Suzuki Swift Sport FZ/NZ (2010 – 2017) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 18 Reacties

Hoewel deze generatie uiterlijk erg op zijn voorganger leek, was er onderhuids bijna niets hetzelfde.

Suzuki

De Suzuki Swift FZ/NZ werd gebouwd vanaf 2010 tot afgelopen jaar, toen de zesde generatie op de markt kwam. Hij was leverbaar als drie- en vijfdeurs variant. Er bestaat ook een Swift vierdeurs sedan, maar die was alleen beschikbaar in thuisland Japan. In 2013 werd een subtiele facelift doorgevoerd, die het makkelijkst te herkennen is aan de afwijkende achterlichten, grille en knipperlichten die naar de zijspiegel verhuisden.Bij introductie waren er alleen een 1.2 viercilinder benzine (94 pk) en een 1.3 diesel (75 pk) beschikbaar. Eind 2011 kwam daar de 1.6 Sport bij met 136 pk. Die laatste is een serieus leuk sturende, vlotte auto. Voor de liefhebbers is er ook nog kort een vierwielaangedreven versie geweest met Suzuki’s AllGrip.

Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl zijn een slordige 500 Suzuki Swifts van de vijfde generatie te vinden. Prijzen beginnen rond de €5.000 en lopen op tot ongeveer €17.000.

Pluspunten

  • Stuurt leuk, zeker als Sport
  • Betrouwbaar
  • Lage running-costs

Aandachtspunten

Aandrijflijn

  • De viertraps automaat is betrouwbaar, maar werkt graag in alle rust op momenten dat het hem zelf uitkomt. Kortom: traag, kies liever een handbak.
  • De Sport heeft nog wel eens last van een wat hakerige versnellingsbak. Meestal is het vervangen van de bakolie voldoende om dit probleem te verhelpen.
  • Als de koppeling wat trillingen geeft bij het schakelen (met name bij koud weer een issue) dan is deze aan vervanging toe.

Onderstel

  • Check goed de werking van de handrem, bijvoorbeeld op een steile helling. Het is een zwak puntje van de Swift, als de auto niet goed op zijn plaats blijft moet deze waarschijnlijk alleen even afgesteld worden.

Exterieur

  • De standaard gemonteerde ruitenwissers zijn van matige kwaliteit. Het kan geen kwaad een setje van bijvoorbeeld Bosch te installeren.
  • De standaard gemonteerde lichten zijn van matige kwaliteit, ook deze kun je beter even vervangen door goede A-merk exemplaren.

Interieur

  • Het interieur is samengesteld uit plastic. Veel en niet al te duur plastic. Dat betekent dat piepjes en kraakjes de Swift niet vreemd zijn. Meestal is de oorzaak te zoeken bij het handschoenenkastje, de deurpanelen en de gordelmechanismen.

Terugroepacties
Er zijn een aantal terugroepacties geweest. Meestal ging het om een klein aantal auto’s en de betreffende problemen zijn over het algemeen niet heel spannend. Suzuki heeft een pagina op haar website waar alle terugroepacties terug te vinden zijn, namelijk: https://www.suzuki.nl/services/terugroepacties/

De belangrijkste / meest opvallende zijn terugroepacties in verband met losrakende / brekende bouten van de achterwielophanging (klein aantal auto’s, gebouwd eind 2015) en problemen met de achterste remklauwen.

Bekijk hier het aanbod van de Suzuki Swift op AutoTrack.18 reacties

“Meestal is het vervangen van de bakolie voldoende om dit probleem te verhelpen.” Wat raden jullie aan, Becel of Croma?
@henk123456: Dirk vd Broek huismerk
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Ontopic: Leuke auto, stuurt erg goed en zeker de versie met 136 is een leuke auto als starter.
@mrdj: Inderdaad! Had er graag aan meegedaan, maar kreeg mailtje dat het niet mogelijk was me in te schrijven. Beetje zinloos.
Vind het altijd een leuke wagen om te zien. Wist eerlijk gezegd niet dat er al een ‘nieuw’ model was wat dus blijkbaar vanaf 2010 is geleverd, dacht altijd dat het nog steeds de ‘oude’ was, die van 2005.
Als Suzuki Baleno (1996/ 235.000km) bezitter, en in totaal €200 aan onderdelen kosten (in 3 jaar tijd voor APK en servicebeurten)te hebben uiktgegeven, doet mij deze ultra korte lijstjes met aandachtspunten deugd.
Wat weegt zo’n Swift Sport?
@cossiekiller: Net maar eens opgezocht. 1100kg. Toch niet zó heel licht.

De nieuwe daarentegen zit op 970!
@cossiekiller: 1100 is EU gewicht incl 75kg bestuurder, de 970kg is zonder. IRL is het verschil kleiner dus, scheelt grofweg een passagier.
Feitelijk staat er koop er Swift, ga even langs de Action voor nieuwe ruitewissers en wat lampjes en je wordt gelukkig.
@mashell: en ververs gewoon even voor de zekerheid je versnellingsbakolie. 120 euro en geen gezeur. Prima wagentjes. Heb zelf een 2009 versie. Volgende zal wel een van deze generatie worden
Swift = altijd goed
Titel en foto gaat over de Swift Sport, artikel gaat over alle Swifts…
Vind het leuk rijdende autootjes, destijds mijn Sport weggedaan enkel omdat ik langere afstanden moest doen (autostrade, beetje bezige bij dan) en omdat de 3-deurs met 4 plaatsen en een achterbankleuning uit één stuk, maakte dat ik niet altijd kon meenemen wat ik wou. Immers de koffer is erg klein en dan wil je je achterbank kunnen platleggen zonder een per se een 2-zitter van te maken. 5-deurs heeft dat probleem niet (bestond niet toen ik hem kocht). Anders is de Sport een van de leukste autootjes die je kan kopen en plezier mee kan hebben op de openbare weg zonder direct asociaal hard te gaan…
Ik ben wel benieuwd waar Suzuki een 4 traps automaat heeft kunnen inkopen. Want dat is toch wel heel achterhaald. Of zou het een Cvt met 4 geprogrammeerde settings zijn ?
@eelco74: even toch nieuwsgierig, volgens wiki een 4 traps cvt met 7 handmatige verzetten. Gezien de historie zal het wel een aisin zijn.
Als je de aandachtspunten goed leest is er eigenlijk niks mis mee (of je kunt het met een vrij simpele ingreep zelf verhelpen). Best knap van Suzuki voor een budgetmodel!
@dare2think: suzuki is al jaren het meest betrouwbare automerk (in Europa), helaas ook ’t saaiste..
Autoblog: ik lees nergens wat over dat bij de Swift sport toch nog wel eens de krukaslagers eruit lopen. In Duitsland staan er nogal wat exemplaren met motorschade

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).