‘Stoffel Vandoorne is de nieuwe Max Verstappen’

Auteur: , 82 Reacties

Aldus de laatste succesvolle Belgische Formule 1-coureur.

Verstappen en Vandoorne

Volgend jaar kan zich een heuse strijd der Lage Landen gaan ontwikkelen, Stoffel Vandoorne mag het namelijk gaan opnemen in een McLaren tegen ons Max in zijn Red Bull. Hoewel Vandoorne absoluut een groot talent is, blijft het natuurlijk afwachten of McLaren-Honda haar zaakjes komend jaar wel op orde heeft. Oud F1-coureur en Zuiderbuur Thierry Boutsen heeft echter geen enkele twijfel, zo laat hij weten in een interview met Sporza.

De wagen is momenteel nog niet goed genoeg, maar zal volgend jaar veel beter zijn. Misschien kan Stoffel hetzelfde doen als Verstappen dit jaar. […] We zullen over de nieuwe Verstappen spreken. In de Formule 1 gaat dat heel snel. Als hij een paar keer voor Max eindigt, dan spreken we niet meer over Max. […] Ik zie Stoffel in de top 3 of 4 eindigen, als het slecht gaat in de top 5. Hij kan races winnen en kan misschien zelfs wereldkampioen worden.”

Aan vertrouwen in zijn landgenoot ontbreekt het Boutsen in ieder geval niet, al is het wellicht wat erg naïef om te verwachten dat een nog vrij onervaren F1-coureur het in zijn eerste jaar beter zal doen dan een coureur met al twee volle seizoenen F1-ervaring en een auto die in voorgaand seizoen duidelijk een flink pak beter was. Vooralsnog reed Vandoorne één Grand Prix, die van Bahrein begin dit seizoen. Hij finishte toen als tiende, Max Verstappen stuurde destijds zijn Toro Rosso als zesde over de finish.

Aan de andere kant, hoe mooi zou het zijn als zich in de komende jaren een heuse tweestrijd gaat ontwikkelen tussen een jonge Nederlander en een jonge Belg, samen vechtend om de wereldtitel…

Met dank aan @w0o0dy voor de tip!82 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Max is ook een halve Belg, heeft zelf Belgische nationaliteit, want geboren in België.
@luxaeterna: stop eens met dat ethisch geprofileer.
Iedereen die zegt dat hij Nederlander is, en een Nederlands paspoort heeft is Nederlander.

De enige voor wie het in Nederland uit zou moeten maken waar of uit wie hij geboren is.. zou de moeten Koning zijn.
Ahh. Boutsen zet de druk er vol op. Waarom praten we al over finishposities en wereldkampioenschappen voordat die binnen zijn? Wat is daar het praktisch nut van? Is dat om te kunnen verheugen op iets waarvan je waarschijnlijk wel weet dat het er waarschijnlijk niet van gaat komen? Dan heb je tenminste nog de voorpret gehad?
Het ligt niet aan Stoffel, die is goed genoeg, maar in de F1 moet je op het juiste moment in de juiste auto zitten. En die kans is maar weinigen gegeven. Dus laten we even normaal doen, Stoffel doe je best!
@mashell: waarom komt dat hier?
@mashell: Omdat je eerst op Martinus wilde reageren. Daarna heb je waarschijnlijk bedacht dat je dat niet van plan was en zijn naam weg gehaald. Dan komt het alsnog op die plaats in de comment sectie.
@kilum: Jij kan gedachten lezen.
@martinus: Laat dat nou juist een Duitser zijn!
@toniominestrone: Om het bij auto’s te houden: Ik geloof allemaal niet meer in die ’it’s a german’ onzin. Als ze dat moeten gaan roepen weer je dat wat achter dat geroep zit, meestal niet zoveel soeps is.
@martinus:doe aub niet alsof etnisch profileren het nieuwe discrimineren is. Deze reactie op luxaeterna zegt alles over de huilie generatie die nu in nederland heerst.
@hadsjikidee: Volgens mij doe je zelf huilie huilie.

Luxaeterna vind Max een halve belg, ik vind hem een hele Nederlander.
@martinus:

Ik vind ook dat je flink jammert hoor, met dat overdreven moralistische toontje.
@hadsjikidee: Zo ontzettend eens !!
@bofkont:
Ik ook.
Vooral als de politie het doet bij het kiezen of ze wel of geen auto staande houden voor een ‘controle’. Daar is het ‘onderbuik-gevoel’ / ‘het gezonde verstand’ van agenten namelijk mega-effectief. 1/3 tot 2/3 (afhankelijk van je entnisch profiel) van de ‘willekeurige’ controles.. levert daar iets op.

Dus dat is per 3 controles weer een (of twee)
– Veroordeelde criminelen,
– Belasting ontduikers
– verkeers malooten
– boete wanbetalers
Minder op de weg.

Effectievere methoden om wetsovertreders in de kraag te vatten heeft de politie niet. Dus wat mij betreft gaan ze gewoon door met die ‘willekeurige’ controles.
@martinus: helemaal juist !
@martinus:

ETHISCH profileren, ja dat is vast heel erg. Hehe.
@kempenaer:
Dat vind ik goed…of slecht..
Een beetje afhankelijk van het profiel.
@martinus: Van een feit naar bullshit als etnisch profileren… Jij gaat lopen met de Wending van 2016 wat mij betreft! Max is een halve Belg, aanvaardt het! Zijn moeder is een Belgische, hij is er geboren… En ja, hij heeft gekozen om onder Nederlandse vlag te rijden, wat zijn goed recht is EN begrijpelijk.

En ik als domme Belg, voor wie Maastricht altijd weer een beetje waauw is omdat er een KFC is, ben meer fan van Max dan van Stoffel… So what, we zijn nog steeds 2 landen van elk een zakdoek groot.
@luxaeterna: Als we hem nou een ‘Limburger’ noemen.. zijn we dan beiden tevreden?

We kunnen als we iemand niet ‘een halve’ willen gaan noemen ook samen uitkomen op ‘een wereldburger’ of ‘een Europeaan’ maar dat is mij persoonlijk allemaal te smaakloos en te links.
@martinus: Zeker!
@luxaeterna: Maar belgen zijn eigenlijk weer Nederlanders.
@evian: Reserve Nederlanders?
@luxaeterna: nee, voorheen limburgers.

Ben Eerst Limburger Geweest
@evian: zullen zij weer hetzelfde zeggen over ons
@janmetdelangeachternaam: Ik ben Belg hoor, en ik zeg samenvoegen die hap.
@luxaeterna: Top! Wel even voor het WK in Rusland aub.
@luxaeterna: Ja op zich geen gek idee maar al die raarpratende werklozen ten zuiden van Brussel hoeven we niet hoor!
@evian: Nee de ene helft wilt bij NL horen en de andere helft bij Frankrijk. Best triest eigenlijk.
@str8six: Kijk, jij spreekt met kennis van zaken!
@str8six: Tweemaal verkeerd!
@fejjie: I couldn’t care less.
@str8six: nee het waalse gedeelte doneren we aan Friesland en dan gezamelijk aan IJsland. Kunnen ze totaal onverstaanbaar de 11 stedentocht gaan schaatsen
@str8six: absoluut niet. Ik wil niet bij NL en evenmin bij Frankrijk
@luxaeterna: toch raar dan toch, dat er dan een Nederlandse vlag op de red bull zit achter zijn naam.
Hij zal misschien heus wel een keer voor Max finishen maar dat betekent niet dat je er meteen allerlei conclusies aan kunt verbinden.
Ik gun het Stoffel echt van harte om potten te gaan breken volgend jaar. Dat zou dan betekenen dat McLaren het ook weer heeft teruggevonden en als ik een team graag terug aan de top zou willen zien… Ik ben benieuwd of het er ook van gaat komen.
@viezefreddyw: mee eens, Mclaren hoort eigenlijk altijd voor een top 5 finish te moeten gaan.
Ik hoop ook dat VanDoorne zich gaat ontwikkelen in de F1 & dat McLaren weer een belangrijke rol gaat spelen in de top 5 van teams.

Dat VanDoorne tallent heeft is bewezen in de lagere raceklasses. & dat hij ook met een F1 auto rondjes kan rijden heeft hij ook aangetoond in de wedstrijd dat hij Alonso mocht vervangen.

Ik hoop vooral dat de regelverandering van volgend jaar zorgt dat de verschillen tussen de coureurs belangrijker worde voor de uitslag. Afgelopen seizoenen waren de verschillen tussen de auto’s zo groot dat je voor de race de meeste uitslagen wel kon voorspellen.
@martinus: Hopelijk kan McLaren volgend jaar het de Red van de topteams een beetje moeilijker gaan maken. Zorgt voor een stuk meer competitie en dat maakt het stukken leuker.
Beetje apart om te veronderstellen dat Stoffer zomaar even het veld bij elkaar gaat vegen. .. zeldzaam gebrek aan bescheidenheid van een Belg. Die kiezen toch graag de underdog positie?
Aan zelfvertrouwen ontbrak het Boutsen nooit.
Ik wens Stoffel alle succes, maar ik zie weinig reden om te denken dat de McLarens volgend jaar zelfs maar in de buurt van de Red Bulls zullen rijden. Dat is ook helemaal niet nodig voor Stoffel om zich te bewijzen. Als hij in de buurt weet te blijven van Alonso, en af en toe sneller is, is dat al een meer dan indrukwekkend debuut. Net zo goed als het indrukwekkend is dat Max in de buurt blijft van Ricciardo, en af en toe zelfs sneller is.
@mairsil: Alonso is een dijk van een benchmark inderdaad. Samen met Hamilton en Verstappen een van de beste coureurs ‘on the grid’ van dit moment.
Natuurlijk is niemand zo goed als max. Hoe durven ze dat te denken
Max is ook half Belg he..
@saffie89: Maar hij rijd onder de Nederlandse vlag de grand prix’s.
Verstappen liet in zijn eerste seizoen mooie dingen zien, ik zie niet in waarom Verdoorne dat ook niet zou kunnen.
Ben nu zelf Belg, en vind ook dat wij als introvert volkje best wat meer chauvinisme aan de dag mogen leggen. Maar wat Boutsen hier onomwonden bazuint, is misschien klein beetje van het goede teveel…Langs de andere kant, Boutsen heeft al 328 jaar ervaring in de autosport, er zou dus wel iets van aan kunnen zijn. Stel je voor!

( wie wat inspiratie zoekt voor de nu volgende Belgenmoppen: Ik denk dat Boutsen zijn enige F1 podium plaats was toen hij zijn BMW Barclays met pech over de finish lijn moest DUWEN ! Ok, shoot!)
@boxer74: De beste man heeft wel meer gp’s gewonnen dan verstappen. En was ook een formidabele regenrijder trouwens.
@boxer74: Nee hoor, Boutsen heeft 3 F1-overwinningen achter zijn naam staan.
@Mee: sorry, was al beetje vergeten. Kijk, dat is nu typisch Belgisch… :)
@boxer74: als Belg die blijkbaar F1 toch een beetje volgt, zou het parate kennis moeten zijn. En indien niet, makkelijk opgezocht tegenwoordig. Maar Boutsen heeft wel degelijk 3 F1 wedstrijden gewonnen :-) En heeft 15 maal op het podium gestaan (dat moest ik ook effe opzoeken, eerlijk gezegd…)
Jappen zijn niet dom, heb er wel vertrouwen in dat McLaren met een goede auto kunnen komen, stap die ze dit jaar hebben gezet is enorm, hopelijk gaan ze weer zo’n sprong maken aankomende!
@vtechlover: McLaren zit in het VK.
Alleen de motorleverancier in Japan.
Het klopt dat Japanners niet dom zijn.
@martinus: grootste probleem bij McLaren is het vermogen daar had ik het over excuses
@vtechlover: Het zal zowel bij de Britten als bij de Japanners goed moeten gaan wil McLaren succesvol zijn. Met alleen goede aero red je het niet (zie Red Bull vorig jaar) en met alleen een goede motor red je het ook niet (zie Lotus vorig jaar).
Ik zou het alleen maar toe juichen nog meer actie en spektakel op de baan
Geloof best dat Stoffel een talent is maar nooit geen nieuwe Max
Wat rookt die vent? Wil ik ook.
“Als hij een paar keer voor Max eindigt spreken we niet meer over Max.” – ja, want Hamilton en Rosberg winnen alles en eindigen voor iedereen dus we spreken ook niet over de rest van het veld… Wat een halve tamme.

We zullen het zien maar Vandoorne is geen Verstappen anders was hij op z’n 18e al GP winnaar geweest.
Ehmmmm … Eerst zien dan geloven, rauw talent is niet altijd een garantie voor succes. Vind het een boute uitspraak van Boutsen, zeker gezien de resultaten van McLaren – Honda dit jaar. Denk niet dat ze het uit een hoge hoed kunnen toveren voor 2017 … De mix van evenementen die in het verleden tot resultaten heeft geleid, mist nu gewoonweg ..
@autodrome: evenementen = elementen – iphone autocorrect @€!(&!?!!
Allemaal leuk en aardig, en Stoffel zal best een goed potje kunnen sturen. Maar hij heeft altijd Alonso nog als teamgenoot, dus zodra McLaren z’n zaakjes op orde heeft zie ik Alonso echt nog wel voor Stoffel eindigen.
Zo te zien heeft meneer Boutsen iets te diep in het glaasje gekeken. Ik twijfel er niet aan dat Vandoorne een prima coureur is, maar ik vraag mij wel af in hoeverre hij het supertalent is wat velen in hem zien. We moeten immers niet vergeten dat Vandoorne straks al 25 is als de lichten in Melbourne uitgaan. Voor een F1-debutant (oké, fulltime F1-debutant) is dat toch rijkelijk laat. De echte grootheden van de sport (Vettel, Alonso en Hamilton) waren 21 of jonger. En dan is er nog het punt dat McLaren in 2014 liever Kevin Magnussen in hun auto zette dan onze zuiderbuur.

Maar goed, het zou mooi zijn als Stoffel de hype kan waarmaken. Talentvolle coureurs zijn altijd welkom!
@Edge: niet vergeten dat de entourage van Stoffel minder connecties heeft. Max heeft al jaren een vader en een sponsor die hun weg kennen in het wereldje, en als je Hamilton als voorbeeld aanhaalt: die werd van zijn 11de al gesteund door Mclaren, dus ook dat is geen goede vergelijking.

Stoffel Vandoorne reed iedereen naar huis in de GP2, ook de Magnus Ericssons, Esteban Ocons en andere mindere goden. Hij heeft alleen de pech uit een land te komen dat tal van talenten voortbracht, maar verder te weinig steun heeft om echt gemakkelijk door te breken. Verwacht bijvoorbeeld geen grote televisiecampagnes zoals in Nederland.

Het is tekenend dat Stoffel als Vlaming wél op de Waalse zender commentaar gaf (in het Frans!) omdat de betaalzender in Vlaanderen vanuit een studiotje in Vilvoorde uitzendt..

Belgie… wat woon ik er toch graag *sarcasm off*
“De nieuwe Max”? Alle respect voor Max hoor, maar om nu al zo over hem te spreken….
Als Belg zijnde vind ik deze opmerkingen van Boutsen ook vreemd. Stoffel is een toptalent en zal het zeker goed doen, daar is geen twijfel over. Maar of hij nu direct Max Verstappen gaat verslaan? Nee, ik denk het niet.
We zullen nog vele jaren over beide rijders praten en schrijven en de rivaliteit zal er zijn, dus zeggen dat we niets meer van Max gaan horen is nonsens.
Ikzelf ga geen partij kiezen. Ik ben voor Stoffel omdat het een Belg is, en voor Max omdat hij geboren is in Hasselt (mijn geboortestad) en omdat ik zijn familie (Kumpen) goed ken. Als lage landen moeten we samen supporteren voor deze talenten. Dat we die Duitsers, Britten en Spanjaarden maar eens laten zien dat het nu aan ONS is!
Wat afwisseling van ‘hoofdperoon in F1 race’ is altijd leuk, zeker op Autoblog waar een deel van het publiek (getal?) belg is.
Ik heb Max heel hoog zitten en verwacht mooie dingen van hem in de toekomst. Maar zonder dat het tegendeel is bewezen ga ik niet beweren dat Vandoorne een mindere coureur is.

Dat gezegd hebbende, de lat ligt wel erg hoog.
Stoffel gaat het stof hoog laten opwaaien.
Wat iedereen vergeet is dat Max een hele andere mindset heeft. Dat is waar ook het geheim van zijn succes ligt.
Max is niet gebonden aan de indoctrinatie die coureurs al in de lagere klassen mee krijgen. De meeste, zo niet alle, coureurs die de verschillende klassen netjes doorlopen worden ook met de politiek van het spelletje geconfronteerd en conformeren zich daar vervolgens ook aan.

Max heeft die beperking niet. Daarom kan hij voor zoveel ophef zorgen als hij z’n positie verdedigt in de brakezone. Maar ook z’n regenrace in Brazilië is iets dat aantoont dat hij anders denkt dan andere coureurs.

Tenzij vanDoorne, en ik waag het dit sterk te betwijfelen, zal hij zeker een uitstekende coureur zijn maar zijn er wel meer. De kampioenen hebben dat beetje extra dat hen van het koren scheidt. Kijk naar een Hamilton, Alonso, Vettel maar ook Max heeft dat. Daarom heb ik geen één twijfel dat Max kampioen zal worden en het nog maar afwachten is of vanDoorne dat ook kan worden.
Het is absoluut een talent maar kun je nog van talent spreken als hij al 24 is? En als het een tweede Max is waarom is hij dan niet allang door andere teams opgepikt?
@Rick-dos: ’t zat in mijn vingertoppen, maar jij typt ’t gewoon..
Goed gesproken!
@Rick-dos: niet vergeten dat de entourage van Stoffel minder connecties heeft. Max heeft al jaren een vader en een sponsor die hun weg kennen in het wereldje, en als je Hamilton als voorbeeld aanhaalt: die werd van zijn 11de al gesteund door Mclaren, dus ook dat is geen goede vergelijking.

Stoffel Vandoorne reed iedereen naar huis in de GP2, ook de Magnus Ericssons, Esteban Ocons en andere mindere goden. Hij heeft alleen de pech uit een land te komen dat tal van talenten voortbracht, maar verder te weinig steun heeft om echt gemakkelijk door te breken. Verwacht bijvoorbeeld geen grote televisiecampagnes zoals in Nederland.

Het is tekenend dat Stoffel als Vlaming wél op de Waalse zender commentaar gaf (in het Frans!) en niet op Telenet omdat die betaalzender in Vlaanderen vanuit een studiotje in Vilvoorde uitzendt..

Belgie… wat woon ik er toch graag *sarcasm off*
Meer rijders als Max op de baan zou wel heel leuk zijn. 2 van die jonge honden!
Ach, België is in de breedste zin toch een soort van tweedehands Nederland, dus is feite, wie er ook wint, de titel blijft in Nederland :) (uitgaande van een nabije toekomstige titel).
@jaxdryke: Heb je daar lang over nagedacht?
Eerlijk is eerlijk. VanDoorne ziet er wel meer uit als een F1 coureur.
Ter ondersteuning van mijn stelling: http://www.bdportugal.info/Comics/Hero/Michel_Vaillant/icon/Michel_Steve.jpg
@pomoek: Die linker lijkt meer op een zanger uit een Duitse raveband, die zinnen schreeuwt als “Respect to the man in the ice cream van!”, “It’s nice to be important, but it’s more important to be nice!”, “Maximum respect to the all European posse!” & “The only way to have a friend is to be a friend!”
Hahahah, geloof je het zelf?
Mooi om te zien dat er ook een Belg bijkomt..
Weer een glazen bolletjes expert.
Zouden we bij een volgende Autoblog-update een dergelijk wanstaltige quote zoals in het artikel wordt weergeven een ‘-1’ kunnen geven (zoals op D*mp*rt mogelijk is)? En nee, ik ben geen zestien met een fiets, maar 29 met een F11 535xD.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).