Toekomst Grand Prix van Groot-Britannië op de tocht

Auteur: , 16 Reacties

We kunnen nog even genieten van F1 op Silverstone, maar hoe zit dat met de nabije toekomst?

Silverstone

De Formule 1 heeft in Engeland een contract lopen met de British Racings Drivers’ Club (BRDC). Dit zijn de eigenaren van circuit Silverstone. Vandaag is bekend geworden dat de BRDC gebruik wil maken van een clausule in het huidige contract. Dit heeft gevolgen, want dat zou betekenen dat afspraken die nu op papier staan na 2019 niet meer geldig zijn. Met andere woorden: geen Grand Prix op Silverstone na 2019. Het huidige contract loopt oorspronkelijk tot en met 2026.

De organisatie draait al jaren verlies en is er (al een tijdje) klaar mee. Men verwacht ook dit jaar geen goede financiële resultaten te boeken. De BRDC ziet wel een toekomst in de Britse GP, maar dan zal Liberty Media met nieuwe voorwaarden moeten komen. Het huidige contract werd opgesteld door de inmiddels vertrokken ome Bernie.

Het nieuws is niet op een toevallig moment naar buiten gekomen. Het aanstaande weekend is Groot-Brittannië het decor van de Formule 1. Voor de 51ste keer zal het circus neerstrijken op Silverstone.

Update: Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, heeft ook gereageerd op het nieuws. Hij ziet een straatrace in hartje Londen wel zitten als vervanger van Silverstone. Volgens de teambaas zou dit tevens een mooie promo voor de Formule 1 zijn.

PS: de F1-agenda voor 2018 check je HIER.16 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Echt jammer dat er zoveel circuits moeite hebben met de finance rond dat F1 circus. Als al die grote namen straks van de kalender afgaan zul je nog minder bezoekers krijgen vrees ik. Wellicht toch eens tijd om de prijzen iets aan te passen.
Vorig jaar precies hetzelfde bericht. Ze willen minder betalen voor de F1. Niet meer maar wel minder
Key reason for it being – “The BRDC hopes that by cancelling the contract it can come to a fresh agreement with F1’s new owners Liberty Media to secure the future of the race beyond 2019.”

It’s not because liberty doesn’t care. It’s because if they renegotiate the preexisting contract with them, other organizers are going to come asking for a renegotiation. In the long run this is better for Silverstone because Liberty are willing to have a different, more affordable agreement after the current one is terminated.

van Reddit, wel een goeie aanvulling.
Ben oprecht eens benieuwd naar de kosten die gemaakt worden zo’n circuit om een heel weekend te racen.
Wellicht dat @edge wel iets weet?
@bmwmpower: Het jammere is dat geen enkel circuit de jaarrekening openbaar maakt of anderzijds cijfers naar buiten brengt. Het enige waar we op af kunnen gaan, zijn journalisten. Wat de GP van Groot Brittannië betreft schijnt de hosting fee dit jaar rond de 17 miljoen pond te liggen. De crux van het verhaal zit hem er in dat de hosting fee elk jaar met 5% stijgt ten opzichte van vorig jaar. Toen men in 2010 het nieuwe contract tekende, zat men op 12 miljoen pond. Inmiddels is dat bijna 17 miljoen pond en tegen het eind van het contract in 2027 zou dat zelfs 27,5 miljoen pond zijn. Ondertussen maakt Silverstone -ondanks dat de GP altijd stijf uitverkocht is- al jaren op rij verlies, en met de stijgende fee zullen die verliezen alleen maar toenemen. Dat is natuurlijk geen goede business case
@Edge: mooi rendement.. kunnen banken zelfs van leren..
Maakt toch geen tyfus uit waar ze shaken ’n baken ..

Tis toch op tv ..
Een race door London is wel gaaf. Maar volgens mij onhaalbaar.
Bij top gear hebben ze ooit op een race circuit getest. Ergens in Spanje ofzo.
Gaat allemaal goed komen. Die GP blijft gewoon bestaan en wordt tegen die tijd wel geregeld.
Dit is dus een mooi voorbeeld van de erfenis van Bernie, en dan niet in de positieve zin. Zijn businessmodel werkt niet meer. Maleisië zwaait na dit jaar af, Singapore overweegt het contract dat na dit jaar afloopt niet te verlengen en nu heeft ook Silverstone te kennen gegeven niet onder de huidige voorwaarden door te willen. Allemaal vanwege de hoge kosten. En zo gek is dat ook niet. Het is van de zotte dat je een miljoenenbedrag moet betalen om de F1 te mogen organiseren, dat dat bedrag elk jaar stijgt en dat je geen tot weinig mogelijkheden krijgt om je geld terug te verdienen. Buiten de kaartverkoop en een gedeelte van de voedselkraampjes kun je als organisator niks en dan wordt het knap lastig om quitte te spelen.

Ik ben dan ook groot voorstander van een deal waarbij zowel FOM als het circuit een solide business case kan voeren. Neem bijvoorbeeld een vaste hoge fee, maar laat de circuits wel meedelen in de inkomsten uit sponsoring (boarding/titelsponsor) en tv-gelden (op basis van kijkcijfers wellicht?). Of houd die dingen als FOM zijnde zoals ze zijn, maar verlaag de fee aanzienlijk zodat men met kaartverkoop tegen redelijke prijzen ook al break-even kan draaien. FOM blij, circuits blij, fans blij. Wat wil je nog meer?

Overigens kijk ik er niet raar van op als de sport na 2019 naar Londen verhuist. Carey en Bratches van Liberty Media hebben meerdere malen aangegeven dat Europa de kern van de sport vormt en dat dat ook zo moet blijven, maar ze hebben ook al vaker gezegd dat ze met de sport naar de grootste steden ter wereld willen. Bij mij is 1 en 1 samen 2. Ik zou er raar van opkijken als Liberty niet op z’n minst in onderhandeling gaat met de gemeente Londen.

En nu we het toch over Londen hebben: Morgen is F1 Live in London, een soort Bavaria City Racing maar dan georganiseerd door de Formule 1 zelf. Een groot deel van de huidige coureurs is aanwezig om demo’s te doen, enkele F1 legendes en een aantal celebrities zullen er aanwezig zijn. Het hele evenement is live te volgen via de Youtube-pagina van Formule 1 en begint woensdagavond om 19:00 Nederlandse tijd.
@edge:
Bernie is het prototype van een studentenkamer verhuurder, die totaal niet aanspreekbaar was.
Probleem voor Liberty Media kan nu ontstaan dat een hoop andere circuits, denk aan Spa de kont tegen de krib gaan gooien.
Wat ik wel heb begrepen van een vriend dit afgelopen weekeinde 2500 kilometer heeft gereden om Max Verstappen 250 meter te zien rijden, is dat die Amerikanen er een geweldige show van maken.
Kwam een Chinook helikopter over het circuit heen vliegen met een Oostenrijkse vlag eronder ter grootte van een voetbalveld. En er was meer spektakel voor de toeschouwers.
Ik mag dan ook vurig hopen dat Liberty Media een andere insteek zal hebben als Bernie het fossiel en dat ze geloven dat de sport alleen maar kan bestaan in een win-win situatie voor organisatie en circuit.
@edge: plusjes niet alleen voor je inhoudelijk uitstekende bijdrage maar ook voor de F1 Live kijktip!
Een race door de straten van Londen, is echt waar nog nooit vertoond, of ………. ?
http://s3.amazonaws.com/scardigest/wp-content/uploads/MMC-at-LBVCR-4.jpg
En weer een klassieker van de kalender omdat het niet te betalen is voor de circuits. En de F1 eigenaren (nou ja Bernie) zwemmen in het geld. Ga zo door jongens. Hopelijk gaan de nieuwe eigenaren de sport weer voor ons maken ipv voor hun eigen derde mega-jacht

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).