Technisch directeur STR: Verstappen leidde Sainz af

Auteur: , 39 Reacties

Volgens de technisch directeur van Toro Rosso James sleutel Key had Max een negatieve invloed op de prestaties van Carlos Sainz.

Max-Carlos

De 44-jarige James Key werkt sinds 2012 voor Toro Rosso, nadat hij eerst al in dienst was van Sauber en Jordan. Bij het laatste team maakte hij de overgang mee naar achtereenvolgens Midland F1, Spyker en Force India. Key staat bekend als een talentvolle techneut in de F1-wereld en ook bij de STR11 van dit jaar zijn de aerodynamica en het chassis weer prima op orde.

Volgens de windtunnel-afficionado is er een last van Carlos‘ schouders afgevallen sinds het vertrek van Verstappen naar Red Bull Racing en presteert hij nu beter dan ooit omdat hij niet meer geobsedeerd is met het verslaan van zijn teamgenoot.

“People in the team have huge respect for what he has done, even though it has been slightly under the radar for reasons we know. But that reason has moved on now and that allowed him to perhaps be slightly less distracted by beating his team-mate and more on beating the other guys on track as best as he can.”

Helmut Marko gaf eerder aan dat een van de redenen om Kvyat te ruilen met Max ‘de grote onrust’ in het tweede team van Red Bull was. Sainz zelf ontkent dat zijn goede resultaten in de laatste races het gevolg zijn van het vertrek van onze held, maar zegt wel dat hij Daniil beter kent en dat er in het team nu een meer open sfeer hangt met meer teamspirit.

“On the team dynamic, maybe everything is a bit more open, everyone started working a bit more together, maybe started working in more of a team.”

Na deze niet zo subtiele speldeprikjes jegens de jonge Nederlander krabbelt Carlos wel een klein beetje terug door de zeggen dat zijn verstandhouding met Max prima is en dat hij ook wel genoot van de concurrentiestrijd. Want je kan natuurlijk ook niet de wereld inslingeren dat je bang bent voor harde competitie in de wereld van de F1.

“When you have two strong team-mates, there will always been some friction between the two drivers. It was not that I was not liking it. We had to deal with it but I didn’t see it as a bad situation.”

Zijn betere vorm in de laatste races schrijft de Spanjaard dan ook vooral toe aan toeval en geluk dat zijn bolide heel bleef, in tegenstelling tot in het begin van het jaar en gedurende vorig jaar. Daar zit misschien wel wat in, maar Carlos is niet de eerste coureur die graag een teamgenoot heeft die hij wat makkelijker kan verslaan. Denk bijvoorbeeld aan Vettel die maar wat graag wilde dat Kimi nog een jaartje zou blijven en Alain Prost die in 1993 bij Williams in zijn contract liet zetten dat iedereen zijn teamgenoot mocht zijn behalve Senna. Zal de Rus na de zomerstop de grijns van Sainz nog kunnen afpakken?39 reacties

Sainz doet het ook uitstekend. Ik word misselijk van die mensen die Sainz helemaal afkraken tot het bot, omdat Max zijn teamgenoot was.

Sainz komt er uiteindelijk ook wel, echt een geweldig talent
@87sandyd: ik mis anders een belangrijk stukje ‘killersmentaliteit’ in z’n optredens tot zo ver. Maar toegegeven, samen met jongens als Wehrlein, van Doorne en wie weet ook Ocon vormen zij wel de generatie die mannen als Massa, Button, Raïkkönnen en Alonso moet gaan opvolgen.
@87sandyd: Sainz is zeker niet slecht, anders zat hij echt niet in dat stoeltje. Maar Sainz is een beetje type Alain Prost. Denken, overwegen en kans berekenen is waar hij in uitblinkt. Dat vergt vaak meer tijd om een actie uit te voeren. Soms ook tijd die er dan allang niet meer is. Max is meer een doener, ziet ie een kans…, pakt ie hem direct. Beetje type Senna.
@87sandyd: Ik begrijp je niet
Wil hij aandacht?
Zo lees je maar het dat max al bij carlos in zijn hoofd zat
@rob5nismo: als je ’t zo stelt hebben ze een vrij labiel rijders duo bij STR.
@str8six: hahaha
@rob5nismo: ik ken denk ik ook nog wel een Fin die hetzelfde probleem heeft inmiddels haha
@mrrallycross: zou zomaar kunnen en een bepaalde duitser heeft er ook wel eens last van
Sainz moeten we niet onderschatten. Is net zo goed een gigantisch talent waarvan ik verwacht dat hij een grote rol gaat spelen in de nabije toekomst in de Formule 1. Die knaap doet het gewoon goed in een Toro Rosso waarvan we niet moeten vergeten dat dat ding met een Ferrari-motor rijdt van vorig jaar. Bijvoorbeeld zijn P6 in Spanje. Dat was net zo goed indrukwekkend als de overwinning van Max als je het mij vraagt. Ik denk dat Sainz een betere coureur is dan jongens als Hulkenberg en dergelijke.
@viezefreddyw: zie jij Sainz als een supertalent? Hulkenberg is sub top natuurlijk maar schaar je Sainz in de toekomst in het Ham, Vet, Alo etc. rijtje?
@str8six: Ik wil niet voor @viezefreddyw spreken maar als je het mij zou vragen zou het antwoord ongetwijfeld ja zijn. Hij heeft het in zich om een coureur van dat kaliber te worden. Uiteraard zal er dan wel iemand plaats moeten maken bij een topteam om dat om te zetten in resultaat, maar gezien het feit dat Button en Raikkonen dichtbij het einde van hun carrière zijn en jongens als Rosberg, Vettel, Alonso en Hamilton ook de dertig al (ruim) gepasseerd zijn, ben ik er van overtuigd dat hij zijn kans bij een topteam nog gaat krijgen.
@Edge: rosberg over 2 jaar? Samen met max in de merc’s? :-) hij heeft het zeker in zich om een topper te worden, op het allerhoogste niveau, maar dan zal hij nog wel aan zijn psychische mindset moeten werken. Als hij het mentaal nu al niet meer kon winnen van max dan zal hij ook in de toekomst de eeuwige tweede zijn.
@peug206: Max is van de absolute buitencategorie. Niet zozeer omdat hij Nederlands is, maar omdat hij vorig seizoen al zeer constant reed en dit jaar bij vlagen briljant. Sainz en Ricciardo zijn toptalenten die, in de goede auto, het zeker in zich hebben om wereldkampioen te worden.

Moet je alleen niet een Max, Schumi, Ayrton of Alain als teammaat hebben. Dan wordt het lastig.
@willeme: eens, maar het gaat mij in het stukje hierboven ook om het psychologische spelletje. zodra het in het hoofd zit van ik kan niet winnen, dan gaat het ook niet lukken. Stel dat het geval nu al is bij Sainz, dan heeft hij nog een aantal lange jaren voor zich. Ik zou Max niet 1 2 3 boven Sainz zetten, Sainz is denk ik! net zo goed als Max. Indien hij het hoofd koel kan houden dan gaat het zeker nog leuk worden de komende jaren (ook zonder de mooie geluiden)
@Edge: Goed antwoord, ik zie ook zeker zijn talent en ben er ook van overtuigd dat hij bij een topteam zal gaan rijden. Ben alleen nog niet overtuigd van z’n “natuurlijke” talent. Hij heeft nog niet echt dingen laten zien dat ik dacht; Wauw!! Maar wellicht heeft dat wat tijd nodig en idd een stoeltje bij een goed team. But he’s here to stay, dat is mij wel duidelijk!
@viezefreddyw: ik vind het knapper dat max in het 2015 seizoen twee 4e plaatsen bij elkaar rijd, en dat heb ik sainz nog niet zien doen
Ligt het aan mij of is die laatste quote wel iets meer dan een speldenprik richting Kvyat?
@MauritsH: Uiteraard. Sainz weet ook wel dat ‘ie van Kvyat minder weerstand hoeft te verwachten dan van Max. Kvyat is van zichzelf al een mindere coureur, en dan hangt er ook nog dat depressieve sfeertje rondom die jongen na zijn overstap naar Toro Rosso.
@Edge: grote kans dat hij aan het einde van het seizoen Vodka bij zijn Red Bull moet doen om het verdraaglijk te houden.
Ja, kansen zijn groot dat Kvyat na de zomerstop nog wel een keer de grijns van Sainz’ gezicht af rijdt: als ie in de weg rijd of Sainz eraf rijdt.
Ik denk dat de 2 grootste talenten bij Red Bull rijden, en dat Saint en Hulkenberg daar vlak achter zitten. Na deze vier heb je een gat naar de rest en kun je beter kijken naar de jongens in de gp2 enz wie deze heren het in de toekomst weer lastig gaan maken
@lekkerlinksrijden: hulkenberg is alleen maar goed in de kwalificatie ,in de race zie je hem nooit en heeft hij altijd smoesjes.ik denk dat saints de betere coureur van de twee is want saints rijd redelijk constant met af en toe redelijk goede resultaten gezien het materiaal
@cthijs: saints?
Potverdorie… die Max weer hé. Phoe phoe wat een stouterd is het toch. De doerak… foei :-P
Dit toont naar mijn mening alleen maar aan hoeveel ontzag er is voor Max. Als een Sainz en zelfs een Ricciardo in een kramp schieten toen ze Max als teamgenoot kregen zegt dat meer over Max maar ook genoeg over die twee coureurs.

Ik denk dat daarom ook Sainz zeker een talent is maar een talent zoals we die vaker hebben gezien. Goed maar net niet top. Max heeft laten zien dat hij zo helder in het koppie is, heeft laten zien dat hij aanvallend en defensief kan rijden, zo cool kan blijven onder druk dat hij van een andere categorie is. De categorie waar kampioenen zich in begeven. En dan is er nog ruimte bij Max om zich te verbeteren. Max zal het type coureur zijn die niet af moet wachten welk team hem wil hebben maar het type coureur die straks gaat kiezen waar hij gaat rijden.

Serieus, dit heeft niks te maken met het feit dat hij een Nederlander is maar met het feit wat hij allemaal al heeft laten zien. Een mooie bijkomstigheid voor ons Nederlanders is dat het een Nederlander is die zoveel talent in zich heeft.
Er wordt hier veel teveel gezocht in deze uitspraken. Max doet het namelijk ook beter dan verwacht (met zijn betere auto) sinds hij niet meer bij TR zit
Als ik het zo lees lag het probleem dat ontstond binnen STR toch vooral aan het Sainz kamp. Die voelde zich bedreigd, en wilde minder met Verstappen delen en daardoor ontstond het probleem binnen het team.
Sorry, maar het worden steeds grotere mietjes: laat van die enorrrme bakkenbaarden (tochtlatten) groeien, een voute zonnenbril en neuq ieder lekker wijf dat wil.
Koop een over de top sportwagen als zo’n Lambo, ga aan de zuip en aan de gok in het casino.
Dat is HET recept om succesvol geheim agent en/of Formule 1 piloot te zijn!!!
Vraag maar aan Stirling Moss, Jackie Stewart, Niki Lauda en Emerson Fittipaldi, de rest heeft de eindstreep niet gehaald, maar hebben wel geleefd!
@desjonnies: hoorde dat het FNV coureurs gaat oproepen te staken 28 augustus
@desjonnies: Bakkebaarden? Neuqteugels zul je bedoelen!! :-)
EDIT: fixed
Sainz was ook meer bezig met de onderlinge strijd binnen STR. Sainz sr. was daar voor een groot deel debet aan. Sainz wilde maar 1 ding en dat was beter zijn dan zijn stalgenoot. Die druk, welke hij zich zelf oplegde, kon hij gewoon niet aan. Sainz was altijd opzoek naar erkenning en dat zat hem danig in de weg. Getuige ook zijn vele uitspraken welke hij allemaal deed nadat Verstappen overgeheveld werd naar RBR. Wat de een Spaans temperament noemt heet bij een ander zelfingenomenheid. Behaalde resultaten met gelijk materiaal spreken voor zich.
Sainz heeft niet alleen te maken met Max. Ook de stempel “de zoon van” zal extra druk op hem zetten. Sainz Sr. is toch wel van een heel ander kaliber dan Jos.
@pinut187: En dat liet Sainz sr. achter de de schermen ook wel duidelijk weten. De Verstappens hebben de mestkar regelmatig over zich heen gekeerd gekregen sinds Max daar weg is. Oh, oh wat was de sfeer daar verziekt door Verstappen, maar Sainz sr. pookte met grote regelmaat de sfeer binnen STR op zeer negatieve manier op.
Sainz is zeker een goede niet te onderschatten coureur. Max is echter van een andere categorie. Zoals eerder vermeld in de comments mist Sainz de killer mentaliteit. Dit was heel duidelijk zichtbaar in de Singapore race vorig jaar. Max maakte de ene na de andere briljante inhaalactie terwijl Sainz moeite had om in te halen met twijfelachtige acties.
Geen buitencategorie, wel een goede constante coureur.
hij lijkt af en toe op zijn vader: Emotionele jankert die niet tegen zijn verlies kan(kon). Hij rijdt best goed, dus niet zeuren op z’n papa’s en knallen Carlos.
En weer een artikel van @jaapiyo met een nutteloos en vooral heel flauw woordgrapje…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).