Rechter: pastafari’s krijgen terecht geen rijbewijs

Auteur: , 111 Reacties

Keiharde "diskriminasie" of heeft de rechterlijke macht een puntje?

Rechter: pastafari's krijgen terecht geen rijbewijs

Een korte inleiding voor wie toevallig geen culturele antropologie heeft gestudeerd. Pastafari’s geloven in het Vliegend Spaghettimonster, bovendien denken ze dat je in de hemel biervulkanen en hele legers aan strippers zult aantreffen. Het gaat wat ver om hier een hele beschrijving van deze religie te geven (Google helpt je verder), maar deze club komt regelmatig in het nieuws omdat aanhangers op officiële documenten gefotografeerd wil worden met een vergiet op het hoofd. Voor je denkt dat ondergetekende uit het medicijnkastje heeft gesnoept: alles wat hierboven staat kun je checken op de site van de beweging.

Dat vergiet op foto’s levert trouwens regelmatig problemen op met overheidsinstanties en da’s ook nu het geval. Een man in Eindhoven vroeg een nieuw rijbewijs aan en leverde daarop een foto in waarop hij, inderdaad, een vergiet op het hoofd draagt. De burgemeester weigerde vervolgens het rijbewijs af te geven omdat pastafarisme niet als een geloofsovertuiging kan worden aangemerkt. Kleine sidenote: rastafari is ook geen geloofsovertuiging, maar een levensbeschouwing.

De Eindhovenaar liet het er niet bij zitten en tekende bezwaar aan. Dat werd verworpen en dus ging het hele spul naar de rechter. Die hakte vandaag de knoop door. De burgemeester mocht afgifte van het rijbewijs weigeren omdat pastafarisme niet als een voldoende serieus geloof kan worden aangemerkt. Bovendien kon eiser enkele vragen over zijn geloof niet beantwoorden op de zitting en dus werd zijn beroep met een ferme zwaai van tafel geveegd. De uitspraak kun je hier op het gemakje teruglezen. De relevante zaken vind je bij 5.5.

Conclusie: prima als je gelooft in vliegende spaghettimonsters, maar dan wel zonder een vergiet op je hoofd. Ofzo.111 reacties

Mooi. Malloten hebben we al meer dan genoeg.
@2wheeler: Want? Wat maakt deze religie idioter dan welke andere religie? Alle religies zijn idioot en dat wou deze persoon dan ook bewijzen door deze actie te doen. Of denk je dat hij echt in een vliegend spaghetti monster gelooft?
@oversoft: Leuke argumentatie ook. Dat is nu juist het hele punt van de rechter: mensen roepen veel en snel maar komen met nul feitelijk bewijs. Je bewijst het gelijk van de rechtbank.
@vonklausenburg: Volgens mij ligt de bewijslast nog altijd bij de partijen die iets claimen (in dit geval de religies), maar dat ligt blijkbaar nogal gevoelig bij de aanhangers daarvan…

Religie zijn hetzelfde als sprookjes, mooie verhaaltje, grote bullshit, geen bewijzen.
@oversoft: wie claimt er nu iets…? Bid maar eens! Wereld is complexer als ge denkt
@braapp: Wederom zo’n ijzersterke argumentatie, geen speld tussen te krijgen…
Hier een stukje over bidden, misschien leer je er iets van:
https://www.youtube.com/watch?v=PlzbFxYy08c
@vonklausenburg: hoe bewijs je je geloofsovertuiging dan?
@Jochempie: Wat dacht je van Romeinse geschriften en archeologisch bewijs?
@vonklausenburg: Dat het toevallig duizenden jaren geleden is bedacht, maakt het nog niet waar…
@oversoft: Dus de geschriften van de Romeinen over Christus zijn geen bewijs? En de archeologische vondsten zijn nep. Interessant hoe je wetenschappelijk onderzoek wegzet.
@vonklausenburg: Een groot filosoof zei ooit eens: “Het is geschreven, dus het is waar” “Oh, das heel gek want hier staat…” (Vrij geciteerd naar Hans Teeuwen)

Er is geen (none, nada, zilch) bewijs van het bestaan van een god in welke vorm dan ook. Ik ben overigens meerdere keren in Rome geweest en heb vele musea bezocht met vele archeologische vondsten, maar geen daarvan zijn bewijs voor het bestaan van een god, dan wel bevestiging van de waarheid van een religie…
@oversoft: Misschien moet je dan ook niet in Rome zoeken maar in Israël. Verder is een discussie helaas moeilijk als je het bestaan van bewijs gaat ontkennen.
@vonklausenburg: Dit heeft inderdaad geen nut. Als het bewijs er was, hadden we er ondertussen wel massaal daarvan gehoord. Maar helaas… Religieuzen zijn onverbeterbaar… Zoals ik al eerder zei: alle religies zijn idioot.
@vonklausenburg: Aangezien u zo prat gaat op dat wetenschappelijke onderzoek kun je ons ongetwijfeld linken naar een betrouwbaar onderzoek waarin bewezen is dat god bestaat. Goede troll man.
@vonklausenburg: maak ff het verschil tussen bestaan van bewijs van een religie en bestaan van een God, dat scheelt hier.
@vonklausenburg: Bewijs van wat precies? Dat mensen een paar duizend jaar geleden hetzelfde geloofden? Dat maakt het nog steeds niet waar.
@oversoft: hans teeuwen zei ooit eens alles wat geschreven staat is waar
@vonklausenburg: dat iets oud is betekent niet dat het waar is of meer bestaansrecht heeft.
@aadzor: Daar gaat hier dan ook niet om, het gaat om bewijsvoering. Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken gedaan door vooraanstaande universiteiten waarin duizenden uren aan literatuur onderzoek is gedaan en evenveel uren aan archeologisch onderzoek.
@vonklausenburg: @oversoft tot hier en niet verder mannen. Het gaat nu wel heel erg offtopic, jullie zijn van harte welkom om je discussie elders te vervolgen.
@mauritsh: Oeh religie blijkt gevoelig te liggen, ook op Autoblog…
@dare2think: haha, heilige koe, check de bijbel!
@vonklausenburg: Mee eens. Daarnaast, vergelijking: Er zijn (buiten de Bijbel) meer geschriften over Jezus dan over Julius Caesar bijvoorbeeld. Dat kan dus ook betekenen dat een of andere Romeinse gek zomaar een nepkeizer bedacht, als mensen vinden dat Jezus niet bestaan heeft.
@monte: dat Jezus bestaan heeft betekent niet dat er een god is of dat geloof op waarheid is gebaseerd.

Maar geloof kan niet bewezen worden, want een bewezen geloof is geen geloof. Dat is de waarheid.
@vonklausenburg: voor zover ik weet is dit begonnen vanwege nog veel grotere bullshit, namelijk moslim vrouwen die met een volledig hoofddoek op hun rijbewijs of paspoort mogen. waardoor dus enkel en alleen de ogen zichtbaar zijn.

toen dit in het nieuws kwam, is er een knul geweest die dacht: dit kan ik ook. hij maakte de pastafaris een geloof, en kreeg 50 officiele volgers (vrienden en andere studenten) vervolgens hebben ze allemaal een foto van zichzelf laten maken, met dus een vergiet op hun hoofd. claimend dat dit verplicht was voor het geloof. toen de gemeente dit niet accepteerde, is het naar de rechter gegaan (ruim een jaar geleden…) die nu eindelijk een uitspraak heeft gedaan.

eerlijk gezegd ben ik t met de pasta mennekes eens, en slaat het nergens op dat deze vrouwen compleet onidentificeerbaar (geef toe, dat zijn ze) op hun paspoort mogen. ik denk alleen niet dat dit de goede manier is om het aan te pakken.
@oversoft:

Legaal witwassen en belastingvrijstelling maakt religie een religie ..

Zonder die 2 ingrediënten zou “geloof” op aarde niet eens. bestaan ..
@oversoft: Ik ben atheïst en hield mijn reactie bewust kort om dit soort discussies op een autoblog te voorkomen. Dat het een malloot is baseer ik op het feit dat hij met een vergiet op zijn kop op de foto wilt gaan.
@oversoft: dus mijn ouders zijn idioot. Ik ben zelf niet gelovig maar mijn ouders wel. Ik zou graag excuses van jou willen horen. Kijk dat je ergens niet mee eens bent dat mag. Maar om nou iemand idioot te noemen gaat toch wat ver. Als mensen uit hun geloof hoop kunnen halen wat is daar dan mis mee? Van mij mag jij morgen tegen boom aan rijden en voor de rest van je leven eten krijgen met het infuus zolang jij mijn ouders idioot noemt. Je kan het er mee eens zijn of niet maar laat elkaar zijn of haar eigen ding doen. Respect vast iets wat niet in jou woordenboek voor komt. Jammer dat hier op algemeen leuke autoblog zo moet !
@gerjan: Begrijpend lezen is blijkbaar moeilijk. Ik noem religies idioot, niet religieuzen…
En een sprookje idioot noemen mag niet, maar iemand dood of een ernstig ongeluk wensen mag wel. Vreemde waardes heb jij meegekregen van je religieuze ouders…
@gerjan: Lol, vragen om respect en in dezelfde reactie iemand ernstig letsel toewensen….
Zelfs op AB monden de discussies in drama’s uit zodra geloof/bijgeloof in het spel komt, dat zegt toch eigenlijk al genoeg :P.
En nog geen één “geloofblog”- of “religieblog”-grap, snap jij het snap ik het?
@gerjan:

Religie in een notendop .. chapeau ..
(Neem aan dat je sarcastisch was) ..
@gerjan: Gaat ie een beetje?
@gerjan: correctie! Kinderen van gelovigen mensen zijn idioot.
@hplh: ouders van gelovige kinderen ook..
@gerjan: lees Mattheüs 5:39 er nog even op na, zou ik zeggen…
@oversoft: ik heb de hele discussie even gelezen, en ook al ben ik het door lang zoeken, lezen en leren gedurende mijn korte leventje hier op aart met je eens geworden, ik wil toch graag even reageren.

Niks is waar, alles wat wij als mens denken te weten is een benadering van de waarheid, vol van aannemens en het geloof dat we het allemaal wel weten. waar jij religies idioot noemt, noem ik het darwinisme idioot. ook daarvan is geen enkel vast bewijs en is de theorie voornamelijk gebaseerd op aannames.

wat het dan wel is, wat we dan ook mogen zoeken? ik heb geen idee, mijn geloof is dat de mensheid zich al een lange tijd slimmer acht dan het daadwerkelijk is en daarom alles maar probeert te verklaren. misschien dat we daar ooit komen, maar zover zijn we nog lang niet. dus zullen we tot die tijd elkaar gewoon fijn in elkaars waarde laten?

en daar komt gelijk mijn punt waarom ik Pastafari’s idioten vind, deze levensovertuiging schrijft over mensen in hun waarden laten en mensen niks opleggen en wederzijds respect. terwijl als je wat verder leest in hun theorie, het vooral overkomt alsof ze het Christendom op de hak willen nemen. Beetje jammer, want dat klopt dan weer niet met hun overige normen en waarden.
@2wheeler: denk nu eens ff verder na. Er zit wel degelijk een goede reden achter dat deze lui dit doen. Zo malloot is het allemaal niet.
@lekbak: lees de tweede alinea van vriend @stefje en laat het tot je doordringen.

“Een dikke middelvinger naar mensen die écht een geloof hebben.”

En lees nu dit volgende citaat, rechtstreeks van de VSM website:

“Het Vliegend Spaghettimonster (oorspronkelijk Engels: Flying Spaghetti Monster ofwel FSM) is de god van het pastafarisme, de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een religie,welke kritisch is naar de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in de waarde laat.”

Laatste regeltje. Super belangrijk.

Als je er op kickt om een middelvinger te kunnen zijn naar een groot gedeelte van de maatschappij, voeg je niets toe aan betreffende maatschappij, maar draag je bij aan het probleem. Dit soort intoleranties zijn helaas kenmerkend voor de huidige samenleving. Zij mag met haar hoofddoekje op een pasfoto! Moord en brand! Ik ga een vergiet op m’n kop zetten. Voel je alsjeblieft niet zo verongelukt en onzeker en probeer groter te zijn dan het probleem zelf. Leven en laten leven.

Ik moet nu afvegen want zit hier veel te lang weg te stinken. Doei.
@2wheeler: gelovigen mogen in dit land dingen die ongelovigen niet mogen. Op deze manier maken ze dat pijnlijk duidelijk.

Strijden voor gelijke rechten en plichten, dat mag je niet afkeuren als dat vredelievend gebeurt. Dat is namelijk heel belangrijk, veel belangrijker dan een middelvinger naar mensen die echt geloven.
@lekbak: Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn!
Spaghettimonsters vliegen niet, ze wonen gewoon in Italië. Echwel!
@mauritsh, nee we denken niet dat jij uit het medicijnkastje gesnoept hebt, maar de leden van die “religie”…
Wat zou de aarde toch zijn zonder geloof? Waarschijnlijk het paradijs / de hemel waar elke gelovige zo graag na de dood naartoe gaat…
@zwepp: Een heel andere wereld dan nu vermoed ik. Misschien vredevoller…misschien ook niet. Er zijn heel veel mensen die de hoop niet opgeven, die blijven doorgaan ,omdat ze geloven dat ze na hun leven beloond zullen worden. Dat kan betekenen dat ze geen zelfmoord plegen, want dat is een zonde, en zo besparen ze vrienden en familie leed. Dat kan ook betekenen dat ze anderen helpen omdat het een goede daad is.

Ik ben helemaal niet gelovig en geloof enkel dat goede en slechte dingen iedereen overkomt, ongeacht wat je doet in het leven. Maar ergens is het toch mooi dat er mensen zijn die goede dingen doen, niet om geld of macht of whatever, maar gewoon omdat ze geloven dat het na hun dood gaat lonen.
Tja wat is een geloof en wat niet.
Moet het boek wat het geloof in staat minimaal zoveel jaar oud zijn?,Moet het geloofwaardig zijn? Nou sorry een man die de zee splitste waardoor hun groep door kon, noem ik nou niet geloofwaardig bijvoorbeeld.
What the fuck heb ik net gelezen? Hahaha
“…pastafarisme niet als een voldoende serieus geloof kan worden aangemerkt.”

Dat is zo’n beetje het hele punt van de Pastafari dat de geaccepteerde geloven net zo niet serieus te nemen zijn. Het is enkel dat we al aan die onzin gewend zijn.
Ik moet binnenkort mijn rijbewijs in het VK vernieuwen, zou ik het eens proberen? Kijken of ze hier wel tolerant zijn voor nieuwe geloven.
@sketcher: Maar waarom zou je jezelf zo voor schut zetten om een punt te maken dat de wereld nooit zal veranderen? Misschien ben ik dan wat ouderwets maar ik zie de reden niet om hier als “gelovige” zo veel moeite in te steken.
@autobeer: Omdat ze juist denke dat ze de wereld WEL kunnen veranderen door te laten zien hoe raar religies eigenlijk zijn zonder de bril van gewenning en omdat grapjes maken en op de tere teentjes van religies staan grappig is.
@sketcher: ik heb het net met mijn UK collega’s hier besproken en een aantal waren met deze ‘geloofsovertuiging’ bekend.
@sketcher: Dat moet lukken, ze zijn hier wel zo ontiegelijk voorzichtig als het aankomt op iemand op z’n gelovige teentjes trappen.
Interessante uitspraak! Werd eigenlijk ook wel tijd dat die groep van uit de hand gelopen pubers even te maken krijgt met echte wetten. Satire moet altijd, maar als je iets gaat pretenderen moet het hard gemaakt kunnen worden. Dat is hier niet het geval, de brug naar EHRM en het EVRM zijn ook niet meer dan terecht.
Daarnaast ben ik van mening dat dat hele gedoe niets meer is dan een zeer flauwe grap, het snijdt geen hout noch komt het met onderbouwde, theologische tegenargumentatie. Wat mij betreft plaats je jezelf dan met stupide humor buiten een discussie die bijzonder interessant had kunnen zijn.
@vonklausenburg:

NIEMAND is “gelovig” geboren ..
Allemaal aangeleerde troep van imbeciele ouders en een achterlijke leefomgeving .. einde discussie ..
@lincoln: Je reactie maakt nog geen discussie.
@vonklausenburg:

Je kan “geloven” in BMW D66 PSV allah Rutte AMG enz enz enz ..

Al die “geloven” hebben ALTIJD geld nodig .. en je krijgt er nix voor terug. ..

En dat maakt pastafarie een triljard X beter dan al die andere boeven met 40 rovers ..
@lincoln: Amen.
@rrvliet: Of net niet.
@vonklausenburg:

Sorry .. had niet zo lelijk tegen je moeten doen .. herinner me ineens dat het een belangrijk sociaal aspekt in je opvoeding was .. en dat je heel sterk voelt dat het bij je hoort ..

Of je er zelf voor gekozen hebt laat ik in het midden .. maar het zit in je systeem iig ..
@vonklausenburg: nee klopt deze reactie eindigt de discussie..
@lincoln: gelukkig heb jij iets meegekregen van je ouders wat wel goed is voor deze wereld :))
@vonklausenburg:
Dit heeft vooral weinig te maken met wetten, want:
– In Nederland wordt het pastafarie officieel erkend als geloofsovertuiging, het is de overkoepelende EU waar het niet officieel erkend wordt.
– Grondwet 1 beschrijft (bedankt Edge): “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
– Sinds wanneer wordt het getoetst of iemand gelovig genoeg is om in aanmerking te komen voor een uitzonderingsregel, en vooral wie mag zoiets toetsen als ze niet eens zelf aan deze overtuiging geloven en aan de hand waarvan mag dan worden getoetst? Ook niet elke moslimvrouw die met hoofddoek in het paspoort staat wordt getoetst of ze gelovig genoeg is??
Eindhoven de gekste!
@reistje: blijkbaar is een vergiet dus echt te gek voor Eindhoven.
Vreemd gedoe dit allemaal. We houden allemaal elkaar in de gaten en kijken niet meer naar ons eigen. Wat boeit mij het dat iemand met een vergiet op z’n kop rondloopt en een ander met een keppeltje.

Leef en laat leven mensen. Bemoei je niet met anderen.
@viezefreddyw: Dus dit. De juridische argumentatie maakt het interessant. Persoonlijke aversie (zoals hierboven in de comments allemaal staat) draagt tot een totaal ongefundeerde haat. Of iemand het wel of niet is, is aan de persoon. En een discussie erover dient met respect plaats te vinden in plaats van de ander voor idioot uit te maken.
@viezefreddyw: keppeltje moet ook af op paspoortfoto’s dus daar ga je, zelfde geldt volgens mij voor hoofddoeken en andere hoofddeksels. Anders kunnen wij met z’n allen natuurlijk gewoon een foto van een willekeurig iemand in boerka erop plakken, dan is er geen verschil meer. Het gaat erom dat je enigszins herkenbaar bent aan de hand van paspoort/ID-kaart. Ik geloof echt niet dat zo’n pastasafari de hele dag met vergiet op loopt, jij wel?
@ghost: Kijk. Mij gaat het er niet om of iemand wel of niet met vergiet of keppeltje op de foto mag voor een rijbewijs. Ikzelf vind het niet meer dan logisch dat dit niet gebeurd, maar dat terzijde.

Mij gaat het er veel meer om dat mensen er moeite mee hebben om anderen in hun waarde te laten. Wat boeit het nou dat iemand voor lul wilt lopen omdat diegene met een vergiet op de kop wilt lopen. Of een keppeltje. Of een boerka. Of een hoofddoek. Of een petje van Lonsdale. Moet diegene lekker zelf weten. Zolang ze mij maar niet lastig vallen met hun eigen geloofsovertuiging.

En nee, ik kan het me niet voorstellen dat iemand dag in dag uit met vergiet op rondloopt.
@viezefreddyw: haha ik snap je punt, jammer genoeg komen er (bij mij althans) veels te vaak geloofsgekkies aan de deur, die zich niet snel laten wegpraten. Dus net wat je zegt; geloof wat je wil maar ga het mensen niet opleggen.
@ghost:

Hoofddoek mag uiteraard wel ..

Want subsidie ..
Het geeft heel mooi weer wat er zo absurd is aan religie. De een claimt iets, een anders claimt iets anders, en ineens moet er strijd worden geleverd over waarom de één wel zijn zin krijgt en de ander niet. Je geloof is zoiets als je muzieksmaak of favoriete voetbalteam. Niemand zou met een geloofs-, voetbal- of muziekgerelateerd item op de pasfoto moeten mogen. Beleef je geloof lekker in de privésfeer en laat de rest van ons met rust.

Christenen joden moslims boeddisten tao-isten pastafari of wat dan ook, ik kan voor mezelf denken en heb geen behoefte aan invloed op mijn leven door jullie waanbeelden. Jullie zijn verantwoordelijk voor deze idioterie, niet deze dwaas met een vergiet op zijn kop.
@PeugeotGTI: amen. Oh sorry dat dus niet. Ik sta achter jouw mening. Ik geloof je
@lekkerlinksrijden: Je moet mij niet geloven, je moet zelf nadenken.
@lekkerlinksrijden: Ik dacht sarcasme haha
@peugeotgti: “Jullie zijn verantwoordelijk voor deze idioterie, niet deze dwaas met een vergiet op zijn kop.”
De dwaas doet er anders gewoon aan mee.
@mashell:
Ok, als ik dan toch bezig ben, laat me je dan ook bij dit antwoord uitleggen waarom er uit blijkt dat je er geen zak van begrijpt.
Het zijn de gelovigen die in de loop van de tijd allerlei uitzonderingsposities en voorkeursbehandelingen hebben als het op wetgeving aankomt. Winkels dicht op zondag (ik zou maandag chiller vinden), dat gebeier van die f***ing kerkklokken op zondag, random feestdagen, in een burka over straat mogen terwijl ik niet eens een gesloten bivakmuts op mag, en ga zo maar door. Het is deze voorkeursbehandeling waar de man op reageert.
Nogmaals, het is zijn reactie op iets wat uit religie ontstaan is.
Het is niet heel moeilijk hoor, @mashell
@PeugeotGTI: lieverd, als je reactie op het ontstaan van een religie zelf een religie bedenkt (inclusief opperwezen en uiterlijke kenmerken) en jij neemt dat serieus als anti-religieus statement, wie heeft het dan niet begrepen?
@peugeotgti: “Beleef je geloof lekker in de privésfeer en laat de rest van ons met rust.”
Over prive gesproken. Dat wat je in je onderbroek hebt is heel erg prive. En toch staan er aanwijzingen in de richting van wat dat is op je identiteitsbewijs. Als we privacy echt serieus zouden nemen, dan mogen geslacht, pasfoto en zelfs naam niet eens op je identiteitsbewijs staan.
@mashell: Wat een onzin zeg.
Je zegt het zelf, het is een IDENTITEITSbewijs.
Geslacht is een primaire biologische eigenschap van een individu, die moet worden vastgelegd om jou te kunnen identificeren. Hetzelfde geldt voor je lengte. Denk na voor je zoiets doms zegt de volgende keer want dit is echt stupide.
@PeugeotGTI: zoals Carlin al zei; “Keep your religion to yourself”
Het houdt niet op… Ik vind dit puur alternatieve aandacht vragen.
Laatst ook een docu op tv gekeken van een ‘spaghetti geloof vrouw’, thuis deed ze haar vergiet af.. (misschien om een italiaanse maaltijd te bereiden?)
dus voor een pasfoto of iets dergelijks, niet zo moeilijk doen!
Gewoon anders om het anders willen zijn.
@888natan: jij snapt het niet. Niemand gelooft echt in het VSM. Dat geloof is net als alle andere verzonnen om aan te tonen hoe belachelijk eender welk geloof is. En waarom hoofddoeken wel op de foto mogen…
@driftkicker: Maar wat willen ze dan in vredesnaam bereiken? Gelovigen gaan zich nu niet opeens van hun God afwenden omdat zij met een vergiet op de kop rondlopen en atheïsten hoeven ze niet te overtuigen, want die geloven toch al niet. Misschien ben ik hier te nuchter voor, maar ik vind het pure aandachttrekkerij…
@2wheeler: Is het ook. Het is ook nog eens verspilling van ons belastinggeld maar dat terzijde…
@2wheeler: Er is niks mis mee met schoppen tegen de bestaande belachelijke uitzonderingen en regels die er bestaan voor de conventionele religies en dan met name bij overheidsinstanties.
Heeft iemand er last van? Nee
Is de persoon er door onherkenbaar? Nee
Is het gevaarlijk? Nee
Laat die vent gewoon met een vergiet op zijn kop op zijn rijbewijs staan als hij daar blij van wordt.
Wel jammer dat de man slecht voorbereid naar de zitting kwam. Als een rechter je vragen over je geloof stelt en je claimt een gelovige te zijn dan moet je gewoon opstaan en een overtuigende geloofsbeleidenis afleggen. En in 2017 uiteraard beginnen met “Hier sta ik, ik kan niet anders”.
Jammer natuurlijk dat de persoon bij navraag in de rechtszaal nat ging. Als je het dan toch doortrekt, doe het dan goed en maak een statement. Dit voelt als half werk en kan zowaar als precedent worden gezien. Zonde.
Kijk, en zo begint het antisemipastafobie. Als dit zo doorgaat worden dit soort mensen in grote kampen vastgehouden en worden ze in grote baden met kokend heet water gegooid. Gooien we er nog wat zout bij om in de wonden te wrijven.

Het moet afgelopen zijn. Basta! Pasta….
@Rick-dos: hmm klinkt goed! Uitje d’r bij en aanschuiven maar.
Ik ben het totaal niet eens met deze uitspraak. Natuurlijk is het hele Pastafarianisme één grote parodie om te laten zien dat godsdiensten zichzelf veel te serieus nemen, maar het is niet aan een rechter om te bepalen waar je wel en niet in mag geloven. De tekst van Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”. Dat discriminatie wegens godsdienst is precies wat de rechter hier toepast, helemaal omdat moslims en joden wel met hun religieuze hoofddeksels op de foto mogen. Ik word nu wellicht iets te kort door de bocht met mijn atheïstische blik op geloof, maar waarom zou je een geloof waarbij mensen vol overtuiging tegen een grote steen schreeuwen en vrouwen buitenshuis een hoofddoek moeten dragen in 2017 wel serieus moeten nemen en een geloof waarbij men gelooft in een spaghettimonster niet?

De rechter lijkt hier uit het oog te verliezen dat geloof iets persoonlijks is. Daar moet je mensen –op voorwaarde dat ze anderen er niet mee lastig vallen– gewoon vrij in laten je moet (ongeacht je eigen geloofsovertuiging) ook respecteren dat de overtuiging van iemand anders kan zijn dan de jouwe. Als men anderen uit naam van het geloof schade gaat toebrengen, zowel materieel als lichamelijk, moet je ingrijpen, maar wordt de wereld er nou werkelijk beter of slechter van als iemand die in een bepaalde god gelooft met een vergiet op zijn of haar hoofd op de foto wil? Behandel die mensen lekker hetzelfde als de joden en moslims en laat ze op de foto met dat ding op voorwaarde dat het gezicht goed zichtbaar is.
@edge:

Artikel 1 is alleen geldig bij een dubbel paspoort ..
@edge: Dit zijn nu juist de uitspraken waar pastafarians op hopen. Als dit rijbewijs geweigerd wordt omdat de aanvrager de religie onvoldoende kent, opent dat de mogelijkheid om anderen die religieuze rechten claimen op eenzelfde manier te toetsen.
We hebben hier een scheiding tussen kerk en staat. De paradox is dat de overheid dus nooit een uitspraak over een geloof kan doen. Zeker niet in de trant van wel/niet echt…
Wel leuk altijd mensen die dan zogenaamd “ongelovig” zijn die gelovige mensen dan dom noemen en dat ze in fabeltjes geloven, omdat ze denken de absolute waarheid te kennen.
Het is tegenwoordig vooral hip om tegen gelovigen aan te trappen. En dan ook nog met een wijzend vingertje “jij moet jouw geloof niet door mijn strot duwen”, maar dan wel van de ander verwacht dat zij van hun geloof afstappen omdat jij niet gelooft.

Ff newsflash zelfs ongelovigen zijn gelovigen. Wij die in de wetenschap GELOVEN geloven dat de wetenschap alles heeft verklaard. En dat is pertinent onjuist. Ja, met wetenschap hebben we aangetoond hoe een miniem gedeelte van de universum werkt. Feit blijft echter dat we voor het overgroot deel niet weten hoe alles in elkaar zit. Hoe vaak is wel niet bewezen dat wetenschap het aan het verkeerde eind heeft? Net zo vaak als dat bewezen is dat de verhalen in de bijbel, koran, tora en ga zo maar verder onjuist zijn.

Feit is, lieve luitjes, dat we allemaal niet weten wat de grote waarheid is. We hebben theorieën en we hebben heilige geschiften en geen van beide heeft de absolute waarheid.

Hou dat graag in je achterhoofd als je met je moralistische vingertje naar de ander wil gaan wijzen. Laat elkaar gewoon in z’n waarde. We zien aan het eind wel wie er gelijk heeft alleen kunnen we dan niet meer roepen “zie je nou wel!”….
@rick-dos:

UWV .. het Mekka van Mekka ..
@lincoln: Hahaha heerlijk
Gevalletje pure discriminatie. Wie bepaald wat er wel of niet bestaat. Voor zover ik weet bestaat er helemaal niets en is het allemaal kwats. Kan ik dat bewijzen? Neen dus kan het ook waar zijn. Als je een hoofddoek, keppeltje oid op mag op je foto voor je rijbewijs dan mag een vergiet dus ook. En daarmee PASTA!
Phoe wat een reacties. Misschien goed als iedereen zich eerst verdiept in wat de verschillende geloven kosten en opbrengen in het kader van belastingen en dergelijke. Zo kan je “last” van het ene of andere geloof op een heel andere manier zien. Daarnaast heb ik vooral veel last van van alles dat met voetbal te maken heeft en een ander zal best last van mij hebben. Mensen voor idioot uitmaken lijkt me ook niet nodig. Net als het belachelijk maken of minderwaardig doen over het pastafari geloof. Zeker als je zelf in een geloof geloofd moet je begrijpen dat het heel pijnlijk is als jouw geloof als aandachttrekkerij bestempeld wordt. Zo en laten we het nou weer over autos hebben. Stelletje geloofsfanatici
Mooizo. Kansloos volk….
Wist niet dat je in Eindhoven ook Tsjechische rijbewijzen kon krijgen…
Prima dat dit is afgewezen, MAAR ik heb hun 8 ‘lieverdatjes’ gelezen en ik vind hun common sense en saamhorigheid erg verfrissend.
Het ware geloof is zich aan het verspreiden! Nu worden we nog onderdrukt, maar wacht maar! Alle zegen aan het spaghetti monster! Wanneer gaat het weer eens over Max?
Dit is gewoon aandacht vragen, laat gelovige mensen lekker geloven en respecteer het. Dit is gewoon belachelijk gedrag.
@babybenz:

Idd .. die rechter is gewoon een attentionwhore ..
@babybenz: Het probleem is dat mensen die een religie, welke dan ook, vinden dat zij, en alleen zij, alle gelijk van de wereld hebben. En religie wordt dan “zeker weten”: jij hebt Het Licht gezien en dient daarom gerespecteerd te worden. Iedereen die het anders ziet heeft geen respect. Hans Teeuwen zei het ooit heel mooi bij de Meiden van Halal: “”je doet alsof beledigen alleen een voorrecht is van gelovigen.”.
Zie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MrURsg3eXJU
Ik vind de Kerk van het vliegend Spaghettimonster net zo zinloos of zinvol als elke andere willekeurige religie.
Hier past slechts reactie:
https://www.youtube.com/watch?v=JVwYn4h1NGQ
@jeroenwz:

Zo .. dat is weird ..
Interesse is gewekt iig ..
Ik neem aan dat meneer pasta dit zaakje naar de hogere rechter gaat brengen?
Misschien nuttig om te vermelden dat het pastafarisme een satirische levensbeschouwing is die enkel en alleen bestaat om de voordelen die sommige personen verkrijgen onder het mom van religie, aan te kaarten.
Vandaar ook het vergiet op het hoofd, dit is een symbool om hypocrisie rond hoofdbedekking te doorbreken op een ludieke manier.
Misschien toch beter verder geklikt op Google vooraleer dit als een bende wacko’s af te schilderen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).