Zwarte of witte auto maakt niks uit in de zon

Auteur: , 21 Reacties

De VAB (Belgische ANWB-equivalent) deed een test op een zonnige dag en zag dat de temperatuur in de auto kan stijgen tot 50 graden.

Temperatuur in auto kan dit weekend extreem hoog oplopen

Nu de temperaturen dit weekend kunnen oplopen tot 30 graden, is het verstandig dat je hier rekening mee houdt bij het parkeren van je auto in de volle zon. De VAB onderzocht hoe warm het precies in een auto kan worden op een zonnige dag met 25 graden.

De temperatuur werd bij drie testauto’s gemeten: twee zwarte en een witte. Bij één van de zwarte auto’s werd een zonnescherm achter de voorruit geplaatst. Na een uur bakken steeg het kwik in de zwarte auto’s al naar 31 graden. De witte bleef met 29 graden slechts 2 graden koeler. Bij 6 uur volle zon steeg de temperatuur in de zwarte auto’s tot 50 graden, in de witte Skoda werd het 46 graden.

Een witte of zwarte kleur maakt dus niet zo gek veel uit en een zonnescherm doet al helemaal niks, behalve het dashboard en het stuur koeler houden. Verder doen kleine aanpassingen als een raampje op een kier zetten ook wonderen.21 reacties

hmmm tijd om de paaseieren onder de stoel op te ruimen.
Hallo Joni
Sinds korte tijd heb ik geen hemeltje meer. Dat maakt echt een enorm verschil.
Als het 15 graden is en zonnig word het in de auto al ondragelijk warm.

Maarja, ramen/dakraam een klein beetje open laten. Of de deuren even open en ventilatoren op Max en die hitte is zo weg.
Wat is een cabrio toch een zegen..
@tupperware:
niet voor mij.
mijn kale kop wordt dan vuurrood…
en petjes waaien af.
want jij geeft vast gas !

Filosofische gedachte :

1 man in een cabrio is stoer.

2 man in een cabrio is gay.
@desjonnies: Man met blonde babe is toch wel safe?
@norge:
Zolang het geen geblondeerde Thai is, vast wel.
Ik heb die blondine laatst ingeruild voor een brunette, ik hoop dat ik nu niet in de gevarenzone zit..
@tupperware: Ik vind het zonnedakje in mijn Volvo al storend :)
@norge:
Wel, is die na 25 jaar trouwe dienst gaan lekken?
@tupperware: Nee, nog steeds droog 31 jaar trouwens..
wel een leuke dame, met haar kan ik het zelfs in de winter laten stomen in de auto!
@Jantje_555: Ja met die dame wil ik mijn ramen ook wel laten beslaan
Dus? Waar moeten nou de kinderen en de honden heen? Mee de supermarkt in??
Volgens mij kan kleur van je interieurbekleding ook veel uitmaken.
Moet zo’n scherm niet buiten de auto zodat de wartme wordt weerkaatst voordat het in de auto komt. Met eventuele steelkans natuurlijk.
Of je koopt een auto met solardak. Dat geeft net genoeg jus aan de ventilatoren om de lucht in de wagen te laten circuleren. Het wordt natuurlijk niet koeler dan buiten, maar het scheelt ook weer geen 50°C.
Ik vind 4 graden verschil heel wat verschil, voor een simpel laagje verf. Als er straks een constructeur meldt dat ze door hittewerende verf 4 graden eraf kunnen doen, is het allemaal wauw en ola.
Het maakt dus wel degelijk verschil. Maargoed, verder is een proef met drie auto’s nou niet bepaald betrouwbaar. Jammer, want het is eigenlijk wel een interessant onderwerp.
Vind je het gek dat het zonnescherm niet helpt? Dat ding hoort aan de buitenkant te zitten… Maar goed, belgen moeten natuurkunde nog ontdekken natuurlijk, haha. Even de test opnieuw met het zonnescherm aan de buitenkant en ipv de autokleur te variëren een andere interieurkleur kiezen (zwart – wit/creme)
Ik woon al een tijdje in Dubai en heb verschillende kleuren auto’s gehad, van zilver tot zwart. De zwarte Leon FR was de koelste als hij met 50 graden Celcius buiten had gestaan. Dit kwam vooral omdat alle ruiten, inclusief het schuifdak getint waren met top tint folie.

Mijn vrouw heeft een Volvo XC60 met af-fabriek hittewerende ruiten. Werkt niet. Toch maar weer laten tinten. Dit werkt wel goed.

Ik heb zojuist de Seat verkocht en een BMW 540i terug gekocht. Met af-fabriek warmtewerende gelaagde ruiten. En weer werkt dat voor geen meter. Binnenkort maar weer laten tinten.

Trouwens, een schermpje achter je voorruit helpt WEL ontzettend veel. Het maakt een groot verschil of de radiatie warmte van de zon opgevangen wordt door het zonneschermpje of door de rest van het interieur. Waarschijnlijk maakt het niet zo veel uit voor de luchttemperatuur in de auto, maar dat is zo weggeblazen. Het is veel belangrijker om te zorgen dat de bekleding en kunststoffen niet >80 graden worden. Want dat duurt een half uur met de airco op standje 10 voordat de warmte uit de bekleding is.
Audi solardak..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).