Shampoo is slechter voor het milieu dan auto’s

Auteur: , 34 Reacties

Shout-out naar alle stinkende mensen.

Shampoos

Consumentenproducten zoals shampoo, schoonmaakmiddelen en verf zijn ongeveer even schadelijk voor het milieu als de uitlaatgassen die auto’s uitstoten. Dit resultaat komt uit een onderzoek naar luchtvervuiling in grote Amerikaanse en Europese steden. In het onderzoek werd gekeken naar het aantal ‘vluchtige organische stoffen’ (VOS). Dit zijn stoffen die gerelateerd worden aan milieuproblemen zoals klimaatverandering, smog en verzuring. VOS zijn voorlopers van ‘secondary organic aerosols’ (SOA). Dit heb ik bewust niet vertaald… In de grote steden bestaat een groot deel van de fijne deeltjes in de lucht uit SOA. Deze fijnstof is schadelijk voor je longen.

Consumenten gebruiken veel meer brandstof dan in chemische producten wordt verwerkt, ongeveer 15 keer zo veel. Toch dragen chemische producten ongeveer evenveel bij aan het uitstoten van VOS als de hele transportsector, inclusief vrachtwagens en vliegtuigen. Een co-auteur zegt: “As transportation gets cleaner, those other sources become more and more important.

Brandstof heeft damp en dit komt in de lucht, maar het zit in de tussentijd wel in luchtdichte vaten. Veel chemische of cosmetische producten zijn juist bedoeld om in de lucht op te gaan, denk aan parfum. Mensen willen (vaak iets te) graag dat je hun luchtje ruikt, dit wordt allemaal in de lucht opgenomen.

Transport vs Chemische industrie

De onderzoekers bevestigen dat de luchtvervuiling van consumenten en industriële producten twee tot drie keer hoger ligt dan werd gedacht. Tegelijkertijd zijn de uitstoot-cijfers van vervoer erger gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. De EPA (Environmental Protection Agency) dacht bijvoorbeeld dat 75% van alle VOS ontstond via voertuigen en 25% via de chemische industrie. In realiteit blijkt deze verhouding meer richting 50-50 te zijn. De onderzoekers pleiten voor betere regelgeving omtrent chemische producten.

Een gepubliceerd onderzoek is altijd gemakkelijk om als absolute waarheid te interpreteren en met resultaten als deze springen autofabrikanten natuurlijk een gat in de lucht. Omdat de bevindingen wel heel erg in het voordeel van de auto-industrie spreken, zal het me niet verbazen als dezelfde industrie een vinger in de pap heeft gehad bij het uitvoeren en publiceren van dit onderzoek. Maar goed, zolang het tegendeel niet is bewezen valt daar natuurlijk niks over te zeggen.

Luchtvervuiling

Smog lijkt een probleem dat we hier maar weinig zien, toch komt het het afgelopen jaren ook wel eens in Nederland voor. Eerder werd al een uitspraak gedaan waarin werd bevestigd dat de Nederlandse auto-sector genoeg doet om het milieu in tact te houden. Spuit gewoon wat minder deo. Het is kiezen, chemische dampen of zweetdampen?34 reacties

Daar hebben we weer een echte clickbait. Ik heb er geen moeite mee overigens.
@zagatofreak: ja shampoo verdampt minder dan parfum.
@fiero: Is dat zo? Ik heb afgelopen kerst zo’n hippe doos met allemaal metroman rotzooi van Rituals gekregen. Het meeste daaruit heb ik weggegeven. Als ik mij was met die meuk ruik ik de rest van de dag naar het geurtje wat ze daar aan hebben gegeven. Als ik gewoon mijn reguliere shampoo gebruik en wat deo onder de oksels doe ben ik na een uurtje geurloos. En stink ik aan het eind van de dag ook niet.
@lekbak: Ooit gezien dat er op een potje deo zo’n oranje vierkantje waarop staat dat het giftig is voor het mileu?
@shadowbroker: Op de bussen die ik heb staat alleen dat het licht ontvlambaar is. Geen symbool van gif.
@lekbak: #autoblog-is-vrouwengelulblog geworden
@lekbak: Op sommige spuitbussen staat echt dat het giftig is voor het mileu. Maar blijf gewoon lekker doorspuiten met die troep jongens.
Gewoon niet douchen, zoveel milieuvoordelen :D

Overigens wel mooi. Ik geloof er geen reet van dat dit iets gaat doen voor klimaatverandering, maar wel voor vervuiling van de omgeving (o.a. lucht die we ademen)
Net als dat NOx ook een sterk broeikasgas is, maar een factor 1000 minder wordt uitgestoten dan CO2.
Maar goed, onze longen zijn al belangrijk genoeg, dus goed punt.
Vraag de longpatient. Die weet altijd het best wie/wat de meeste deeltjes uitstoot. Ik ben nog nooit benauwd geweest van rook van een dieselmotor. Sommige 2-takt brommers geven direct een benauwd gevoel maar het ergst zijn mensen die teveel geurstoffen op hebben. Niet alleen stinkt het (subjectief) maar het verdringt ook alle zuurstof in een straal van 2 meter rond die lui. Nou weet ik wel dat er veel meer liters lucht uit de uitlaten van voertuigen komt dan uit deo busjes maar ik geloof wel dat er een kern van waarheid in zit.

En nee, ik stink niet. Ja, ik gebruik zelf ook deo en shampoo.
@lekbak: interessant. In deze bijdrage ga ik mij eens verdiepen. Bedankt!
En sterkte !
@lekbak: binnenkort gaat de lobby starten voor een wettelijke bijdrage voor het laten van winden, deze sterk milieu vervuilende uitlaatgassen worden dan bij ieder persoon eens in de 5 jaar gemeten en daar komt aan de hand van een wiskundig model een aanslag uit. Deze dient u iedere maand te voldoen. De test moet u ook zelf betalen. Prettig weekend
@lekkerlinksrijden: krijgen wij dan ook een roetfilter?
@lekbak:

Stoppen met shampoo ..
Heb je ook geen deo meer nodig ..
@lincoln: ik ben pro deo
Ah, dat verklaard waarom die milieu-gekkies altijd zo’n vies, muf en onfris voorkomen hebben.
Sjoemelshampoo
@shibby: sjoemelmensheid.
In de jaren 80 hadden we de zure regen en bossen die afstierven. Daar hoor je dankzij de katalysator etc. niets meer over. Bij nieuwe vrachtwagens komt de lucht er schoner uit dan die er in komt. Ik word er ziek van dat de schuld bij de auto’s wordt gelegd. Heren U weet ook dat de vervuiling bij de grens stopt!
Ik ben een echte petrolhead…

Dus was ik mijn haar alleen met wasbenzine…

Ideaal spul, het ruikt lekker en nooit last van roos of vet of pluizig haar…
@moveyourmind: geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt
Lekker gezond dus. Bestaat er geen Bio shampoo? Lol
@keesieboy2:

Meer dan genoeg alternatieven ..
Zoals ze hier zeggen: een echte kerel stinkt naar stront en mieg. (urine)
@maxidyne:
Ik neem aan, dat ‘hier’ de Apenheul is 😂
@amghans: je was me net voor 😂
@amghans: 😂😂
@maxidyne: en ‘hier’ is in een kroeg voor alleenstaande mannen?
Dus in de milieuzones van R’dam, Utrechhh enz mogen de mensen niet meer die spulletjes gebruiken?
Zeep en shampoo is teringzooi om op je lichaam te smeren ..
Je krijgt er huidklachten en roos van ..
En je gaat er van stinken ..
Gewoon water volstaat in alle gevallen ..

Exacte wetenschap ..
@lincoln: Dit water is veel beter dan gewoon water:

https://goo.gl/images/pVaiww
@moveyourmind:

Hij is de schuld van het feit dat water nat is ..
eindelijk een shoutout van AB :)
Ja ja, dus de VOS van chemicaliën (denk aan bijv. lak) die bij de productie van auto’s wordt uitgestoten, reken ze ongetwijfeld toe aan de chemische industrie. Zo ken ik er nog wel 1: zuivelproducten zijn ook slecht voor het milieu want die veroorzaken uitstoot van methaan (broeikasgas) en vervuiling van oppervlakte water met fosfaten.
Elke dag douchen blijkt ongezond te zijn.3 a 4 keer in de week is genoeg. Misschien wassen met Unstoppebels van Ariel of zoiets. Blijf je tot wel 12 weken fris,haha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).