Trackguide: dit moet je weten over Sochi Autodrom

Auteur: , 23 Reacties

Maak je op voor een iets andere trackguide dan je van ons gewend bent.

Sotsji

Het circuit van Sotsji wordt immers pas een jaar gebruikt. Waar we in eerdere afleveringen kwistig strooiden met anekdotes en filmpjes uit het verleden, is dat nu dus een stuk lastiger. Dat er vorig jaar eigenlijk geen hol gebeurde tijdens de race heeft daar natuurlijk ook iets mee te maken.

Om één en ander mogelijk te maken investeerde Rusland maar liefst 200 miljoen dollar in de bouw van het circuit. De baan werd ontworpen door Hermann Tilke. Nu is het heel makkelijk en voor de hand liggend om de beste man compleet af te fakkelen, want heel inspirerend zijn z’n creaties vaak niet. Dat affakkelen doen we dus ook.

Het Sochi Autodrom was vorig jaar het toneel van één van de saaiste races van het seizoen. Betekent dat dat het circuit simpelweg te makkelijk is? Zou kunnen. Het bochtenwerk is vrij rechttoe rechtaan en zeker voor een semi-stratencircuit staan de vangrails juist op de spannendere punten te ver weg. Grindbakken zijn al een paar jaar op hun retour in de Formule 1 en die zul je op het Russische circuit dan ook niet aantreffen. Het is eigenlijk gewoon een boutbaan. Zo, dat lucht op.

F1 Sotsji

Een rondje over het circuit

U wilt aanstaande zondag goed voorbereid voor de buis zitten, dus een beschrijving van hetgeen u ongeveer kunt verwachten is nooit weg. Turn 1 is een flauwe rechterknik die met ongeveer 300 km/u wordt genomen. Na de start is dit dan ook niet het punt waar we actie kunnen verwachten. Turn 2 is dat wel. Vorig jaar reed Rosberg op dit punt Hamilton voorbij, maar de Duitser schoot met rokende banden rechtdoor en moest z’n plekje teruggeven. Snelheden liggen op dit punt rond de 110 km/u. Verwacht in deze bocht trouwens een inhaalactie of twee van onze Max.

Turn 3 en 4 vormen tezamen een lange linkerdoordraaier die volgas wordt genomen met 280 km/u. Daarna is het stevig in de remmen voor Turn 5, waar de snelheden rond de 130 km/u liggen. Turn 6 is net als de bocht ervoor haaks, maar wel een stukje trager.

Turn 7 tot en met 10 vormen de opmaat naar een semi-recht stuk, waar de snelheden oplopen tot zo’n 320 km/u. Aan het einde hiervan is inhalen mogelijk. Bocht 14 t/m 19 zijn allemaal haaks en worden met vrij lage snelheid genomen. Daarna is start/finish weer bereikt.

GP Rusland

Overige info

Het circuit ligt net buiten het olympisch dorp, dat vorig jaar gebruikt werd voor de winterspelen. Het asfalt is glad en biedt derhalve wat minder grip dan andere circuits. Pirelli speelt dan ook op safe, door louter zachte en superzachte banden mee te nemen. Kans op regen tijdens het raceweekend is klein, de temperatuur ligt naar verwachting rond een graadje of 20.23 reacties

ach ja, we gaan gewoon kijken hoor, wel of geen legendarisch circuit….
Precies wat @dutchdriftking: zegt. Beter zou zijn als je de kanalen geeft waar het op word uitgezonden en eventueel livestreams. BBC soms wel soms niet?
@991gt3rs: sport1 :)
@991gt3rs: stopstream.tv
@991gt3rs: Dit is wel een betrouwbaar lijstje dat ik dit jaar gebruik met dank aan meneer de Bie! http://www.martijndebie.nl/blog/2015/01/14/formule-1-2015-live-op-tv-wie-zendt-de-races-uit-een-overzicht/
Gewoon keiharde regen en je hebt een super race daar. Het hele veld is dan gelijk door gebrek aan tractie/grip!
@fmgarcia: En buitje tussendoor is altijd spannend bij de f1. Maar constant regen is geen bal aan. Dan is het net racen met een snelheidslimiet.
@clarkson: Heb het weerberichtski niet gezien. Laten we Q afwachten en het zou waanzinnig zijn als er morgen tijdens de race een bui valt. Je hebt gelijk man!
Training 1 was een drama. Nu maar hopen dat het van het weekend er beter uit ziet!
@fmgarcia: ben benieuwd of max net zo goed in de regen is als zijn vader dat was.
Hopen dat max het een wel legendarisch circuit maakt
Ik verwachte voor Hongarije ook een optocht. Wat het voor 85% ook was. Die andere 15% maakte het leuk.
Met een beetje mazzel moeten er een paar achteraan starten.
Laat Maldonado maar op pole beginnen: moet iedereen moeite doen om deze gek voorbij te komen.
McLaren haalt ook Q3; gaat met Maldonado als eerst naar buiten. Daarna rost Rosberg per ongeluk Hamilton van de baan in Q3 in de opwarmronde. Beide auto’s lekken als een gek olie etc.
Moeten beide 12 en 13 starten door de straf die ze krijgen.
Hebben we allemaal een leuke race.

Wat Max doet? Maakt niet uit, zolang ie maar voor Sainz eindigt. Of ie nou met mazzel 4e-7e wordt of tot de 9e plaats komt; ach.
Ok nou ik reken op 2 inhaalacties in bocht van onze max hoor, anders vind ik het een kutrace :|
Blablabla…

Bahrein is saai, Monaco is saai, Valencia is saai… en daar hoor je nooit iets van.
Nu is het Rusland, en nu moet er ineens het blik Amerikaans patriotisme opengetrokken worden?
@schuimbekje3: Pff, dat Bahrein doorgaans saai is wordt ook gewoon gezegd heur, het verassende is alleen dat we er vorig jaar en in mindere mate dit jaar opeens twee hele mooie races gezien hebben. De DRS heeft Bahrein echt goed gedaan, net als Hongarije trouwens, vroeger ook steevast een saaie optocht behalve die spaarzame keer dat er een paar malse zomerbuitjes vielen.

Valencia was helemaal een graf saaie baan, eigenlijk het beste vergelijkbaar met Sochi. Een soort kunstmatig park waar dan door Tilke een ‘racebaan’ van gemaakt is.

Monaco heeft een bepaalde charme (los van de historie) omdat de barrière’s zo dichtbij staan…Zelfs als je naar een grafsaaie race zit te kijken is er die spanning dat ieder moment iemand zijn auto in de vangrail kan hangen en alles opeens verandert.

Maar om nou net te doen of deze ‘hit piece’ uit anti-Russisch sentiment komt…dan heb je waarschijnlijk vorig jaar niet naar de race gekeken.
Op een circuit als Rusland kan je verwachten dat het poepsaai gaat worden. Eigenlijk net als Monza, alleen Monza heeft dan weer wel de charme en nostalgie.

Het enige wat dit van poepsaai naar mooi kan brengen is regen, veel regen.
Saai? Want iedereen heeft zoveel circuit ervaring…
Ik zeg prachtige stad.. *kuch* zinloze race http://gigapica.geenstijl.nl/2014/03/sochi_ghost_town.html
@Mika_Hakkinen: ik zie een oplossing voor het vluchtelingen probleem, opvang locaties genoeg daar!!
@jvthof: Haha heeeeeeeeeeeel goed, heel goed.. maja die hele situatie is fucked up. Ik volg het nieuws niet meer, kan er niet meer tegen. Overal oorlog, verkrachtingen, gevechten, bomaanslagen man man man. Gelukkig is het in Limburg nog redelijk vredig en is zwarte piet nog zwart. Zo dat lucht op :P
Beste mensen. Wat maakt de formule 1 nu nog mooi en leuk? Wat als er geen Nederlander mee deed keek je dan ook? Auto’s met 6 pitter. Verplichte banden gebruik. Niet meer tanken. Je krijgt extra Power om iemand in te halen. Oneerlijke strijd dus. Geen geluid. Maar ik zal het wel verkeerd zien als ik het al zie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).