste zin
@rubenpriest: Misschien zijn er bij jullie niet zoveel mensen die geen uitweg meer zien door het alsmaar duurder wordende leven. Ik geloof echt dat het begonnen is vanuit een groep mensen die op de rand van armoede staan/ die de alsmaar toenemende taksen beu zijn. Echter sluiten zich daar snel relschoppers bij aan, was te gemakkelijk.
@bogey: Dat denk ik ook. Die groep is er wel degelijk, alleen net te klein om echt een vuist te kunnen maken. Een crisis zou zo gek niet zijn, maakt die groep groter en dan krijgt ze hopelijk meer invloed.
@rubenpriest: ach gelukkig is de verwachting dat de elektra prijzen nog veel harder zullen stijgen waardoor de elektrische auto’s straks in gebruik helemaal niet zo goedkoop blijken ze zijn.. Als men in een € 50 of € 100 per tankbeurt voor 300 – 400 km moet gaan betalen denk ik dat velen zich achter de oren gaan krabben…
@dare2think: Ik zou met gigantisch machtsvertoon ingrijpen. Demonstreren mag, maar dan wel op een redelijke manier. Zodra er gewonden vallen, doden vallen en voor miljoenen euro’s aan schade aan andermans eigendommen wordt aangericht ben je niet meer bezig met een protest, dan ben je een ordinaire relschopper en dien je ook als zodoende behandeld te worden. Die gele hesjes zijn net zo erg als die Black Lives Matter figuren die in de VS begrijpelijk boos zijn/waren, maar op een compleet verkeerde manier uitten door complete dorpen te slopen.
Frankrijk is echt aan het rotten. Smerig tuig wat daar alles en iedereen kapot loopt te slaan. Het is te triest voor woorden dat Macron deze beslissing heeft moeten nemen maar hij kon niet anders.
@jaso013: Zit in de cultuur. Protesteren is de nationale trots.
@Jochempie: ik heb geloof ik 2 a 3 dagen normaal protesteren gezien. De rest was het volgens mij een burgeroorlog. Jammer dat zoiets nooit op een normale manier kan.
@jaso013: Frankrijk heeft de twijfelachtige eer de hoogste belastingdruk ter wereld te hebben, en ondertussen gaat de levensstandaard hard achteruit. Ik verbaas me niks dat de mensen het niet meer pikken daar. Veel Franse fabrieken zijn al jaren geleden verplaatst naar Oost Europa en er is niks voor in de plaats gekomen.
@slickrick: dat mensen het niet pikken begrijp ik volkomen. Dat tuig begrijp ik totaal niet. Ik gok dat binnen een paar dagen de noodtoestand van kracht is en het leger puin mag gaan ruimen.
Tja, je kan zeggen wat je wilt van de Franse gekkies, maar zo lang het beloond wordt zou ik er ook mee doorgaan!
@dutchdriftking: Dat vind ik nogal een tokkie-opmerking. Het is ook mogelijk om op een beschaafdere manier te protesteren.
@berlinetta: ik denk dat hij probeert te zeggen dat zolang er niet hard opgetreden wordt ze zullen doorgaan. In plaats daarvan zwicht de Franse regering voor een stel relschoppers die ze ook met waterkanonnen en knuppels te lijf hadden kunnen gaan, zet het leger in of whatever. Maar wangedrag wordt dus beloond.
@str8six: Degene die hiermee doorgaan zijn gewoon een stel tokkies bij elkaar. Het feit dat ze hier al mee zijn begonnen, zegt al genoeg over deze mensen.

Daarnaast vind ik het moeilijk om te zeggen wat de beste oplossing is. Door afzien van de verhogingen geef je inderdaad toe aan deze mensen, maar hardhandig optreden vergroot de onvrede nog meer. En er zijn doden gevallen. Als regering zijnde wil je niet nog meer doden op je geweten hebben.
@berlinetta: dat is zeker zo, mensenlevens zijn dit soort ongein totaal niet waard. Is ook een lastige situatie maar vind het veelzeggend dat de regering ze dan maar hun zin geeft.
@str8six: Ik vind het ook niet de beste oplossing, maar misschien had ik wel hetzelfde gedaan. Al is het maar om even op adem te komen en als regering zijnde te zoeken naar een andere, betere oplossing. Ik denk dat geweld met geweld bestrijden echter niet de beste oplossing is, zeker niet bij die Fransen. Wat dat betreft vind ik het echt net een ontwikkelingsland.
@berlinetta: Ik ben het niet eens met de manier van protesteren, maar als dit blijkbaar werkt snap ik wel dat men er mee door gaat….
Liberté, égalité, fraternité
@bmw2coupeeigenaar: et poverté, als de Fransen zo doorgaan.
Arme, arme Philip.
@viezefreddyw: maar die had dan wel recht tot klagen. @publiekelijkontslagen
Ik ben blij dat wij wél in een eerste wereld land wonen…
Wat had je anders verwacht? Het zijn Fransen. Geven zich altijd makkelijk over…
Parijs is allang niet meer geweldige bestemming die het ooit was. Ben er net na de rellen van 2005 voor het laatst geweest en hoef er nooit meer te zijn. Jammer want het is een prachtige stad, geruïneerd door een slap beleid (Londen zit er niet ver achter).

99% van die klapmongolen die meedoen met die gele vestjes beweging weten niet eens waar ze tegen protesteren, ze zien het gewoon als een kans om de hooligan uit te hangen.

@mopar: Precies. Die gele hesjes die we hier in Den Haag hadden ook al geen idee waartegen ze protesteerden. Als ze die vraag wordt gesteld krijg je vaak antwoorden als “Alles” of “Rutte moet weg!”, en als je dan doorvraagt naar het waarom blijft het angstvallig stil. Het interesseert mij vrij weinig dat mensen een geel hesje aan willen trekken om ergens tegen te demonstreren, maar ze moeten wel zorgen dat ze weten waar ze precies tegen demonstreren/protesteren, want zolang ze dat zelf niet kunnen verwoorden zullen ze ook niet serieus genomen worden door politiek Den Haag. Die denken waarschijnlijk dat er bedrijfsoverleg van de plantsoendienst bij hen voor de deur staat.
@Edge: Ja, maar weet je wat het meest erge en beangstigende is… dat die deuzige figuren stemrecht hebben bij verkiezingen! Daarom is de huidige coalitie ook zo’n warrige puinhoop geworden.
@mopar: ik kom er graag , het is een miljoenen stad dus het hangt maar net af in welk district je verblijft. Je kan in een chique wijk zitten of in een getto….London precies hetzelfde. En dit begin je langzaam ook in NL te zien
@slickrick: Ja snap ik ook wel hoewel Nederland nog lang niet zo ver is als Londen of Parijs. Je kan in Londen niet eens meer een motor rijden zonder te moeten vrezen voor je leven. Zo erg is die epidemie nu zelfs dat de Engelse politie is begonnen motordieven te rammen met hun wagens. Begint langzaamaan het wilde westen te worden daaro, mensen die op klaarlichte dag beroofd worden van hun dure horloges (ook in de nette wijken).

Europa is helaas rap aan het verloederen.
Kunnen we die Britten niet behouden en in plaats daarvan de Fransen uit de EU sturen?
@alassad: ja goed idee, direct ook België, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Hongarije, Polen en andere corrupte, failliete maffia-staten eruit. Dan een super-unie van GB, Ierland, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en de Baltische staten. Das Vierte Reich, mit Frau Merkell als uberstormbahnfuhrer…
Nederlanders pikken alles. Daarom worden we met zijn allen keihard genaaid door onze regering.
Fransen (en Italianen) laten zich niet naaien.
@mijnporsche: nee die naaien de rest erbij.
@mijnporsche: Er is een reden dat Nederlanders heel veel pikken: vrijwel alles gaat namelijk ontzettend goed hier! Als je alle indexen (welvaart, opleidingsniveau, veiligheid, geluk, vertrouwen in de overheid, gezondheidszorg, stabiliteit) bij elkaar veegt, is Nederland namelijk officieel ‘het op 1 na beste land ter wereld’. Er is simpelweg heel weinig concreet te klagen hier. https://www.maartenonline.nl/het-een-na-beste-land-ter-wereld.html
@svenska_aeroplan_ab: Ja, en vervolgens gaat Harbers tekenen voor het pact van Marrakesh. Erg fijn… not!
@venividivici: Ik heb het pact gisteren gelezen, kan je aanraden hetzelfde te doen. Het enige wat het pact doet is de ‘losse regels’ die nu gelden samenvoegen in 1 document. Voor de rest verandert er vrijwel niks. Ik las ook nog een mooie ‘fact-check’ van wat Baudet allemaal roeptoetert over het pact (er komen meer immigranten, we raken de controle kwijt aan Europa, etc.): en bleek precies 1 van de 8 stellingen waar. Dat betreft de inmiddels bekende Artikel 33c discussie over het niet meer financieren van ongefundeerde rechtse anti-immigranten retoriek… Kortom: trap niet in de bangmakerij strategie die bepaalde politici
@svenska_aeroplan_ab: Hmm… dank, dat werpt wel een helderder licht op de zaak.
@venividivici: Ow, dus je had je mening al klaar zonder het document zelf gelezen te hebben!?

MAAR HET STOND OP FEESBOEK!
@smultie: A, ik kan niet alles lezen anders heb ik er een dagtaak bij en B, merendeel op dat Smoelenboek in toch grote flauwekul en fake news dus daar kijk ik niet tot zelden naar.
@svenska_aeroplan_ab: jij bent er vast 1 van de Elite, Bilderberggroep, Soros aanhanger of Kelergi volger
@ff40: Nee hoor, enkel een nieuws-junkie die zich graag inleest en eigen conclusies trekt
@svenska_aeroplan_ab: Alleen dat is nou precies de reden dat we alles pikken; we zeggen steeds dat het heel goed gaat. Dat is precies hetzelfde als jij je vrouw met een ander ziet liggen krikken, de deur weer dicht doet en zegt tegen je vrienden; we zijn al 20 jaar getrouwd en het gaat zo goed, dus ze mag best vreemd gaan, maar van binnen ga je kapot. Punt is, jij, excuus, je vrouw wordt gewoon keihard genaaid (en dus jij ook).
@mijnporsche: Prachtig vergelijk! Jammer dat er he-le-maal niks van klopt alleen… Ik kan alle bronnen posten hier, maar daar heb ik geen zin in omdat ik gemerkt heb dat hoeveel feiten ik ook aandraag, jij blijft toch heilig overtuigd dat jouw onderbuikgevoel waar is, en de feiten van gedegen onderzoek niet…
@svenska_aeroplan_ab: ik hou van je feiten, hoor. Maar ben met je eens dat je voor dovemansoren spreekt want alle schreeuwers hier op AB – en die met gele hesjes – zoeken alleen maar bevestiging in hun eigen (on)gelijk.
@svenska_aeroplan_ab: Alles verslechterd hier in een minder rap tempo dan elders, is wat men eigenlijk wil aangeven.
@svenska_aeroplan_ab: tja helaas is niet alles in cijfers uit te drukken. Nederland is inderdaad een heel goed land om te wonen voor de lower en middle class. Daarentegen emigreert de upper class al jaren. Als je echt rijk bent kan je beter ergens anders wonen.
@mijnporsche: Wij hebben hier gewoon een andere mentaliteit. Wij protesteren inderdaad niet snel of op zo’n manier en daarmee zou je kunnen stellen dat wij zomaar alles pikken. Maar linksom of rechtsom zal er toch moeten worden betaald als wij willen leven op de manier zoals we nu doen. Volgens mij is het merendeel van de Nederlanders wijs genoeg om dat in te zien. Die paar Facebook-tokkies die zitten te klagen op internet gaan er hoogstwaarschijnlijk ook niks aan doen.
Kunnen wij in nederland nog heel veel van leren…. het feit om echt te gaan protesteren ipv op facebook zeuren over de stijgende prijzen… wanneer gaan wij eens hetzelfde hier doen?
@spykerboy: Ah kijk, hier is er eentje. Leg mij eens uit waar je tegen wil protesteren dan, wat je anders zou willen zien en hoe we dat moeten aanpakken?
@berlinetta: Genoeg, denkis aan die belachelijk hoge benzine prijs, de BPM, verhogen vd vaste kosten, verzin het maar….
@spykerboy: Stel, we zouden al deze lasten verlagen. Wat zullen de gevolgen daarvan zijn? De overheid krijgt veel minder geld binnen. Linksom of rechtsom gaan we dat ook merken. Heb je daar dan over nagedacht?
@berlinetta: laat ze de belasting eens op andere vlakken innen, gooi de vliegtax gewoon ff 500% omhoog, dat zal heel veel schelen in millieu belasting (mensen gaan minder vliegen immers), en de bedrijven blijven toch wel vliegen dus extra belasting voor de overheid, daarbij als de brandstof prijzen omlaag gaan, en de bpm zou weg gaan, gaan mensen weer autos kopen met grotere motoren, dan word er dus meer getanked. sure per liter halen ze minder binnen, maar omdat er zoveel meer getanked word, zal het uiteindelijke resultaat om het even zijn, en mensen zijn wel happier dan als ze nu aan de pomp staan etc
@spykerboy: De hele bedoeling is juist dat er minder wordt getankt. We hebben een aantal jaar geleden een klimaatakkoord ondertekend in Parijs. Daar moeten we ons aan houden. Meer tanken zal daar niet aan bijdragen. Wat betreft het duurder maken van vliegen ben ik het wel met je eens, maar dan wordt het er niet per se goedkoper op. Jij als autoliefhebber wil gewoon dat je hobby goedkoper wordt en jij hebt er dan misschien minder last van dat andere dingen duurder worden. Voor heel veel mensen geldt dat niet.
@berlinetta: ik heb niks ondertekend, dat is door onze overheid gedaan voor ons, zonder dat wij daar een echt zeggenschap in hadden, en klopt ik wil mijn hobby beschermen gezien dat het geen is wat door elke overheid als eerste aan nieuwe regelgeving word gedaan, mensen die andere hobbies hebben er minder last van, ik geef al alles op wat kan (denk vakanties etc) om mijn hobby te betalen (gezien het constant maar duurder en duurder word met het beleid hier), laat anderen dan ook maar wat dingen achterwege en maak het autorijden gewoon wat betaalbaarder ipv alles maar bij ons als melk koe te halen… just my 2 cents
@spykerboy: wat je beschrijft heeft een naam: inflatie. En dat is ook de reden dat je salaris (of uitkering) jaarlijks een beetje stijgt. Het hele probleem van “alles wordt duurder” bestaat dan ook helemaal niet.
We zitten in een hoogeconomie, het gaat gewoon goed, met iedereen! Het is niet helemaal eerlijk verdeeld (het grootkapitaal krijgt verhoudingsgewijs te veel, maar dat is wat we met elkaar blijkbaar willen want dat komt door de keuzes gemaakt in het stemhokje) maar nu vragen om nog meer is volkomen onrealistisch.
@spykerboy: Doet een heel klein clubje toch al in NL… tegen zwarte Piet 😂
@venividivici: juist voor zwarte piet bedoel je
Zou alleen zo’n hesje aantrekken als iedereen de BPM zou willen afschaffen. Gewoon dezelfde auto prijzen als Duitsland Engeland en België.
@thomasthomas: Kan, maar waarmee gaan we dan het ontstane gat in de staatskas opvullen?
@venividivici: gewoon luchthaven belastingen en vliegtaxen met 500% verhogen etc… dat zal ook een hoop goedmaken.
Sinds de Parijse revolutie van 1968 duwen alle politici de problemen voor zich uit en indien er inpopulaire maatregelen genomen moeten worden is het excuus ‘milieu’ of ‘ Europa’.
https://www.alamy.com/stock-photo-riots-auto-barricade-on-guy-lussac-street-in-paris-during-the-riots-32369482.html
Misdaad loont, schijnt dat die jungle bij calais er ook nog steeds is.
@bmwfreak038: klopt, alleen is die nu verplaatst naar de een plek naast de autoroute bij Duinkerken en kamperen ze op sommige boulevards in Parijs.
@desjonnies:Klopt, en ook in Zeebrugge.
Ieder land krijgt wat het verdiend. Zo ook Frankrijk, het land van maatschappelijk pappen en nathouden, op geopolitiek niveau structureel een te grote broek aantrekken en geloven dat het geld aan de bomen groeit. Dit is het ongewenste neveneffect van wegkijken en slecht gedrag belonen. En auto’s bouwen kunnen ze ook al niet…
@gj1985: Het geld groeit ook aan de bomen! Naar voorzichtige schatting 30 000 miljard dollar geparkeerd in belastingparadijzen. Publieke middelen gestolen door de multinationals en met de hulp van de politiek waarbij landen elkaar kapot concurreren met steeds lagere belastingtarieven!
Protest heeft behalve de aanleiding niets met brandstof te maken. Dit zijn mensen die het water aan de lippen hebben staan. Een protest over ongelijkheid veroorzaakt door de politiek. We evolueren naar een samenleving met rijken en werkende armen. De middenklasse krimpt en de armoede stijgt snel. De gevolgen zien we en zullen we in de toekomst steeds vaker zien. Trouwens, met vreedzaam protest is helaas nog nooit iets bereikt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).