Schumacher persconferentie: een samenvatting

Auteur: , 42 Reacties

Zojuist werd er in het justitiepaleis in Albertville een persconferentie gegeven over het skiongeval waarbij Michael Schumacher elf dagen geleden ernstig gewond raakte. We zetten de belangrijkste zaken voor jullie op een rij.

Ongeval Schumacher

Een politieonderzoek naar aanleiding van een heftig skiongeval is routine in Frankrijk maar omdat de aandacht voor dit ongeval zo groot is is er besloten een persconferentie te houden. De officier van justitie die de pers te woord stond heet Patrick Quincy en hij had de volgende zaken te vertellen.

Ten eerste meldt hij dat Schumacher na het verlaten van de -volgens de onderzoekers goed gemarkeerde- piste 3 tot 6 meter buiten de piste ten val kwam en met zijn hoofd op een rots terecht kwam die acht meter buiten de piste ligt, de video die de helmcamera van Michael heeft opgenomen wordt nog tot in detail geanalyseerd om de exacte omstandigheden vast te stellen. De snelheid is n.a.v. de video nog lastig vast te stellen maar het is wel duidelijk dat Schumacher zijn snelheid aan de omstandigheden had aangepast.

Het materiaal van de vorige week 45 jaar oud geworden Schumacher wordt nog verder onderzocht maar het lijkt duidelijk dat de ski’s in goede conditie (vrijwel nieuw) waren en dat ook de bindingen goed werkten. De bindingen van een ski zijn zo ontworpen dat ze losschieten bij een verkeerde belasting om op die manier letsel voor de skiër te minimaliseren.

Het verhaal dat Schumacher de piste verlaten zou hebben om iemand anders te helpen kan door de officier niet worden bevestigd. De getuigenissen van de mensen die bij het ongeval aanwezig waren bevestigen dit verhaal niet en de video bevestigt dit ook niet. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de video slechts twee minuten duurt en niet de complete afdaling weergeeft. Op de video vertoont Schumacher “het normale gedrag van een skiër” en er is ook geluid opgenomen.

De helm was in minstens twee stukken gebroken, zo bevestigt de officier als besluit van de persconferentie. Over de gezondheidstoestand van Schumacher worden geen uitspraken gedaan door de officier.

Bron & foto: Bild.de42 reacties

Ja, 8 meter buiten de piste. Buiten de piste is buiten de piste en daar wordt de veiligheid niet geoptimaliseerd. Maar iedereen die wel eens heeft geskied is wel eens 8 meter buiten de piste gegaan.

Trachisch ongeval dus, dit had iedereen kunnen gebeuren. Hopelijk komt het nog goed maar inmiddels light hij al erg lang in (kunstmatige) coma, dat is uiteraard niet echt bemoedigend.

Het verhaal over de ski bindingen is iets wat irrelevant want dat is meer bedoeld voor je knieën en enkels en heeft niets met zijn hoofdletsel te maken.
@sketcher: niet helemaal waar wat je zegt over de bindingen: het kan wel degelijk de manier waarop je valt beïnvloeden als je ski’s aanblijven natuurlijk. Natuurlijk beschermt het met name je kruisbandjes e.d. maar het is niet geheel irrelevant.
@CasperH: Schummi is een zeer goede skiër dus ik durf wel te stellen dat die binding zwaar stonden afgesteld, is ook geen probleem, alle pro’s en alle Oostenrijkse kids (dat zijn vergeleken bij ons pro’s( ja gechargeerd )) hebben die bindingen zwaar afgesteld.
Alleen bij toeristen schieten die ski’s snel uit
@yerrie: schummi een zeer goede skier… Laat me niet lachen. Die man is ver boven zijn kunnen gaan skien en had totaal geen controle.
@sketcher: is verschil tussen 8 meter buiten de piste aan de zijkant (tussen de bomen en de rotsen bvb) en 8 meter buiten 1 piste tussen 2 pistes die samenkomen wat open vlakte is met diepsneeuw…
@9114life: Ja maar er is ook een verschil tussen even een beetje tiefsnee pakken net buiten de piste of echt offpiste gaan waar net na het ongeluk van gesproken werd.

Hoewel dit natuurlijk niet het veiligste is wordt het door vele wel als aanvaardbaar risico gezien.

Skiën is ook sowieso niet zonder gevaar, het koste mij (veel jaren geleden) een gooi naar een professionele sport carrière na een val op de piste die mij een nare knieblessure opleverde. Gelukkig niet te vergelijken met wat schumi hier gebeurde.
@sketcher: heb beelden gezien waaruit ik concludeer dat de val was in een plat open stuk tussen 2 pistes vandaar mijn reactie, mocht die info verkeerd zijn nevermind.
@9114life: Ah op die ….uh ski. Ik heb niets gezien maar even een stukje tiefsnee pakken tussen 2 pistes of net buiten een piste is beide vrij gewoon. Hoewel daar risico’s aan verbonden zijn zal menig ervaren skiër zich daar wel eens schuldig aan gemaakt hebben.
@sketcher: uiteraard, doe zhet elf ook constant. Is gewoon toen ik eerste berichten hoorde in de pers over ‘off-piste’, ik beeld kreeg van tussen de bomen, geen pistes in de buurt en toen ik dan die beelden zag kwam dat helemaal niet overeen met wat ik mij voorgesteld had, hoewel beide technisch gezien off-piste stukken zijn.
@9114life: hier de plek waar het gebeurde, met een waarschuwing voor (een klein beetje) bloed voor degene die dit niet prettig vinden om te zien:

http://www.wtf.nl/spotlight/17007/hier-crashte-schumi.html
@sketcher: Wees blij want zelfs nu kan/ga je als nederlander geen pro skiër worden.
Daar moet je toch voor in 1 van die landen geboren worden of er wonen vanaf je derde.
Mijn broer heeft veel jaren/tijd “verloren” (eind 70’s) maar ondanks dat hij vele malen benelux kampioen werd (op de toen nog 3 onderdelen) en zelfs won van Marc Geradelli (die in die tijd voor Luxemburg uit kwam) is het professioneel niks geworden.
Wij nederlanders komen er niet aan te pas
@yerrie: en nu heb ik geen erfenis want tering wat is daar toen veel geld ingestoken door mijn ouwe( ;
@yerrie: Je knieën hebt je ook nodig bij andere sporten :-) Skiën hoewel heel leuk was niet waar ik toen voltijds mee bezig was.
*Tragisch uiteraard, zag het net te laat.
@sketcher: en ligt ipv licht. Toch eens NL spel correctie installeren.
Ik vraag me echt af hoeveel er nog van Schumacher overblijft om het zo maar te zeggen. Niet dat ik pessimistisch ben maar wel realistisch. Ik hoop uiteraard dat het goed komt maar ik denk dat hij er nare dingen aan over gaat houden als het nog goed komt.
Ik ben een groot fan van Schumacher, maar ik vraag me toch af of ze zo’n groot onderzoek zouden doen als een gemiddelde Jan L*l een skiongeluk krijgt.
@pfranze: Calimeroooooooooooooooo
@bmcslx01: Ik vroeg het me gewoon af, dus het heeft niks te maken met Calimero. Daarnaast vind ik je reactie een beetje kinderachtig.
@pfranze: Ik schop graag tegen het populistische geblèr aan. Ik zag al dat je het je afvroeg hoor, was ook niet lullig bedoeld in jouw geval.

Maar ik lees hier nog al vaak het calimero geschreeuw ‘waarom hij wel en ik niet en wat als dan alsnog’.
@bmcslx01: No hard feelings ;-)
@pfranze: “Een politieonderzoek naar aanleiding van een heftig skiongeval is routine in Frankrijk maar omdat de aandacht voor dit ongeval zo groot is is er besloten een persconferentie te houden.”
@baasbas: Ok, dat wist ik niet. Ik neem het terug.
Waarom wordt er steeds de nadruk op die snelheid gelegd, omdat hij coureur is betekend het niet dat ie altijd maar roekeloos hard rijdt, skiet, fietst en zijn boodschappen doet. En het lijkt me sterk dat bij ieder ski ongeluk er een dergelijk groot onderzoek plaatsvindt. Het lijkt erop alsof de verantwoordelijken van het ski gebied dit onderzoek aan de autoriteiten verzocht hebben ivm een eventuele claim of voorkomen van een slechte naam.
@wif1:

Ze hadden nooit het snowboard moeten uitvinden want dan was de wintersport ook geen Benidorm/Salou in de sneeuw geworden en hadden we niet al die kletspraat gehad over bindingen, off piste en snelheid.
Das allemaal toeristen geneuzel, ongelukken gebeuren, shit happens
@yerrie: Dus de snowboarders zijn alles schuld en de skiërs gaat nooit off piste en gaan nooit te hard? En Benidorm en Salou is wel een rare vergelijking. Kan niet nog meer van elkaar verschillen.
@berlinetta: snowboarders zijn de oorzaak van de verloedering van de wintersport, niet van het off-piste skiën
@berlinetta: Het type volk wat nu naar de wintersport gaat is het zelfde als dat nar Salou en Benidorm gaat, dat was in de 70’s en 80’s wel anders, als je die wintersport tijd heb meegemaakt dan kijk je met weemoed terug. Toen was het geen zuip en bral festijn van wezenlozen in de Oostenrijkse dorpen
@yerrie: Nou in die tijd zwom ik nog rond in de balzak van mijn vader dus daar kan ik niet over mee praten.

Ik kom net terug van wintersport en ja ik ben een snowboarder en ja ik drink ook genoeg alcohol. Maar om iedere snowboarder dan meteen zo’n stempel mee te geven, vind ik te ver gaan. Het zijn net zo goed skiërs.
En ik weet niet waar ik een grote hekel aan heb; Zuipende jongeren die zich misdragen in de apresskitenten, maar wel fatsoenlijk de pistes gebruiken of nette, keurige mensen die de hele piste bezetten met hun skiklasjes.
@yerrie: volgens ene Jort K. gaat de boerenlul op wintersport en gaat de elite op skivakantie. Wintersport doe je in Oostenrijk en een skivakantie geniet je in Zwitserland.
Het type dat vroeger in pizzapunt van de blauw/groene helling ging om bij de eerste de beste tent met zijn knar in de zon te gaan zitten heeft nu een snowboard en doet tof off piste.

… Euhh, wat was het topic ook alweer …
Hoe heet ook alweer die Oostenrijkse topskieër? Die had toen vanalles gebroken en ook enkele maanden in (kunstmatige) coma gelegen.
Die was namelijk weer vrij aardig op de been gekomen.
@jack_abarth: The Herminator. Ook wel bekend als Hermann Maier.
@CasperH: Die heeft zover ik weet niet in coma gelegen. Hij heeft wel een zwaar motor ongeluk gehad.
Ik zou niet weten wie hij wel bedoeld
@jack_abarth: Of bedoel je Daniel Albrecht? De Zwitser die een paar jaar geleden snoeihard onderuit ging op de Hahnenkamm in Kitzbuhel?

Destijds werd er ook verteld dat men als vuistregel voor 1 dag coma, 1 maand herstel kan rekenen (dit is uiteraard natte-vinger-werk en zou bij topsporters weleens korter kunnen uitpakken)… Laten we in ieder geval hopen dat Schumacher in de gelegenheid komt om te revalideren…
Het lijkt er steeds meer op dat het gewoon domme pech was.
Geneuzel over bindingen van de lange latten, maar geen woord over de toestand van de helm. Hij is toch op zn bakkes gevallen? Helm in tweeën? Dan hoor ik liever info over die helm als over de kleur van zn veters.

Was het een ski helm? Wat voor type? Was ie nieuw? Of had Schumi een slecht passende F1 helm met HANS beugel opgezet?
LET OP!!

Er gaat een ”filmpje” rond van zijn val op facebook, dit is echter geen filmpje maar een link rechtstreeks naar een site waar je met een virus te maken krijgt en vervolgens met je DigiD gaat rommelen.

hoop dat mensen het nog lezen, kan een hoop ellende besparen.
@rene-mini: Dank voor de tip. Zal er op letten
Overigens zijn het ook nog steeds diezelfde sneue Nederlandse toeristen die massaal zonder helm skiën.
De beste man kon gewoon niet skïen klaar. Kijk die filmpjes maar dat hij aan het skien is. Totaal geen controle
Jongens en meisjes, er word hier heel wat heen en weer gel… kletst, feit blijft dat een man die de hele wereld kent, tig voudig wereldkampioen F1 voor zijn leven vecht.
we kunnen er van alles over melden hier op zo’n blog, maar feit blijft dat er een mens voor zijn leven ligt te vechten.
ik hoop dat hij het red, en wens voor hem en zijn gezin, familie en vrienden dat er snel een goed resultaat te melden valt!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).