Tweede Kamer wil appen achter stuur misdrijf maken

Auteur: , 58 Reacties

Nee, geen apen achter het stuur. Appen achter het stuur.

MV

Jawel, net als ‘liefde’ is ‘appen’ tegenwoordig ook een werkwoord. En met nieuwe werkwoorden komen nieuwe problemen. Hoewel, zo nieuw nou ook weer niet. We hebben het issue van appen achter het stuur op deze site in het verleden namelijk al regelmatig de revue laten passeren, evenals de juridische beslommeringen rondom het fenomeen. Inmiddels is er echter weer een nieuwe ontwikkeling gaande.

Eerder deze week diende VVD-er Remco Dijkstra samen met wat andere pluche-bekleders een motie in om smartphonegebruik achter het stuur te betrekken in nieuwe wetgeving omtrent roekeloos rijden. Momenteel is appen achter het stuur weliswaar verboden, maar staat het niet expliciet genoemd in de wet. De discussie omtrent het bestraffen van het begrip laaide weer op nadat een 26-jarige vrouw vorige week een taakstraf kreeg voor het doodrijden van een 21-jarige vrouw op Texel. Appen achter het stuur zou daarbij mogelijk een rol gespeeld hebben, hoewel de rechter uiteindelijk oordeelde dat dit niet bewezen kon worden.

Of rechters wel in staat zijn iets bewezen geacht te vinden als er nieuwe wetgeving komt, valt te bezien. Voor nu heeft Cora van Nieuwenhuizen, de nieuwe Melanie Schultz-van Haegen, aangegeven het verzoek van de kamer over te brengen naar de collegae van Justitie.58 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Veel meer drinken is de oplossing. Dan kan je die appjes toch niet meer gebruiken van zattigheid.
@cossiekiller:

Gewoon stoppen met belasting betalen ..
Keihard aanpakken die keihard aanpakkers ..
Ik herhaal: de straf is niet het probleem. Het is het gebrek aan handhaving wat dit probleem veroorzaakt. Zolang je geen agent de weg op stuurt, los je dit probleem niet op.
@krisp: Niet helemaal met je eens. Handhaving is zeker belangrijk, maar als men weet (billboards/radioreclame etc) dat je voor een appje sturen 2 weken de nor in mag, dan laten mensen het grotendeels wel uit hun hoofd. Al met al een hele goede ontwikkeling. Appen achter het stuur is dood door schuld imo.
@eetvlagetmoney: zwaarder straffen heeft waar het om misdrijven gaat weinig zin, dat is in veel studies al aangetoond.
@pomoek: je haalt 2 dingen door elkaar. Misdrijven zwaarder straffen heeft geen zin als je dealt met criminelen. Als het gaat om (verder) rechtschapen burgers, heeft het wel degelijk nut.
@beefcake: interessante theorie, dat klinkt aannemelijk, heb je wat achtergrond informatie?
@eetvlagetmoney: Ik ben er alleen niet zo van overtuigd dat billboards het juiste middel zijn de doelgroep te bereiken ;)
@karhengst: daar heb ik ook mn twijfels bij idd, ik denk dat je ze beter kunt appen.
@koekwaus: Ow wacht dat was de grap natuurlijk
@koekwaus: Reclameblokken inkopen op Facebook en geografisch koppelen aan snelwegen lijkt me nog een oplossing zowaar.
Jammer dat er zoveel geouwehoer en gedoe en getrut rondom het ‘appen’ achter het stuur zit. De mens zal beter moeten weten wanneer ze achter het stuur zitten. Maar ik blijf me verbazen als ik om me heen kijk tijdens het autorijden en zie hoeveel mensen met zo’n ding in de hand aan het rijden zijn.
@viezefreddyw:

Allemaal bewijsstukken dat appen makkelijk kan tijdens het rijden ..
@lincoln: ik ben ook voor. Er zijn veel te veel mensen op deze wereld.
Strenger straffen is geen oplossing, dat schrikt niet af. De verslaving van de mensen en de sociale druk om binnen 2 seconden wat grappigs in de groepsapp of op facebook te moeten posten is te groot. Het wordt tijd dat mensen zich realiseren dat er helemaal niks belangrijks op facebook staat. Ook groepsapps vereisen nooit meteen aandacht. Misschien moeten we een paar maanden lang s’avonds tussen 20.00 en 22.00 op alle TV, Facebook en Youtube kanalen een collectieve verslavingsbehandeling gaan uitzenden.
Gelukkig mag make-up aanbrengen nog wel.
Vo, vo voor de leden.
En do effe handhaving opkrikken lullo.
“Jawel, net als ‘liefde’ is ‘appen’ tegenwoordig ook een werkwoord.”

In welke vorm is liefde een werkwoord dan?
@jack_abarth: Als iets werk en woorden nodig heeft is het wel de liefde…
@E34M5Touring: Een relatie, okee. Liefde komt echter zonder veel moeite in veel gevallen. En gaat even zo makkelijk weer een deurtje verder.
Van stichting app naar stichting aap ..

Top dat er weer een vrouw op die post zit ..
Zal deze wel verder komen dan een busbaan of een carpoolstrook ??

We gaan het allemaal meemaken ..
En terecht. Dit gaat op een duur wel afschrikken. Als rr na een ongeval bewezen is dat de telefoon gebruikt is ben je vanaf nu dus wel echt het haasje. Buiten dat ben je echt een ongelofelijke droeftoeter als je tijdens het rijden die schijt gsm in je klauwen hebt.
En terecht, als je ziet hoe debiel mensen ervan gaan rijden. Meteen een curus a €800 voor bewuster rijden
Allemaal zeiken goedzo, en toch doen we het allemaal zelf ook wel eens.
@freekje:
Spreek voor jezelf.
@amghans: @tymo: fijn dat jullie wel heilig zijn.
@freekje: nee, maar wel een bewustere automobilist en daardoor een betere.
@tymo: het gaat mij erom dat een ieder bij zich zelf begint voordat iedereen z,n scheur opentrekt. En niemand is heilig dat geloof ik niet is het geen appje dan is het wel een ander nummer op je playlist, Flitsmeister, navigatie of wat dan ook. Is het niet op je telefoon dan is het wel je navigatiesysteem wat weer iets leuks heeft. Het hele punt is dat je moet opletten en bezig zijn met het verkeer. Ofdat je nou op je telefoon zit of dat je zit te kletsen met je bijrijder in mijn ogen let je dan niet meer voor de volle 100% op. En iedereen vind het associaal dat het gedaan word dus begin bij jezelf en stop ermee. En als u/jij dat al doet, proficiat! Het is te hopen dat vele u volgen.
@freekje: nee nooit. Droeftoeter.
@tymo: ik geloof er niks van, iedereen doet het 100%
We zien het allemaal gebeuren, maar we doen er niks aan.
Ik stel voor dat iedereen gaat claxoneren naar de personen die met hun telefoon bezig zijn.
De politie kan de handhaving niet waarmaken, maar de mensen die beseffen dat het gevaarlijk is en het zien, kunnen de overtreder er op die manier wel op aanspreken.
@leefvrij: Dat doe ik al regelmatig. Over het algemeen rijden ze niet door, remmen onnodig of veel te laat/hard, slingeren, en dat is wat mij betreft op zich al voldoende reden om duidelijk te maken dat iemand beter de trein kan nemen.
Okay. Aandacht en smartphone gebruik achter het stuur is een probleem. Maar nu schiet de politiek door. Hoe haal je het in je hoofd om dit als een misdrijf aan te merken? Wat een populistisch gezeik. Het is een overtreding. Denk eens goed na over hoe je dit kan handhaven. Denk out of the box. Maar schiet niet met een kanon op een mug.
@pomoek: Ik denk dat jij je niet beseft hoe gevaarlijk en asociaal dit is. Het is minstens zo gevaarlijk als met drank op achter het stuur en dat laten de meesten volgens mij redelijk uit hun hoofd. De ideeën om het onder roekeloos rijden te scharen lijkt me bijzonder terecht. Daarnaast is het zo ontzettend asociaal: appers rijden (op dat moment in ieder geval) niet door, remmen onnodig of veel te laat/hard, slingeren, en dat is sowieso storend voor mede weggebruikers, nog los van eerdere gevaren.
@bj: laat ik voorop stellen: Het is gevaarlijk en asociaal. Daar ben ik het volledig in met je eens. Inderdaad is het net zo gevaarlijk als dronken achter het stuur zitten. Maar dat geld ook voor de krant lezen achter het stuur, je opmaken, een dossier doornemen, een nieuwe radiozender zoeken, nog ff je navigatie instellen tijdens het rijden enzovoort. Het lijkt me goed als er veel meer aandacht wordt besteed door de politie over hoe we ons in het verkeer gedragen. Mobiel gebruik achter het stuur is moet daar zeker onderdeel van zijn.

Dus breid de dienst verkeerspolitie uit en zorg dat dergelijk gedrag direct wordt aangepakt en dat de wet goed wordt gehandhaafd. Dat werkt denk ik beter dan zwaarder straffen.
@pomoek: Fair enough, de voorbeelden met lezen oid die je noemt zouden daar bijvoorbeeld onder moeten vallen of scheren, make up doen etd. Waarom ik de richting voor specifiek appen e.d. wel snap, is dat het op zo uitgebreide schaal gedaan wordt en ik niet zo goed weet hoe realistisch het is om de pakkans serieus te verhogen. Dit onder de aandacht brengen en het als een zwaarder verkeersdelict te classificeren kan mogelijk hetzelfde effect hebben als destijds met drank op achter het stuur. Moet zeggen dat ik niet de cijfers heb, maar volgens mij is dat wel significant minder geaccepteerd dan 30 jaar geleden?
Allemaal excuses. Er zijn gewoon heel veel mensen die niet kunnen rijden.
Die phone in moet automatisch ‘op slot’ gaan op het moment dat je je auto start.
@joppe: en dat kunnen Apple en Google met hun slimme software voor de slimme telefoons ook gewoon zo maken. Als mensen niet zelf de verantwoordleijkheid nemen dan moet de overheid het doen. Soms is een technisch hulpmiddel (valhelm, veiligheidsgordel, smartphone slot) verplichten gewoon de beste oplossing.
@joppe: leuk als je een bijrijder hebt, zit dat grut heel de tijd tegen je te praten.
Moeten allemaal gewoon harder gaan rijden, ben je veel meer gefocust dus heb je geen tijd voor een appje.
Dit is een zinloze discussie.
En gewoon niet te handhaven.
Brullen over keihard aanpakken komt naïef en koddig over en dit soort politiek correcte statements doen mij eerder twijfelen aan de competentie van onze bestuurders.
En een automatisch slot op je smartphone zou de oplossing zijn, ware het niet dat een hele kudde Chinese ondernemers binnen een week of twee daar een appje voor op de markt zal weten te brengen.
Het trieste is dat we dit onszelf aandoen omdat we niet meer met onze verantwoordelijkheden kunnen of willen omgaan.
Ik heb er altijd de pest in als ze me in de auto bellen, omdat ik dan aan het autorijden ben en vaak voor 345 medeweggebruikers ook nog eens moet opletten, omdat die allemaal zitten te appen of theklooien met hun smartphone achter het stuur.
Willen we meer of minder boetes!? Minder, minder, minder!!!
@goodolddays: minder boetes voor situaties die toch niet gevaarlijk zijn. Die keer dat ik met 5km te hard gepakt word op 130…. Maar bewust met je hoofd niet bij de weg zijn? Keihard aanpakken a.u.b.
Het verbaast me dat er zo veel mensen hier tegen zijn, tijdens het rijden met je telefoon bezig zijn is zo ongelooflijk gevaarlijk, ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik bijna van mijn sokken ben gereden door iemand die dronken achter het stuur zat, wel een hoop voorbeelden van mensen die met telefoon in de hand een stopbord of haaientanden negeren waardoor ik plotseling moest stoppen, en dan rijden ze door zonder je ook maar gezien te hebben, en achteraf zeggen ze dat het altijd goed gaat, terwijl ze niet door hebben gehad hoeveel gevaarlijke situaties ze hebben veroorzaakt. Ook op de snelweg zie ik de meeste bestuurders van slingerende auto’s met een telefoon in de hand. maar mensen die tegen strengere straffen hiervoor zijn doen het waarschijnlijk zelf ook gewoon, en ze hebben nog nooit een ongeluk er mee gehad. zo kan je alles wel goedpraten: 100km/h door de bebouwde kom? het ging toch goed? wat een bullshit, doe normaal en ga niet janken over te strenge straffen, als je je daar zorgen over maakt doe je duidelijk wat verkeerd.
einde verhaal
P.S. ik vind die nieuwe aston martin vantage een gruwelijk lelijke smoel hebben.
Simpel te voorkomen. Plaats je gsm in een houder en je mag volgens de wet appen zo veel je wil. Je mag zelf een tablet op je venster hangen en naar een film kijken terwijl je rijd. Het is enkel strafbaar om een gsm in je handen te hebben. In een houder ben je “handsfree” en doe je in feite het zelfde als iemand die zijn lichten wil aanzetten op zijn tesla.
@shiva: nee dat is al aangepast. Je telefoon bedienen die in een houder zit mag niet meer.
@heat59:
Wel in België, ik snap ook niet hoe je juridisch een onderscheid kan maken tussen een gsm handsfree bedienen of iemand met een tesla die met zijn breedbeeld tv bezig is.
Je mag tijdens het rijden toch al niet eens een mobieltje in je hand hebben? Als je dan append gepakt wordt, krijg je dan een boete voor het appen en voor het in je hand hebben van je mobieltje?
En verder, hoe wordt “appen” gedefinieerd: het gebruik maken van een app? En als je mobieltje geen smartphone is mag je dus wel sms-jes schrijven, omdat het sms-programma dan geen app is?
Gepakt worden is gewoon een paar jaar rijbewijs kwijt, dat lost alle aspecten van het probleem op.
Zelfs al schrikt het niet af, het veegt de straten ten minste mooi schoon.
@ponnie: volledig eens. Lost het milieu en file probleem ook direct op. Alleen moet er wel meer politie de weg op.
Blijft scheef… appen niet maar eten, drinken, navi instellen en make-up opdoen mag dan nogwel…
@spykerboy: je vergeet krant kezen (file), neus peuteren, laptop gebruik cq tv kijken, etc.
Mijn smartphone gaat standaard op de vliegtuigmodus voordat ik de auto start (navi gebruik ik offline en flitsmeister kan ook offline gebruikt worden, zij het beperkt). Anders komen de telefoontjes namelijk niet binnen op de autotelefoon…
Zie je het al voor je jut en jul in de nor? Ja waarvoor zit jij hier, jut? Uhm ik zat te appen achter het stuur, en jij? Ik zit hier voor moord.
Leuke foto, mooie tijden!. W-appen achter het stuur zou een vrijbrief mogen zijn om iemand volledig v/d weg te snijden, bumper opduwen of achteruit er weer volop tegen aan dreunen en de schade wordt direct contant voldaan door de W-apper anders: Ga terug naar de gevangenis. treurige figuren die niet van de tel af kunnen blijven en dat zijn er in mijn ogen dus VEEL>
Die politieke volksvertegenwoordigers weten niet hoe het leven in elkaar steekt.
Dat een jonge vrouw haar gsm zo belangrijk vind, en zich wezenloos appt en daardoor iemand doodrijd is een misdrijf, maar niet iedere automobilist zit met de gsm onder het rijden in de handen buienradar te lezen.

Een flinke boete is ok.
Iemand aanrijden, terwijl dat komt omdat iemand appt, daar moet gevangenisstraf op staan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).