Renault Clio IV (2012 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 60 Reacties

De Renault Clio gaat alweer een aantal jaartjes mee. Tijd om te kijken hoe hij het als occasion doet.

Clio IV

Eind 2012 kwam de Renault Clio IV op de markt. Eerst alleen als hatchback, maar een half jaartje later kwam ook de Estate in de showroom te staan. In tegenstelling tot eerdere generaties van de Clio kwam de vierde generatie niet als driedeurs op de markt. Om dat een beetje goed te maken werd de auto wel ontworpen met een verstopte handgreep voor de achterdeuren, waardoor er toch nog een beetje sprake is van een driedeurs silhouet. Als Estate biedt de Clio overigens een behoorlijk ruime kofferbak. De Clio werd midden 2016 voorzien van een subtiele facelift, waarbij in- en exterieur iets opgefrist werden. Belangrijker was echter dat er nieuwe motoren werden geïntroduceerd.

De Clio is wat benzinemotoren betreft geleverd met een 0.9 liter driecilinder, een 1.2 atmosferisch viercilinder en een 1.2 turbo. Bovendien is er natuurlijk nog de R.S. met 1.6 turbo. Op dieselgebied was er minder keuze: een viercilinder 1.5 dCi is het enige wat er te kiezen valt. Qua versnellingsbakken is er keuze uit een handgeschakelde vijfbak en een zesbak EDC automaat met dubbele koppeling.Aanbod op Autotrack

Er staan bijna 2.400 Clio’s op AutoTrack. Één op de drie auto’s is voorzien van een dieselmotor, de automaat is niet heel populair: daar zijn er ongeveer 150 van te vinden. De verdeling tussen de Estate en de Hatchback is ongeveer 45/55. Er staan een kleine 20 R.S.-jes te koop. De prijzen van alle modellen variëren van €6.000 tot €35.000.


Pluspunten

  • Betrouwbaar
  • Nee echt, betrouwbaar
  • Goede looks
  • Stuurt strak

Aandachtspunten

Aandrijflijn

  • Er zijn online nogal wat mensen die klagen over de verbruikscijfers van de benzinemotoren. Die zouden in de verste verte niet in de buurt komen van de opgegeven waarden

Interieur

  • De achterbank is wat aan de krappe kant.

Exterieur

  • De Clio is een auto die vaak als stadsauto gebruikt wordt. Check dus goed of er parkeerschades etc. te vinden zijn en of de velgen nog netjes zijn.

Onderstel

  • De Clio is wat straf geveerd, dat moet je bevallen. Prettig voor de sportieve rijder, dat wel.

Elektronica

  • Een sensor op de accu gaat soms stuk, waardoor de auto niet wil starten. Bovendien komt er een foutmelding op het dashboard. Door de sensor op de accu los te koppelen kan je weer rijden, vervanging is niet duur.
  • De ruitenwissers deden het soms niet goed, hiervoor is een recall geweest. Het gaat om auto’s gebouwd tussen 1 november 2012 en 31 juli 2015.

Bekijk hier het aanbod van de Renault Clio op AutoTrack.60 reacties

Is dit echt het enige wat zou kunnen mankeren aan een Clio? Wauw. Franse degelijkheid, keurig. En met zo’n uitvoering heb je een mooi autootje.
@viezefreddyw: lees de pluspunten anders nogeens….
@ikleesookoverautos: eigenlijk maar 1 aandachtspunt, de sensor van de accu. Krappe achterbank, parkeerschade zijn geen aandachtspunten. En het verbruik….de auto is niet kapot. De gemiddelde Duitse merk, laat ik een Polo pakken, heeft een kangere lijst met dure klachten.
@viezefreddyw: Problemen met het navigatiesysteem willen ook nog wel eens voorkomen. Maar dat is meer een Koreaans probleem (LG).
Mocht je last hebben van veel windgeruis bij een oudere uitvoering is het handig om eens te vragen of de raamrubbers vervangen zijn bij de terugroepactie.

Grootste minpunt aan de auto vond ik persoonlijk de matige geluidsinstallatie die heel erg snel gaat overstemmen zodra je hem iets harder zet.
Met de 1.5 DCi een prima auto. Niet te sportief en niet te comfortabel. Door de fatsoenlijke ophanging achter ook lekker stabiel in wat snellere bochten. (Laatste stukje A20 bij Gouda bijvoorbeeld)
@viezefreddyw: ik heb na mijnLaguna fase 1 gezworen voorlopig geen Renault meer te rijden. Die onthoudingstermijn is inmiddels verstreken, goed dus om te zien dat ze heb bij Renault weer onder controle hebben. Alhoewel ik van de collega’s met een Clio en Megane toch ook ander geluiden hoor.
@eelco74: Over de betrouwbaarheid van de nieuwe Mégane kan ik niks zeggen, maar rijden doen ze prima en ik vind het persoonlijk ook een mooie auto. Op mijn werk hebben we er een paar rijden voor algemeen gebruik. Het zijn wel vrij luxe uitgeruste auto’s met automaat, navi, bi-xenon, digitaal dashboard, etc, dus dat doet ook wat met de kwaliteitsbeleving in vergelijking met een instapmodelletje. Ik had het ook nooit gedacht te zeggen over een Renault, maar in die luxe uitvoering en met een beetje potente motor zou ik er zelf ook best in gaan rijden.
Er is veel gezegd over Franse auto’s maar de lijst met gebreken is wel heel erg kort. Als rs niet te versmaden. Het R-link systeem is niet de beste in zijn klasse m.i.
Ik heb er een tijdje in moeten sturen. Vond de stoelen echt heel slecht. Wat een hangmatten. Verder reed het wel ok. Touchscreen etc werkt op zich aardig maar wel een beetje langzaam in de bediening. Ik vond mn DS3 fijner.
@e34m5touring: waarschijnlijk had je dan één van de lagere uitvoeringen? Ik rij de Intens uitvoering en die stoelen zitten lekker.
@arianazizi: Dat zou kunnen, het was een tussen-auto die ik 2mnd gereden heb. Zat totaal geen steun in de zitting, heel soft. Daardoor zakte ik er vrij ver in (ik ben geen kleinahhh jonguhhh :) ) en kreeg ik echt last van m’n rug. Ik heb best wat Franse auto’s gereden in m’n leven en normaal vind ik dat prima stoelen maar deze stoelen vond ik echt niet best.
Prima b-segment lease waggie (ervaring).
En mensen hier op autoblog maar blijven zeiken op Renault.
Als hier een Duitse auto stond was het lijstje sowieso al langer.
Ik heb 2,5 jaar lang in deze leasebak rondgereden (1.5 dci) en bijna de 180.000 km aangetikt. Wat betrouwbaarheid betreft klopt het advies 100%! Nog nooit iets mee gehad, behalve een lampje verwisselen. Wat betreft de wegligging ben ik het absoluut niet eens met het advies. Deze auto ligt NIET strak op de weg en is zeker niet ‘straf afgeveerd’. Ik heb in verschillende hatchbacks gereden (oud en nieuw), nu bv een seat Leon uit 2002 en dan pas merk je wat voor een fietsvering deze Clio heeft….
@kvh87: Moet je ook de GT-line kiezen, die is wel sportief geveerd.
@T16: GT line is alleen uiterlijk, de echte gt heeft het sportonderstel
@kvh87: Leon is een klasse hoger….vergelijking met een Ibiza st zou relevanter zijn.
Grappig, hier staat eenzelfde Clio GT op de oprit en kan me qua betrouwbaarheid er dus echt niet in vinden. Bij 20k km klapperde de nokkenas verstelling verschrikkelijk, bij 35k km probleem met de injectoren en de software en bij 41k km bleek het blok al zo vol geroet te zijn dat deze uit elkaar moest en de klepzittingen gereinigd moesten worden. En we haddden juist de RS ingeruild voor de GT vanwege alle motorische mankementjes. De accu sensor hebben we ook al gehad, echter als de vrouw des huizes ineens met alle lampjes van dien : ‘kans op motorschade!’ ziet staan, levert dat een hachelijke situatie op voor zo’n klein prut ding.

De automaat is verder goed, (thank god! Na 3 jaar alle ellende te hebben gehad met een Golf DSG fiasco). Vanwege de enkel koppeling is het wel even wennen qua soepelheid, met name bij optrekken loopt die wat achter de feiten aan. Met de (magnesium!) flippers achter het stuur gaat de bediening vrij snel. Ook terugschakelen naar hoog in toeren is geen probleem.

Verder een prima auto, misschien dat die van ons een maandag morgen model is geweest of dat hier het stukje ‘franse slag’ naar boven komt. De sportstoelen zitten super, infotainment werkt goed, en als je ervoor gaat zitten is het echt wel geinig boenderen.

Kleine tip: Neem wel een 2e hypotheek om remblokken en schijven in te slaan. Deze zijn echt onder bemeten en slijten als gekken. Ook zonder sportief gebruik.
@pielemuis: 1 zwaluw maakt nog geen zomer
@pielemuis:
Heeft men u weleens verteld dat u allergisch voor rampen bent?
@pielemuis: Hier eveneens een GT op de oprit, enkel een groot probleem gehad met de versnellingsbak die vaak een missfire gaf en op ten duur zelfs oververhit is gegaan en de geest heeft gegeven. Onder coulance een nieuwe gehad gelukkig. De schijven en schoentjes zelf zijn inderdaad een groot minpunt, ik heb letterlijk de schoentjes voor én na de vakantie in Oostenrijk mogen laten vervangen. Zag ook een reactie hierboven over het wind geruis wat verholpen schijnt te zijn door een recall, dus daarvoor gaat de auto nog wel even langs de dealer
@jordydeknecht: Een versnellingsbak kan geen misfire hebben, er vind geen verbranding plaats in de versnellingsbak.
@techniekmeneer: excuus, totaal niet technisch aangelegd. Persoon bij de dealer had een missfire genoemd, ik ben er simpelweg van uitgegaan dat dat met de bak te maken had.
Je moet voor de gein eens het Clio aankoopadvies video van Autoweek kijken. Ineens veel meer
problemen en ook de automaat 🤨
@thomasthomas: autoweek is lekker objectief. Daar heeft een VAG nooit problemen, terwijl de werkelijkheid heel anders is. Autoweek is van Pon🧐🤫
@rufctr01: en jij hebt geen roze bril zeker als het over franse wagens gaat? Schei toch uit!
@rufctr01: Hier is het net andersom…
@rufctr01: Hahahaha komt butthurt VAG hatertje weer. Mooie theorie over Renault en Autoweek, gebasseerd op lucht.
Oahja, Het theoretisch verbruik mag je echt met een dikke korrel zout nemen.
2012 al? Wow, wat gaat de tijd snel. Ziet er wel nog steeds leuk uit imo.
Stoelen zitten voor geen meter en ik vond hem juist als een dweil rijden, maar dat zal aan mij liggen…
Wij hebben er op het werk een als ‘lease-slet’, voor algemeen gebruik. Waar verschillende collega’s over klagen is dat de ergonomie niet top is. Zo hebben veel mensen ruzie met de bediening van de ruitenwissers, en zit bijvoorbeeld de aan/uit schakelaar van de cruise control op een onlogische plek, namelijk ergens midden op de middenconsole. Ook is de zit voor sommigen niet geweldig bij langere ritten, maar dat laatste is m.i. tamelijk subjectief.

Het is -ook subjectief- zeker als stationwagen een fraaie verschijning om te zien; zelfs in wit ziet deze er beter uit dan de concurrentie.
@rrrobert: dat CC knopje zit bij (bijna) alle Renaults op die vreemde plek in de middenconsole. Maar ach, je zet ‘m 1x aan en daarna hoef je er niet meer aan te komen, want de bediening zit gewoon op het stuur. Ik bedoel, wie gebruikt er nou de Speed Limiter stand???
Tja Franse kleine autootjes. Hebben de Japanners het toch beter voor elkaar.
@ikleesookoverautos: noem eens wat onderbouwde voorbeelden dan ?
@eelco74: honda civic?
@ikleesookoverautos: oh wacht Honda Jazz
@ikleesookoverautos: dat is alleen een voorbeeld, geen onderbouwd voorbeeld. Bovendien is de Civic behoorlijk roest gevoelig, vooral onder de deuren en bij de spatborden achter.
@ikleesookoverautos: heb je het artikel überhaupt gelezen, of het filmpje gekeken?
@Henk_he: ja beide. En zal niet ontkennen dat deze Fransman verkeerd is maar de Jappeners doen het gewoon beter in dit segment.
@ikleesookoverautos: bouwen die betere Franse autootjes?
@ikleesookoverautos: Volgens mij is dit het kortste lijstje aandachtspunten ooit dus het lijkt me een tamelijk ongefundeerde opmerking van jou.
@lekbak: Dus omdat een paar mensen op kantoor een kort lijstje typen is het een goede auto? Erg logisch..
@techniekmeneer: Niets geloven wat men zegt of typt hoor! Straks komt er geen azijn meer uit…
Op basis van 1 week rij-ervaring als huurauto op vakantie: prima autootje! De luxere versies zijn prima uitgerust, zitten en rijden lekker. Daarnaast vind ik de Clio nog steeds een kek karretje om te zien, ook al is het design al 6 jaar oud. Dat heeft Laurens van den Acker gewoon prima voor getekend. Ik vind de GT en RS wel erg duur, ook tweedehands. Voor het geld van de Clio GT uit het filmpje heb je ook een klasse groter uit hetzelfde bouwjaar met dezelfde km-stand.
Ik heb vorig jaar tijdelijk een clio meegekregen voor een week en wat een verschrikkelijk hok is dat zeg. Komt misschien door de uitvoering maar alles voelt goedkoop aan, piepjes en kraakjes en een traag infotainment systeem, slechte stoelen. Ik begrijp niet dat die auto zo populair is.
@pordon:
Er zijn ook mensen die minder succesvol dan uwes zijn, majesteit.
@desjonnies: dat valt allemaal nog wel mee maar ik waardeer het dat je me majesteit noemt. Terug op de auto, ter vergelijking… Een mazda 3 uit 2005 zit beter in elkaar en voelt ‘luxer’ en meer solide aan dan de Clio.
@pordon: Het interieur staat voor mij persoonlijk ook met stip bovenaan de lijsten van minpunten. Zo fraai als ik het exterieur (nog altijd) vind, zo zonde is het dat het interieur zo goedkoop over komt.
@karhengst: exact, ik vind ook het exterieur erg fraai maarja daar heb je niet heel veel aan als je er in zit.
Vergeet niet…dit type clio is ook zeer diefstalgevoelig
Renault Createur d’Automobile
@monsieurleloure: Createur le problematique
Blij dat ik er vanaf ben wat een ellendig hok. 06-2016 een Clio Expression Start Stop 0.9 gekocht voor zakelijk gebruik. Na aflevering bleken de achter speakers kapot te zijn, terug naar de dealer, hier ging alles mis wat er mis kon gaan. 5 dagen moeten wachten. 3 maanden later problemen met het koelsysteem, monteur had het over een modificatie, uhm zeker het zal wel. 5 dagen auto kwijt. 2 maanden later, de led dagrijverlichting vertoond scheurtjes, pfff gelukkig kunnen we het nog onder garantie vervangen, je raad het weer 1 dag kwijt. Ondertussen rijdt en nog een L*L op wielen tegen de voorbumper, wee 3 dagen weg. 08-2017 ja hoor dar is ie weer, het koelsysteem heeft na 11 maanden weer eens kuren, meneer de monteur weet niet waar het aan ligt, of ik de auto een paar dagen kan missen………….
Blijkt het thermostaathuis te zijn, tja meneer u heeft gewoon dikke pech dat komt maar 1 op de zoveel auto’s voor.
Laten we het even over de rest hebben, MEDIANAV wat een draak van een systeem, navigatie is soms de weg kwijt, Bluetooth is zeer onstabiel Renault moet al 2 jaar met een update komen, vrees dat die er nooit zal komen, bellen en audio streamen, lukt maar wel met heel veel haperingen. Verder is de motor zeer rumoerig.
Qua uiterlijk niets aan te merken, leuk design. Wegligging is oke. Verbruik is matig, in ieder geval niet wat Renault aangeeft.
Ik ben klaar met Renault, het koelsysteem was de uiteindelijke druppel! Sinds 1.5 maand in bezit van Audi A1, Deutsche gründlichkeit!!
@speedster1976: Deutsche gründlichkeit!!, haha, succes
@monsieurleloure: Rij al jaren BMW van E30 tot F30, nog nooit problemen gehad, enkel regulier onderhoud en de normale slijtage. En dit is mij 2e Audi, hier kan Renault alleen maar van dromen.

Dus bedankt voor de succes wens, lijkt me overbodig!
@speedster1976: Deutsche gründlichkeit is na de Mercedes w124 wel verdwenen. Daarna kregen de boekhouders het voor het zeggen….
@monsieurleloure: mercedes?😂
Inderdaad zeer betrouwbaar, tot november vorig jaar in een Clio 4 Dynamique 1.5 dci (90 pk) gereden van 2012 (170k km op de klok toen die weg ging). Ga wel voor de iets luxere uitvoeringen, de stoelen in de instappers zijn niet geweldig, daarboven wel. Nu een Clio 4 Estate GT Line met de 110 Dci (met zes bak), die rijdt nog weer aanmerkelijk fijner als z’n voorganger (en nog veel betere stoelen). Onderstel is inderdaad strak en stuurt goed.
R-Link blijkt ook storingsgevoelig te zijn. Verder een prima autotje. Jammer dat de chaffeurs van die pre-facelift zo DRL-LED geil zijn. Als het bijna donker is zie je nog mensen rijden zonder dimlicht en totaal geen achterverlichting. Misschien dat de lichtsensor laat reageert, dat kan natuurlijk ook. Maar dan reageert deze bizar veel te laat…
Als je gaat tanken en je laat de sleutelkaart in de auto zitten dan blokkeert bij deze auto de benzinemeter. Persoonlijk vind ik dat de auto naar één kant toe trekt meestal naar links. Een paar keer de garage naar laten kijken die heeft mij laten zien dat het lag aan het elektrische stuurbekrachtigingsysteem. Die mist gewoon de rechtuitstabilteit die bijvoorbeeld de Peugeot 205 1.0 van mijn Oma in 1993 wél had.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).