Trump gooit uitstootregels in de prullenbak

Auteur: , 69 Reacties

Zoals bekend is Donald Trump van plan om zijn Verenigde Staten min of meer te leiden als ware het een bedrijf. Wat de auto-industrie betreft is The Donald vooral van plan om veel Amerikanen aan het werk te krijgen. Ook als het milieu daar extra onder te lijden heeft.

Trump gooit uitstootregels in de prullenbak

Vandaag heeft Trump namelijk aangegeven de uitstootregels uit het Obama-tijdperk nog eens kritisch te heroverwegen. Dit nieuws werd door de Amerikaanse auto-industrie uiteraard met luid gejuich ontvangen, want fabrikanten wereldwijd moeten een hoop in het werk stellen om zich aan de geldende uitstootregels te kunnen houden. Dat fabrikanten daarbij weleens buiten de lijntjes (moeten) kleuren moge intussen duidelijk zijn.

Trump is vastberaden om het aantal banen binnen de autobranche drastisch te vergroten en om dat te bewerkstelligen geeft hij (Amerikaanse) fabrikanten extra speelruimte. Zij mogen zich namelijk actiever met de nieuwe uitstootregels gaan bemoeien door flink te lobbyen bij de Environmental Protection Agency (EPA); één van de instanties die Dieselgate aan het licht brachten. Daarmee is overigens nog niet zeker dat de milieuregels soepeler worden.

Tegelijkertijd verwacht Trump dat de fabrikanten hun stinkende best doen om meer banen te creëren in Amerika. Bij z’n praatje moest The Donald ook nog even refereren aan de Mexicaanse fabrieken van diverse (Amerikaanse) fabrikanten, maar het “USA-gevoel” voerde de boventoon:

There is no more beautiful sight than an American-made car.

De vorige president, Barack Obama, kwam in 2012 nog met de auto-industrie overeen dat auto’s in 2025 minimaal 54,4 mijlen per gallon (omgerekend 5,2 l/100 km) moeten kunnen rijden om zo de hoeveelheid uitstoot terug te dringen. Vlak voor het aantreden van president Trump kondigde de EPA aan dat autobouwers prima in staat waren om dat doel te halen. Dat onderzoek wordt nu door Trump heropend en dat biedt kansen voor fabrikanten om de onderzoeksconclusie te beïnvloeden, om zo mogelijk op een soepelere standaard uit te kunnen komen.

Trump gaat zelfs zo ver dat hij erover nadenkt om het klimaatakkoord van Parijs vaarwel te zeggen, wat uiteraard op een hoop weerstand stuit bij particulieren en bedrijven die wél nadenken over schadelijke gevolgen voor het milieu. We zijn benieuwd hoe een en ander uitpakt, maar duidelijk is dat de Amerikaanse auto-industrie dolblij is met de aankondiging van Trump. (via: ANE)

Foto: ‘MURICA!69 reacties

Zie je, hij heeft niet alleen maar slechte ideeën.
@robert110:

Zijn dan ook de regels die Obama 1 week voor zijn aftreden er doorgedrukt heeft ..
@robert110: in welk opzicht is dit goed?
@stfu: De milieu regels van nu slaan nergens op, hij is de enige politicus die daar wat aan doet.
@robert110: Word wakker en kijk om je heen. Die regels moeten veel strenger en sneller ook wel. Geld heb je bar weinig aan als je planeet naar de knoppen is
@widodh: Als ik om mij heen kijk zie ik een prachtige planeet waar wij met zijn alle van moeten genieten zolang wij bestaan.
Die planeet heeft er geen last van, het zijn de bewoners van de planeet die er last hebben van de verandering van het klimaat, een verandering die trouwens volkomen normaal is, natuurlijk hebben onze gewoontes invloed op deze verandering maar dat is in mijn ogen geen ramp. Of de mensheid als soort nou nog 100 jaar meegaat of 1000 jaar, er komt een moment dat wij uitsterven en dan ben ik er niet meer en er zal ook geen kind van mij zijn.
Het klinkt misschien wat asocial maar ik geniet liever van wat we hebben samen met de mensen die er nu zijn dan dat ik inlever op het leven met de hoop dat onze soort 100 jaar langer overleeft.
@robert110: en over die plastic zee maar niet te spreken. Je komt idd behoorlijk asociaal over. Misschien moet je wat van de wereld gaan zien en dan bedoel ik niet met 5 sterren reizen. Dan hou je snel genoeg op met die domme praat.
@rolov: Ik heb al veel van de wereld gezien. En wat ik daarvan heb geleerd is hoe minder mensen je tegenkomt hoe mooier de wereld is. Natuurlijk snap ik dat als je vanaf je luie stoel op het strand van Grand Canaria of vanuit het centrum van Hong Kong naar de wereld kijkt dat je dan denk dat de wij niet lang meer hebben.
Kijk maar eens naar de wereld vanuit een pick up op een dirtroad midden in het platteland van Canada of ga eens van die snelweg af en rijd eens binnendoor naar huis en je ziet opeens een prachtige wereld waar van te genieten is.
Dit is geen domme praat, dit is een andere kijk op de wereld.
@robert110: Ook Amerika heeft zulke mooie plekken. Maar zelfs het Zuiden van Amerika verandert op sommige plekken in een woestijn.
California is zo droog, die zullen dit soort dingen echt niet als goed nieuws ontvangen.

En dan zeggen dat de planeet toch al warmer werd van zichzelf. Ja dat klopt, maar nooit in dit gigantische tempo!
Kijk maar hier: https://xkcd.com/1732/

Maar waarschijnlijk doe je het toch weer af als onzin.
Ach, komende jaren komen hier weer miljoenen vluchtelingen naar toe. Niet vanwege oorlog, maar vanwege klimaatverandering.
@fanboy: Als je kan lezen, dan lees je dat ik toegeef dat wij invloed uitoefenen op de verandering van het klimaat, ik zie dit alleen niet als een ramp.
Ik ontken de klimaatveranderingen niet ik vindt het alleen niet zo erg als men wilt doen geloven. Ik ben ook niet tegen milieu regels, het mag van mij op sommige vlakken gewoon wat minder omdat ik vindt dat sommige regels het resultaat niet waard zijn, en de auto’s zijn hier een goed voorbeeld van.
@robert110: Je kan dat wel allemaal vinden, en je blik realistisch vinden, maar dat is wat anders dan de feiten.
Wat ik zeg, er zijn een paar miljoen Somaliers en andere het niet met je eens, dat het wel okee gaat.
En zo op nog wel meer plekken is het gewoon niet meer te doen om te leven. Droogte is echt een issue op heel veel plekken tegenwoordig, waardoor het gewoon onbewoonbaar aan het worden is.

Je zei trouwens “Het klimaat verandert, dat doet het al zolang als de aarde bestaat en dat zal in de eeuwigheid zo doorgaan. Als het goed is heb je dat op de middelbare school geleerd.”
Vandaar dat ik je op de link wees, om te laten zien dat we wel degelijk invloed uitvoeren, zoals je nu al zegt.
@robert110: ben ik ook geweest. Vorig jaar heb ik nog op de oilsands gewerkt in Canada ik heb gebackpacked door China Azië en Australië . Ik ben van de gebaande paden afgeweest in Afrika waar ik familie had in Zimbabwe en Zuid-Afrika . Op het ogenblik lig ik in mijn bed in een riad in marrakech. En de wereld is mooi maar overal zie je die plastic troep op de grond en in het water. Uitstoot van de oilsands zal ik helemaal maar niet over beginnen. Hun slogan was: we geven het terug aan de natuur. Ik keek om mij heen en moest hard lachen. Wat een klerezooi was dat daar. als er geen wind is ga je kapot daar in Canada . In the middle of nowhere. Beren moose . Prachtig maar ze verkloten de grond voor olie en dus die uitstoot.
@robert110: ik dacht al te lezen dat je geen kinderen had, maar je bevestigt dat zelf al.
Om je heen kijken heeft geen zin als je niet weet wat je ziet. Ja, in Europa gaat het best goed. Dankzij milieuregels. En dankzij de schoorstenen, de kaalslag en de mijnen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Maar goed, ik realiseer me ook dat dit tegen dovemansoren is gezegd. Ga jij maar lekker hé bijdrage leveren aan het uitsterven van de mensheid.
@dondeboer: Het gaat hier wel over milieu regels van auto’s. Industrie is weer een ander hoofdstuk.
@robert110: Toevallig een baby-boomer? Of een product van?

Die hebben nog wel eens de neiging om nogal kortzichtig en egocentrisch naar de wereld te kijken.
@olivier420: Nee geen van beide.
Ik kijk dan ook op een andere, in mijn ogen realistischer manier naar de wereld.
@robert110: en de award voor meest egocentrische persoon van de dag gaat naar….

Duurzaam leven (je consumeert niet meer dan er voor je aangemaakt wordt) is perfect mogelijk. Doe het dan gewoon
@robert110: waarom slaan ze nergens op dan?? Je al eens afgevraagd hoe het komt dat het in oostelijk Afrika al 4 jaar niet heeft geregend, we nauwelijks winters van betekenis hebben en de noordpool steaks het hele jaar te bevaren is??
@406_v6: Het klimaat verandert, dat doet het al zolang als de aarde bestaat en dat zal in de eeuwigheid zo doorgaan. Als het goed is heb je dat op de middelbare school geleerd.
@robert110: Als het goed is heb jij geleerd dat die natuurlijke klimaatsverandering door de geschiedenis heen, in millennia ging en niet in decennia zoals wij dat nu zien.
@406_v6: Jum! Steak!
@boris9397: vooruit, +1 ?
BPM is idd zwaar gay ..
Hoewel dit soort het besluiten het bij zijn achterban zeer goed doen, kun je je afvragen wat het op de lange termijn voor gevolgen heeft om volledig in te zetten op techniek uit de vorige eeuw en je af te sluiten voor innovatieve nieuwe technieken. Dan is het een kwestie van tijd voor je als economie wordt ingehaald door spelers uit Azië en je banen vanzelf weer verdampen.

Afstand willen nemen van het Parijs-akkoord is mijn ogen helemaal oliedom. -pun intended-
@remydeb:

Parijs akkoord was toch een grapje zeker !!
Trapt een volwassen vent toch niet in ..
@lincoln: Je zult mij niet horen zeggen dat het akkoord een oplossing is voor het klimaatprobleem maar het is wel een eerste stap in de richting. Je kont tegen de krib gooien getuigd niet echt van goede wil om te zoeken naar een oplossing voor een probleem dat je werkloosheid op termijn degradeert tot een probleempje.
@remydeb:

Het Parijs akkoord is een lachertje ..
Gewoon een slechte grap ..

Alleen de extreem gelovige sukkels denken dat het iets voorstelt ..
@lincoln: Als je het internationale principe ‘afspraak is afspraak’ en alle juridische consequenties en politieke implicaties opzij schuift wel; maar in de grote mensen wereld gaat dat niet zomaar Lincoln ! Dat het inhoudelijk een farce was ben ik wel met je eens; maar blaf niet zo hard als je het niet waar kunt maken …
@lincoln:
het is een lachertje omdat het een lachertje is dus het is een lachertje? zoiets?
@remydeb:
Dus is het verstandiger om fabrikanten bezopen uitstootregels op te leggen, zodat ze in massa geproduceerde voertuigen met gemanipuleerde computers gaan uitrusten die testcycli herkennen en erop inspelen, volgens mij krijgen we dan sjoemel Diesels, toch?
@desjonnies: Het punt is dat dit soort regels naast gesjoemel ook échte innovatie voortbrengt.
We mogen hopen (tenminste als ‘we’ in het bezit zijn van het vermogen om iets verder te kijken dan onze neus lang is) dat de rest van de wereld blijft werken aan het klimaat en daar nog een paar flinke scheppen bovenop doet. Ook de US zal hopelijk over een aantal jaren weer een fatsoenlijke regering hebben.

In dat geval zal de Amerikaanse auto industrie dus achterstand hebben opgelopen.
Zo niet.. dan hebben als Nederlanders sowieso niet veel aan dikke V8 motoren, want die doen het niet als de wegen een paar meter onder water staan…
Op lange termijn één van zijn slechtste beslissingen
@joba95:

Idd .. vervuilen kan je veel beter in Mexico doen ..
@joba95: Ho Ho. Hij zit er net een maand. We gAan nog een hoop lol hebben komende 4 jaar.
@joba95: Leuk al dat gemiep maar het hele artikel staat vol aannames die niks zeggend zijn :
“kritisch te heroverwegen”
“dat hij erover nadenkt”
“hij verwacht”
Belachelijk. We moeten niet versoepelen!
@stfu:

Had je maar niet op Trump moeten stemmen .. suffe ..
@stfu: kunstmatige ingrepen zijn geen oplossing. De elektrische auto moet (en zal in de toekomst) zichzelf in de markt prijzen en bewijzen.

Momenteel rijden ze niet op elektriciteit maar op subsidies
@melkkoe: nonsens, ze worden niet gesubsidieerd. Er zijn hoogstens nog wat belastingvrijstellingen/kortingen. En die zijn afgelopen jaren al enorm afgebouwd.
@mashell: haha, klassieker
Belastingvrij/kortingen geen subsidie noemen, I see what you did there
@lekkaah: Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt. Dussss, een bijdrage en geen korting/vrijstelling.
@bouwvakkert: Precies, dat is net als allochtoon versus ‘persoon met een niet westerse migratieverleden’, of prachtwijk i.p.v. pauperwijk.

Allemaal gewoon dezelfde ‘lading’

In de politiek natuurlijk zeer nuttig
@melkkoe: oliemaatschappijen krijgen meer subsidie..
@stfu: daar ben ik het dan ook volledig mee oneens
Was te verwachten.
Zou de Viper dan toch nog langer mee mogen gaan met zijn lomp grote v10?? :)
Leuk. Vervolgens wil je je modelletjes slijten aan Europa, Japan, Korea, Australië en China. Blijken die landen wel strenge regels te hebben vwb uitstoot. Sta je dan met je soepelere milieuregels.

Ik ga er van uit dat beleidsmakers binnen de autofabrikanten in Amerika niet zulke leeghoofden zijn als Trump en dit ook wel inzien. Zo niet, ga je weer een situatie als in de jaren 80 en 90 krijgen waarbij de Amerikaanse autofabrikanten achter de feiten aanliepen.
@rick-dos: Niet alle Amerikaanse fabrikanten en toeleveranciers staan hier dan ook om te springen…. Dat geldt ook voor een aantal van de grotere auto-sites in de USA. Die journalisten snappen ook dat dit funest kan zijn op de lange termijn.
@dracae: China en strenge milieu regels hahahaha
@robusa: Ik denk niet dat deze reactie voor mij is bedoeld, ik heb CHina niet genoemd. Maarrr.. hoewel China een enorme vervuiler is en daar vaak ook niet moeilijk over doet, toch hebben ze (nogal inconsequent?) ook steeds strengere regels m.b.t. de uitstoot van auto´s .
@rick-dos:

Zijn idd heeeeeel streng in VAG landen ..
En consequent ook ..
@lincoln: Vergeet je niet je appeltje en je peertje bij je bammetjes te doen voordat je de deur uitgaat…
Dat is niet erg lekker voor Tesla lijkt me
@allesmetturbo: ironisch genoeg zit Elin Musk wel in de adviesraad van Trump. Zo kan hij tenminste nog wat input leveren maar het valt tegen.
Overigens valt Tesla wel in het straatje van Trump als Amerikaans innovatief bedrijf.
Tja. Was te verwachten. Hij maakt energie goedkoper en auto rijden ook. Fijn voor Amerikanen. Kunnen ze ook wel gebruiken. Ze hebben het geld namelijk nodig. Voor als ze zorg nodig hebben. Want dat mogen 26 miljoen amerikanen straks lekker zelf gaan betalen.
Met name de Nederlandse reageerders hier die dit wel tof vinden moeten echt bij zich te rade gaan. Als de poolkappen smelten stijgt de zeespiegel met 6 tot 12 meter, fijn voor een land als NL…..Mss kunnen we trump vragen of hij ook een muur aan de kust van Europa kan bouwen, die gaan we nodig hebben namelijk
@panam1: Dat is voor Nederland helemaal niet de issue. We zitten nu al onder zeeniveau en dat gaat goed. Dan maakt het ook niet uit of je 6 of 12 meter onder zeeniveau ligt. Kwestie van de dijken verhogen. Daar hebben we genoeg tijd voor. Het zee spiegel stijgt echt niet met 6 meter in 1 dag tijd.

Het probleem is voornamelijk de verdroging. Grote delen landbouw grond in Afrika, Australie, India, China, Mexico en de VS zullen verdrogen tot woestijn waar niets meer verbouwt kan worden. Dat betekend dat er enorme voedsel problemen komen. Tel daar de bevolkingsgroei bij op en je snapt dat dit een enorm probleem zal worden. En waar denk je dat al die mensen naar toe komen? De verwachting is dat er de komende 40 jaar 1.6 miljard mensen uit Afrika naar Europa zullen komen. Die zullen allemaal het stempel klimaat vluchteling krijgen. Wat ga je met die mensen doen dan?

Je ziet het nu al gebeuren in Somalië en er zullen nog veel landen volgen.
@kilum: Inwoner van Australië hier: wij zijn nu al de lul. Het grootste deel van dit land is al onbewoonbaar en met de uitdroging wordt het alleen maar meer. In de zon zitten is er hier ook niet bij, dankzij het gat in de ozonlaag komt huidkanker hier meer voor dan bijna waar ook ter wereld. En over The Great Barrier Reef hoef ik niet te beginnen.

Ik hink dus op twee gedachten. Aan de ene kant hoop ik dat Trump deze versoepeling inderdaad doorzet zodat hij z’n eigen auto industrie de nek omdraait (want geen markt buiten Amerika), aan de andere kant hoop ik dat ie gewoon verstandig doet en blijft drukken op efficiëntie. Hij heeft notabene Elon Musk in z’n adviesraad…
@lemster: Ik hoop eigenlijk dat al die merken slim genoeg zijn om nog gewoon op de zelfde voet door te gaan. Dat zou namelijk flink in de kosten besparen. Aangezien je anders in Europa en de rest van de wereld niets verkoopt. En verschillende motoren ontwikkelen voor de VS en de de rest van de wereld kost gewoon erg veel geld extra. Dus het zou wel stom zijn willen ze dat gaan doen. Daarnaast zit er over 4 jaar misschien weer een democraat die meteen die klimaat regels weer toepassen en dan zit je met die grote vervuilende motoren in de schappen die je niet kunt gebruiken.
Los van de klimaateffecten, 5,2 liter per kilometer gemiddeld is voor de Europese en Aziatische autofabrikanten net haalbaar maar voor de grote SUV’s, pick-ups en enorme sedans in de VS zo onhaalbaar dat het de doodsteek voor de Amerikaanse autoindustrie zou betekenen (hun specialisatie is immers grote auto’s voor weinig geld). In dat licht is dit een zeer rationeel besluit van een president die Amerikaanse banen wil beschermen.
@mashell:

En zet eens een Tesla tegen over een Scania dan ..

Met je onderbuikie ..
@mashell:
Hangt er allemaal wat vanaf wat de regels precies zijn. Pick ups hebben altijd als truck geteld en hoefden zich dus nooit aan uitstoot normen te houden. Denk maar aan de olie crisis in de 70s toen pick ups sneller waren dan mustangs en corvettes. En als die 5.2l als gemiddelde over alle modellen geld kan je perfect V8s en electro karretjes verkopen.
Trump gaat nog verder. Voor het einde van 2018 wil hij de in het artikel genoemde EPA sluiten
Trump is mogelijks nog maar 3,5 jaar aan de macht. Mogelijks komt er nadien weer een “strenge” democraat…
Heel veel bedrijven gaan nu niet investeren en wijzigen in manier van werken als ze weten dat ze mogelijks binnen drie jaar alweer moeten veranderen…
@woudloper: Doe maar 7,5 jaar thank you ;-)
Lekker bezig man….
Trump ‘IS’ en ‘ZAL’ ’n bullebak blijven, het wordt tijd dat hij afgezet wordt . . .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).