Ricciardo ziet ‘onzinnige sessies’ liefst verdwijnen

Auteur: , 17 Reacties

De honingdas geeft zijn mening.

RIC

De F1 kent, met een enkele wijziging in het format hier en daar, al jarenlang dezelfde opzet van een raceweekend. Vrijdag (of, in het geval van Monaco donderdag) wordt er getraind, zaterdag staat in het teken van de kwalificatie en zondag vindt er een race plaats van circa 300 kilometer lang (of, in het geval van Monaco 260 kilometer). Sinds Liberty Media de commerciële rechten van de sport heeft overgenomen, staat deze opzet ter discussie.

Tegenover kwaliteitspublicatie crash.net heeft Daniel Ricciardo nu zijn mening gegeven over het issue. Danny Ric is duidelijk geen purist: wat hem betreft mag er wel het een en ander veranderen aan de raceweekends. Met name de trainingen op vrijdag zijn wat hem betreft een doorn in het oog. De coureurs rijden volgens hem dan ‘onzinnige rondjes’. Je kan daar anders over denken, maar feit is dat de vrije trainingen op vrijdag (en zaterdag) geen héél hard gevolg hebben voor het resultaat op zondag. Tuurlijk, je kan natuurlijk werken aan de setup van je auto en data verzamelen, maar in theorie kan je de trèning volledig missen en op zondag alsnog de volledige buit pakken in de race.

Liever ziet RIC de sessies op vrijdag dan ook verdwijnen. Wel is hij een voorstander van een extra (sprint)race op zaterdag.

I’d prefer no practices and just Saturday, Sunday. Just qualify Saturday morning, race Saturday afternoon and race again Sunday. Less laps of nonsense and more laps of meaningful business.

In de GP2/F2 wordt al jaren zo’n race georganiseerd en Liberty Media zou graag zien dat dit linksom of rechtsom ook in de F1 wordt ingevoerd. Toen het idee werd voorgesteld kwam er echter meteen veel kritiek op van fans, waaronder ondergetekende. Vooral als er een opzet met een zogeheten ‘reverse grid’ wordt ingevoerd (waar de top-x finishers van zaterdag in omgekeerde volgorde starten op zondag) neem je in mijn ogen een beetje van de magie van de GP-zege af. Maar misschien ligt dat aan mij.

Enfin, bijkomend voordeel van een ‘slanker’ raceweekend is dat de belasting voor de teams potentieel wat kleiner is, wat de deur opent naar meer races. Daar is Daniel niet op tegen, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat hij bang is dat de teams als er minder races op de kalender komen de weekends zullen inplannen met sponsorevenementen. Daar zit Daniel niet op te wachten, dus als het echt moet kruipt hij dan toch liever een paar keer extra in zijn racewagen. Jaja, het leven is hard, ook voor F1-coureurs.17 reacties

O gut, het is ook zo zwaar.
Maar, in een tijd waar je maar zoveel onderdelen per jaar mag hebben en waarin computermodellen eigenlijk het grootste gedeelte van de setup al bepalen, kan je best 1 of 2 van de practice sessies weghalen.
Sprint race: prima, leuk. Maar niet met reverse order. F1 is geen arcade racing. En je kan dan de qualificatie voor de hoofdrace weghalen. Stel dat je sprint-race 25% is (geen pitstops); dan kan je zeggen dat de gemiddelde tijd van je snelste 5 rondjes je startplaats voor de race bepaalt; dan blijft iedereen iig ook daadwerkelijk hard rijden richting het einde van de sprint race (ipv heelhouden voor de main race).
@gregorius: nee, dan geeft iedereen vol gas voor 5 ronden en klaar
@lekkerlinksrijden: en dat is racen. Niet managen van een gat van 2 seconden zodat de ander wel last heeft van je vuile lucht, maar geen DRS.
@lekkerlinksrijden: EN natuurlijk WK-punten.
@lekkerlinksrijden: de eerste ronden van een race ligt het veld dichtbij elkaar en vinden en wat gevechten plaats, daarna gaat het om de snelste 5 ronden om de startvolgorde te bepalen. En dan zullen er weer enkele gevechten ontstaan. Ik zie het wel zitten.
Goed idee toch? Sprintrace altijd leuk! En idd geen omgekeerde grid.
@cloverleaf: zeker, leuk voor de mensen die alleen op zaterdag kunnen komen kijken. Quali en race te zien.
‘Reverse Grid’ is BS, dan heeft de kwalificatie ook weinig nut.
Dan stel je de auto af voor de race en vervolgens rij je een slechte tijd, zodat je zondag vooraan staat.
Om vervolgen van voor af naar de overwinning rijden.
@HZW: dus je doet zaterdag morgen niet je best, zaterdagmiddag loop je een beetje te lanterfanten zodat je zondag gemakkelijk kunt winnen en onder luid “boe” geroep op het podium staat te “shinen”. Echt een goede strategie…
De saaiste races zijn die waarbij de winnaar van start tot finish leidt, de leukste races zijn die waarbij de toppers zich door het veld naar voren moeten bewegen. Reverse grid is dus wel een manier om interessante races te krijgen.
En wanneer moeten teams hun updates en afstellingen dan testen? Daniel kan wel roepen dat het zinloos is, maar zolang je niet vrij mag testen (of in ieder geval een testallocatie krijgt die je zelf mag invullen) zijn deze trainingen gewoon noodzakelijk.
Je moet gewoon werken voor je centen. Dat moet ik ook.
Zinloze sessies, net als zinloos geweld?
Gewoon elke race 20 ronden voor het einde de baan onderwater zetten
@supertjeduc: als het te saai wordt dat stoplicht boven start finish even op rood zetten. In de voorlaatste ronde een kleuterklas laten oversteken. In de laatste ronde een striptease door de grid girls. Er kan veel gedaan worden om het spannender en meer op Mario kart te laten lijken.
Ik ben helemaal voor een sprintrace. Het haalt de magie van de GP misschien weliswaar weg. Dat komt omdat een GP tegenwoordig niet meer om 300 km zo hard mogelijk proberen te rijden gaat, maar om 300 km zo efficiënt met banden en brandstof omgaan gaat. De qualy op zaterdag is ook weinig interessant, want posities op de grid heb in de huidige opzet van de race weinig invloed. Tot slot DRS afschaffen zodat de kunstmatige inhaalacties en 1 seconde-windows ook achterwege blijven. Waarvan akte.
Ik ben helemaal voor een sprintrace. Het haalt de magie van de GP misschien weg, maar die magie is wat mij betreft al weg. Dat komt omdat een GP tegenwoordig niet meer gaat om 300 km zo hard mogelijk rijden, maar om 300 km zo efficiënt mogelijk met banden en brandstof omgaan. De qualy op zaterdag is ook weinig interessant, want posities op de grid hebben in de huidige opzet van de race weinig invloed (undercuts e.d.).Tot slot DRS afschaffen zodat de kunstmatige inhaalacties en éénseconde-windows ook achterwege blijven. Waarvan akte.
Ik zou wel eens een 24H race willen zien met F1 auto’s of een hillclimb!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).