Rijkswaterstaat: het is de HEL van 2016 in het noorden

Auteur: , 57 Reacties

Terwijl in het zuiden van het land de mussen dood van het dak vallen, is het in de noordelijke provincies CHAOS!!

Horror ijzel des doods

Een horror-ijsregen des doods zorgt in Friesland, Drenthe en Groningen voor massale glijpartijen, vrachtwagens die een eigen wil krijgen en al glibberend een spoor van verwoesting achterlaten, fietsers die meer op hun gat liggen dan op de wieltjes staan en zoveel aanrijdingen dat de hulpdiensten het niet meer kunnen bijbenen. En dat terwijl die arme drommels al dagen aan een stuk aan het werk zijn, het is namelijk al langere tijd glad.

Ga niet de weg op, zeker niet in Drenthe, is het dringende advies. Om 11:00 uur is daar code rood afgekondigd en volgens de weerdiensten blijft dat nog wel even zo. “Er valt veel ijzel en dat gaat de komende uren niet veranderen”, aldus het KNMI.

Mocht je echt wegmoeten (en het is gelukt je voorruit ijsvrij te krijgen ), dan heeft het Rode Kruis ook nog een paar tips voor je; neem voldoende water mee, een dekentje, zorg dat je auto vol is getankt en zorg (ook niet onbelangrijk) voor een volle accu van je mobiele telefoon. Dan kun je op Twitter kijken hoe andere weggebruikers van de wegen glibberen. Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze weleens!

Wij kunnen alleen maar zeggen; schaf 4 van deze jongens aan, dan ben je spekkoper!57 reacties

Die trein 😂
@keeper1: Haha ik moest even zoeken! De tekst 3x doorgelezen maar kon het niet vinden. Maar mooie shop!
@berlinetta: Jaa leuke binnenkomer van @nicolasr
Welkom! Dat we veel en leuke artikelen met net zulke leuke fotoshops kunnen verwachten!
@keeper1: Was alleen wel netjes geweest om de bron te vermelden, dit plaatje is al wat ouder.
@metalmike: ach joh niet zo moeilijk doen. Nu heeft de maker hiervan ook weet aandacht gehad voor zijn plaatje
-edit: plaatje is uit 2013-
@keeper1: Die is inderdaad het spoor bijster….
@keeper1: hoe de fuck komt die daar hahaha.
@zoraul: you must be kidding me right now….
@keeper1: ik had het ook niet gelijk door
Die trein maakt het helemaal af
LOL at Freelander. Gewoon in zijn achteruit mietje!
en zie nu trein pas, ROFL!
Allereerst, welkom @nicolasr! Het lijkt erop dat Autoblog de niet stil heeft gezeten na het vertrek van Smoke, je bent volgens mij de derde of vierde nieuwe auteur die ik in een paar dagen voorbij zie komen. Mogen jullie allemaal blijven, of wordt het een soort Hunger Games, waarbij de beste auteur fulltime aan de slag mag en de rest een pijnlijke dood sterft?

On topic: Wat natuurlijk ook niet helpt is dat driekwart van de automobilisten niet fatsoenlijk kan rijden. Men is al snel overmoedig, of men denkt “IJS, ENG!” en wordt dan een gevaar op de weg doordat het té langzaam gaat.
@Edge: ff serieus, is er een topic geweest ofzo waarin zijn afscheid is aangekondigd?
Kan er niks over vinden
@alassad: http://www.autoblog.nl/nieuws/dit-heeft-fords-nieuwe-gt-met-je-smartphone-gemeen-video-82780. Dit was de laatste topic van mijn favo blogger hier op AB. T voelt toch wel anders nu de ‘oudere garde schrijvers’ aan het verdwijnen is.
@toyotafortuner: Ik wist ook niet dat ie weg was. Zonde, kon zijn humor wel waarderen.
@alassad: Inderdaad. Dit vraagt om meer info! Wie, wat, waar, waarom, waar nar toe?
@Edge: We zijn hard aan het battelen. Sommige afvallers sterven een langzame pijnlijke dood, anderen komen er beter af. Dus laat vooral weten voor wie jij je stoeltje omdraait ;-)
@perry_snijders: voor diegene met de grootste tieten natuurlijk!
@autogedrocht: Man boobs, dat wint @nicolasr natuurlijk..!
@perry_snijders: Check! :-P
@nicolasr: En vroeger stelden nieuwe Bloggers zich nog netjes voor…
@Svenska_Aeroplan_AB:
Hallo meneer Saab. Ik ben een nieuwe blogger en ik heet Nicolas. Mijn achternaam begint met een R. Ik kom al jaren op Autoblog en heb ook wel wat comments gegeven, maar onder een andere naam. Welke? Dat blijft een geheimpje! ;-) Groet!!
@Edge: men is al snel overmoedig en denkt “ijs, dat vindt iedereen eng, de mietjes” en gaat vervolgens de weg op om in een greppel te belanden… Op écht ijs kan je praktisch niet sturen met een auto, laat staan remmen. Mensen denken dat het allemaal wel meevalt, voelen zich veilig in hun heilige koe en vergeten dat ze met 1300kg en wrijvingscoëfficiënt 000 compleet aan de goden zijn overgeleverd…
@davelepeef: en winterbanden, want die werken veel beter bij ijs….
right
Nu ook code rood voor Friesland
Die trein kan daar nooit liggen. De NS heeft vast van tevoren al het treinverkeer stilgelegd toen ze te horen kregen dat het mogelijk winters kon worden. Dit om vertragingen op het spoor te voorkomen..
@sportevo: niet zo serieus he, dit is wel autoblog
@jeroen13: ik was cynisch.. 😃
@sportevo: treinverkeer Zwolle-Groningen draait volgens dienstregeling met niet tot nauwelijks vertraging. NS heeft de hele nacht lege treinen over het traject laten rijden om ijzel op de bovenleidingen te voorkomen. Zelfs gister, toen het wegennet even compleet op z’n gat lag, ging er elk uur nog een stoptrein zodat niemand opgesloten zat. Ze doen het hier dus ontzettend goed, dat mag ook wel eens gezegd worden :-)
@sportevo: IJzel zorgt ook niet zo heel snel voor ontsporingen, door het gewicht en het kleine contactoppervlak wordt dat ijs gewoon weggedrukt. Heb bovendien nog nooit een ontspoorde trein gezien waarvan alle wagonnetjes keurig in een lijn liggen.

Je zou dus kunnen zeggen dat dit overduidelijk een gefabriceerd plaatje is. Met een knipoog… ;-)
@potver7 en @knipperlichtje: had ik ook wel in de gaten.. Maar ik was cynisch, zo van ‘de ns rijdt vast niet met dit weer, dus hoe kan niet rijdende trein ontsporen..’
@sportevo: stop maar, genoeg uitleg…men snapt het onderhand wel.
@cpp1: nu ga ik zeker door! ;-)
Je moet gewoon met je raam op een kiertje rijden, dan weet je wanneer het glad is of juist niet.
@dotternetta: Dit inderdaad, zodra het slootwater naar binnen begint te sijpelen via je raam weet je dat het glad is.
@motoragent: Haha, nee probeer het maar eens! Je kunt dan horen dat de weg nat is (als je rijdt)
@dotternetta: is dat nou echt de enige manier om dat mee te krijgen in die nieuwe geweldige wagens van tegenwoordig waar al het gevoel vakkundig weg gefilterd is?

Ik geef zo nu en dan een heel subtiel dotje gas, rem heel eventjes heel hard of geef een klein rukje aan het stuur om te voelen wat dat doet. Werkt perfect in de bbk. Op buitenwegen is het soms iets lastiger maar ook daar zijn gewoon trucjes voor.
Die bekende ijs zwemmer nog in het water en de foto is af, haha
@basfransencarphotography: Haha bedoel je Wim Hof? Die zou het inderdaad helemaal af maken!
@dennisjuh95: Ja die, de Ice Man
Het zal vast gevaarlijk zijn en extreem glad. Maar ik ben van mening dat de gemiddelde Nederlandse automobilist er ook aan mee werkt door een gevaar op de weg zijn van angst..
Als het al een beetje regent merk je op de snelweg al dat mensen niet boven de 80 gaan rijden. Hoewel de ruitenwisser het nog makkelijk aan kan op de interval.. In vergelijking met buurland Duitsland waar iedereen lekker ontspannen door rijd als het sneeuwt.
@kennone: weet je wat, laat het ff zien op die ijsbanen daar?
@kennone: sneeuw? Je weet dat hier 3 cm doorzichtig ijs op sommige wegen ligt? Daar kan je niks tegen doen behalve niet de weg op gaan.
@jaspermann: welnee, gewoon rijden joh, iedereen is gek, gaat prima, ik heb gehoord dat ze in Duitsland gewoon 80 rijden…
@kennone: jij hebt duidelijk niet in de gaten hoe extreem het weer daar is. Waarschijnlijk heb jij nog nooit dergelijke gladheid op de weg gezien, of iets wat er in de buurt komt. Ik ook niet overigens…

Het is letterlijk makkelijker rijden op een ijsbaan, die is tenminste nog recht!
@kennone: Het sneeuwt niet, er ligt ijs. Waar op geschaatst kan worden. Doe maar even een rondje Thialf met 80 km/h en je ruitenwissers aan.
Vergeet geen rol pleepapier en een plastic zak mee te nemen…… voor als je een bruine trui moet breien en je staat bv 5uur lang in de file 😂 en een krantje om het af te maken
nokian hakkapeliitta winterbanden met spikes:
https://www.winterbanden-365.nl/b-type/Nokian/Hakkapeliitta+8+SPIKED.html
@T16: helaas verboden in NL. Maar wel de oplossing
En gelijk heeft rijkswaterstaat, half Drenthe (waar ik zelf woon) zijn van die boeren tractorweggetjes, en daar wordt niet gestrooid, en in woonwijken wordt ook al niet gestrooid. T’is een grote chaos.
@realracing3: strooien scheen geen zin te hebben door directe ijsvorming er bovenop. Was gisteren ergens op het nieuws, weet er niet het fijne van.
@davelepeef: Dat is zo’n beetje iedere keer in het ‘nieuws’ als het ijzelt: strooien helpt niet bij ijzel, oppassen wel. Daarnaast, in rustige woonwijken en op rustige landweggetjes heeft strooien sowieso weinig zin, omdat strooien alleen werkt als er ook regelmatig gereden wordt. Sommige mensen schijnen namelijk te denken dat die strooiwagens de oplossing tegen alle kwaad zijn.
@davelepeef: ik woon in een heel rustige woonwijk ( nu schaatsen er heel veel kinderen) maar ze rijden door een deel van de woonwijk gewoon met een zoutstrooier
Rustige bewegingen, een ruk aan het stuur, je koppeling te snel laten opkomen of je gas in 1 keer loslaten kan al een glijpartij opleveren.
Wanneer de boel gaat glijden trap je de koppeling in(automaat in vrij) en probeer de goede richting uit te sturen.
Winterschoenen zijn beter dan zomergympen en dat geldt voor autobanden ook(luister niet naar onwetenden die anders zeggen).
Hier in Noorwegen zit een slipcursus bij je rijopleiding in…Zouden ze in NL ook eens moeten doen…
“Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze weleens!”
Ja kijk maar uit met die gladheid.
http://static.autoblog.nl/images/wp2008/smart-pinball-1.jpg
Geweldige soep ;p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).