Toyota claimt een gaaf patent

Auteur: , 38 Reacties

Maar doet dat wel in alle transparantie.

Transparante A-Stijl Toyota

Veiligheid gaat al jaren hand in hand met zicht: hoe meer je van je omgeving kan zien, hoe meer je op die omgeving kan anticiperen. Tegelijkertijd heb je bij (vrijwel) alle auto’s te maken met verschillende cruciale elementen die de zichtbaarheid juist beperken, zoals het frame van de voorruit en specifieker: de A-stijl. Toyota heeft nu een techniek gepatenteerd die dat probleem moet oplossen.

Het patent heet “Apparatuses and Methods for Making an Object Appear Transparent”. Het gaat om een techniek die met behulp van spiegels zorgt dat je kan zien wat er verstopt zit achter je A-stijl. De techniek zou natuurlijk ook op andere raamstijlen toegepast kunnen worden, maar in het voorbeeld gaat het specifiek om de A-stijl.

Het is niet voor het eerst dat er geprobeerd wordt de A-stijl “transparant” te maken, of in ieder geval hetgeen erachter verscholen gaat zichtbaar te krijgen. Dit werd echter vaak gedaan met dure video-oplossingen, terwijl dit systeem met spiegels relatief goedkoop geïmplementeerd zou moeten kunnen worden. Of het ook daadwerkelijk in productie zal gaan is de vraag, maar wij zouden het tof vinden. Voor mensen die er meer van willen weten: hier is het patent te vinden.

Bron38 reacties

Ik moest meteen aan de Volvo SCC Concept denken. Dat ideetje is een stille dood gestorven(de A-stijl dan, niet de auto zelf)

https://tse1.mm.bing.net/th?id=OIP.yulf_QwsSzRVpNxBx5yaUgEsCg&w=300&h=160&c=7&qlt=90&o=4&dpr=125&pid=1.7
@noosaheads: daar moest ik ook gelijk aan denken..
dat was al heel wat jaren terug, jammer dat Volvo die redelijk simpele oplossing nog niet in productie heeft.
Wat een doorzichtige truc…
Interessant. Maar lijkt me vooral handig voor de c-stijl bij moderne auto’s. In de Volvo V60 lijkt het alsof je permanent een IKEA kast achterin hebt staan, zo beroerd is het uitzicht naar achteren.
@pomoek:
Haha, zo willen ze hun Scandinavische roots benadrukken; maar eens: onvoorstelbaar slecht zicht en in een platgeslagen kever heb je beter uitzicht. Rij ook vaak een 735 ia e32 en dat lijkt wel een plantenkas zoveel uitzicht!
@pomoek: Je hebt absoluut gelijk. Een keer m’n broer z’n Superb geleend en was verbaasd hoe slecht het zicht naar achter was. M’n broer heeft dan eens m’n Saab 9-5 geleend, en viel stijl ( ha) achterover hoe goed het zicht naar achter was.
@pomoek: heb ik nooit iets van gemerkt. Ik had een camera in mijn V60.
Al starende naar die afbeelding zie ik niet voor me hoe dit met spiegels zou kunnen.
Volgens mij heb je een hele serie vreemde spiegels nodig die het beeld weerkaatsen, vervormen, terugvormen, en dan moet je óók nog zorgen dat je het beeld niet in spiegelbeeld ziet.
Complex, maar het idee klinkt leuk, ik ben benieuwd of we er ooit nog wat van horen, ik verwacht eigenlijk van niet.
@stationcar: Maar als je daadwerkelijk met een zootje spiegels dit voor elkaar kan krijgen, waarom zou je het dan niet in iedere auto willen hebben? Want het wordt er echt veiliger van.

Je maakt het niet vaak mee maar zo af en toe verdwijnt er toch iemand achter je A stijl.
@fanboy:
De enige reden om een patent aan te vragen op dit soort ideeën is volgens mij heel simpel, mocht iemand op het idee komen om op déze manier een A stijl transparant te maken, dan heeft Toyota recht op een deel van de winst omdat zij een lopend patent hebben waarin een dergelijk systeem beschreven is. Grote bedrijven doen niet anders dan de meest onnozele patenten vast laten leggen en gokken zo op eventuele toekomstige innovaties.
Daarnaast, mocht Toyota de ontwikkeling van dit systeem doorzetten kunnen ze het verkopen aan andere fabrikanten zodat het op grote schaal geïmplementeerd kan worden, Toyota verdient er dan leuk aan. Zo werkt het nou eenmaal.
@stationcar: Toyota als patenttrol. Het zou zomaar kunnen.
@stationcar: Ja dat kan ja. Maar Toyota staat nou niet echt bekend als een patenttroll. Ik denk dat ze hier hooguit wat eigen ontwikkeling beschermen.
@fanboy: soms verdwijnen ze zelfs zomaar achter m’n A-stijl en hup onder de voorbumper. Asociaal vind ik het.
@fanboy: achtspiegeltjes onder een hoek van 45 graden. Vraag me alleen af het ook werkt als je er niet recht voor zit…
@stationcar: als je het patent bekijkt (afbeelding eerste pagina) dan is het niet veel anders dan het spiegelhuis op de kermis.
Je kan toch ook gewoon even rustiger rijden en uit je stoel komen als je om de A-stijl heen wil kijken of er een fietser op de rotonde achter verscholen zit?
@janjaspar28: ja en je kunt ook gaan lopen i.p.v. autorijden. Dat is ook het niet-gebruiken van innovatie t.b.v. de veiligheid
Dat probleem lost zich toch vanzelf op. ;-)

http://www.ad.nl/gezond/nederlander-wordt-veel-te-dik~a648d3ad/
jaguar liet al eens zoiets al zien in een filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=c98h41TkREA
@kimhung: haha die ghost car.
Of je koopt gewoon een Saab 900. Doei
Dit heb ik de laatste jaren van verschillende merken al eens voorbij zien komen
Als het echt werkt dan is het geniaal.
Ik ga het plaatje uitprinten en inkleuren.
Of je monteert gewoon GEEN voorruit en lost alles op met camera’s en projectie. Wat nou A- stijl? Helemaal geen stijlen.Helaas hebben we allerlei regelgeving dat we niet alleen naar buiten moeten kunnen kijken maar ook elkaar moeten kunnen zien (dus naar binnen..).

Wel grappig maar of t echt goedkoper is dan een camera en wat folie waarop het beeld wordt geprojecteerd? Ik heb mijn twijfels..
@w0o0dy: Het is echter vrij lastig om diepte te zien in een projectie…
Of je koopt gewoon een SLR Sterling Moss, probleem opgelost!
Maar waarom zo omslachtig met spiegels e.d. er is vast wel een hele sterke transparante kunststof.
Je kan toch ook gewoon je hoofd bewegen van links naar rechts om er zo omheen te kijken…
Deze optie had mijn vriendin goed kunnen gebruiken toen ze een andere auto, mijn voiture en mijn schadevrije jaren aan diggelen reed :(
Dat was op de A-stijl van mijn Corsa D goed van pas gekomen. Die had ook nog zo’n klein delta-ruitje met dikke raamstijl erin zitten dus je had een dode hoek waar je een Scania in kon keren.

http://topautomag.com/wp-content/uploads/2014/02/2014-Vauxhall-Corsa-Limited-Edition-Interior.jpg
Ik heb geen overdadige veiligheidssystemen in mijn auto, alleen ABS en TCS. Waarom zit al die lichtjes en geluidjestroep er tegenwoordig in? Om te maskeren dat je zit te whatsappen achter het stuur ipv op te letten?
Heeft dit nog nut? Eens auto’s autonoom worden maakt zichtbaarheid niet veel meer uit…
Cool! Had ik eerder moeten hebben, had me een auto bespaard (en een hersenschudding en 5 jaar stijve nek)
In het verleden al eens met een Vito een fietser opgeschept die achter m’n A-stijl zat… Welkome innovatie
@cossiekiller: opgeschept zelfs. Naast je aardappelen, groente een fietser als stukje vlees?
@neleev: Er zat zelfs een soort van spaghettisaus bij!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).