Ruim helft truckers is niet voldoende bijgeschoold

Auteur: , 45 Reacties

Ze lopen straks kans op boetes van €800 euro, en dat is hun eigen domme schuld.

Truckers niet voldoende bijgeschoold

Recent bleek dat 65% van de vrachtwagenchauffeurs nog niet de vijfendertig uur verplichte bijscholing gedaan heeft die ze voor 10 september in de pocket moeten hebben. De zogenaamde Code 95 is verplicht, en truckers die de bijscholing niet succesvol afronden voor 10 september lopen kans op een boete van €800 euro. En ze hebben het al zo zwaar. Sommige bedrijven moeten nog tientallen mensen laten bijscholen door het CBR, maar de capaciteit daar is beperkt. In de verplichte bijscholing worden chauffeurs zowel theoretisch als in de praktijk getest op hun vakbekwaamheid. Bij veel rijscholen is inmiddels geen ruimte meer om de bijscholing te boeken.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben de chauffeurs het aan zichzelf te wijten als ze straks een boete krijgen. De verplichte datum van 10 september 2016 was al heel lang bekend en chauffeurs denken dat het met de handhaving wel mee zal vallen. De ILT laat echter weten streng te gaan controleren.

Fotocredit: @diesel op Autojunk45 reacties

Die helft dat zullen de Oost Europeanen zijn
@papa: de helft? Wel meer!
@bmwm3gtr: veel meer.
Leer ze inhaalverboden lezen. Leer ze meer te denken aan automobilisten die zich steeds meer moeten ergeren aan vrachtwagens die elkaar met 1 km/u gaan inhalen. Leer ze ook niet steeds om te vallen en (mede) oorzaak te zijn van vele ongelukken waardoor half NL weer eens vast staat.

Bedenk ook direct zo’n opfriscursus voor alle bouwvakkers in hun busjes.
Les 1: bij rijbaan wisselen moet richting worden aangegeven.
Les 2: rijd met gepaste en matige snelheid in je hok met motor, straks veroorzaak je weer een ongeluk
Les 3: herhaal deze lessen en begin bij 1 totdat je ze kunt onthouden.
@kroon: ik bedoel gewoon de NL chauffeurs en bouwvakkers overigens.
@papa: die hebben geen NL rijbewijs lijkt mij?
@ThomasBol: Deze maatregel is voor elke beroepschauffeur uit de EU en elke beroepschauffeur dat in de EU werkzaam is. Het geldt dus ook voor onze oostblokvrienden.
@viezefreddyw: Als ze daar hun rijbewijs kunnen kopen zal het aanschaffen van zo’n code95 ook geen probleem zijn ;)
@viezefreddyw: Vuil smerig protectionisme van de lidstaat Nederland dus.
Stel je voor dat elke Nederlandse chauffeur die door oost Europa rijdt ook een of ander vaag hoax papiertje moet halen, en anders de kans loop op een boete.

Tuurlijk, als je al die maatregelen bij elkaar opteld, van Italië, Frankrijk België Nederland en andere landen, is het uiteindelijk gewoon de Nederlandse chauffeur (en ook netzogoed de hardwerkende poolse, Italiaanse of litouwse chauffeur) de kleine ondernemer die slachtoffer wordt van de regeldruk van de overheid.

Nee dit soort sancties kennen (op de staat na) geen winnaars. Onze verkeers politie kan ook veel nuttigere dingen doen dan het handhaven van deze papieren tijger.
@martinus:
voordat je verder schuimbekt; code 95 is europees.
@super:
Daarom dat is ook precies wat ik eerder poste.
Code 95 is Europees.

Maar de Nederlandse implementatie daarvan is heel Nederlands.
Verplicht meerdere dagen, op je vrije dag opgehokt zitten om een cursus te volgen, €700+ aftikken voor zo’n cursus, en ook nog eens de keuze van onze overheid om er keihard op te handhaven.

Terwijl litouwen je €120 aftikt, en je enkel en alleen een vragenlijstje hoeft in te vullen.
Logisch ook, want de cursus gaat over CO2 vriendelijk rijden, veilig gedragen in het verkeer. Twee dingen die ongetwijfeld belangrijk zijn in de E.U. maar waar je moeilijk twee dagen mee vol kan lullen, en waar ook elke Litouwse / Poolse / Bulgaarse chauffeur bij zo’n vragenlijst wel de sociaal wenselijke antwoorden weet te kiezen.

Vanuit Europa, en vooral vanuit de Nationale implementatie van de richtlijnen van Europa.. ontstaat er steeds meer regeldruk op de chauffeurs. Zoals ik eerder al aangaf, is als de Chauffeurs kennis wilt overdragen over verkeersveiligheid CO2 reductie is een audio-cursus of app een prima oplossing. En dit is vooral een papieren tijger.
@martinus: voor elke beroepschauffeur in de eu. Dus niet alleen de chauffeurs die in Nederland rijden. Dus ook geen protectionisme.

Wat eigenlijk alle andere landen in Europa meer doen dan Nederland. Als Nederland nooit aan protectionisme doet benadelen we onszelf ten opzichte van de landen die dat wèl doen. Maar dat is volledig off-topic want dat is hier niet aan de orde.
@lekbak: De implementatie van de cursus, de kosten van de cursus, en de keuze wel/niet of zéér actief te gaan handhaven scheelt gigantisch per land.

In Nederland kost zo’n cursus +700 (+2 werkdagen! ) voor je chauffeur. In Litouwen is het een kwestie van een vragenlijst invullen door de chauffeur, €120 aftikken.

Allemaal kosten voor de werkgever, die de Nederlandse Chauffeur nog meer uit de markt prijzen. En het ondernemen voor de kleine Nederlandse Chauffeur nog moeilijker maken. Precies het tegenovergestelde van wat onze overheid zou willen bereiken lijkt mij.
@lekbak:
protectionisme beschermt iha “lager geschoold” werk, meestal is het (op korte termijn althans) voor het meer welvarend deel van de bevolking gunstiger omdat het ze minder kost om werk te laten doen in “lage lonen” landen. Op lange termijn werkt het dus economische/sociale ongelijkheid in de hand.

Anyway, idd niet helemaal aan de orde hier, hoewel je zou kunnen argumenteren dat bijvoorbeeld oost europanen bevoordeeld zijn als het waar is dat ze zo’n certificaat gewoon kunnen kopen ipv “halen”.
Ik begreep eerder vandaag op de radio dat het allemaal wel mee valt wat er moet gebeuren voor de chauffeurs. Het gaat om in totaal 35 uur scholing in 5 jaar tijd. 7 uur per jaar.. Waar hebben we het dan over? Valt allemaal wel mee.

Ik denk dat het voor ELKE automobilist, dus ook wij de autobestuurders, een goed streven is om eens in de zo veel tijd een opfriscursus of examen te doen. Een theorie alleen al zal voldoende kunnen zijn.
@viezefreddyw: vooral dat laatste. Ik vraag me af hoeveel mensen zouden slagen als ze nu examen zouden moeten doen.
@JanJansen: ik zeker niet. Hoewel ik daar tegenover durf te stellen dat ik nu, met ruim 25 jaar rijervaring, een betere chauffeur ben dan toen ik mijn rijexamen net gehaald had.
@pomoek: Dit beloofd veel goeds voor onze Max!
@pomoek: dat vind iedereen van zichzelf ;)
@blo3to3t: Tja, dat weet ik niet. Ik zeg overigens niet dat ik een goede chauffeur ben. Daar kunnen anderen beter over oordelen. Ik vergelijk me dan ook niet met andere chauffeurs. Alleen maar met mezelf. Ik zit nu veel kalmer achter het stuur en heb een veel beter overzicht van wat er om mij heen gebeurd dan 25 jaar geleden. Nogmaals, dan ben ik wellicht nog steeds een minder dan gemiddelde chauffeur, alleen beter dan ik 25 jaar gelden was.
@viezefreddyw: elke 5 of 10 jaar verplicht een uur theorieles en twee uur rijden. Zonder examens maar wel zo dat het rijbewijs ongeldig is als ze het niet doen.
@lekbak: Lijkt mij een prima idee.
@viezefreddyw:
Misschien wel een goed plan, maar alleen het idee vind ik al veel te veel rompslomp….
Want hoeveel mensen hebben in Nederland een rijbewijs? Stuk of 10 miljoen?

En dan moet de overheid dan allemaal weer regelen, bijhouden, registreren, organiseren, herinneren, handhaven en controleren? Nee, laat maar zitten joh. Het hoeft niet zo nodig.
@Rob: Er zitten inderdaad wat haken en ogen aan vast. Maar ik denk wel dat het een positieve invloed kan hebben op de veiligheid op de Nederlandse wegen. Maar inderdaad, het is een hoop geregel/geouwehoer/gejank/gekloot om het voor elkaar te krijgen.
@viezefreddyw: Hmmm, valt volgens mij wel mee. Inloggen met je digid, een paar vragen beantwoorden, een filmpje met de wijzigingen van de afgelopen jaren, waarom niet? Het enige is dat er altijd een groep overblijft die dit wel zou kunnen gebruiken maar zich er niet aan onderwerpt. Maar dat hou je denk ik altijd.
@Rob: haha dat dus. Opzich niet zon gek plan natuurlijk, maar dat moet de overheid dan weer op zich nemen.. Meeh laat maar zitten dan.
@bartteeuwen: was het maar de overheid.

Nee, het cbr is de instantie die hierover gaat en dat valt precies tussen overheid en burgers in. Waardoor ze op sommige vlakken kunnen doen en laten wat ze willen.
@viezefreddyw: precies, ik als icter moet veel meer uren scholing doen, inherent aan het beroep. Bij mij zit er dan geen boete aan vast, dat dan weer niet.
Ach, de gemiddelde trucker rijdt 10x beter dan de gemiddelde automobilist die ik ’s ochtends op de weg tegenkom.
@janjansen: klopt, mede geholpen door de geringe snelheid straalt een vrachtwagenchauffeur 9/10 x rust uit. Het is echt een enkeling die zijn vrachtwagen als een personenauto ziet. En dan inhalen onder verbod blijft een dingetje. Voor de rest zijn de meeste vrachwagenchauffeurs gewoon keurige bestuurders, iets wat je van een gemiddelde autobestuurder niet kan zeggen
@87sandyd: als vrachtwagenchauffeur zit je ook hoog, waardoor alles beter te voorspellen is, en inhalen, en ja inhalen met 2 km per uur… dat komt omdat het allemaal op de minuut aankomt.
@87sandyd: Voor mensen die veel in vrachtwagens rijden een beetje een “duh” opmerking van mij, maar omdat je zo hoog zit heb je een véél beter uitzicht op het verkeer voor je Je ziet van grote afstand wat er voor je gebeurd. Tenzij je op de bumper rijdt van de vrachtwagen voor je dat is dan natuurlijk wel een dingetje.
Misschien beetje offtopic maar bijzonder tafereel hier vlakbij: http://m.westlanders.nu/nieuws/veel-schade-door-dollemansrit-dronken-rus-18162/
Die code 95 slaat echt nergens op. Je kan de meest nutteloze dingen volgen. Om maar die lesuren vol te maken. Heb je echt niks aan
Hier even de ervaringsdeskundige: ik moet zelf ook nog 16 uur(eind vd maand mag ik weer lekker 2 zuur verdiende vrije zaterdagen naar de klote helpen)
Er is werkelijk niet een oostblokker te vinden die “geleerd” heeft voor de code 95 die worden gekocht(spreek uit ervaring nl. Poolse collega heeft dat gedaan €150 en klaar) en over bijscholing mag je niet spreken t is pure aanwezigheidspremie gewoon gaan zitten, en om 16.00 uur weer naar huis, geen examens oid. Alleen voor heftruck certificaat ADR LZV en dat soort dingen en dan nog 8 uurtjes zo zuinig mogelijk rijden en je bent klaar. Met andere woorden, pure geldklopperij á €800/900 per chauffeur.
Amen
@truckertje:

Als je er dan toch moet zitten, waarom zou je dan niet gewoon opletten? Het is nooit verkeerd om aan jezelf te werken als het dan toch moet. Kan me dan ook goed voorstellen dat het je altijd van pas kan komen. Is het niet in je huidige functie, dan is het wel in een andere.
@jack_abarth:
Dat opletten en leren begijp ik ook, nooit verkeerd nee. Maar de wetenschap dat je in 1 eu werkt en woont, hiervoor velen lasten krijgt, maar diverse concurrenten dit met corruptie kunnen omzeilen. ..
Ik zou ook niet blij zijn wanneer dit dure papiertje je nog eens 13 vrije dagen kost, terwijl je het voor 150 euro zonder opgedane lesstof ook op papier weer voor elkaar kan hebben.
@bergmm:

Daar sluit ik mezelf dan ook volledig bij aan. Alleen die situatie zitten we momenteel nu eenmaal in, dan kun je toch op z’n minst nog het beste van het beste maken?
@jack_abarth:
Het beste ervan maken zou ook mijn insteek zijn. Het geeft alleen de frustratie dat de realiteit totaal niet strookt met de papieren versie, deze situatie niet erkend word maar wel uitgebuit…
@truckertje:
Ik zie ook liever veel meer gele platen op de weg dan al hardwerkende mensen die door deze praktijken gewoon in de ww terecht komen.
Corruptie en macht spelen hoogtij op dit moment waardoor de uitvoerende bevolkingslaag in de hoek gedreven word.
Ik heb m’n vrachtwagenrijbewijs al 14 jaar en val niet onder die regeling om die bijscholing te volgen…

Onbegrijpelijk, maar ik ga niet klagen natuurlijk.
Sorry Autoblog. Maar wat een kansloos ongenuanceerd bericht. Even achtergrond onderzoek doen lijkt me wel op zijn plaats. De Nederlandse transport bedrijven zijn al jaren bezig met de nascholing bezig, en dit loopt prima. Overigens is de chauffeur niet verantwoordelijk maar de werkgever daar deze de nascholing inpland. Weer een kansloze manier om de transport sector in een negatief daglicht te plaatsen.
@dutchdriftking: Inderdaad. En de nascholing wordt soms wel erg breed goed gekeurd. Ik heb mijn bhv voor code 95 mee laten tellen, voor 21 uur! Prima natuurlijk, maar het veranderd niks aan mijn rijvaardigheid, waar een cursus zuinig rijden of slipcursus, of tachograafcursus nuttiger zou zijn
@rrk147: BHV heeft niet direct iets te maken met sturen, maar je hebt er absoluut iets aan met de situaties die je als chauffeur onderweg mee kan meemaken.
Il&t je inspecteurs zijn van harte welkom! Ik ben weer geschoold tot 2021 (geldklopperij uit den haag)
Ruim de helft is niet eens geschoold…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).