Aircoloos de weg op: 11 tips om de hitte te overleven

Auteur: , 57 Reacties

Heerlijk natuurlijk, die zomerse temperaturen. Maar met een beetje pech sta je zonder airco in een dikke file en lopen de zweetdruppels over je voorhoofd. Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige tips en trucs om je hoofd en je aircoloze auto zo koel mogelijk te houden.

In je zwembad de weg op

Zet twee ramen open en laat de auto doorwaaien

Het is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als de hitte je onderweg teveel wordt: een raampje openzetten. Dat zorgt even voor verkoeling, maar werkt niet optimaal. Als je niet alleen een raam voorin, maar ook een raam achterin openzet (diagonaal, dus links voor en rechts achter of andersom), waait de frisse lucht je pas echt om de oren.

Sluit een ventilator aan op je aanstekerplug

Misschien niet de meest effectieve oplossing, maar bij een gebrek aan rijwind in de file doe je alles voor wat verkoeling. De ventilators koop je al voor een tientje en kun je bevestigen aan je achteruitkijkspiegel of met een zuignap aan de voorruit.

Leg een handdoek over je bekleding en dashboard

Zwarte of donkere bekleding en een donker dashboard? Rijd vijf minuten door de felle zon en je kunt een eitje bakken onder je voorruit. Dat kun je voorkomen door lichte handdoeken over je bekleding en dashboard te leggen. Zo stap je een stik frisser in en voorkom je dat je donkere interieur warmte aantrekt.

Drink genoeg en neem water mee

Neem een koelbox mee en zorg dat je genoeg drinkt tijdens een langer ritje. Zo voorkom je dat je uitdroogt en heb je altijd iets verfrissends bij de hand. Water is ideaal, want dat kun je eventueel ook over je hoofd gieten als je de hitte echt niet meer trekt.

Plak zonwerende folie op je ramen

Je kunt natuurlijk proberen de hitte uít je auto te krijgen, maar beter nog is voorkomen dat de warmte je auto in komt. Dat doe je bijvoorbeeld met zonwerende folie, waardoor het zonlicht meteen (deels) gereflecteerd wordt. Let er wel op dat je nog naar buiten kunt kijken, want te donkere raamfolie is strafbaar.

Dress down: trek zo weinig mogelijk kleding aan

Trek niet meer aan dan een t-shirt en een korte broek, zodat je zelf zo min mogelijk warmte vasthoudt. Op weg naar een belangrijke meeting? Vertrek wat eerder, neem een setje extra kleding mee en verwissel van outfit op de plek van bestemming.

Neem natte washandjes mee

Niet om je gezicht te verkoelen, maar om over de ventilatieroosters te leggen. Zo blaast de ventilatie namelijk meteen koudere lucht de auto in. Neem er een paar mee, zodat je er de hele rit mee vooruit kunt.

Trek je schoenen uit

Het voelt misschien een beetje raar, maar trek je schoenen en sokken eens uit. Je lichaam voert veel warmte af via je voeten en dat gaat natuurlijk een stuk beter als je geen schoeisel draagt.

Vries flesjes water in

Bevroren flesjes water zijn uitermate handig. Je kunt ze in je nek leggen voor directe verkoeling of bij je voeten leggen, zodat het ventilatiesysteem je auto verder kan verkoelen. Doe dat laatste in ieder geval niet tijdens het rijden, want dat kan andere, nog veel gevaarlijkere situaties opleveren. Is het ijs gesmolten? Het water is altijd nog koel genoeg om op te drinken.

Plan je autoritjes goed

Als je de hitte wilt ontwijken, is het natuurlijk niet slim op de heetste tijdstippen in de auto te stappen. ’s Ochtends is het koel genoeg om zonder problemen naar je werk te rijden en ook ’s avonds wordt autorijden al snel een stuk draaglijker. Houd ook rekening met drukte op de weg: niets is vervelender dan vast staan in de file, terwijl de temperatuur alleen maar verder oploopt.

Laat je ramen een klein stukje open

Zet je ramen een centimetertje open als je de auto in de zon parkeert, ook als het buiten 30 graden is. Dat is namelijk nog steeds een stuk koeler dan de temperatuur ín je auto, waar het wel twee keer zo heet kan worden. Kijk wel even om je heen of je parkeert in een veilige buurt, want inbraken zijn voor eigen risico.57 reacties

Beste tip, koop een auto met airco.
Mijn tip, koop een cabrio..
Geen centje pijn vandaag en echt van elke kilometer genoten.
@tupperware: dan heb jij nog genoeg haren op je hoofd. Anders loop je serieus risico op een zonnensteek als je in de file staat
@roppp: ik deed als Tupperware vandaag. Zoals vaker de afgelopen 10 jaar dat ik een cabrio heb. Zonnesteek heb je niet zomaar. Moet ook altijd lachen om die lui met petjes in een cabrio. Vind het geen gezicht.
@roppp:
Yep, ik heb al mijn wilde haren nog, dit ondanks mijn leeftijd..
Was dat niet zo dan biedt een petje vast wel uitkomst.
@E34M5Touring: ja en de oldtimer rijders onder ons dan?
@flat411: Laat een airco inbouwen of koop een klassieker met airco. Zat bedrijven die classics van airco voorzien. En die kunnen de projecten goed gebruiken op het moment.
@flat411: Ik heb gewoon airco in mn 1970 Chrysler hoor, heerlijk met dit weer!
@flat411: de echte oldtimerrijders onder ons hebben een daily met airco. De rest is gewoon sloebervolk dat een tientje MRB probeert uit te sparen.
@parker: Airco??? De tijd dat ik daar genoegen mee nam ligt allang achter me. Voor alle inzittenden apart instelbare climate control en geventileerde stoelen is toch wel een beetje het minimum vandaag de dag.
@moveyourmind: je hebt gelijk, sorry
@parker: stakker!
Is Audi de enige met solardak als optie of hebben Mercedes en BMW dat ook?
@bigcar:
Of Mercedes en BMW dat ook hebben weet ik niet, wel dat je het zelfs op een Prius kan krijgen. De Tesla en Fisker hebben het ook.
@bigcar: heb dat ook in de a8, perfect met dit weer!
@bigcar:
Het scheelt een paar graden (het levert slechts het vermogen om een ventilatortje op te laten draaien om de hete lucht uit het interieur te blazen)
Toyota prius heeft ook een paneel op het dak met solarcellen.
@Hubert: Weer wat geleerd, thnx! Ik dacht altijd dat bij Audi de compressor van de airconditioning elektrisch aangedreven werd, dus losgekoppeld stond van de riemaandrijving van de motor zodat ‘ie ook kon werken als de motor uitstond en de auto fris/cool houden als het in de felle zon stond. Maar dit was dus kennelijk niet het geval..
@bigcar: Skoda Superb ook ;)
Zo’n anti vries folie voor de ramen aan de buitenkant doet ook wonderen als de wagen de hele dag in de zon staat te bakken.
En laat je baby niet achter tijdens het shoppen.
Folie voor de ramen? Zon staat toch pal op je dak.Helpt volgens mij niet zoals de meeste “tips”hierboven.
@Alfarobert: Moet je maar eens kijken hoeveel oppervlakte van de buitenkant van jouw auto uit glas bestaat, is een aanzienlijk deel van het totaal. Verder kan er, tot tegenstelling tot het metaal van het dak, door glas straling van de zon heen. Deze straling warmt daarmee niet alleen het glas op, maar ook het (vrijwel altijd) donkere interieur. En dat is vaak het ding dat het ondragelijk maakt bij 35 graden.
trek je schoenen uit? wat is de bedoeling, over je pedalen heen glijden met je blote voeten?
@forsel: nooit gedaan? kan zeer ontspannend rijden:)
@autoblogger: Wel eens, voelt best awkward (ofzoiets) zeker als je het voor het eerst doet.. Lijkt wel alsof je meer kracht moet zetten om die pedals into the metal te trappen!
@forsel: Heerlijk op sokken rijden. Als ik langer in de auto zit is dat het eerste wat ik doe.
@forsel: In de zomer heb ik 9/10 keer schoenen aan zonder sokken of slippers. Zodra ik de auto in stap gaat dat uit, zoveel lekkerder voor je voeten! Qua grip heb ik nog nooit een probleem gehad, het maakt volgens mij niks uit. Het rubber van je pedalen is nou eenmaal stroef genoeg om op alles wel te kunnen ‘plakken’.
Natte washand is ook zo n onzin. Het verdampt heel snel, sauna effect dus het wordt er alleen maar heter van
“Bevroren flesjes water zijn uitermate handig. Je kunt ze (…) bij je voeten leggen, zodat het ventilatiesysteem je auto verder kan verkoelen.”

Lijkt me vooral echt heel verstandig voor de bestuurder. Straks rolt het flesje onder je rempedaal. Nou ja, dan crash je tenminste wel met gekoelde voeten. Is ook wat waard…
@henrie: hahah precies wat ik ook dacht. En hoe zit dat precies met je ramen open zetten. Moet je dan je linksvoorste raam openzetten en je linkerachterse of moet je je linksvoorste openzetten en je rechtsachterste. Ooit ergens gehoord dat je dan een windtunnel creëert ofzo.
@jordy14: Welke ruiten je open moet zetten, moet je zelf weten natuurlijk. Maar bij mijn auto kunnen toch alleen maar de voorste zijruiten open, dus dan valt er weinig te kiezen. Gelukkig heb ik ‘gewoon’ een auto met automatische airco…
@henrie: hahaha indd dat is nou ook niet de beste tip
@henrie @jordy14 @nvhuijkelom Ik zal speciaal voor jullie even toevoegen dat deze tip inderdaad niet zo geschikt is om rijdend uit te proberen ;) Had verwacht dat jullie dat zelf wel in konden vullen, haha
@JordyS: Uit mijn reactie blijkt dat ik dat wel kon verzinnen ja. Maar je weet nooit wat voor nono’s dit nog meer lezen… ;)
@henrie: Haha, bedankt voor het meedenken ;) Voor je het weet heb je een claim aan je broek…
@JordyS: hahah nee snap ik, maar ik moest er gwn even aan denken
Of neem gewoon een cabrio
Reblog van smoke?
We hebben 2 dagen mooi weer en nu al weer klagen over de warmte.
Ik heb het hier in Nederland nog zelden zo warm meegemaakt dat ik niet gewoon met het dak open kon rijden. In zuideuropa laat ik het dakje soms dicht (om in de schaduw te zitten) en ramen en ventilatie open. Verder een beetje plannen wanneer je de weg op gaat (als je de keuze hebt).
Dat van die ramen openzetten ga ik morgen eens proberen, ik heb een zwarte auto en daar kan het ontzettend heet in worden
Airco is natuurlijk veel te zwaar.

Tip 12: Geen airco? Start de auto, deuren open en laat de ventilatoren even 30 seconden
Tip 13: Neem vooral geen leren bekleding, het klinkt stom maar voor mij is dit echt een negatief punt van leer.

Tip 14: Verwijder vooral je hemeltje niet…
@reistje: M.b.t. tip 13: dat vind ik helemaal niet stom. Ik heb het zelf ervaren in de VS. Onze huurauto was stuk gegaan (althans, één van de zijruiten was gesprongen), dus kregen we een vervangende auto. Die had zwart lederen bekleding. En dan moet je je bedenken dat we in Arizona waren, waar het op dat moment zo’n 35 graden en onbewolkt was. Later (in Nevada) was het zelfs ruim boven de 40 graden. Als je dan in de auto gaat zitten die net een hele tijd in de zon heeft gestaan, brand je je gewoon aan het leer. En het houdt ook veel warmte vast, dus je zit (ondanks de airco) te zweten in de auto, omdat de stoel/bank zo bloedheet is…
@reistje: zeker niet stom dat punt over je leer. Ik vind het veel mooier, maar praktisch is het niet. Als je stoelverwarming en ventilatie hebt is het niet zo’n issue, maar anders is het zomers heet en ’s winters koud… Met stof zeg je tegen beide problemen gedag, en dat hoef je niet te reinigen zoals dat bij m’n beige interieur wel om de zoveel tijd moet.
En dan nog het punt dat je op leer soms wegglijd in bochten, wat ook met stof of alcantara niet het geval is.
@E320cdi: *wegglijdt
in de file? wat is een file? hebben we hier geen last van. Gewoon raam links er rechts los en klaar. of je gewoon niet aan stellen! Denk is aan de mensen die gewoon buiten werken die werken ook gewoon door. Beetje water mee klaar. Aanstellers altijd! beetje in auto rond rijden en zeuren over de warmte. Sneu volk !!
In de auto die ik op dit moment veel gebruik is airco eigenlijk overbodig. Lekker de voorste twee zijruiten volledig open (3-deurs hatchback) en het schuifdak volledig open. Zelfs voor het stoplicht prima te doen, als je eenmaal rijdt is het al helemaal lekker. Dat neemt overigens niet weg dat airco heerlijk kan zijn, ware het niet dat ik het in mijn auto niet vaak zal gebruiken in verband met kennissen en familieleden die daar verkouden van worden. Dan geldt het bekende recept weer: alle ramen open en voor het stoplicht even doorbijten indien het écht warm is.
Nog een tip: eet geen roomkaas die al een paar uur in de auto ligt. Ik deed dat op de terugweg van vakantie afgelopen zomer, maar zonder werkende airco op vrijdagmiddag na 7 uur sturen in de file bij Parijs met 38 graden geeft dat toch een verhoogde kans op misselijkheid. Het hele stuk stokbrood met roomkaas ging dus weer retour bij het eerste pompstation.
Zonder dollen, probeer frisse dingen te eten in plaats van dit soort romige spul. Neem iets mee of neem de tijd om gewoon een stop(je) te maken zodat je wat vers en koels kunt nuttigen.
@E320cdi: goed plan. Ik ga alvast wat ijsjes in de auto leggen voor vanmiddag.
Vreemd genoeg lees ik nergens iets over -het in mijn ogen- ideale schuifdak.
Een schuifdak vind ikzelf lekkerder dan airco, met airco krijgt je lichaam een enorme opdonder op het moment dat je uit je auto in de bloed verzengende hitte stapt.

Verder zijn klassiekers a la Volvo Amazone of Peugeot 404 de fijnste auto’s om in de hitte mee te rijden, de ramen zijn vrij klein, staan vrij rechtop en daardoor heeft de zon minder kans.
Zeker een 404 met schuifdak is een aanrader.
Cabrio kopen. Ik rijdt nu continue in de BMW cabrio van mijn vrouw. Het is een oudje (Z3 Wide body 2000), maar wij genieten er volop van.

In file met brandende zo’n even dicht doen;)
”’Let er wel op dat je nog naar buiten kunt kijken, want te donkere raamfolie is strafbaar.”

Je kan tegenwoordig overal doorheen kijken. Een auto met een tint van 15%, kan je zonder enkele problemen naar buiten kijken. Je kan dan alleen vrijwel niet naar binnen kijken.
beste tip. niet zo miepen ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).