Tesla Model X (2019): rijtest video

Auteur: , 56 Reacties

Nieuwe motoren, nieuwe games en niet onbelangrijk: Caraoke. Ja, dat is precies wat je denkt dat het is. We reden met de vernieuwde Model X.

De Tesla Model S en Model X gaan al een tijdje mee, met name de eerstgenoemde. Meneer Musk kiest voor doorontwikkelen in plaats van een heel nieuwe auto. En dus zijn we inmiddels aanbeland bij softwareversie V10, maar er zijn ook hardwarematig wat upgrades doorgevoerd op de Tesla Model S en Model X. Daarom gingen we op stap met de laatste versie van de Model X.

Tesla Model X update 2019 V10 software rijtest video
Motorisch gezien is er een verandering doorgevoerd: de voorste inductiemotor is vervangen door dezelfde permanente magneetmotor als die de achterwielen van de Model 3 aandrijft. Dit resulteert in hogere efficiëntie en dat betekent dat hij 7% energiezuiniger is én beter regenereert. Het resultaat is 10% meer bereik met een ongewijzigd accupakket. Verder zijn er kleine technische verbeteringen doorgevoerd op het gebied van lagers, banden en andere details.

Tesla Model X update 2019 V10 software rijtest video
Los daarvan is er een volledig adaptief onderstel in plaats van passieve vering gemonteerd. Dat betekent dat het onderstel niet meer reageert op wat de wielen doen, maar dat de vering voorspelt wat de wielen gaan doen en zich daarop instelt. Dat doet het onderstel onder meer op basis van hoe de bestuurder rijdt, maar ook op basis van kaartgegevens. De rijhoogte wordt daar bijvoorbeeld slim op aangepast om optimale efficiëntie te realiseren.

Resultaat is dat de de Model X Long Range nu 505 kilometer (WLTP) kan afleggen op een volledige acculading (100 kWh) en dat de Performance 485 kilometer in zich heeft. De 0-100 wordt in respectievelijk 4,6 en 2,9 seconden afgelegd, wat in beide gevallen een winst van 0,2 seconden betekent. De topsnelheid bedraagt nog altijd 250 kilometer per uur.

Tesla Model X update 2019 V10 software rijtest video
Ook softwarematig is er flink wat veranderd. De V10 software beschikt onder andere over een nieuwe game, betere smartphone-integratie, Youtube en Netflix-integratie, nieuwe navigatiemogelijkheden en Car-aoke. Bovendien kun je de auto nu uit de garage rijden met Smart Summon en er zijn wat andere updates doorgevoerd.

Tesla Model X update 2019 V10 software rijtest video
De vernieuwde Model X is nu te bestellen. De Model X kost vanaf €94.618 voor de Long Range, de Performance vanaf €110.818. Alle details over de vernieuwde Model X doen we verder uit de doeken in onze video!56 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Hoe klinkt ‘ie?
@wreck: beetje zoals band- en windgeruis altijd klinken denk ik!
@wreck: De audio installatie vast prima.
@wreck: Heerlijk stil, tenzij je gaat meezingen tijdens Caraoke.
@wreck: Als een stille scheet.
@wreck: dat ligt aan je muzieksmaak.
@wreck: er zit V10 software op dus het geluid zal wel fraai zijn lijkt mij….
De a.s. Model Y houdt elk geval aan de Angry Daffy Duck look:
https://s3-prod.autoweek.com/s3fs-public/model-3.jpg
@ericd: can’t be unseen…
@ericd: Waarom laat je een photoshop zien van de Model 3 ipv de Y.
@stfu: omdat het voor de strekking van zijn bericht niet uitmaakt.
via Android app
@detroitv8: jawel
Tsja! Ik heb géén karaoke-mogelijkheden in mijn auto en ben daarom nu totaal gefrustreerd! Zo dadelijk maar even 0900-0113 bellen, anders houd ik het niet meer uit! Dit is wat ik al 10-tallen jaren heb gemist in mijn auto en ik weet nu, waarom ik met mijn huidige auto zo verschrikkelijk achterloop op anderen. Man! Man! Man! Wat vind ik dit ’n gedoe! Alsof een auto niet meer deugt als je zoiets niet aan boord hebt.
@9000cse: Je hoeft het niet te gebruiken he, en het is GRATIS.
@cazzo046: ah gratis.. Jij denkt ook dat de zegeltjes voor glazen bij de AH gratis zijn? Iedereen die klant is betaalt een klein stukje mee, degene die er geen gebruik van maken krijgen er gewoon niets voor terug. Op deze manier kun je de AOW ook als gratis beschouwen.
@wouteraerox: als je €200.000 uitsmeert over 200.000 auto’s is het slechts een euro per auto. Zoveel meer zal dit soort functionaliteit niet kosten hoor.

Daarnaast is het een hele prettige ervaring om elke 6 weken iets nieuws te krijgen, zelf al is het compleet zinloos.
@flutterby: tuurlijk, als individu zul je dit niet merken. Maar al die ontwikkelingen betaal je dus wel gewoon aan mee. Om dan te stellen dat het gratis is vind ik wat kortzichtig.

@wouteraerox: erm, je krijgt het ook nadat je de auto gekocht hebt… dus ja gratis! Het was namelijk geen onderdeel van de originele verkoop.

Zie het als een traditionele autofabrikant die altijd betaalde navigatiekaarten aanbied en daar opeens geen geld meer voor vraagt.
@flutterby: I stand corrected. Althans, in het geval je al een Tesla bezit.
Karaoke mode is nou ook niet echt bijzonder. In Azië is dat redelijk gebruikelijk. Heerlijk gezellige ritjes met een vals zingende schoontante gemaakt in haar Toyota Avanza
@baklava: Klopt, mijn beste taxi ritjes zijn altijd in Azië geweest 😂
Zou mij mijn ogen uit mijn kop schamen als ik daar van de baas in ‘mocht’ rijden, niet om aan te gluren dat ding.
@nopetrolnofun: de helft van Nederland rijdt in koekblikjes rond met max 80 pk. En jij zou je schamen in zoiets? Dat het niet je eerste keus is kan ik snappen maar schamen als je het krijgt?
@ty5500: Daarom praat ik ook voor mijzelf, ik vind dat deze prima in het rijtje Multipla, Vaneo, Aztek past.
Wat ik interessant zou vinden: heeft Casper ook een verschil gemerkt qua bouwqualiteit tussen de 2016 en 2019 versies?
@oo0ch: daar ben ik idd ook erg benieuwd naar
@oo0ch: Aan de lakwerk op kofferdelsel en bumper te zien, nog geen reet.
@wimof: Lijkt me nog best goed…om met een borstel geschilderd te zijn door iemand.
Rijtest?? Hoe rijdt ie dan? Hoe is het nieuwe onderstel?
@n0zem: ik hoop dat de video informatiever is ja, in het artikel staat niks wat niet in een promofolder gevonden zou kunnen worden.
@karhengst: Nee helaas, alleen uitleg over V10. Op zich wel leuk, maar iets meer over rijgevoel met de nieuwe vering was wel leuk geweest.
Rijdt heerlijk! Maatstaf in zijn klasse met nu nog groter bereik. Etron rijdt echt minder goed en bereik nog geen 250km
Wat een domper herhaaldelijk over een V10 te moeten lezen. Een beetje lezers blij maken met een dode musk.
Begin van het filmpje is al slecht. Casper zegt dat er ook al merken zijn die elektrisch rijden al beter voor elkaar hebben, wie dan precies? En dat de S en X prima meekunnen? Het zijn de benchmarken in de EV markt! Zelfs andere merken zeggen dat..
@stfu: het draait niet allemaal om range he… een Passat tdi rijdt op een volle tank diesel 1100km. Maar rijdt ie beter dan een 812 superfast die zn tank brandstof er in 400km doorheen jaagt? Nehh. Een elektrische auto is gewoon een auto op een ander soort brandstof. Wordt tijd dat we ze ook eens zo gaan behandelen en niet als een of ander speciaal ras :-).
Weinig informatief helaas. Ik heb het idee dat de hoeveelheid feitelijke informatie in de helft van de tijd vergeld had kunnen worden. Ook had ik graag gezien hoe dit model zich qua rijden verhoudt tot de oude versie.
Niet echt een begeerlijke auto. Als t dan echt elektrisch moet dan maar een Porsche Theekan.
Mooi eikenhouten dashboard…

Krijg ik toch weer gelijk: zei twintig jaar terug nog tegen mijn vrouw dat het zonde is om die ouderwetse truttige massief eikenhouten meubelen uit het jaar nul de deur uit te doen, omdat het voor je het weet het weer in de mode komt…
Wat doet de hoofdruimte in dat apparaat? Lijkt net of Casper met zijn ca. gemiddelde lengte al tegen die balk aan zit 🤔. Met 2m+ moet ik iets naar achteren schuiven en kan ik dan mn hoofd precies achter die balk verstoppen? Weer eens wat anders dan een plaat voor je harses.
dames en heren, leest u a.u.b. even alle bovenstaande comments rustig terug. Jawel, het was een nogal druilerige maandag in November, de bladeren vielen van de bomen inclusief een kleine regenbui, maar is alles nu zo erg dat we alleen maar kunnen mekkeren en klagen? Casper doet het niet goed, Tesla is stom, het ding is lelijk, eikenhout is truttig, de info is belabberd, karaoke is belachelijk, enzovoort. Kop op heren en dames, ik daag u uit, geef eens een vrolijke noot! En pssst, misschien doet het je zelf ook goed ;-)
@mahansz: ach zeik niet zo vent! ;-P
@n0zem: ik ben de beroerdste niet: humor wordt ook goedgekeurd 👍
Tot voor 3 jaar was diesel de heilige graal voor elke autojournalist, alles moest en zou met een dieselmotor komen. Momenteel rammen jullie de EV’s door onze strot. Alleen spijtig dat ik de enige ben die hierin een stramien zie. Jullie kunnen niet anders dan eten uit de hand die jullie voedert.
@johnwaters: twee woorden: marktwerking & innovatie. Verder nog iets positiefs?
@mahansz: neen, niets positiefs, mot dat dan?

Hetgeen jij als marktwerking omschrijft is eigenlijk marktsturing en manipulatie. Na vele jaren de diesel te hebben geprezen heeft ondertussen iedereen er wel eentje op zijn oprit staan/gehad. Dus tijd voor iets nieuws te verkopen. Liefst zo duur mogelijk zodat het verlangen ernaar groter wordt. De persjochies worden hierbij ingeschakeld als messengers van het nieuws. De fabrikanten bepalen wie er iets zegt en wat er mag gezegd worden. Als een persjochie de regels niet volgt krijgt hij geen snoepreisjes meer aangeboden naar zonnige oorden.

Innovatie? Wat is er innovatief aan een EV? De eerste auto’s waren EV’s, en alle technieken die op een EV zitten kun je ook vinden op de gemiddelde gezinswagen. Bovendien zijn EV’s de meest eenvoudige auto’s qua constructie. En die halfgebakken en falende valet functie van Tesla is ook niet erg innovatief.
@johnwaters:
Marktwerking trek ik nog wat breder: je geeft af op Autoblog met zinsneden als ‘door de strot duwen’, tegelijkertijd vind je het waarschijnlijk maar wat prettig dat er sites als Autoblog bestaan, welke gratis autonieuws aanleveren. Het personeel van Autoblog moet ook betaald worden, apparatuur gekocht, de site moet in de lucht gehouden worden etcetc. Wat zijn je verwachtingen dan eerlijk, hoe moet dit betaald worden? Of terug naar de concurrentie, waarin nieuwsitems achter de betaalde login zitten? Als het je werkelijk dwars zit, start dan bijvoorbeeld een campagne waarin alle frequente autoblog-lezers een x bedrag betalen, waardoor de kwaliteit van research omhoog kan, mooiere video’s, noem maar op. Ik ben benieuwd, mijn steun heb je.

Qua innovatie ben ik erg benieuwd wat jouw definitie hiervan is: als EV hier niet onder valt, wat dan wel? Tesla is mijns inziens toch een redelijk innovatief bedrijf op EV gebied (en andere vlakken), zelfs disruptief te noemen. En nee, ik rijd zelf geen Tesla, tenminste nog niet..
@mahansz: een glazen cockpit is in elk geval niet innovatief, hoogstens een andere toepassing van een bestaand concept.
@johnwaters: doen we dat niet allemaal?
@johnwaters: heb je wel een elektrisch en bij voorkeur een Tesla gereden? En dan niet één keer, maar dat je er écht aan kon wennen.

Het laden is iets waar je aan moet wennen, maar het rijden is in alle opzichten beter dan een ingewikkelde en trage brandstofmotor.
Typisch Amerikaans toch, met benzine was het ook niet anders. The bigger the better…Voordeel van dit tijdloze design is wel dat het niet mooi was en nog steeds niet is. Dus verjaart prima ;)
Waarom wordt Model 3 Engelstalig uitgesproken, maar Model S en X in het Nederlands…?
@flutterby: Hij zegt toch [ex] en niet [ix]?
@simonmc: Oeps, neem ik terug. Hij zegt enkel Model op z’n Engels.
@flutterby: en waarom steeds range in plaats van actieradius?
In de meeste artikelen op autoblog waarin er iets over Tesla wordt geschreven, wordt er een negatieve opmerking gemaakt over de bouwkwaliteit. Nu heb je een Model X mee, maak je er een kek filmpje over en wordt er vervolgens werkelijk geen woord gespendeerd aan dit onderwerp. Hoe is de bouwkwaliteit? Hoe is de afwerking? Hoe voelt alles aan? En is de overall kwaliteitsbeleving verbeterd ten opzichte van eerdere Tesla’s? Gemiste kans dit, jongens.
@rezi: is je het nog niet opgevallen dat de rijtestvideo’s of algemene video’s van de redactie een gebrek aan kwaliteit en diepgang vertonen.bAlles begint met de voorbereiding, en die er niet is. Frappant was het beursverslag van Frankfurt jongstleden, een beetje aflezen op de phone en afratelen, dat was het. Als je de kwaliteit vergelijkt met bv Autovisie, Autoweek, AMS e.a. dan spreken we toch over een ander niveau met veel meer informatie en diepgang.
Ook kan de presentatie veel beter, ik heb niets tegen Casper, maar hij is beter met pen dan met spraak. Hoeveel euhs hij per video loslaat … neen dat is het niet.
Deze video heb ik niet meer bekeken … naargelang de commentaren een terechte keuze.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).