‘Tweederde zakelijke stekkerauto’s laadt dagelijks op’

Auteur: , 22 Reacties

Over plug-in hybrides in de lease (Opel Ampera, Chevrolet Volt, Toyota Prius Plug-In) wordt vaak geroepen dat men ze haast nooit aan een oplaadpunt hangt, en daardoor amper elektrisch rijdt. Dit terwijl ze profiteren van een lagere bijtelling vanwege die vermeende elektrokilometers. Tijd om wat cijfers op een rij te zetten.

'Tweederde zakelijke stekkerauto's laadt dagelijks op'

Die cijfers in grafiekvorm zijn afkomstig van het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2013, ingevuld door bijna vijfduizend berijders van een zakenauto. Ons oog viel op de paragraaf ‘gebruik elektrische auto en plug-in hybride en laadgedrag’, want is het écht zo dat stekkerschrapers nooit opladen?

Nee.

In zo’n 60% van de gevallen wordt minimaal eenmaal per dag thuis en/of op het werkadres geladen. Van andere oplaadpunten wordt door de leaserijders in de 0% bijtellingscategorie nauwelijks gebruikgemaakt. Het overige deel laadt niet of is niet in staat om te laden (omdat er geen of slechte beschikbaarheid is van laadmogelijkheden).

Nationaal Zakenauto Onderzoek 2013

Over de gemiddelde rij-afstand: dat is volgens dit onderzoek 92 kilometer per dag voor de stekkerbrigade, waarvan 26 kilometer volledig elektrisch is.

Nationaal Zakenauto Onderzoek 2013

Nationaal Zakenauto Onderzoek 2013

Er is en blijft dus een forse groep niet-laders die wél een stekkerauto en de daaraan gekoppelde lage bijtelling toucheren, maar vrolijk met de tankpas in de hand blijven doorscheuren. Dit wordt door werkgevers echter steeds meer ontmoedigd (Capgemini bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten roepen op om oplaadgedrag te stimuleren.22 reacties

Kom bij bedrijven waar vele tientallen tot meerdere honderden auto’s geparkeerd staan, daaronder vaak meerdere stekkerhybrides / elektrische auto’s, is er 1 heel laadpunt waar je tergend langzaam kunt laden….. Die plek is dan ook meestal onbezet. :(
@406_v6:
In een straal van 500m rond mijn huis heb ik 3 laadpunten, en raad eens?
Die zijn altijd bezet door auto’s die met een stekker met die paal zijn verbonden.
@jrk68: ja, die Duitsers wel ;-)
Ik zie vaak genoeg 3 a 4 plug-ins vechten om 1 laadplaats. Ik heb daarom juist niet gekozen voor een plug-in. Niet genoeg laadplaatsen op dit moment. Misschien mijn volgende wel.
Bij mij zijn die plaatsen vaak leeg dus zet ik mijn auto zonder electromeuk er neer bijna altijd parkeerplaats
@smartye36: Wauw, dat is stoer. Nog nooit van Tesla gehoord zeker?
@smartye36: ben jij echt of gewoon een lolbroek? Die plaats wordt vast niet goed gebruikt omdat er vaak een idioot staat zonder elektrische auto. Rara wie zou dat zijn…
Ik heb zo’n ingebouwde electrische kachel in mijn Volvo.
Kan ik ook mooi daar mijn auto neerzetten om de motor vast voor te verwarmen. Is ook heel milieuvriendelijk, je rijdt tenslotte met een voorverwarmde motor weg.
Benieuwd of ik daar problemen mee kan krijgen.
Tiens, ik zie op de afbeelding een Fisker die ingeplugd is? Nu dacht ik echt dat de stekker uit Fisker….nee laat maar.
Dat valt me eigenlijk niet eens tegen.

Het lijkt me dat veel van de mensen die het nooit doen, geen paal dichtbij hebben. En ik kan het ze eigenlijk niet kwalijk nemen als het sneeuwt of hard regent dat je geen zin hebt om 500 meter te lopen. (Of nog meer)
@reistje: kan thuis ook laden he.
Dit is een enquette betreft uw stekkerauto en hoe redelijk het is dat u 0% tot 14% bijtelling betaald, vult u deze eerlijk in?… ???
@pkgek: eigenlijk is de hele bijtelling oneerlijk. Dat er loonbelasting wordt geheven over het voordeel dat het het privé kunnen gebruiken van een auto van de zaak biedt is logisch. Maar om dat te doen op basis van de catalogus waarde van de auto in kwestie is volkomen onlogisch. En al helemaal omdat die catalogus waarde al een flinke sloot belasting bevat. Je betaald belasting over belasting dus, iets wat eigenlijk niet eens mag. Dan wordt het bijtellingspercentage afhankelijk gemaakt van de hoeveelheid CO2 je auto tijdens de NEDC cyclus uitstoot. Wat al helemaal geen enkele relatie heeft met het genoten voordeel uit het privé gebruik. Dus dat de mensen er alles aan doen om zo min mogelijk van deze onlogische belasting te betalen is wel te verklaren. Als dat betekent dat ze in stekkerhybrides moeten rijden omdat die een gemeen voordeeltje hebben bij de NEDC (de energie in de volle accu’s bij de start wordt in het verbruik niet meegerekend) dan doen ze dat. Aan de andere kant van de medaille moeten het we het ook maar zo laten, want het is zo ongeveer het enige sturende beleid van de regering de afgelopen jaren dat ook echt effect heeft gehad.
Bla bla!

Ik vind het logisch. Altijd grappige zin; belasting over belasting mag niet! Eh…. van wie niet? :)
KIJK misschien is Elektrisch dus toch niet de toekomst…..
@hispanosuiza: uiteindelijk wel, een doorsnee auto met brandstof motor verbruikt dus benzine of diesel wat omgerekend zo’n 500 tot 600gram co2 kost om te maken tel daar nog is de uitstoot van je auto bij op en je zit al snel op 650gram co2. Voor elektrische auto’s welk geen uitstoot hebben is dit maximaal 100 gram co2( om de elektriciteit op te wekken dan). Dus voor co2 uitstoot reductie is het wel een stuk beter
Ik woon in Enschede en moet eerlijk zeggen.Ik heb nog nooit 1 oplaadpunt gezien hier in de stad.
@Alfarobert: er zijn er 9 volgens oplaadpunten.nl maar ben je er ook echt naar op zoek gegaan?;)
-edit: nutteloze bijdrage-
Lies damned lies and statistics.

Het kan natuurlijk ook dat IEDEREEN 1x dagelijks oplaadt met deze statistieken. En 1/3 zowel thuis als op het werk. Zegt weer niets dus.
Lol, de foto van de Karma is door mij gemaakt.. Ik had hem een paar maanden geleden gespot.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).