Top Gear: opnieuw onderzoek naar beledigende mopjes

Auteur: , 34 Reacties

De nieuwstrein rondom Top Gear dendert met volle kracht verder. Wat is er nu weer aan de hand?

Top Gear: opnieuw onderzoek naar beledigende mopjes

De Britse mediawaakhond Ofcom doet onderzoek naar de show, omdat in februari vorig jaar tijdens een uitzending het woord ‘pikey’ gebruikt is. Voor wie de klassieker Snatch met Jason Statham niet heeft gezien: pikey is een niet al te vriendelijk bedoelde titel voor zogeheten travellers, zeg maar het Britse equivalent van woonwagenbewoners maar dan anders.

Aanvankelijk werd de klacht die door de Travellers’ Movement bij de BBC werd ingediend naar de prullenmand verwezen, maar de organisatie die opkomt voor zigeuners laat het er niet bij zitten en heeft dus bij Ofcom aangeklopt. De term is uiteraard door Jeremy Clarkson (wie anders) gebezigd. Hij wilde aan Richard Hammond duidelijk maken de door hem gekozen auto voor een TG-challenge ‘een keuze voor pikey’s’ was. Voor wie benieuwd is: het ging om een oude Opel Corsa.

Ofcom heeft de klacht in elk geval serieus genomen en onderzoekt of Top Gear in dit specifieke geval te ver is gegaan. In elk geval is het verfrissend om weer eens TG-nieuws te kunnen brengen dat los staat van #Clarksongate. De mogelijke nieuwe cast van het populaire programma zal trouwens flink z’n best moeten doen om net zo vaak de krantenkoppen te halen als het voormalige succestrio.34 reacties

Beetje eieren na Pasen verhaal dit. De oude cast is er toch al uit. Om dan nog te lopen zeuren over een oud gemaakt grapje lijkt mij wel een beetje onnodig.
@Corrado16v: Als deze klacht terecht blijkt te zijn kunnen ze beter stoppen.
@donvincenzo: Oh wacht…
@corrado16v: idd, nogal mosterd na de maaltijd.
Waarom is iedereen zo op hun pikey getrapt tegenwoordig?
@viezefreddyw:

Omdat er tegenwoordig overal organisaties voor zijn die wel iets moeten menen te beschermen. Zo heb ik vanmiddag een organisatie opgericht die het beledigen van sprinkhanen met een meniscus aan gaat pakken. Dus op dit moment ben ik alle seizoenen Top Gear aan het kijken om te checken of 1 van de heren over de schreef is gegaan en ze dan aan kan klagen. Ik weet het het is een vervelende klus maar iemand moet die arme beestjes toch verdedigen!!!
@viezefreddyw: Laten we wel wezen; het is juist goed dat die pikeys zich bezig houden met het indienen van dergelijke klachten. Hoe meer ze dat doen, hoe minder tijd ze hebben voor hun criminele activiteiten.
@viezefreddyw:
Omdat vroegâh iedereen een baan had die bijdroeg aan een land.
Nu hebben zwamneuzen de macht
@viezefreddyw: dat heet vrijheid van meningsuiting. Iedereen heeft een uitgesproken mening over iedereen.
“De mogelijke nieuwe cast van het populaire programma zal trouwens flink z’n best moeten doen om net zo vaak de krantenkoppen te halen als het voormalige succestrio.”

Ik denk dat de cast vooral gekozen is door de BBC om niet tegen zere benen te schoppen en daarom gedoemd is te mislukken.
@sketcher: klopt. TopGear was zo leuk omdat het zo politiek incorrect was. Dat was de heilige graal van het programma (en het productieniveau was bizar hoog, zeker voor een autoshow).
@gtwillem: Volledig mee eens. Dat was de charme van TopGear in mijn ogen. Voor politiek correcte gewauwel kijk ik wel naar RTL Autowereld. De chemie zal nooit meer hetzelfde zijn zonder deze drie mannen.
Man man man, die Engelsen beginnen nog erger te worden dan de Amerikanen…
Ze hebben wel te kamper met een hoop narigheid daar…
@krokant: I see what you did there
Wat dat betreft had Top Gear beter Nederlands kunnen zijn. De meeste opmerkingen van JC worden hier niet echt als schokkend ervaren. Een gemiddelde cabaratier doet grovere uitspraken en daar kijk niemand van op…
@gtwillem: Dan was waarschijnlijk hier hetzelfde gebeurt. De meerderheid van Engeland snapt de grappen van Mr. Clarkson, maar de minderheden voelen zich zeer snel aangesproken . Net als hier in Nederland. Zwarte pieten discussie, anyone?
@subgtt: In Nederland kun jenzeker wel meer ‘grappen’ maken dan in Engeland. Ja, hier hebben we ook minderheden, maar die kunnen meer hebben. De minderheden hier in Nederland zijn ook behoorlijk ‘vernederlandst.’

En die zwarte pietendiscussie is zwaar overbodig. Gewoon het hele sinterklaas schrappen en in december kerst vieren. Is die discussie ook afgelopen.
@gtwillem: sinterklaas heeft vroeger nog bestaan, de amerikanen moeten gewoon van alles wat anders hebben dus hebben ze santa bedacht
Ik denk dat als de muggenzifters alle TG afleveringen gaan omspitten, er een hele verzameling aan sneren, gericht aan zowat alle lagen van de bevolking, en het gros der autofabrikanten bij uitkomt. Bonnenboekjes genoeg?
Ach weet je, you have the right to be offended, een onderzoek betekend nog geen veroordeling betekend nog geen schade vaststelling enz. Maar als je een klacht hebt dan kun je er tenminste iets mee. Zo rollen we in een beschaafd land. Ik ben geen zigeuner (of Roma, Sinti, vul maar in) dus kan ook geen uitspraak doen of het ook echt beledigend is, heb ook geen zin om me daar in te verdiepen. Als ik zin heb om beledigd te worden en zet ik iets op dit blog.
@pomoek: eikel!!

Of telde deze reactie niet?
@pomoek: Het probleem is meer dat daar de nuance van dit verhaal niet ligt.
De nuance is dat dus ook deze groep zich organiseert en dat deze organisatie dus ook het recht heeft om te klagen.
JC die wel of niet niggah zegt (wat nooit is uitgezonden en wat een gebruikelijke verbastering is van een UK-rijmpje); dat is wel een puntje, als het uitgezonden zou zijn. Dit woord valt terug op de term die is gebruikt tijdens rassen-onderdrukking.
Nuance hier is dat er op elke Engelse omroep wel een programma over kampers/pikey’s/travellers is te vinden. In deze programma’s worden erg vaak vooroordelen die er zijn over deze groep, nog eens bevestigt: ‘we regelen t zelf, weinig scholing, jong trouwen en werken, schijt aan de overheid, zwart-werken, niet mengen met de andere bevolking, niet aanpassen aan normale normen en waarden van de bevolking =asociaal gedrag en… echte mannen zijn: schelden en niet aanstellen’.
Dus aan de ene kant klaagt die organisatie niet dat leden van de groep (goed) geld verdienen aan dezelfde TV-zenders, maar klagen ze wel als er een term voor hun groep wordt gebruikt die denigrerend is.
Met de nieuwe cast kan het gewoon niet zo meer worden als hoe het was
Wat een dom gezeik om een grap
“You like dags?” Pikey, een van de beste rollen van Brad Pitt.
https://www.youtube.com/watch?v=tGDO-9hfaiI
Hebben ze daar niks beters te doen?
Elke keer als ik dat “pikey” zie hoor ik het in m’n hoofd gezegd worden door Jason Statham in Snatch. “Fucking pikeys”
@str8six: I Focking hayte poickeys!
Get a life, slaat helelmaal nergens op deze onzin.
Zoeken om te zoeken, mierenneuken ten top! (gear) :)
Man man man…
Het enige wat in mij op komt is: hebben die mensen nou echt zó’n saai leven, dat ze echt niks anders te doen hebben dan zich te focussen op hun, in dit geval mijlen lange, tenen? Wat een gezanik weer.
Die mensen die op hun pik getrapt zijn door die grappen zijn gewoon bang om geconfronteerd te worden met de waarheid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).