Q-Park voert kentekenherkenning in bij parkeergarages

Auteur: , 31 Reacties

Uiteraard wordt dit gedaan om klanten meer gemak te bieden en heeft het niks te maken met een inbreuk op je privacy.

Mercedes met grootheidswaanzin

Deze week wordt bij Q-Park Zuidplein in Rotterdam, Q-Park Museumplein in Amsterdam en Q-Park Stadsplein in Amstelveen een systeem gelanceerd dat bij het inrijden van de parkeergarage automatisch je kenteken herkent (en koppelt aan je parkeerkaartje).

Het grote voordeel hier is, volgens Q-Park, dat je bij het verlaten van de parkeergarage niet meer voor een slagboom hoeft te wachten. Als je aan komt rijden herkent een sensor je kenteken en weet het systeem of je wel of niet hebt betaald.

Volgens Mark van Haasteren van Q-Park is het een geweldige feature:

“Q-Park staat voor comfortabel parkeren. Kentekenherkenning draagt hier zeker aan bij. Door deze innovatie wordt het parkeren bij ons nog gemakkelijker gemaakt. We weten dat onze klanten dat waarderen.”

Op termijn moet dit systeem in alle parkeergarages van Q-Park te vinden zijn. En moeten er ook nog andere ‘slimme mogelijkheden’ op basis van de verzamelde informatie aangeboden worden. Maar iets zegt mij dat Stichting Privacy First niet blij gaat zijn met deze nieuwe mogelijkheid van Q-Park.

Wellicht had Q-Park beter kunnen investeren in een systeem voor betaald parkeren per minuut, in plaats van een systeem voor het herkennen van kentekens.

UPDATE: de belastingdienst zal zeer blij zijn met dit systeem!31 reacties

Benieuwd wat de Belastingdienst betaalt voor die kentekengegevens…
@potver7: ik denk ruim voldoende. Bijtelling ontduikers voortaan niet meer naar Q park.
Arnhem Langestraat garage heeft dat al zeker een jaar
@volvaudi: Ideaal. Binnen rijden en direct weer uitrijden, zonder moeite, zonder kosten en zonder schade.

Ik snap nog steeds niet waarom iedereen-en-zijn-moeder nog steeds die haakse bocht probeert te nemen als sluiproute: hoeveel wieldoppen, velgen en banden zijn er niet al gesneuveld op dat hoekje?
Dit systeem is toch niet nieuw in Nederland? In de parkeergarages van de Erasmus Universiteit wordt dit systeem al langer gebruikt. Je kunt je kenteken dan teruglezen op je parkeerbonnetje dat je bij het inrijden krijgt.
@remydeb: ik herken het uit Barcelona. Het is ook een extra beveiliging tegen diefstal van je voertuig mits je je kaartje niet in de auto laat liggen.
@remydeb: onzin! Je hoeft namelijk geen kaartje te trekken. T is gekoppeld aan een online abonnement. En iedere maand wordt t netjes afgeschreven van je bankrekening. Dat is nou juist t voordeel. Nooit meer wachten bij de kaartjes automaat
Is het jullie nog nooit opgevallen je kenteken vaak op je parkeerkaartje gedrukt staat?
Ik begrijp de ophef ook niet? Op Schiphol is dit al een jaar of 5 zo…
Dit systeem heb ik idd al veeel eerder gezien.
“Comfortabel parkeren”

Tenzij ik van en naar mijn auto word geshuttled met een Mansory golfkar inclusief gerookte elven steak is dat holle marketing prietpraat.
Er is een serieus nadeel aan dit systeem: de parkeerkaartjes blijven achter in de auto. Grappig trouwens dat Mark van Haasteren zegt dat “Q-Park staat voor comfortabel parkeren.” In mijn beleving staat “Q-Park voor krap en vooral duur parkeren, met de meest vreemde tariefseenheden (iets als €1,87 voor 47,6 minuten)”.
@mashell:
Ik kreeg ooit een rekening van Q-park Woerden terwijl ik er niet eens geparkeerd had.
Ik had wel een poging ondernomen maar de slagboom ging dus fijn niet open nadat ik mijn creditcard in dat apparaat had gestopt.
Zou wel een leuke (onrealistische) toevoeging zijn als je dan een mailtje kan ontvangen van “een Ferrari 458 is nu in Qpark Museumplein”
Per minuut betalen levert natuurlijk minder op (bij gelijke uurtarieven) Verder best een goed systeem, gescand worden we toch wel
Is dat een E46 M3 op de foto (achter de Mercedes)?
Zou mooier zijn als t parkeren goedkoper wordt.. Stelletje afzetters bij Q-Park
Wat is daar verkeerd aan? Bij de parkeermeters in Antwerpen enzo voer je je nummerplaat ook in als je per sms betaald. Dan weten de parkeerwachters ook je nummerplaat ook.
Zelfs Leeuwarden (Zaailand) kent dit systeem al lange tijd… Zelfs Leeuwarden… ;-)
Wat voornamelijk irritant is, is dat ik blijf zitten met een hele berg gebruikte parkeerkaartjes in mijn auto. Vind het juist lekker makkelijk dat zo’n systeem hem inslikt en ik er vanaf ben.
Als we dan toch privacy aan het verkwanselen zijn: wat dacht je van cameras in de parkeergarage die zien of een auto twee vakken in gebruik heeft en dan automatisch dubbel tarief rekent.
Herken dit ook van Leeuwarden waar ik onlangs parkeerde. Scheelt n kaartje terugstoppen bij de slagboom. Op zich wel makkelijk. Ze kunnen overal je kentekenplaat uitlezen als ze willen.
Dit is in LA ook al. Werkt niet helemaal 100%. De NL sticker achter op onze auto herkende hij ook als een deel van het kenteken…
@ThomasBol: nooit gedacht een auto te huren? Of moest je er heel lang zijn?
Owjeee mn privacy!!!!! Nou als ik daar moet zijn sorry voor t verdwijnen van je kenteken!
Werkt inderdaad top. En met zo’n Parkmobile kaart kun je gewoon in en uit rijden zonder te betalen. Uiteraard betaal je dan achter nog wel en betaal ik daar iets van een kwartje per keer voor of zo, maar dat weegt bij mij niet op tegen het voordeel van het gemak.
Invoeren in alle parkeergarages dus als het aan mij ligt!

Wat zien mensen toch een problemen, mijn kenteken wordt vastgelegd, het parkeerkaartje blijft achter in mijn auto, en weet ik veel wat nog meer. Je hoeft er niet te parkeren, je kunt ook gewoon thuis blijven of met de fiets gaan ;-)
Wat ruimere plekken en schuimrubber om die betonnen palen zou ook wel klantvriendelijk zijn
@tstile:
Of je leert parkeren, je bent toch geen vrouw..
Fijn hoor, laat Qpark ook eens investeren in een uniforme betaalautomaat…………
Wat is hier nieuw aan?

Parkeergarage in Doe-mere (Almere Buiten) doet al een jaar aan kenteken herkenning. Kaartje betalen en aar de slagboom rijden en hij gaat voor je open zonder het kaartje in te voeren (mits je betaald dan hè)
Kentekenherkening werkt maar voor 85% In de overige gevallen wordt het kenteken niet correct gelezen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vuil kenteken, trekhaak, smalle kentekens (Amerikaanse platen) vierkante kentekens (jeeps en busjes) Verkeerd opgestelde camera’s en bepaalde letters geven doorgaans een verkeerd kenteken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).