De 10 meest gestolen automerken in 2014

Auteur: , 27 Reacties

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft de diefstalcijfers van 2014 bekend gemaakt. En dat leverde een aantal opmerkelijke conclusies op, bijvoorbeeld dat nieuwe auto's van Volkswagen, BMW en Mercedes tot 25% minder gestolen worden. Audi's verdwenen juist vaker, waarbij de modellen van Quattro GmbH zelfs een aparte vermelding krijgen!

Autodiefstal

De nieuwste modellen van Volkswagen, Mercedes en BMW (0 tot 3 jaar oud) worden 17% tot 25% minder vaak gestolen dan in 2013, iets wat waarschijnlijk te danken is aan betere beveiligingssystemen en voertuigvolgsystemen. Ook is er een nieuw registratiesysteem voor gestolen voertuigen in gebruik genomen. Hierdoor is een gestolen auto binnen één tot twee uur na de eerste melding in alle systemen bekend en kan de opsporing beginnen.

Wel is het aantal teruggevonden auto’s van 2 tot 5 jaar oud nog erg laag. Slechts 25 tot 30% wordt teruggevonden, wat waarschijnlijk komt doordat deze auto’s door georganiseerde criminele organisaties worden ontvreemd. Deze organisaties zijn goed in het direct laten verdwijnen van de auto’s. De jongste auto’s (0 tot 1 jaar oud) worden in 40% van de gevallen teruggevonden, waarschijnlijk omdat er steeds vaker voertuigvolgsystemen worden toegepast.

Hieronder een tabel met alle cijfers per voertuigsoort.

Omschrijving
2013
2014
Wijziging (%)
Auto's11.76110.712-9%
Lichte bedrijfswagens2.5012.224-11%
Vrachtwagens188159-15%
Motorfietsen19631753-11%
Scooters14.69314.487+1%

Bijna alle voertuigdiefstallen nemen dus af, alleen scooters en bromfietsen doen het iets minder goed. Sinds 2000 is het aantal voertuigdiefstallen ruim gehalveerd. Er werden toen nog 25.187 aangiften gedaan van voertuigdiefstal, nu is dat met 10.712 aangiften dus 57% minder geworden.

De tien meest gestolen automerken in 2014 zie je hieronder. Het percentage in de laatste kolom is in verhouding tot vorig jaar. Een percentage onder de 100% betekent dus dat een auto ten opzichte van 2013 minder is gestolen in 2014.

#
Merk
Aantal maal gestolen
% t.o.v. 2013
1Volkswagen304688,6%
2BMW107598,8%
3Audi735119,1%
4Mercedes59670%
5Opel58692,3%
6Peugeot50393,8%
7Seat447108,5%
8Renault428103,1%
9Toyota40992,7%
10Ford36979%

Seat, Renault en Audi werden populairder bij het dievengilde, maar verder daalde de diefstallen in de top 10 dus. De minst gestolen auto’s in het onderzoek zijn die van Saab, Chrysler en Quattro. Jep, je leest het goed. Sinds Audi haar (R)S modellen onder een andere merknaam op kenteken zet kunnen we dus goed zien hoeveel ervan gestolen worden. Het waren er 29, een stijging van 7,4% sinds vorig jaar. Of alle gestolen RS’jes zijn ingezet als vluchtauto is uit het onderzoek niet af te leiden.

Andere speciale vermeldingen zijn er voor Land Rover, Citroen en Kia, die allen een diefstalstijging van meer dan 10% doormaakten. Met name Land Rover springt eruit met een stijging van 224%, wat mede te danken is aan de immens populaire Evoque. Vraag maar aan Demy de Zeeuw. Er werden 92 meer Land Rovers gejat in 2014.27 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hoe steel je een automerk?

On: valt toch op dat ‘premium’ schijnbaar makkelijk te stelen is. Natuurlijk het meest begeerlijk, maar hoe groot is het verschil in de moeite die je moet doen om een Ford of een BMW te stelen?
@FlighTom: blijkbaar niet heel groot, maar als je met hetzelfde werk tussen een bmw of een ford kan kiezen verwonder ik me over het grote aantal ford’s dat wordt gestolen..
via Android app
@FlighTom: centrale vergrendeling is een typisch systeem dat direct bij de toeleverancier van de plank wordt gekocht. Het zou mij niet verbazen als een 114i (of zelfs een clio o.i.d.) exact even makkelijk/moeilijk te stelen is als een RR ghost.
@knipperlichtje: centrale vergrendeling is niet iets wat diefstal tegen zal gaan lijkt mij. Ik zat meer te denken aan; alarmsystemen, startonderbreking, key-less identificatie, start stop geauwehoer, ingebouwde track-and-trace GPS noem maar op.

Schijnbaar is het makkelijk genoeg om een auto te starten zonder bijbehorende (digitale) sleutel.
@FlighTom: Hier wordt gesproken over absolute aantallen, niet over het percentage t.o.v. het aantal rijdende auto’s van dat merk. Dat wil zeggen dat bovenstaande cijfers niets zeggen. Behalve dat er waarschijnlijk meer Volkswagens verkocht zijn dan Fords.
Wtf, waarom zou je ooit een opel, peugeot of renault willen stelen :/
@arii: iets met vraag en aanbod vnl uit oostblok
@arii: Om dezelfde rede als je een Volkswagen zou stelen. Of een B-keuze Volkwagen: Seat.
2013 2014
Scooters 14.693 14.487 +1%

?????
@C70_99: Positieve daling.
Gek, we hebben nog geen 735 artikelen gezien van gejatte RS4’s..
@BmwMPower: zijn er ook maar 29 gejat
Ik zit gelukkig veilig.
Er worden trouwens nog steeds absurd veel motorfietsen gestolen! Daar moeten ze echt eens wat aan gaan doen.
@trustmeiamanengineer: zeg nu eerlijk.. hoeveel motoren zijn er nu goed beveiligd?
Ik had een ART zoveel slot op mijn motor zitten en die was goedgekeurd voor New York binnenstad…
Helaas, met een simpele balpen een velletje papier was die open te maken.
Als ik een toerrit maak, is misschien 1% voorzien van alarm, en dan gaat dat alarm zo vaak onbedoeld af dat er niemand meer naar kijkt.

En hoe moeilijk is het nu om een motor te stelen? 2 minuten en hij staat achter in een busje.
Plak daar een magneet sticker op “piets motorenreparatie” en geen hond die er naar kraait.
@schuimbekje3: Afgelopen donderdagnacht hoorde ik iets wat op een slijptol leek.Maar dan in de verte.Ik kijken.Zag niets.Toen ik het weer hoorde en het licht aan deed,waren er 3 van die vlorijkers die weleens op dinsdagavond op tv ziet, bezig de motor van mijn buurjongen te helpen van zijn vervelende drie zware sloten te willen afhelpen.Niet in de verte,maar nog geen drie meter van mijn raam op een ook s’ nachts drukke gracht.Toen ze ‘m smeerde bleek dat ze al bijna klaar waren.Die pleurisleijers hadden gewoon hele dikke schijt aan alles en iedereen.
@sydney: Hmmmm, ff iets hier en daar veranderen aan de tekst en te vroegen op verzenden drukken.Er klopt weer geen ruk van.
@schuimbekje3: Ik ken een persoon waarbij de motor binnen 6 maanden, twee maal uit een beveiligde garage is gestolen, geloof me, niets maar dan ook niets is meer veilig voor het boeven gilde.
Quote: “De jongste auto’s (0 tot 1 jaar oud) worden in 40% van de gevallen teruggevonden”.
Even trollen:
Dat zijn waarschijnlijk allemaal jonge Renaults, die worden door de ANWB teruggevonden.
@eddythedriver: het is niet trollen als het de waarheid is.
@schuimbekje3: Haha, ja ach, ik wilde niet te hard op iemands tenen trappen ;-)
@eddythedriver: zelfde geldt voor de Volkswagens…
Deze auto kwam ik een tijd terug tegen op dit forum, bij ons de buurt zijn er hier ook al 2 van gestolen http://www.rdwdata.nl/kenteken/43TPRL?search=1 .. Heel geliefd.
Dan doe ik toch iets goed.
Met Volvo, Mitsubishi, Fiat en Citroën in de laatste 10 jaar rijd ik auto’s die weinig gegapt worden. Mijn (gebrek aan) smaak zal ook helpen: Ik kies meestal voor erg impopulaire auto’s, zoals een 10 jaar oude E-segmenter op diesel.
Haha weer Volkswagen, dat krijg je met al die petjes die een golf willen hebben
@mrrallycross: hahahahah ja so funny….

On: mijn. Auto is enkele jaren geleden ook gestolen op een carpoolplek. Bandensporen waren nog te zien. Auto voorzien van bearlock, helpt dus niets.

Het ergste was nog de houding van de politie. Eerst had ik een discussie met de politie aan de telefoon, omdat ze mij doorverbonden met de verkeerspolitie terwijl de auto aan een N-weg stond. Ik moest dus niet de verkeerspolitie hebben maar de lokale politie. Na een uur gewacht te hebben, kwamen ze eindelijk op locatie. Stond ik daar met mijn collega te wachten en mijn broer, die gekleed was in zijn werkkleding (kmar). Ze deden het raampje 2cm open en vroegen of ik op locatie aangifte wilde doen of thuis achter de computer. (??????) ze kwamen de auto nieteens uit.

Bleek later dat op diezelfde plek in 3 maanden tijd 9 auto’s waren gestolen…ze gingen wel wat vaker patrouilleren :-/
Getallen zeggen niks in vergelijking met hoeveelheden die worden verkocht. Cumulatief kan je Zeggen dat van de verkochte aantal auto’s per merk een X aantal procent gewoon wordt gejat. Er worden veel meer VW’s verkocht en dus dan ook meer gejat, dus hoog in de lijst.
Je hebt hier weinig aan om te bepalen hoe groot de kans is dat je auto wordt gejat. Het gaat om het percentage van het merk/model t.o.v. het aantal dat rondrijd. Anders gezegd, het aantal gestolen per 10000 auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).