Renault: ‘verwacht geen topmotor begin 2017’

Auteur: , 33 Reacties

En da's natuurlijk niet alleen slecht nieuws voor de heren Hulkenberg en Palmer, maar natuurlijk ook voor de vier andere coureurs met Renault-blok achterin.

Renault F1

Hoewel afgelopen seizoen de Renault-motor zeker niet slecht was, getuige de vele podiums en twee overwinningen van Red Bull, was het ook zeker geen kampioensmotor. Om die reden is voor 2017 een volledig nieuwe krachtbron ontworpen in plaats van het huidige blok door te ontwikkelen. Hoewel de eerste tests veelbelovend zijn volgens Renault, hoeven we niet op wonderen te verwachten.

Volgens de createur ligt de focus in het begin namelijk meer op betrouwbaarheid dan op top-end prestaties. Begrijpelijk, maar diep van binnen hopen we natuurlijk allemaal vurig dat Renault een motor weet af te leveren die de Benzen het vuur aan de schenen kan leggen. Pas als de krachtbron goed blijkt te werken zal Renault de schroefjes nog wat scherper draaien om zo meer vermogen uit het blok te peuteren. Kijk dus niet raar op als zowel de Renaults als de Red Bulls en Toro Rosso’s steeds een tandje harder gaan lopen.

Toch is het zeker niet louter slecht nieuws, want de Franse autobouwer heeft wil over enkele jaren weer gewoon mee doen om de titelstrijd en dat vertaalt zich terug in wat ze zelf een ‘zeer vooruitstrevende krachtbron’ met ‘techniek die nog niet eerder op het circuit is vertoond’ noemen. Kijk, dat klinkt dan weer als muziek in de oren. Met de kampioenschappen van Alonso in 2005 en 2006 en Vettel (met Red Bull-Renault) in 2010, 2011, 2012 en 2013 nog vers in het geheugen weten we dat de Fransen wel degelijk puike motoren kunnen bouwen. Misschien komt 2017 nog te vroeg, maar de weddenschap dat voor 2020 ten minste één kampioenschap is binnengehengeld door een auto met Renault-motor durf ik wel aan. (via Motorsport)33 reacties

Gelukkig rijdt Max Verstappen met een Tag-Heuer. :)
Meest logische aanpak als je het mij vraagt. Zelfde aanpak als Honda tussen 2015 en 2016. En let op, in de 4 jaar dat Red Bull kampioen was, hadden de motoren ook niet het meeste vermogen. Het grote voordeel van de Renaultmotoren destijds was de compacte constructie die de aërodynamica verbeterde. Renault’s aanpak is niet veranderd en aërodynamica volgend jaar is belangrijker als ooit.
Jezelf alvast even indekken noemen we dat. Het zal me niets verbazen als toch met het sterkste blok komen. Maar zo zijn er meerdere teams die met het sterkste kunnen komen. Het belooft een erg spannend begin van het seizoen te worden.
In de Alonso en de Vettel tijd was de Mercedes motor ook beter.
Maar door goede auto’s was dat verschil opgevangen.

Het is logies dat ze eerst op betrouwbaarheid willen focussen.
Ik hoop alleen wel dat de motor die in maart achter de Bulls en Renault liggen, al wel meer vermogen hebben dan dat ze in Abu Dhabi hadden.
@arjontje: logies?
@SimonMc: Hij hoopt dat de motorblokken lang en duurzaam in de auto’s blijven logeren.
@racerx: oooh ok.
Maak me er niet zo’n zorgen om, als de motor maar iets beter wordt is ’t al goed.. Afgelopen seizoen was zeer vermakelijk om naar te kijken sinds de overstap van VES naar RedBull dus dat zal vanaf de start van het seizoen wederom interessante beelden gaan opleveren.

by the way: “Om die reden is voor 2017 een volledig nieuwe krachtbron ontwopren” –> ontworpen.
Misschien even het stukje doorlezen voordat het gepost wordt. Staan behoorlijk wat spel- en stijlfouten in. *Brombrom-modus uit*
@bartteeuwen: je kunt je tekst ook eerst in word plakken word alles automatisch gedaan
@acizane80: wordt
Bij deze wed ik een fles rode wijn van rond de 20 Euri met je dat Renault tot en met 2020 geen WK gaat winnen Dizono!

Dit klinkt helemaal niet goed. Ze hebben 20 ontwerppunten en half jaar weggegooid met design van nieuwe motor en nu dit.

Het zag er natuurlijk al erg slecht uit, dat Mercedes zo oppermachtig is dat ze nooit helemaal voluit zijn gegaan en na Maleisie hun motoren terug hebben geschroefd. Ik schat 50 pk verlies op Ferrari en mee rop Renault.

Dan maar hopen op een reurgence van Ferrari, maar eerlijk gezegd denk ik dat Mercedes weer alles gaat winnen, net zolang tot er alleen nog maar Verstappen fans in NL naar F1 kijken, en F1 gewoon stopt ergens in 2019.
@john4545: FF teruglezen, één en ander klopt niet qua taal. ;-)
@utregcity: ZIjn artikel of mijn comment? ;)

Ik bedoel Mercedes had minstens 50pk meer dan Ferrari. Ze hadden ook een hele berg updates op de plank liggen die ze niet een sop de auto geschroefd hebben, save perhaps Britse GP. Red Bull kwam dichtbij in Monaco en daarna heeft Mercedes wat updates op de auto gezet waarna ze zowel op Silverstone, Hongarije en Singapore – allemaal tracks waar red Bull het wel even zou doen, niet in de buurt kwamen.

En het is allemaal de schuld van Marchionne. Die dacht dat zijn Ferrari wel even van Mercedes ging winnen. Wat hij en iedereen heeft onderschat, is hoe kien Mercedes omgaat met hun voorsprong. Elke race zorgen ze dat ze in kwalificatie maximaal een halve seconde voor zijn, en in de race rijden ze 4 seconden weg en blijven daar dan hangen. Dankzij al dat managen door engineers rijden coureurs op een delta en niet meer op hun top. Vandaar de ”ik rij als een oma” comments van Max.

Dus nee, ik zie het met deze comments niet rooskleurig in voor 2017. Alle beperkingen zijn nu weg en Mercedes heeft 1500 man die niet op het strand liggen, maar hun ubermotor nog verder gaan ontwikkelen.
@john4545: Ben bang dat je gelijk hebt, Mercedes heeft waar mogelijk lopen sandbaggen en schroef in de winter nog alle updates erop. Mijn enige hoop is dat ze betrouwbaarheid, chassis en/of aero verprutsen komend seizoen, zodat we toch nog een spannende strijd krijgen met RB en Ferrari.
@john4545:
Dat van die 50pk is echt te kort door de bocht. In de kwalificatie is de Mercedes motor inderdaad sneller. Probleem is dat ze die agressieve settings niet langdurig in de race kunnen gebruiken om Sepang effecten te voorkomen.
In racetrim is de Ferrari motor echt niet ver van de Mercedes motor verwijderd mogelijk zelfs gelijkwaardig.
Waar het bij Ferrari mis gaat is tractie uit langzame bochten en aërodynamica.
Als je die twee zaken niet goed voor elkaar hebt kun je zelfs een betere motor hebben dan de concurrentie maar win je niks.
@hape: in 2015 dacht ik ook zo maar de cijfers zeggen gewoon iets anders. Mercedes heeft zoveel meer getest, zoveel nieuwe onderdelen, waarvan de helft nog niet is teruggezien. Onderdelen die ze in februari al hadden hebben ze pas eind juni op de auto gezet en waren daarmee heer en meester, ook over Red Bull op baatjes zonder rechte stukken.

Ik geloof zeker dat Ferrari tractieproblemen en aerodynamica tekort kwam maar kijk eens naar de cijfers van de Italiaanse kwalificatie op Monza, een baan waar je alleen tractie uit de 1ste chicane nodig hebt en geen aerodynamica. Vettel was bijna 1 seconde langzamer dan Hamiltons pole. Dat is echt meer dan 50pk verschil. In de race maakt het niet uit want welke race vond jij spannend tussen Mercedes en Ferrari? Vettel kwam niet eens met snellere banden voorbij aan Rosberg, die bovendien nog opgehouden werd door Hamilton! Nee, ik denk dat 50pk verschil een redelijk correcte schatting is. Dat Ferrari ongeveer 1 tot 1,5 seconde langzamer was per rondje, ook in de race en het enige waarom je geen grotere verschillen zag, was omdat Mercedes enorm zit te sandbaggen. Als ze het hele veld op 1 of 2 rondjes zouden rijden a la 1988 zou de FIA binnen een maand ingrijpen. Nu spelen ze het heel slim, draaien iedereen, incluis Sergio Marchionne een rad voor de ogen, en gaan tijdens de eerste tests in 2017 weer dagen van 130-150 rondjes rijden waar de rest alleen van kan dromen.
@john4545:
Sorry maar nee, je conclusie is wederom deels verkeerd.
Tractie is op Monza inderdaad niet het allerbelangrijkste maar aerodynamica daarentegen is uiterst belangrijk. Zo weinig mogelijk drag en zoveel mogelijk downforce is waar het om draait. Tezamen met het uitgekiende FRIC-alike systeem wat Mercedes gebruikt kunnen ze de diffusor op het rechte stuk in “stall” zetten waardoor de luchtweerstand significant afneemt.
Dat is waar de hele ruziemakerij in de F1, tussen Ferrari enerzijds en Mercedes en RB anderzijds, op dit moment om draait.
@john4545: Mercedes is altijd vol gegaan tijdens de race, alleen tijdens de vrije training schroefden ze het vermogen terug.
@thefmanl: Niemand gaat ”vol” in de race, hooguit in kwalificatie. EN ook daar ging Mercedes pas ”voluit” in q3, tot grote verbazing van Ferrari, die steeds weer hun laatste updatemotor weggereden zagen worden.

Mercedes is heel goed in het verbergen van echte pace. Kijk de laatste race eens: Lewis ging expres langzamer rijden, en nog wonnen ze 1-2. Rosberg reed op 20 ronden oude banden sneller dan Riciardo op frisse nieuwe banden. Dat is hoeveel voorsprong ze hebben.
Welke teams rijden er allemaal nog meer met een Renault motor dan? Er staat Hülkenberg Palmer en nog de 4 andere coureurs.
@audiisthebest: volgend jaar rijdt niet alleen Red Bull, maar ook Toro Rosso weer met Renault-motoren.
Het enige wat ik verwacht van 2017 en verder is dat Toto Wolff ongeveer elke race zal zeggen hoe ‘exciting” het is, en hoe ”dichtbij” Ferrari en Red Bull zijn, en toch met plusminus 18 Mercedesoverwinningen het jaar zal afsluiten. Dat, en heel veel Max Verstappen artikelen op Autoblog. :)
@john4545: inderdaad. Wolff denkt echt dat de toeschouwers en fans dom en naïf zijn. Wat een onsympathie heb ik voor dat team gekregen zeg de afgelopen seizoenen. Net doen of het allemaal zo moeilijk was voor ze, dat het allemaal heel spannend was. En waarom? Alleen maar om de fans tevreden te houden en het merk imago te sparen. Want eigenlijk zou iedereen een bloedhekel aan Mercedes moeten hebben door hun oppermachtige dominantie. Maar nee, Toto maakt er weer een mooi sprookje van, gatver! Zal me niks verbazen dat Nico mocht winnen als hij zou opkazen aan het eind van het seizoen. Een team met vieze spelletjes is het.
@piquet1986: To be fair het is wat veel teams gedaan hebben. Wat ik leuk vond aan Vettel was dat hij weigerde te managen en gewoon door bleef stampen tot hele veld op 40 seconde gereden was ofzo. Dat was Sennaesque.
Maar de nieuwe turboregels en het pitwall-managen zorgen ervoor dat het eigenlijk niet meer racen op de limiet is. Pirelli was natuurlijk ook schuldig, en misschien hebben ze beter banden in 2017 zodat rijders elkaar langer kunnen volgen. Maar zelfs al is dat zo, Hamilton zei dat ie in sommige races zn motor al terugschroefde na 2 rondjes omdat ze met 4 blokken een heel jaar moeten doen. Hoe dan ook, Wolff zou inderdaad wel wat eerlijker mogen zijn.
Lekker weer. Mercedes heeft het in ieder geval goed voor elkaar. en waarschijnlijk volgend seizoen nog beter.. jammer.
Nou en. Ff langs de chiptuner en gas erop. Na aflevering dus de bijtelling blijft gelijk. Knallen met die TCe.
ontwopren

Pardon mon francais
*edit: Bijna fixed*
We shall see.
Wat een instelling, met de Franse slag zeg maar..
Daar ben je dan mooi klaar mee. Max toch maar naar Mercedes?
Mercedes is volgend seizoen gewoon weer heer en meester in de F1.
Het probleem is, dat als Verstappen niet naar Mercedes gaat, dat hij niet zo snel wereldkampioen zal worden.
Zelfs de tweede rijder van Mercedes (ongeacht wie het is) zal voor Max eindigen in het WK.
F1 wordt alleen nog leuk als Max en Lewis in de zelfde Mercedes zitten, dan moeten ze beide tot het uiterste gaan om te winnen.
@hzw: Max en Lewis zijn topcoureurs. Ik denk dat het niet beter is om beide in een team, dat nog snellere auto’.s heeft te hebben. Dan verliezen ze meer dan ze winnen en mogelijk eindigt Mercedes zonder auto’s vanwege de drive(rs).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).