Tuning zoals tuning is bedoeld

Auteur: , 66 Reacties

En dit pareltje is nog eens te koop ook.

Je hebt tuning en tuning. Dat wil zeggen, je hebt tupperware spoilers, neonlichtjes onder de dorpels, grote uitlaten, rare velgen, heel veel speakers, een kek kleurtje, liefst parelmoer en vooral een heel kleine, zwakke motor, zo origineel als hij de fabriek verliet. Knakentuning noemen ze dat soms ook wel. Ieder zijn meug natuurlijk en wie ben ik om een oordeel over de liefhebberij van mensen te vellen, maar voor mij hoeft het niet direct.

Ik ben meer een fan van het andere werk. Dus de buitenkant laten zoals ie ooit is bedoeld, maar hem onderhuids flink aanpakken. Precies zoals de eigenaar van deze (Duitse) Lupo GTI heeft gedaan. En de beste man heeft geen half werk geleverd. Zo is de standaard 1600-motor omgeruild voor een 2-liter uit de Golf GTI. Maar die 200pk’s die dat ding levert, is natuurlijk niet genoeg, dus die moet gekieteld worden. Zo gezegd, zo ge-diggy-daan, 309 pk en 428 nm koppel. Maar we kunnen het de eigenaar/verkoper ook zelf laten zeggen. Hoop dat je goed hebt opgelet tijdens de lessen Duits op school.

Motor Audi 2,0TFSI BWA, Turbo K04, Düsen S3, HD Railpumpe, HD Benzinpumpe, Steuergerät orginal Seat Leon Supercopa aus der Rennserie!, großer Ladeluftkühler etc. Getriebe 6.Gang VW Golf Getriebe FUH mit einer 100% Quaife Sperre, Sintermetall Kupplung Sachs mit Einmassenschwungrad. Fahrwerk KW Gewindefahrwerk Variante 2 mit Lupo GTI H&R Sportstabilisator, alles PU gebuchst oder Polyethylen, auch Querlenker und Pendelstütze Bremsen vo. Porsche 4-Kolben Bremssättel mit 322mm Reibring gelocht 2teilig Bremstopf auf Maß A3 8L, Bremssatteladapter auf Maß A3 8L mit EBC Rot Bremsbelägen und Stahlflex-Bremsleitung. Bremsen hi. 330mm Audi A8 Bremsscheibe gelocht, EBC Rot Bremsbeläge, Audi S3 Bremssättel mit Bremssatteladapter auf Maß, Stahlflex-Bremsleitungen. Es ist auch noch die komplette orginale Audi S3 Bremsanlage eingetragen. Falls jemand kleinere Räder fahren will.

Kortom, dat ding zit écht goed in elkaar, kijk bijvoorbeeld maar even naar het plaatje van de Porsche-remmen. Hij staat (nog) op e-Bay en moet op het moment van schrijven 26.950 euro opleveren. Echt, als ik het had liggen, was deze van mij geweest. Wat een klein geil apparaatje is dit zeg!

Met dank aan Rick voor de tip!66 reacties

Geen half werk… Leuke skelter zo!
Heb nooit wat gehad met dit model, maar deze is echt top!! Netjes
Geen 4-Motion/Haldex?
Is dat niet een beetje te veel? …
@rachid: kost heel veel tijd en moeite. Het systeem zelf is meestal ook nog eens heel zwaar.
26k voor een Lupo. Voor die prijs heb je ook een mooie jonge Golf 7 GTI. Of dikke Golf 6 GTI. Dan zou ik het wel weten…
@stefje: of een Mégane RS. Klaar.
@stefje: Of een BMW M3 E46…
@stefje: alleen dit is veel sneller .
@rolov: hoe weet je dat? Met pk’s alleen, redt je het niet.
@boomhauwer: gewicht is stukkie minder
@rolov: maar krijgt hij het vermogen ook goed op de weg? Das de belangrijkste vraag van allemaal
@rolov: tsja, koop een GTI voor 17-18k, schroef er een grotere turbo, andere nokkenassen, uitlaat en chip op en je komt in de buurt. En dan ben je nog steeds niet duurder uit. Snap dat het een flink project is, maar je koopt er een Lupo voor… Come on, zoveel geld voor zo’n auto geeft niemand toch uit? Alle andere voorstellen die ik onder mijn post lees zijn beter :)
@stefje: hij was al verkocht voor dat geld.
@rolov: volgens de adv is hij niet verkocht..?
@stefje: een Lupo GTI weegt origineel 950 kg. Nou zal ie met 2,0 blok wat zwaarder zijn maar hij zal nogsteeds onder de 1000 kg zitten. Probeer maar n Golf VI of VII onder de 1000 kg krijgen……
@ko4n: korte wielbasis van een Lupo is ook niet ideaal. Wel lekker wendbaar in korte bochten, maar dan loop je weer tegen tractieproblemen aan. Lijkt me ook lastig om hem niet heel snappy te houden met zoveel gewicht op de voor-as. Als hij dan met de achterkant gaat sta je door de korte wielbasis zo achterstevoren.
@stefje: of een hele dikke TwinTurbo Supra
Verkocht voor 26950
300pk lijkt me nogal overkill voor een brommobiel, zuchtje zijwind en je vliegt zo de vangrail over.
Dat VAG is toch net LEGO he. Ieder onderdeeltje uit de groep lijkt wel te passen op elkaar om zo tot mooie creaties te komen. Wat een lekker gebakje is dit!
@pexers: Dit is écht niet plug and play hoor ;)
Een Lupo of een CLS AMG 6.3 ?
@riri: denk ook even aan onderhoud, wegenbelasting, verzekering etc etc..
@jamesbond007: De Lupo zal pas duur in onderhoud zijn
@jamesbond007: Je moet natuurlijk niet als een gek overal plankgas rijden met een AMG .

Ik vind het altijd wel leuk om te zien als iemand er rustig in rond rijdt zonder al dat kabaal en om op te vallen.

Dan valt het onderhoud denk ik wel erg mee .
@riri: Onderdelen voor een AMG zijn gewoon duurder dan voor een Lupo of Audi S3 of Lupo S3 mengsel. Ik denk dat onderhouds kosten voor die lupo reuze mee zullen vallen als je m naar een specialist brengt. Bovendien kost hij maar weinig in de belasting <1000 kg en een lupo gti was nieuw veel minder duur dan een CLS 63 en dus zal de verzekering ook goedkoper zijn. Deze is dus financieel aantrekkelijker
Heel leuk ding haha! leuk om erbij te hebben als scheurkar. Alleen die velgen.. Niet zo fan van.
Ik had de GTI-badge vervangen voor eentje met 3L. Gewoon omdat het kan.
Mij iets te gortig voor een Lupo… 27K….
@2wheeler: Valt mee, bouw het zelf eens?! Wat kost een Lupo GTI, 2.0 TFSI motor en de manuren om het werkend in te bouwen.
@RickB: dat zal best meer kosten. Mijn punt is dat je imo beter een andere basis kan gebruiken dan een Lupo.
Wat een bommetje
Wat vind lease-rijdend Nederland hiervan?
…..trouwens voor dat geld kan je een RS3 kopen in Duitsland
Voor da geld koop ik liever een fiets… Die vaatwasser haal ik vanzelf wel weer in
Denk niet dat het makkelijk was om dit voor elkaar te krijgen, maar het resultaat mag er wezen. Wat een uber geile Voetzoeker.
Ik ben met mijn huidige(eerste) auto ook wat tweakjes aan het doen:)
ik reed een enorm trage chevrolet spark 1.0 met 13″ stalen velgen…..
Op de moment heb ik nieuwe 15′ rial milano velgen (antraciet) , een k&n luchtfilter, wat kleine aanpassingen voor het gewicht +- 30 kg er af. Binnenkort word hij nog 2-3 cm verlaagd maar niet enorm veel(moet tgeen sjonnie bak zijn) en dan een lichtere uitlaat zonder het ricer geluid
@urtarget1992: Sorry hoor maar met al die aanpassingen is je sparkje alsnog niet vooruit te krijgen.
@rs6issnel:

Onzin .. Juist bij dit soort auto’s heb je snel resultaat ..
@rs6issnel: Wel, met zijn 1 litertje is hij standaard enorm sloom en haal ik ik zijn 5 pas de 100-120.
Met de huidige mods haalt hij 100 in zen 4 en blijft ie niet hangen op 120 maar rond de 145. (de werkelijke fabrikantstest is volgens mij met wind in de rug) en hij trekt beduidend lekkerder op :) het groote verschil zit hem in de bredere banden die hem veel meer grip geven en het wil best lekker de bocht in. plus veel toeren op korte bochtjes vol op de gas=fun:)
@urtarget1992: ik zou maar eens een paar boeken autotechniek halen als ik jou was. Niet alleen gebruik jij totaal irrelevante dingen zoals de versnelling waarin je iets haalt, ook is het één grote tegenstrijdigheid.
@urtarget1992: Bredere banden en sneller optrekken? Dat lijkt me niet, je hebt meer wrijving met de weg(groter contact oppervlak). Dus in theorie moet de auto trager optrekken ook de topsnelheid zal iets lager moeten liggen. Dat je in de 4 met hoge toeren meer snelheid maakt dan in z’n 5 op lage toeren. Heeft met de bakverhouding te maken, hij zal ook nooit hoog kunnen komen in z’n 5e versnelling door z’n zwakke motor. Net als elke up/citigo/mii die ook in de 4e versnelling op hogere snelheid kunnen komen dan in de 5e.

Als je echt snel resultaat wilt bereiken en je motor agressief er wilt laten lopen moet je je nokkenas op distributieriem 1 tand vooruit zetten. 1 tand de verkeerde kant op en je motor gaat in de noodloop.
@urtarget1992: Koop een Peugeot 106 GTI fase II die is goedkoper en haalt 100 km/h in z’n 2e versnelling. Sloop al het interieur er uit en je zit in +/- 7.5 seconden op de 100.
@urtarget1992:

Wat leuk joh ..
Je zal er verlopig geen dragrace mee winnen als ik zo hoor ..
Maar vind het een leuke auto ..
Word er altijd een beetje vrolijk van ..
@lincoln: sparks my day
Gaaf! Leuk detail ook de stuurinrichting uit een Leon supercopa racer
@shibby: steuergerat betekend ECU , heeft niks met sturen te maken
Pareltje? Kansenpareltje..
Je kan die centen beter in je zak houden ipv waardevermindering aan je auto toe te brengen.
En voor dat geld straks wat leuks kopen.
@hplh: was eigenlijk een reactie op urtarget1992
@hplh: Ik snap wat je bedoeld, maar ik bekijk het zo: hij koste mij 3700 euro voor een wagentje van 44000 km heel mooi onderhouden, ik heb er nu 620 euro ingestoken voor banden en de velgen, de luchtfilter heeft mijn nonkel voor me gekocht als dank voor het pc werk dat ik heb verricht dus dat koste mij enkele uurtjes tijd.
En gewichtsbesparing is vrij vanzelfsprekend, ik ga heus geen rolkooi steken hoor:)
Geez wat een overkill zeg. 300pk in een A-segmenter… Je mag me best ongelijk geven, maar ik kan me niet bepaald voorstellen dat dat prettig zal rijden.

Met een 100pk A-segmenter: Honda Brio 1.3 (RS), zou ik me al meer dan genoeg vermaken.
Geniaal dik. Alleen de velgen zijn niet mijn ding.
Koop gewoon zo’n polo R WRC zoals ik..
@ghost: Die zijn vies snel. Moest volle bak om het voor te blijven op de Ring.
@straatzakelijk: wat rijd je zelf dan? Zelf zit ik nu op andere downpipe en uitlaat, op maat chip en 330pk/450Nm. Geen idee of die op de ring ook getuned was, maar de meeste zijn het wel.
@ghost: Kaal getrokken E36 M3 met kooi. Zo’n 340 pk schat ik met de aanpassingen die ik heb gedaan.
Dat dit project om de technische uitdagingen gaat lijkt mij evident. Als je dit gaat relativeren en vergelijken met een massaproduct, heb je het klaarblijkelijk niet begrepen.
Plus 1 voor de Extince reference
Ik kan zulke projectjes altijd wel waarderen..
Ik ken geen Duits, maar tenzij er staat dat hij er de vierwielaandrijving van een Audi A3 (ik zie wel een paar keer A3 & S3 staan, maar geen flauw idee wat de rest betekend) onder gelepeld heeft, vind ik wel dat hij wel half werk geleverd heeft. 309pk en 428nm op de voorwielen is gewoon veel te veel, dat kan gewoon onmogelijk goed rijden.

Wel een leuk artikel @nicolasr alleen al voor de “Zo gezegd, zo ge-diggy-daan” krijg je van mij een +1.
Ik heb mij zo een dieseltje in elkaar gestoken. :-)
http://www.tdiclub.nl/ftopic61044-0-asc-0.html
Voor dat geld koop ik liever een leuke abarth?
Maar wel leuk gedaan
Met 2L tfsi en extra olie zal die wel rond de 1100kg komen…

Nee, lijkt me een heel leuk autootje! Enkel rustig mee vertrekken en vanaf 50km/u kan je doorgaan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).