Tesla levert recordaantal auto’s, aandelenkoers stort in

Auteur: , 35 Reacties

Dat lijkt wat tegenstrijdig, nietwaar? Wellicht komt dat omdat afzet weinig te maken heeft met winst. En beurssentiment altijd wat extreem is.

Ha

In het tweede kwartaal van 2015 produceerde Tesla 12.807 auto’s, meer dan ooit tevoren, en leverde het 11.532 voertuigen uit. Een kleine kanttekening bij dit goede nieuws is dat de verwachting voor 2015 is bijgesteld van ‘55.000’ naar ’50-55.000 stuks’. Ook groeide het verlies, dit was $61 miljoen op een omzet van $1,2 miljard. In een reactie klapte de koers aan de Nasdaq 7% omlaag.

Model X

Vooralsnog rollen er alleen Model S’en van de band, maar spoedig moet hier ook de Model X SUV aan toegevoegd worden. Onder analisten groeit echter het gevoel dat Tesla het model niet volgens de oorspronkelijke tijdsplanning op de markt kan brengen, en aangezien de Model X op dezelfde lijn wordt gebouwd als de Model S werken eventuele vertragingen direct door in de productie. Ook de voorgenomen release van de Model 3 in 2017 lijkt aan de positieve kant. Maar wellicht is dit zwartkijkerij, Tesla geeft aan al volgende maand de eerste Model X’en uit te leveren.

Echter: in de toekomst zullen auto’s niet meer de enige focus van het bedrijf zijn. Kortgeleden presenteerde Tesla een thuisbatterij, en met de bouw van de Gigafactory in Nevada (met Panasonic) zet het een belangrijke stap de grootste batterijenleverancier ter wereld te worden. Grote kans dat auto’s in de toekomst bijzaak worden voor Elon Musk en zijn minions.

Voor wat betreft het genomede extreme beurssentiment: soms zit het tegen, maar de vroege instappers hebben er dan ook maximaal de vruchten van kunnen plukken: de koers schoot in korte tijd van een kleine 30 USD omhoog naar zo’n 290 USD. Gisteren sloot Tesla op $270, toch nog een plus in de daghandel, nadat het eerder op de dag naar $254 zakte.

Foto: Model S P85D, autojunk.nl35 reacties

blijft toch echt een minimale speler, de grote 3 verkopen er jaarlijks 10 miljoen elk, totaal irrelevant dat hele ev gebeuren
@FB_100002177943068: totaal irrelevant? Wacht maar. Over een aantal jaar zal je wel anders denken.
-edit: nutteloze bijdrage-
@keeper1:

Hoezo dan?
Raakt de olie op ?
Ik heb begrepen dat, wanneer men in Saoedi Arabië zou gaan fracken, we nog 300 jaar kunnen rijden.
En ondanks dat ‘men’ ons leert dat we in vrijheid leven, in een democratie en zelfbeschikking hebben, zijn het een paar olie-jongens en financiële instellingen die de werkelijke macht hebben en in staat zijn om ECHT invloed uit te oefenen.
En de dienst uit maken.
Ik ben momenteel namelijk stomverbaasd over de brandstof prijzen, temeer als ik je vertel dat zeeschepen vanaf het kanaal en op de Noordzee niet meer op hun normale bunkers (crude oil) mogen varen maar op Diesel.
Dit zou – normaal gesproken- de vraag naar Diesel gigantisch doen toenemen, met een enorme prijsstijging tot gevolg.
Wat is er gebeurd?
De Diesel is momenteel aantrekkelijk geprijsd.
Mensen hebben een kort geheugen, ik wet nog een aantal jaren geleden, hier op AB een artikel dat in de zomer de brandstofprijzen stegen “Omdat de Amerikanen op vakantie gingen ”
Dat vond ik toen al zo’n kul argument, omdat ze dat toch ieder jaar doen?

Het hele energie gebeuren is een spel van duwen en trekken, Iran gaat weer en meer produceren en het kan makkelijk zijn dat er mensen zijn die de Russen op hun knieën willen krijgen, omdat Rusland duurder produceert dan momenteel de dagprijs is.

Dit alles van een vriend die echt in de olie is !
@desjonnies: Het feit dat we van olie af moeten is een macht en geld kwestie. Het milieu is enkel een verkoop praatje en leuke bijkomstigheid.

Helaas is elektrisch rijden voor mijn werkzaamheden nog niet toereikend. Binnen 5 minuten weer klaar om minimaal 500 km op top snelheid af te leggen is geval van nood wel zo prettig.
@flutterby:
……om minimaal 500 km op top snelheid af te leggen….. Whut? Waar woon jij?
@desjonnies:
Wij zullen het tijdperk zonder fossiele brandstoffen wel niet meer meemaken.
Omdat er in Azië, Zuid-Amerika en straks ook in Afrika steeds meer auto’s bijkomen ben ik echter van mening dat het zoeken en toepassen van alternatieve brandstoffen voor persoonlijk vervoer een must wordt.
Je kunt moeilijk beweren dat het produceren en gebruiken van auto’s op fossiele brandstofmotoren geen belangrijke, negatieve bijdrage leveren aan ons leefklimaat. Het ontkennen daarvan heeft veel meer te maken met wishfull thinking dan met de werkelijkheid. Milieufreak of niet.
@keeper1: ze zijn al eventjes bezig, als ze nu nog geen 1% van het wereld wijde wagenpark bedienen zal het toch nog duren tot ik in mn graf ligt voor een kwart erin rijd
@keeper1: nee hoor. Grote merken gooien het nu op waterstof. BMW/Toyota/Hyundai etc
@FB_100002177943068: De grote drie verkopen er elk jaar 30 miljoen? Dat klopt totaal niet. Geloof dat het voor die drie tegen de 6 miljoen zit.
En de EV’s zijn niet irrelevant, het gaat om de mindset, en die kentering is inmiddels ingezet, zij het op een laag tempo.
@granlusso: Achter irrelevant hoort een vraaagteken
@bas_bzb:

Het gaat om de toekomst, niet om het verleden.
Aantallen auto’s zijn leuk, maar ook nikszeggend: nog niet zo lang gelden was GM bijna failliet. OPEL verkoopt veel, maar lijdt al sinds jaar en dag verlies.

Porsche verkoopt minder, maar is wel zeer winstgevend. Het merk VW juist marginaal winstgevend.

Tesla is een erg jong merk, maar nu al groter dan bijvoorbeeld Lotus, Aston Martin, Morgan, Ferrari, Lamborghini, McLaren, Rolls Royce en Bentley bij elkaar.
@fit4fun: danku
Niet zo vreemd als je alleen een auto voor 100k verkoopt. Ben geen Tesla fan op zich, maar ik verwacht een grote toekomst voor Tesla.
@frederik:

Hij is duur, dat ben ik met je je eens. Maar imo wel een van de weinige elektrische auto’s die interessant is. De meeste zijn wat mij betreft lelijk en onpraktisch. Met name als fabrikanten het er maar een beetje bij doen is het 9/10 keer niks…
@frederik: eigenlijk is de basisprijs voor de goedkoopste met minste range en minste kw 140.000€ 😁😁
@gwnbmw: Waar baseer je dat op ?
@amg65: op een prijzenlijst die we een keer hebben bekeken. ik d8 dat dat de goedkoopste was maar het is de duurste… woops.
Zie in de Model X niet veel potentieel. Lelijk ding dat eigenlijk amper een SUV genoemd kan worden.
@gillesvda: Het hoeft ook geen SUV te zijn. Het is een verhoogde versie van de S, zodat moeders met kinderen overal in de stad kunnen rondcrossen. Musk heeft ook gezegd dat de X meer gericht is op vrouwen.

Neemt niet weg dat ik het ook een hondlelijk ding vind.
1.2 miljard omzet.
50k auto’s geproduceerd.
Dat is 24000 USD omzet per auto.
Dus of er ze verkopen een stuk minder dan dat ze produceren; of er is een groot gedeelte van de verkoopprijs van de Tesla dat niet doorvloeit naar de omzet van het bedrijf.
(doen ze lease in eigen huis oid?).
Maar als er op eerste gezicht iets raars is met de cijfers, is er iig ergens een truc aan de gang.
@gregorius: Goed opgemerkt. Dit is dan ook een foutje in het artikel. De 1,2 miljard is een kwartaalomzet.
Klopt heren. Heb het aangepast.
Ach, komt wel goed met Tesla gok ik zo. En anders heeft Victor weer een nieuw project.
Omdat we hier op AB zijn en niet op Wall Street zullen we maar beter niet gaan filosoferen over de achterliggende redenen over de “instortende” aandeelkoers.
Onder beleggers heb je nou eenmaal professionals en opportunisten. Die laatsten zijn meestal de oorzaak voor een (sterk) dalende koers. Als er een wolkje aan de lucht komt beginnen ze al 7 kleuren str*nt te sch*ten en willen ze massaal van hun aandelen af: Koers omlaag. Professionals wachten rustig af en kopen op een lagere koers bij.
@9000cse
En wat Tesla betreft nog het volgende.
Zoals wellicht bekend kom ik nogal eens ergens en wat mij opvalt is, dat ik er daadwerkelijk steeds meer zie.
Vooral in Zwitserland zie ik er steeds meer. Zelfs opvallend veel en dat is toch een land waarin ze niet gesubsidieerd worden. Ook in Frankrijk, Denemarken, Zweden en onlangs ook in Polen kwam ik er opvallend veel tegen. Daarentegen vind ik het merkwaardig dat ik er in Duitsland erg weinig zie. Dat land heeft zichzelf toch voorgenomen om veel van die auto’s (EV’s, niet alleen Tesla’s) op de weg te krijgen.
Zelf vind ik het een erg mooie auto.
Verder heb ik toch wel bewondering voor de mensen die er een kopen. Ik vind het een soort van pioniers die het aandurven te investeren in techniek van misschien wel de toekomst. Zelf ben ik nogal vastgeroest aan met name de diesel, maar dat heb ik nu ook het hardste nodig voor al mijn ritten. Maar ik zou er -als ik hem mij zou kunnen permitteren- toch wel heel graag een hebben.
@9000cse:
In Duitsland is er een schandaal, dat de infra structuur voor het opladen uitsluitend is ingericht voor Duitse auto’s, er was een testpanel onderweg met een Japanse EV en konden die op geen enkele openbare plek opladen omdat de stekkers niet corresponderen.
@desjonnies:
Ik ken dat verhaal niet. Wat ik me dan afvraag is, hoe de Tesla’s die ik gezien heb van zowel Duitsers als buitenlandse toeristen, die dingen opgeladen hebben. Langs de kant van de autoweg heb ik nog geen enkele Tesla zien staan: Niet met pech en ook niet met een lege accu.
@9000cse: Je hebt universele kabels voor EV’s. Type 2 is de meest gebruikte. Al verschilt dat wel per land weer. In Frankrijk hebben ze bv. weer Type 3 kabels. En zelfs bij een normaal stopcontact kan je laden.
@stfu:
Misschien wel een domme opmerking, maar rijd je op LPG, dan heb je in Europa ook verschillende vulnippels nodig. Zou iets dergelijks voor die EV’s dan ook niet mogelijk zijn?
In Detroit staan zoveel fabrieken leeg. Jammer ze daar geen nieuwe lijn in productie nemen.
Zullen ze wel weer bovenop komen. Verkopen blijven wel goed

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).