
Group B-tijden herleven, met driften vlak langs het publiek.
Als je van driften houdt kun je op de openbare weg soms een beetje lastig je ei kwijt. Bij Autoblog driften we natuurlijk alleen op afgesloten testlocaties (de Maasvlakte en de Brouwersdam). Als rallycoureur kun je wel gewoon volledig legaal driften. Toch kan rallyrijder Oliver Solberg de verleiding niet weerstaan om een driftje neer te leggen op een plek waar het eigenlijk niet de bedoeling was.
Dit deed hij het afgelopen weekend in de fameuze Hairpin in Monaco, waar dit weekend de Monte Carlo Rally plaatsvond. De 23-jarige Zweed was op dat moment onderweg naar parc fermé, waarbij de auto’s gewoon tussen het normale verkeer rijden.
Bij de Hairpin stonden veel toeschouwers, dus Solberg besloot hen te trakteren op een fraaie drift. Dit vond het publiek natuurlijk prachtig. De driftactie kun je in de bovenstaande video bekijken (vanaf 16.42).
De stewards van de rally kregen de beelden ook te zien en die waren not amused. Solberg kreeg een zware tijdstraf van vijf minuten. Dat maakte verder niet uit, aangezien hij geen punten had, maar het was wel een duidelijk signaal.
Volgens de stewards creëerde Solberg een gevaarlijke situatie. Dat kun je zien als muggenzifterij, maar ze hadden niet helemaal ongelijk. Hoeveel controle je ook hebt over je auto, driften langs een rij mensen brengt altijd een risico met zich mee.
Uiteraard is dit niks vergeleken met hoe het er aan toe ging in de Group B-tijden. Het leek wel alsof iedereen in het publiek destijds een doodswens had. Maar goed, er is ook reden dat er een einde is gemaakt aan die klasse.
Laatste alinea slaat nergens op. Het is niet toegestaan om op de openbare weg te driften. Dat is net zoals een wheelie op een motorfiets gevaarlijk rijgedrag. Daarom kennen rally’s ook klassementsproeven op afgesloten weggedeeltes. Daar moet zo snel mogelijk worden gereden en is driften vanzelfsprekend wel toegestaan. Tussen de klassementsproeven heb je verbindingsstukken over de openbare wel. Daar dien je je als rallycoureur net als elke automobilist aan de verkeersregels te houden. Dat geldt nu en was in de groep B tijd niet anders.
Mijn punt was vooral dat een coureur nu bestraft wordt voor een (al dan niet) gevaarlijke actie langs publiek, terwijl ze toen continu vlak langs publiek scheurden. Maar het is inderdaad een wezenlijk verschil of het wel of niet op een afgesloten weg is.
Heb je ook rubberen tegels in je wc liggen
Je mocht vroeger bij kinderfeestjes ook 8 kinderen zonder gordel op de achterbank vervoeren, daar zijn we ook mee opgehouden.
Ze worden ook door het filmende publiek aangemoedigd. Wat mij betreft niet zo erg wat hij daar doet. Overigens voor degenen die niet 32 minuten naar een filmpje willen kijken, de actie gebeurt op 16.50 min. Had wel in de beschrijving van het artikel mogen staan.
Ik heb een embed gedaan vanaf dat tijdstip, dus als het goed is zou hij daar automatisch moeten beginnen. Maar ik zal het er alsnog even bijzetten.
M’n broek zakt er van af. Moet weer (op de achtergrond) een Mohammed Ben Sulayem actie zijn. Ik ben , jammer genoeg, oud genoeg om de groep B tijd actief te hebben meegemaakt. Röhrl, Mouton, Mikkola, Blomqvist: matadoren die met 200+ blinde bochten instuurden. En na de bocht waaghalzen die midden op de weg stonden om de perfecte foto te maken. Ja, er vielen doden, en ja, het is terecht dat daar op ingegrepen werd. Maar deze drift in Monaco is in de risicoklasse “QuarterPounder met kaas” eten: je kán er aan overlijden. Hier in Rotterdam zie ik tientallen malen per dag verkeersacties met een hoger risico. Binnenkort komt de FIA vast en zeker met een, voor alle raceklassen geldende, maximum snelheid van 30 kilometer op de proppen: dat is veiliger!
Even verdiepen waarom Group B is geeindigd, en dat was niet omdat het publiek destijds een doodswens had…
Het einde van Group B had niks te maken met de crash in Portugal, waarbij een auto het publiek in reed?
Kijk, het driftje op zich is niet zo spannend. Ja, het kàn misgaan, maar een beetje rallycoureur doet dit natuurlijk met zijn ogen dicht en met één hand op zijn rug gebonden. Maar daar gaat het denk ik helemaal niet eens om.
Wat denk ik veel belangrijker is, is dat een coureur op deze manier de organisatie op geen enkele manier helpt. Tegenwoordig is het allesbehalve makkelijk om vergunningen voor autosportevenementen te verkrijgen, en al helemaal niet als daar openbare wegen deels voor moeten worden afgesloten. En als dan de deelnemers ook nog van proef naar proef moeten rijden op de openbare weg, tussen ander verkeer, moeten die deelnemers zich natuurlijk meer dan voorbeeldig gedragen. Doen ze dat niet, dan geven ze mensen die zo’n evenement dwars zouden willen zitten alleen maar een stok om mee te slaan. Het is maar al te makkelijk om een paar van zulke fragmenten bij elkaar te monteren, en dan gaan lobbyen bij een gemeente en te zeggen: ‘zie je wel, het is onnverantwoord, die gasten kunnen zich niet gedragen’. En met een beetje pech heb je dan over een paar jaar geen rally meer.
Ik heb liever dat een professioneel met een enorme wagenbeheersing dan een 1 of ander rijk persoon met z’n sportwagen en beperkte wagenbeheering.
Goede wagenbeheersing maar beperkte zelfbeheersing is alsnog een gevaarlijke combinatie.
Is leuk, maar kan natuurlijk niet, waar eindigt dit? Rallyrijders zijn overigens reeds de grootste gelukzakken die, op de feitelijke proeven, zo constant mogen rondrijden. Kan ik enkel van dromen.
Is ook best een verradelijke bocht want bergaf en best een lange boog, wat betekent dat je best hard moet gaan om een awd mooi rond te trekken. Oliver was diegene die best de uitdaging aanging, maar was daarmee ook de snelste met dus hoogste gevolgen indien iets misgaat. Bergaf rem je ook nog eens een stuk minder als je reeds aan het glijden bent.
Vele anderen waren niet zo comitted, en kwamen daarmee ook direct op het tegemoetkomen rijvak terecht wat ook niet goed is maar ging in ieder geval minder snel dan… Hoe je het ook doet, het is allemaal ietwat problematisch voor de organisatie als dit straffeloos blijft en iedereen zo begint te doen…
Ja, als je je hoofd ook maar ietsje boven het maaiveld uitsteekt moet ie er meteen af. Helaas zijn in de autosport de oude Alpha bobo mannetjes ook vervangen door moderne laptoplullo’s. En ja dan krijg je 5 minuten straf voor een flutdriftje.