Saoedi-Arabië verbiedt buitenlanders grote auto’s

Auteur: , 48 Reacties

Het is leuk al die expats, maar dan moeten ze niet grote auto's gaan rijden.

meer dan 5 kinderen?

Ok, er is een groot deel van de bevolking dat alleen maar kan dromen van een auto. Toch rijden er in Saoedi-Arabië nogal wat grote auto’s rond. Over het algemeen geen probleem. Ruimte zat en het brandstofverbruik dat bij zo’n grote auto hoort is daar wel te doen. Als je al zo’n bakbeest rijdt tenminste.

Toch wordt het vermoedelijk een beetje too much, want de overheid wil het aantal grote SUV’s gaan beperken. En waar begin je dan? Bij de vele expats die het land rijk is. Dit zijn over het algemeen geen types die op twee wielen de woestijn op stelten zetten, maar wel types die goed geld verdienen. Dan is een grote auto zo gekocht.

Is hier als expat dan helemaal niks aan te doen? Jawel, dan moet je gewoon drie of meer kinderen krijgen. Gezinnen uit het buitenland die uit minder dan vijf hoofden bestaan, mogen namelijk geen auto bezitten met zeven of meer stoelen. Dit meldt Drivearabia.com. Aan de ene kant lijkt dit lijkt nogal krom, omdat de families die hier zitten voor het werk vaak indirect aan de economie in Saoedi-Arabië meewerken. Aan de andere kant worden deze auto’s wel het meest door expats gereden. Als je er dan als overheid iets aan wil doen, zou je dus hier kunnen beginnen. Maar om de eigen bevolking nou maar z’n gangetje te laten gaan?48 reacties

En nu hetzelfde in Londen… zullen de locals daar ook blij mee zijn.
@powerslide: Ja want al die supercars hebben meer dan 7 stoelen.
@mikkeloentje: verander stoelen in cilinders, dan zijn ze wel blij denk ik.
Dus die paar suv’s die leverbaar zijn in 7 persoons uitvoering worden nu gewoon als 5 persoons besteld, en eventuele auto’s die niet als zodanig besteld kunnen worden gaan aangepakt worden door een bedrijfje die er een paar stoelen uit haalt. Nuttig, zulke regels…
@lekbak: Als succesvolle dertiger wil je ook een Espace ja. Wat een onzin. En zoals bovenstaande al zegt. Zullen ze blij mee zijn als London dat over 2-seaters met 350pk +. zegt.
Zeer nuttig, zeer nuttig. Applaus.
Welke grote auto’s met 7 stoelen dan? Een Mercedes G 6X6 heeft ook geen 7 zitplaatsen…
Er zijn in SA veel illegale taxibedrijfjes, gerund door Zuid-Oost Aziaten. Dus door expats. Er gebeurt nogal eens iets met deze transporten. En, omdat het ongereguleerd is, is er moeilijk iets aan te doen.

Ik denk dus dat je als Westerse expat niet zoveel zorgen hoeft te maken. Als je twee kinderen hebt en een maid, bestaat je huishouden al uit 5 personen.

Als je als alleenstaande Paki een Toyota Hi-Ace hebt voor 9 personen, kom je de volgende registratie waarschijnlijk niet meer door.

By the way: nogal een tendentieus artikeltje, waarin veel aannames gedaan worden die absoluut niet gegrond zijn. Ik hoop niet dat Autoblog een platform voor radicalisme wordt.
@stnectaire: Ik vind jou heeeeeel erg eng
@gamma81: Ik vind hem juist een bijdrage leveren. En daarnaast vind ik de Praxis een fijnere winkel.
@gamma81: Eng? Hoezo?

Het artikel in Drivearabia dat als bron opgegeven wordt zegt niets over dat je 5 KINDEREN zou moeten hebben of dat de Saudi’s dit invoeren omdat ze het niet leuk vinden dat Expats grotere auto’s zouden hebben.

Dat is er allemaal bij verzonnen door onze Autoblog auteur.
@stnectaire: ik zou nog eens op de link klikken. Staat gewoon in titel op drivearabia. En ook eerste alinea dat expats met meer dan 5 familieleden geem grote auto’s mogen.
@raym: dat is dus wat anders dan 5 kinderen (= 7 gezinsleden).

Zoals ik eerder al aangaf: het is niet zo moeilijk om een gezinsgrootte van 5 personen te krijgen: Toen ik in de UAE woonde, sponsorde ik mijn vrouw, kind, nanny en tuinman/kok. Ik zou dus gewoon in aanmerking gekomen zijn voor een ‘grote’ auto.
@stnectaire: als je 2 kinderen hebt en een maid (meid/vrouw?) heb heb je al 5 mensen. huh? ik, plus 2 kinderen is 3, plus 1 vrouw is 4. waar haal jij nummer 5 vandaan?
@gwnbmw: een maid is een dienstmeisje wat gebruikelijk is om te hebben in SA als je een beetje geld hebt.
@mercedes190d: weet ik nog steeds niet waarom 2+1+1=5…
Grappig dat de enorme mercedes van het plaatje geen 7 stoelen heeft. Die mag je dus lekker rijden :)
Dat gaat echt helpen ja. Discrimineer dan op gewicht of aantal cilinders…
Expats, zijn dat buitenlandse patsers?
@SimonMc: hahaha
@SimonMc: nee, dat zijn oud patsers!
@porsche928: ik ben niet oud…
Neem dan een sportwagen. Zuipt evenveel en geeft meer plezier.
Ik lees een negatieve ondertoon in het artikel, maar wij kennen de leefomstandigheden daaro niet. Een jaar geleden hadden wij een rel met de diplomaten die niet bekeurd konden worden en te pas en te onpas de regels overtraden. Misschien gedragen die expats daar ook als koningen en komt men daarom in opstand.
@anders: als jij je in vae misdraagt zoals die eikels in London doen choppen ze zo je handen er vanaf. (Bij wijze van he, voor de letterlijk lezers) In vae maken ze geen grappen .
Saudi-Arabie heeft schijt aan hun eigen bevolking en al helemaal aan buitenlanders, dus dit is niet zo vreemd. Overigens is hun strafsysteem vrijwel identiek aan dat van IS:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zoveel-verschillen-straffen-van-saoedi-arabie-en-is-niet~a3836951/

Als je geen 7 zitplaatsen mag hebben koop je toch 2 auto’s, eentje voor jezelf en eentje voor je vrouw……..oh nee wacht…….vrouwen mogen helemaal geen auto rijden daar….
Yes! Fiat Multipla mag dan gelukkig nog met 6 zitplaatsen!
Ik vind het nogal een vage regel. Maar goed, ik vind het sowieso een vaag volkje.
@dutchdriftking: eens! Rare regels daar, zie ook die link van iemand hierboven.
“Aan de ene kant lijkt dit lijkt nogal krom…”

Lijkt mij ook?
wat boeit ons dit???
Echt serieus, als je daar woont dan eis je toch dat je auto max 6 stoelen heeft…. met geld kan je alles daar!
Het was pas nieuws als ze eisen aan het VERBRUIK gingen stellen!
Ben ik ff blijft dat ik in Qatar ga wonen (dodged a bullet there)
@thefmanl: daar is het verplicht een snelheidsbegrenzer op je auto te hebben, niet zo leuk dus. Volgens max 140.
@pinut187: nope niks van gemerkt, heb genoeg qataris harder voorbij zien rijden. En tot zover ik weet heeft onze pajero geen begrenzer
@thefmanl: je krijgt alleen een verschrikkelijk irritant piepje bij 140. Echter, elk autobedrijfje kan het uitschakelen. Zelfs legaal, als je toestemming van de verzekering hebt.
@thefmanl: zat bij een collega in de auto in Qatar en elke keer als hij iets te hard reed ging er een oranje lampje branden en hij zei dat het een verplichte begrenzer was. Hij woont er al zo’n 6 jaar. Misschien toch even checken.
@pinut187: en dan nog de max snelheid daar is 100, dus zo snel zit je niet bij de 140. En een bij een begrenzer kan je niet harder rijden hier geeft ie alleen en piepje
Altijd die regeltjes maar..
Maar wat is nu de werkelijke reden voor het verbieden van grote autos voor expats? Te veel verbruik? Te kleine parkeerplaatsen? Jaloerse bevolking? Te veel dooie kamelen? Vragen, vragen, vragen…..
@imaginenl: Waarschijnlijk om illegale taxi / vervoersbedrijfjes de kop in te drukken. Dat is daar namelijk wel een wijdverspreid probleem. Een deel van ons personeel in SA en de UAE maakte er ook gebruik van en er waren elke week wel weer problemen.
Het is een wonder dat er in NL nog geen afgunstige linkse partij is opgestaan die SUV’s wil verbieden..
@parker:
Google eens op “Groenlinks + SUV”…
@Rob: He? Ik type mijn reactie en toen stond dit er nog niet. En nu staat jou reactie er wel. Anyway, ik dacht dus het zelfde. GL is daar inderdaad mee bezig geweest.
@kilum:
Tsja. Mijn reactie moest nog worden goedgekeurd. Geen idee waarom dit keer…
@parker: Dat is wel geprobeerd. Ik dacht dat Groen Links daar een keer mee gekomen is.
Of de auto moet op bedrijfsnaam staan en gebruiken als auto vd zaak… Doet mijn vader ook als hoofd van bedrijf in KSA… Dan is ie niet van de expat en is het dus geen probleem 😉
Is dit een vroege 1 april grap?
Who cares?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).