Renault Laguna III – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 54 Reacties

De Renault Laguna was de Franse concurrent op de gevestigde orde middenklassers zoals de Volkswagen Passat en Ford Mondeo. En ja, het “was” de tegenhanger voor die auto's, want vanaf nu zult u bij Renault een Talisman moeten bestellen als u iets vergelijkbaars zoekt.

De Laguna III die we in dit aankoopadvies behandelen had bij zijn introductie in 2007 echter een flinke taak: de niet al te degelijke Laguna II doen vergeten. De voorganger had niet bepaald een goed imago en dus zou het niet makkelijk worden voor de Laguna III. Of deze laatste generatie ook werkelijk zo’n korte lijst aandachtspunten kent als de Fransen graag wilden, daar komen we zo op terug.

De Laguna III is verkrijgbaar in drie carrosserievormen: als hatchback, Estate en Coupé. Die laatste werd in 2008 geïntroduceerd. De eerste facelift vond plaats in 2010 en in 2013 werd de Laguna nog eens strakgetrokken. Na deze laatste facelift waren alleen nog dCi diesels leverbaar. De GT-modellen werden voorzien Active Drive, oftewel meesturende achterwielen.

Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren van 110 tot 205 pk. De dieselaars mochten kiezen uit motoren van 110 tot 180 pk. De V6 benzine (240 pk) en V6 diesel (235 pk) waren voorbehouden aan de coupé, maar verdwenen na de eerste facelift van de coupé in 2012.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan ruim 210 Laguna’s te koop. Daarvan zijn er 100 met een benzinemotor uitgerust. De diesel is íets beter vertegenwoordigd met 110 stuks. Zo’n 65% is een hatchback, 25% is een Estate en 10% is een coupé. Ongeveer één op de vijf auto’s heeft een automaat.

Prijzen beginnen net onder de 5.000 euro en lopen op tot ongeveer 24.000 euro voor de zo goed als nieuwe auto’s.

Pluspunten

 • Veiligheid is altijd een stokpaardje geweest van Renault, zo ook bij deze Laguna.
 • De vele problemen met de tweede generatie zorgden ervoor dat Renault erg zijn best deed op deze auto. Dat is te merken. De Laguna III is misschien niet de spannendste auto ter wereld maar wel bijzonder goed in elkaar gezet.
 • Zeer comfortabel.

Aandachtspunten

 • Het voornaamste probleem heeft te maken met de versnellingsbak. Sommige versnellingsbakken zijn te strak in elkaar gezet waardoor er enorme druk ontstond op de lagers. Dit komt met name voor bij de vroeg gebouwde auto’s. Mocht er een huilend geluid uit de bak komen dan is het probleem duidelijk. De fix is prijzig, maar de kans dat je nog een auto tegenkomt met het probleem is niet groot, aangezien de meeste auto’s deze problemen al binnen enkele tienduizenden kilometers vertoonden. Een gereviseerde bak kost vanaf ongeveer €300 euro exclusief montage.
 • Het is niet de strakst sturende in zijn klasse, tenzij je voor een GT gaat met vierwielsturing zul je genoegen moeten nemen met een tamelijk softe auto met weinig stuurgevoel.
 • Auto’s gebouwd tot eind augustus 2009 hadden een probleem met gordels die niet helemaal lekker werkten. Dit is als het goed is opgelost onder garantie.

Zoek de Laguna of een andere auto op Marktplaats.nl54 reacties

Deze auto heeft zo weinig aandachtspunten dat ik er mijn vraagtekens bij zet…
@woot: Ja we zijn de lange standaard problemenlijsten die je bij Duitse auto’s tegenkomt al helemaal normaal gaan vinden, dat dit lijstje er helemaal positief uitspringt…wakker worden primijoem believers!
3 puntjes. 3!!!

Kennen we deze nog:

Als je dit legt naast de Premium Audi A5, welke in dezelfde tijd gebouwd werd…

 • Multitronic heet in de volksmond ook wel Multitrauma: het is niet de beste bak die Audi ooit gebruikte. Problemen kunnen zijn: schokkend schakelen, een erg abrupte acceleratie vanuit stilstand en moeizaam achteruit manoeuvreren bij koude temperaturen.

 • Bij de handgeschakelde versies: controleer of de koppeling schokvrij aangrijpt.

 • Controleer bij de S-tronic automaten met dubbele koppeling of ze soepel en schokvrij schakelen.

 • Olieverbruik 2.0 TFSI motoren: een aanpassing aan de carterventilatie kan dat verminderen, maar alleen nieuwe zuigerveren zou probleem helemaal verhelpen. Dat is zo duur dat het goedkoper is om er af en toe olie bij te gooien.

 • Kettingspanners distributieketting 1.8 en 2.0 TFSI kunnen defect raken en dat kan tot serieuze motorschade leiden. Er zijn coulance regelingen. De kettingspanner kan ook al vervangen zijn, dus controleer dat.

 • De afvoer van de wateropvangbak onder de voorruit kan verstopt raken. Daaronder zitten de computers en die houden niet van water.

 • Elektronica: infotainmentsystemen willen wel eens vastlopen, parkeersensoren geven soms de geest, dus controleer de werking.

 • De elektrische parkeerrem weigert soms los te komen, waardoor je niet kan wegrijden.

 • De wervelkleppen van de 2.7 en 3.0 TDI slijten en geven dan een foutmelding. Een specialist verwijdert ze, de dealer kan soms met coulance de reparatie uitvoeren.

 • Vanaf bouwjaar 2012 zijn er diverse klachten over de elektrische stuurbekrachtiging: zwaar of te licht sturen, niet centreren na uitsturen, een vaag stuurgevoel en een soort “knik” in het stuur.


Bron: Autoblog.nl ;-)

Zwaar ondergewaardeerde auto dus, deze Laguna. Misschien maar eens een mooie V6 Coupe opzoeken, G3 tank er in. Goedkoopt, stijlvol en betrouwbaar. Wat wil een mens nog meer? Oh ja, premium garagebezoeken!
@gtwillem: Haha wauw Willem, jij bent snel!
Maar je hebt gelijk, wat is dit een goede auto zeg.

Deze auto geeft mij nog steeds het wauw-gevoel. Wat een prachtige auto blijft dit toch. Doodzonde dat je ze zo weinig ziet, want zoals @gtwillem dus al aangeeft; zeer ondergewaardeerd, steekt goed in elkaar en bijzonder stijlvol.
@gtwillem: Vergeet de 4control niet ome willem, een must voor zo’n wagen.
@gtwillem: Ik kan me nog een vergelijkende test van AB herinneren tussen de A5 en de Laguna coupe, daar kwam ook al uit dat het absoluut geen slechte auto was. En hij is nog erg mooi ook!
@gtwillem: Men pa heeft 5 jaar met de Grandtour gereden en was er uiterst tevreden over.
Had er zo’n 170 000 km’s mee gereden en nooit problemen mee gehad.
Renault wordt dan ook wel eens onderschat. Kijk maar eens naar duurtesten in Duitse magazines en bijv in ViBilagare of hoe ’t ook noemt.

Komen steeds uit de bus als zeer roestbestendige wagens, de Japanse wagens hebben vaak meer last van roest volgens dat blad.
@luxaeterna: Renault heeft een aantal jaar terug een periode van een paar jaar gehad waarbij het auto’s maakte die inderdaad de nodige problemen hadden. Dit is echter altijd blijven hangen bij Renault ondanks dat ze ondertussen best prima auto’s maken. De Duitse degelijkheid is blijven hangen en daarom roept men nu nog steeds dat het zulke goeie auto’s zijn, een tijdje terug was er vanuit autoblog de vraag welke auto men het allerslechtst vond en ik heb in die lijst heeeeel veel VAG meuk zien staan en verrassend weinig Frans.
Opvallend veel “autoliefhebbers” ook die een golf reden… zzzZZZzz
@luxaeterna: Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk altijd anti Renault was, mijn pa heeft een Megane II Grand Tour, en ik vond het maar niets. Er klonk dus ook vaak uit mijn mond dat het een enorme grafbak was.
Maar dat ding loop nu richting de 3 ton en ik ben eigenlijk wel onder de indruk, er zijn eigenlijk nooit echt problemen mee geweest, afgezien van een elektrische storing in het lpg systeem en een slecht gemonteerde achterspoiler. Het interieur ziet er nog gewoon netjes uit en de auto rijd nog alsof er net 1 ton op de teller staat, en de 2.0 benzine is gewoon echt een lekker blok. De verouderde 4 traps automaat is eigenlijk het enige slechte aan de auto.
Een donkerblauwe Laguna coupe met cremekleurige bekleding en de 205 pk-benzinemotor zou ik erg graag onder de kerstboom zien. Liefst nog als GT-uitvoering.
@berlinetta: doe mij maar de v6 met 4 control , nog mooier
Ik snap wel dat grotendeels van de op marktplaats aangeboden hatchbacks zijn. Wie wilt nou niet van zo’n ding af? Sorry als ik nu een trotse eigenaar van zo’n wagen beledig. Maar het is niet de knapste auto ooit gemaakt.

De coupe is trouwens wel heel gaaf. Schitterend design. En misschien wel veel te weinig verkocht? Ik denkt dat zo’n mooie (en blijkbaar goeie) auto veel meer verkoopsucces had verdiend.
@clarkson: Jij vind alles mooi een Laguna Coupe en een Ford voor 50k. Je moet autoverkoper worden.
@schellekens006: Waarom? De Laguna Coupe is toch ook best een mooie auto? En de Focus RS is ook best een indrukwekkende auto, waarschijnlijk weer de beste in zijn klasse, en niet eens de duurste!
@schellekens006: Allebei hele leuke auto’s inderdaad.

Ik ben absoluut geen fan van renault. Maar de laguna coupe vind ik een geweldig design hebben.

Ik ben wél een groot ford fan. Dus de focus rs is dan helemaal het einde.

Dat mag ik toch wel vinden?
De Laguna 3 is technisch een goede auto, maar net als de meeste Franse auto’s vreselijk debiel in elkaar gezet. Het vervangen van het interieurfilter is bijvoorbeeld een regelrechte ramp en aan de V6 diesel wil je gewoon écht géén onderhoud plegen tenzij je kinderhandjes hebt en je arm op drie plaatsen breekt.

Bovenstaande klinkt wat negatief maar de Laguna Coupé heeft één groot pluspunt: mán wat is die auto mooi zeg!
In de coupe zie ik alleen maar bejaarden rond rijden.
@schellekens006:
Bejaarden kopen een auto. Die leasen niet.
En in tegenstelling tot de leasers kijken ze ietsiepietsie verder dan het logootje wat er op zit….
@Rob: Gekocht of geleased het blijft een bejaarden mobiel. Ken geen 1 jonge vent die er 1 heeft.
@schellekens006: En? Als jij een auto wilt waar je vaak een ‘jonge vent’ in ziet kom je uit op de Daewoo Matiz van zijn moeder, een Greenwheels Peugeot 107 of een Honda Civic uit 1995 met PVC pijp achterop.

Een auto is toch niet mooi of lelijk afhankelijk wie er een rijdt? Het gaat toch om de kwaliteiten en esthetische eigenschappen van deze auto?

Laat ik het anders formuleren, je gaat géén goede, betaalbare en mooie auto rijden om dat jij er oudere mensen in hebt gezien?? Opmerkelijk ;-)
@gtwillem:
Sommigen vinden gebakken lucht belangrijk.
Sommigen hebben liever een taart die je daadwerkelijk op kunt eten. Bejaarden blijkbaar….
@schellekens006:
Liever een “bejaarden hok” dan een petjesbak, ik hou wel van klasse.
@schellekens006: Dat klopt deze specifieke auto is van mijn Schoonvader geweest. We hebben de auto destijds in de zomer van 2010 uitgezocht. Er is niet veel mee gereden. Het enige wat er mis aan de auto was namelijk alle deukjes en kratjes is geweldig weggewerkt. De auto is weer heel strak. Ik heb er zelf een aantal keer mee gereden. Mijn vrouw is er vorig jaar mee naar de Ardennen gereden. Conclusie geweldige auto. Bejaarde zijn is zo gek nog niet.
@schellekens006: hier staat ook 1tje in de buurt een coupe eigenaar is 71 jaar. Er zit dus wel wat in.
@schellekens006: verstand komt met de jaren, zeggen ze wel eens.
3 puntjes? op een franse auto!?? een renault notabene?? Als iemand me dat 10-12 jaar geleden gezegd had , had je me op kunnen vegen. Ze kunnen het dus wel , die fransen!!
@tmenges: dan ken je de Laguna 1 niet, zelfde kwaliteit ;-)


Leuke video!

Zoek al tijdje opvolger van mijn huidige Laguna 1, waarbij ik versie 2 maar even overgeslagen heb. Toch zit er iets in het design waardoor ik er nog steeds niet warm voor loop.

Met name de koplampen zien er stukken beter uit na de facelift.
@autogedrocht: Laguna 1 was ook niet zo heel geweldig goed toch? Ja ok , beroerder dan een laguna 2 kan bijna niet maar goed, ik kan het mis hebben natuurlijk. Mijn broertje kocht als eerste auto voor 450 euro een clio uit ’91 en heeft er serieus 3 jaar lang probleemloos mee kunnen trappen. En dan bedoel ik ook trappen want het arme ding kreeg nooit de tijd om zijn blokje lekker op te warmen alvorens eens flink toeren te maken maar werd altijd direct mishandeld maar het moet gezegd, hij had er nooit wat mee
@tmenges: mijn roestbak staat niet gelijk aan alle laguna1’s, maar gekocht bij 100k, staat nu op 270k ( benzine) in 7 jaar.

Eigenlijk vrijwel 0 problemen gehad, en dingen als warmrijden ken ik niet, altijd volgas!

Maargoed, ik kan ook mazzel hebben ;-)
Heb Renault altijd al een zeer ondergewaardeerd merk gevonden. Ze maken vandaag de dag kwalitatief goede auto’s met een onderscheidend design en een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Bij een Laguna past wat mij betreft maar 1 aankoopadvies: “Doe het niet!”
@pilz:
LOL!
Kort gezegd stelt dit artikel dat een Laguna III een belachelijk groot succes is (naar Ivo Niehe) en meneer/mevrouw weet zo’n reactie te produceren. Geweldig!
@pilz: Laat me raden…

Je bent monteur en bent bang zonder werk te komen zitten?

Kijk eens goed naar het lijstje met aandachtspunten van de Laguna phase III. Renault heeft grote sprongen gemaakt op het gebied van kwaliteit sinds de eerste lichting van de Laguna II.
@moveyourmind: fout geraden. Nu mag ik. Jij bent een helderziende die bang is het niet meer goed te kunnen zien, hebt geitenwollen sokken en rijdt een Renault Laguna (van het 3e model)…

Ik vind laguna’s gewoon spuuglelijke auto’s die ik net iets te vaak de rechterbaan zie mijden. Daarom mijn dringend advies…
@pilz: Bijna goed, op het type auto na…

Dat is een bordeauxrode Renault 9 met beige ruitjesbekleding uit 1984 met drie verschillende wieldoppen en een 1100 cc motor. Maar haalt met gemak 100 km/h, hard genoeg om op de snelweg met de rest van het verkeer mee te komen.
Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met de laguna. Beide diesels, de 1.5 en de 2.0 dci. De 1.5 is een goede motor, doet z’n werk, maar past niet echt bij een d-segmenter. Dus als je opzoek bent naar een laguna diesel, ga voor de 2.0!

Verder vond en vind ik het interieur best strak, lekker clean. Het tomtom navigatie systeem blijft gewoon de beste navigatie.

De buitenkant van de estate en hatchback vind ik wat minder, maar als je hem goed aankleedt is hij best goed te pruimen.
Mooi exterieur, mooi interieur, betrouwbaar, vaak rijk uitgerust en al flink afgeschreven. Ik heb de Laguna III daarom al meerdere keren in aankoopadviezen genoemd, het is gewoon een ontzettend goede deal.
Mijn grand scenic uit 2005 Tuft ook nog vrolijk door.
Hij heeft me in bijna 4 jaar tijd een bobine en wat olie gekost
De coupe blijft een fraaie verschijning. Ook de station vind ik geen lelijke verschijning. Dit is zeker een sprong vooruit als je naar de reputatie van de Laguna 1 en 2 kijkt, met slechts een echt aandacht- puntje.

Jammer voor Renault dat een goede reputatie lang opgebouwd moet worden maar snel verpest kan worden.
Kun je nagaan wat dat gaat worden met de Talisman, zelfde kwaliteit maar nu met een design dat qua klasse de A6 en 5 serie overtreft.
Advies: Niet kopen. Punt.
@postzegel: want?
@postzegel: goed verhaal
@speklap: lekker kort ook :-)
En dan dit “Het is niet de strakst sturende in zijn klasse, tenzij je voor een GT gaat met vierwielsturing zul je genoegen moeten nemen met een tamelijk softe auto met weinig stuurgevoel”
Weet je hoe dat heet dat rijgedrag? Dat heet comfort, dat is wat mensen willen die niet versleten van het bochten ridderen uit een auto willen komen na een paar uur…
Hou nou eens op met een auto beoordelen naar hoe “sportief” dat hij is ….Lijkt wel tienerblog hier af en toe..
Mij valt altijd op dat er nog hele bossen Laguna 1’s rondrijden.

Deze coupé, ik zeg haal de badge van de achterklep af en 80% denkt dat je met een Aston Martin komt voorrijden !

Ik ben altijd fan geweest van Renault, door dik en dun !
@desjonnies: dat klopt, grote gelijkenis met een AM!
@desjonnies: 80% van wat? James Bond liefhebbers die totaal niks van auto’s afweten en elke coupé met Aston Martin associëren? Overige auto-noobs kennen het merk waarschijnlijk niet eens.
@alcantara: Waarmee ik niet wil suggereren dat alle JB kijkers niks van auto’s afweten, ik doel enkel op niet autokenners die toevallig wel JB kijken.
Bindend advies >NIET DOEN<
@pilot1988 Goed beargumenteerd ook….

De Renault Laguna III doet het in alle pechstatistieken voortreffelijk, met zeer weinig mankementen per kilometer. De ADAC (die van doorgaans “Duitsers eerst”) waardeert hem in het D-segment beter dan een E – klasse of Passat.

Voor een net bedrag tussen 10.000 en 12.500 scoor je een fijn exemplaar van 2010/2011 met een kilometerstand rond de 100.000km. Wel kopen met de intentie om er 4 a 5 jaar mee te rijden, anders is de afschrijving gewoon niet leuk.

De coupé? Gewoon doen! Strakke wagen en vele malen spannender dan je 15 in een dozijn Golf of Passat. Hier in de buurt rijden er zo’n 2 handjes vol rond, waarvan de helft van de eigenaren zo’n 30 a 40 jaar oud zijn. In mijn ogen toch zeker geen bejaarden.
Ik moet eigenlijk wel heel hard lachen om de sukkeltjes die van die korte adviezen neerpennen, mensen die niets van auto’s begrijpen en compleet in de war raken bij het lezen dat een Renault Laguna meer “premium “blijkt te zijn qua aandachtspunten en betrouwbaarheid dan DE merken waar men in gezien wil worden !

Ik moet eerlijk toegeven dat ik, tot dat ik dit artikel las, ook behoorde tot de groep ongelovigen, hoewel ik zelf hele goede herinneringen heb aan de Laguna 1, die ik, toen die net uitkwam in het donkerblauw geleverd kreeg van de baas, spik-splintertje nieuw !

Da’was wel een auto toen die Laguna, en ik ging er gelijk mee naar Parijs op zondagmorgen naar de Rétromobile Panhard onderdelen scoren (ik had toen een BT 24)
Die Laguna reed als een droom,liep zijdezacht en reed geweldig, echt goed Frans.
Des te groter was de teleurstelling dat de opvolger een slechte auto bleek te zi jn die erg stroingsgevoelig was.
Deze Serie III heb ik als hatchback altijd een lelijk eendje gevonden, als station nou hmmm maar als Coupé werkelijk een schoonheid.

Jammer voor Renault dat de dikke nevel van de slechte reputatie zo is blijven hangen !

Had ik het geweten, of had ik beter geweten, had ik toch wel zo’n coupé overwogen, ik vind het nog steeds een bijzonder aimabele verschijning en hij ziet er duurder uit dan die in werkelijkheid is, altijd een pluspunt !
Tevens weer een waardeloze auto van Renault.

Teveel om op te noemen. Diesel motoren lopen vaak al bij 150.000 al kapot.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).