SAAB-eigenaar gaat 250.000 nieuwe EV’s bouwen

Auteur: , 21 Reacties

NEVS, de eigenaar van Saab, loopt al enkele jaren aan te modderen (alhoewel?) met elektrische auto's. Mogelijk is de ommekeer nabij.

SAAB-eigenaar gaat 250.000 nieuwe EV's bouwen

Het Zweedse bedrijf heeft namelijk aangekondigd te gaan samenwerken met Hewlett Packard Enterprise (HPE). HP ken je waarschijnlijk vooral van de printers die je vroeger bij dit merk kocht, maar het bedrijf heeft ook kaas gegeven van IT. En juist om die reden is NEVS geïnteresseerd in een samenwerking.

In totaal moeten er de komende jaren dus 250.000 EV’s worden gebouwd, waarvan 150.000 personenwagens en 100.000 bedrijfsauto’s. Volgens NEVS is HPE een geschikte partner bij het op poten zetten van de productie en heeft het IT-bedrijf in het verleden meermaals z’n waarde voor de automobiele industrie bewezen.

De expertise van HPE zal in eerste instantie worden ingezet op de NEVS-fabriek in Trollhättan (Zweden), later komt daar nog een Chinese fabriek in Tianjin bij. De eerste premium EV’s moeten komend jaar van de band rollen. Naar verluidt wordt daarbij de merknaam Saab afgestoft. Voor die trip down memory lane: een rijtest met de laatste Saab 9-5 check je HIER.

Dank aan Jacco voor het tippen!21 reacties

Hoop dat het een succes wordt. Als ze een nieuw infotainment systeem kunnen monteren kan ie er wat mij betreft weer tegenaan.
@granlusso: Er van uitgaande dat de auto gebaseerd wordt op de laatste 9-3, wat eerder gesuggereerd werd.
We zullen zien wat het wordt. Zeker qua looks en prijs, en het meest belangrijke de laatste tijd, hoe ver kun je ermee
hp kaas gegeven of gegeten?
Tja, vond de 9-3 8 jaar geleden toen ik hem testte op zoek naar een nieuwe wagen al achterhaald qua techniek (onderstel, motor, infotainment), maar ik hoop voor mijn collega Zweden dat het toch lukt. Een EV zijn succes hangt van andere dingen af dan een strak onderstel vermoed ik en de rest kan HPE inderdaad helpen moderniseren.
Druist wel heel erg in tegen de “lancering” van het merk NEVS afgelopen zomer: http://www.saabplanet.com/internal-launch-of-new-brand-nevs/ en eerder nieuws dat Saab AB, NEVS geen toestemming gaat verlenen om de naam Saab te gebruiken. Dus ik ben bang dat de naam Saab voor gebruik op een auto onder het stof blijft liggen.
Stof de 9-5 af en elektrificeer die (indien mogelijk). Ook die prachtige 9-5 Estate weer op de markt brengen dan, hebbben ze meteen een van de eerste (zo niet de eerste?) elektrische stationcars. Blijft een tijdloze wagen!
Het blijft mijns inziens trekken aan een dood paard, maar ik ben benieuwd…
@stationcar: ze proberen het dode paard met electroshocks weer tot leven te wekken.
Merknaam SAAB zal niet worden afgestoft, aangezien de merknaam niet meer door NEVS gebruikt mag worden.

Ik zal eerder inzetten op Volvo die de merknaam zal overnemen als merk gepositioneerd onder het (meer premium wordende) Volvo. Tijd geleden ging dit verhaal al rond in de wandelgangen.
@ptothem: Dat gedachtenspinseltje zat een tijd geleden ook al eens in mijn hoofd. Ben benieuwd of het ooit gaat gebeuren. Volvo maakt in mijn ogen de laatste paar jaren grote stappen.
@ptothem: klinkt als een aardige theorie! Onder Volvo is misschien wel lastig, Saab kennende is het merk extreem lastig budget te krijgen door de obsessie voor details, maar misschien kan het met een compleet nieuwe lijn aan medewerkers!
Worden dat dan NEVSEVS?
Ik ben benieuwd. Het design van de laatste 9-5 leent zich sowieso wel goed voor een elektrische auto.
Wat is de 9-3 sedan toch een schoonheid.
Aanmodderen?? Er zijn diverse samenwerkingen aangegaan met relevante partijen om tot de bouw van deze auto te komen… En ja, dat duurt even. Alhoewel het vrijwel niks te maken zal hebben met ‘het echte Saab ‘ ( de naam ook zeker niet, daar heeft Saab Aerospace een stokje voor gestoken) hoop ik zeker dat het een succes wordt. De fabriek is nog steeds modern naar de huidige maatstaven, en ik gun het de regio van harte
@svenska_aeroplan_ab: so do I, als fervent Saab rijder. Maar ik vrees met grote vrezen…
Zag laatst nog een ‘nieuwe’ 9-5 rijden.. wat blijft dat toch een mooie auto en gvd wat is het zonde dat het sprookje is opgehouden.
Zou op zich best leuk zijn toch, nieuwe Saab`s!
Gelukkig heb ik nog een echte Saab. #900TURBO
Zien, geloven…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).