Uitslag Formule 1: Grand Prix van België 2016

Auteur: , 59 Reacties

Het was eindelijk zondag! Maar hoe verging het Max in zijn thuisrace?

Nico-Rosberg

Vier weken. Vier weken wachten op de volgende Grand Prix. Na de Grand Prix van Duitsland stonden we voor deze ontzettend zware opgave. Op de redactie waren de afkickverschijnselen duidelijk merkbaar. Nerveuze zenuwtrekken speelden rondom wenkbrauwen, lontjes waren korter dan normaal. Soms grepen we naar de fles om de koude rillingen en onvrijwillige spiersamentrekkingen te bestrijden. Collega en parttime motormuis @dizono raadde iedereen aan om voor een kleine fix de MotoGP-races te bekijken. Het hielp slechts een beetje. Gezamenlijk togen we naar de kliniek voor hulp met ons probleem, maar ze wezen ons de deur. Elke zomer en elke winter hetzelfde zootje ongeregeld over de vloer, daar hadden ze geen zin meer in. Gelukkig hebben we de ontberingen overleefd. Om klokslag twee uur vanmiddag doofden de lichten en was alle pijn weer vergeten.

Vooral ook omdat onze jonge landgenoot Max Verstappen zichzelf gisteren in de kwalificatie een uitstekende startpositie verschafte door zowel met zijn teamgenoot als de twee Ferrari’s af te rekenen. Voor het eerst zou hij starten zonder iemand direct voor hem op de grid. Daarmee is hij de jongste coureur ooit die dit voor elkaar kreeg. Nog een paar jaar heeft hij om ook de jongste wereldkampioen ooit te worden. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Eerst die race vandaag maar eens winnen. Toch? Dat moest dan gaan gebeuren voor stampvolle en grotendeels oranje gekleurde tribunes. Nog nooit maakten zoveel landgenoten tegelijkertijd de reis naar Spa. Het zorgde het hele weekend voor flinke files in de Ardennen.

De Ardennen, het glooiende landschap waar ergens een asfaltlint van ongeveer zeven kilometer overheen gedrapeerd is. Als de sparren die langs de baan staan konden spreken zouden ze mooie verhalen kunnen vertellen. Over de eerste overwinning van Michael Schumacher bijvoorbeeld. Of over de inhaalmanouevre van Hakkinen op diezelfde Schuey, handig gebruikmakend van achterblijver Zonta. Zonta die op zijn beurt in Spa ooit samen met BAR-teamgenoot Villeneuve een ‘game of chicken‘ speelde.

Ook zouden de bomen kunnen vertellen over de enorme startcrash in 1998 en over de overwinningen van Kimi Raikkonen. De Fin wist de race maar liefst vier keer te winnen, waarvan twee keer in auto’s die daar eigenlijk niet toe in staat waren, namelijk de McLaren van 2004 en de Ferrari van 2009. In beide jaren was de Belgische GP de enige race die de wereldkampioen van 2007 won. Het circuit van Spa is een ouderwetse baan zoals die ooit bedoeld waren. Sommigen kunnen er wat extra’s brengen en anderen ligt de baan totaal niet. Een topcoureur als Alonso wist er bijvoorbeeld nog nooit te winnen.

De start
Een man loopt nonchalant zwaaiend met een groene vlag achter het startveld langs. We kunnen los! Meteen drama. De Finse koning van Spa raakt de toekomstige koning van de Formule 1. Of andersom, dat is afhankelijk van je zienswijze. De twee Ferrari’s hebben een betere start dan Max, maar Max prikt ‘m in de hairpin aan de binnenkant naast de als derde gestarte Fin. Is daar genoeg ruimte? Nee. Kimi heeft zijn teamgenoot aan zijn andere zijde en kan geen kant op. Touché. Ook Kimi’s teamgenoot Vettel rookt een zware pijp, hij gaat in de rondte. Max is zijn vleugel kwijt en Raikkonen heeft een lekke band. Ideaal voor de races van de beide Mercedes coureurs. Rosberg rijdt namelijk dit keer zonder problemen vooraan weg en Lewis heeft na zijn strafjes meteen een paar geduchte concurrenten te grazen die normaal geacht zouden moeten worden voor hem te kunnen blijven. Verder spinnen vooral Hulkenberg en Ricciardo garen bij het ongeluk van Max en de twee scharlaken rode bolides. Zij gaan nu rond op P2 en P3. Omdat Sainz vervolgens zijn band en daarna zijn auto compleet stuk rijdt, komt er een Virtual Safety Car de baan op.

Als de race weer van start gaat zien we eerst Ericsson naast zijn auto in de pits staan. Vervolgens blijkt ook Button’s race er alweer op te zitten. In de herhaling zien we hoe Pascal Wehrlein zijn Manor in de staart van zijn McLaren boort. Het betekent het einde van de race voor beiden. Er is al meer actie geweest op de baan dan we soms zien in een hele race, maar er komt nog meer aan. Op deze baan is er nou eenmaal een bocht en die heet Eau Rouge. Magnussen doet daar de eerder genoemde crashes van de twee BAR’s nog eens dunnetjes over in zijn Renault. Hij verliest de staart van zijn gele bolide bovenaan de heuvel en gaat snoeihard de banden in. De Deen brengt het er ogenschijnlijk zonder kleerscheuren vanaf, maar zijn Renault is afgeschreven.

Menig coureur maakt gebruik van de Safety Car om de eerste pitstop vast te volbrengen. Vervolgens komt de race enigszins tot rust, maar wedstrijdleider Charlie Whiting acht het toch noodzakelijk de race te stoppen met een rode vlag zodat de gebutste bandenstapel in goede orde hersteld kan worden.

Mid-race

Gedurende deze rode vlag zijn we getuige van een conversatie tussen Max Verstappen en Christian Horner. Max verantwoordt zich voor zijn actie in de eerste bocht van de race door de schuld bij Vettel te leggen. Horner heeft zalvende woorden voor zijn pupil en probeert hem te laten focussen op wat er mis is met de auto en de te volgen strategie voor de rest van de race. Een klein vlammetje ontspruit aan de Ferrari van Kimi.

Na de pauze gaan we weer van start achter de Safety Car. De top-5 bestaat uit Rosberg, Ricciardo, Hulkenberg, Alonso en Hamilton. Voor de twee meervoudig wereldkampioenen die van achterop de grid komen is alle actie in de eerste paar ronden absoluut ideaal geweest. Na elf ronden rijden ze al rond in de top vijf en hebben ze zicht op leider in de wedstrijd Rosberg. Die laatste zal daar zo zijn eigen gedachtes over hebben.

In het achterveld probeert Raikkonen voorbij te gaan aan Max. Max reageert daar op in zijn gebruikelijke stijl, door de deur keihard dicht te gooien. Raikkonen heeft het nu helemaal gehad met de Nederlander. Op de boordradio roept de Fin dat Max maar in één ding geïnteresseerd is, namelijk om hem van de baan af te rijden. Stoom kwam nooit duidelijker onder een helm vandaan dan die bij Raikkonen in ronde 14.

Verstappen klaagt op de radio over onderstuur in de snelle bochten en komt binnen in ronde 17. Rosberg zal ontzettend blij zijn met de andere Nico in het veld, want nadat LH44 Alonso vrij makkelijk te grazen heeft genomen zit Hamilton een aantal ronden klem achter de tevens met Mercedes-motor uitegruste Force India. Maar in ronde 18 is het dan toch zo ver en rijdt Lewis al virtueel op het podium rond.

Zelfs in ronde 19 komt er nog wat rook onder de Finse helm van Raikkonen vandaan. In een wat optimistische poging Grosjean te verschalken toucheert hij de Haas-bolide. De ontketende Kimi had zich ongetwijfeld winstkansen toegedicht op zijn favoriete baan maar ziet een goed resultaat steeds verder in rook opgaan.

Precies op de helft van de race duikt Lewis naar binnen voor een pitstop. Ondanks dat de stop niet helemaal vlekkeloos verloopt komt hij als negende de baan weer op, vlak vóór Gutierrez en Raikkonen. In de pitstraat zien we een dragrace op de speed limiter tussen Hulkenberg en Alonso. Hulkenberg trekt aan het langste eind, maar krijgt nog wel een kusje op zijn achterwiel van Alonso’s voorvleugel.

Max zit in het middenveld en komt regelmatig andere auto’s tegen. Een garantie voor spektakel. Na zijn eerdere duel met Raikkonen heeft hij nou Vettel in zijn staart hangen. Vettel komt er langs, maar raakt de positie weer kwijt op het rechte stuk na Eau Rouge. Enige tijd later komt Vettel er wél langs en zoekt Max de pitstraat op. Perez weet ondertussen dat zijn teamgenoot voor hem rijdt en hij heeft haast. Na een touché met Max worstelt hij zich ook langs Massa. Een zwarte rubbervlek op de flank van de witte Williams is stille getuige van de dadendrang van de Mexicaan.

Het einde
Voor wat betreft de podium posities zit de spanning aan het einde van de race vooral in de strijd tussen Ricciardo en Hamilton. Hamilton heeft de snellere bolide, maar is de race voor hem lang genoeg om het gat naar Daniel te dichten? Achter het podium strijden de twee Force India’s, Williams en Ferrari’s samen met Alonso’s McLaren voor punten. Het lijkt erop dat er wéér net geen podium inzit voor Hulkenberg. Alonso rijdt al vrijwel de hele race op een mooie puntenpositie rond maar dreigt in de laatste rondes net als in Hockenheim weer terug te vallen. Verstappen rijdt helaas net buiten de top-10 rond na een tumultueuse race. Zijn rivaal Kimi pakt in de één voor laatste ronde nog zijn voormalig teamgenoot Massa in. Het levert hem P9 op, wat voor de Fin absoluut geen reden tot vreugde zal zijn.

Hoe dichter we bij de finish komen, des te duidelijker wordt het dat Ricciardo Hamilton in de tas heeft. Rosberg wint de race die hij moest winnen soeverein en verkleint zijn achterstand tot LH44 in het kapioenschap met 10 punten. Fijn voor de Duitser en voor de spanning in het WK, maar gezien de motorproblemen van Lewis had Nico wellicht op meer gehoopt. Alonso houdt ditmaal knap stand en eindigt als zevende. De onfortuinlijke Ferrari-coureurs moeten het doen met P6 en P9. Max zal geen super goede herinneringen overhouden aan zijn tweede thuisrace, maar ach, er volgen er hopelijk nog vele meer. Volgende week kan hij al proberen de teleurstelling weg te blazen in de snelheids-kathedraal van Monza. De volledige uitslag:

Uitslag-Belgie59 reacties

Wat een race
Nette race van de Boys op het podium, maximale eruit gehaald.

Drama voor Ferrari met imo een race ongeval in bocht 1.

Slordige race van Max met verdedigen waar zelfs Rosberg zich voor zou schamen, koppie erbij houden Max. Idiote na idiote actie liet je zien.

Spannende race met veel spektakel, ik ben blij dat de break over is!
@lambo4all: bullshit, verdedigen mag naar mijn mening ten alle tijde, zoals Senna Mansell van zich afhield. Moet gewoon kunnen, als je echt beter bent vindt je wel een manier zoals Hakkinen op Spa vs Schumacher.

Op de één of andere manier accepteren we dit regels als normaal, heeft geen fuck met de sport te maken.
@goodolddays: Je hebt verdedigen en je hebt blokkeren. Dit was blokkeren…
Matige race maxi, en levensgevaarlijk snijden was dat.
De ferrari was duidelijk sneller.
@bofkont: maar Max remde later en zat dus al verder in de bocht (niet veel weliswaar). Max gaf Raikkonen zeer weinig ruimte, maar dat is toch ook wel het vechten. Kom op jongens, het is geen mietjes sport met al dat gezeik tegenwoordig. Dat Vettel daarentegen Massa zowat van de baan afduwt na zijn fout lult niemand over, terwijl dat net zo’n lompe actief dan is.
Jammer van de matige race van Max…. En absurd eigenlijk dat Lewis toch weer op t podium staat. Gelukkig zit Ricciardo er nog tussen.
@trustmeiamanengineer: Horner bevestigde net trouwens ook dat Max z’n auto dus wel degelijk beschadigd was, verloor 1 a 1,5 sec per rondje, dus dat verklaard z’n matige prestaties in de rest van de race.
Vermakelijke race, maar o zo zonde van onze max
Razend knap als je bij de eerste 10 zit ..
De rest had net zo goed thuis kunnen blijven ..
@lincoln: dan was het ook niet meer knap geweest om top 10 te rijden. ;p
Uiterst maar dan ook echt uiterst teleurstellend. Verstappen verknalde het al bij de start en dan val je te ver terug als je gelijk een pitstop moet maken en je voorvleugel moet laten vervangen. Het geluk zat ook niet aan zijn zijde bij de bij de safetycars waar hij helaas geen slaatje uit kon slaan. Vervolgens is hij natuurlijk erg hard aan het verdedigen geweest, misschien over het randje, misschien ook niet. Erg jammer want Spa is toch wel een circuit waar je het kan doen in een Red Bull. Volgende week heb je Monza waar het al helemaal moeizaam vaat worden. Jammer, helaas pindakaas. Volgende keer beter. Harde les voor hem.

Driver of the day: Lewis Hamilton. Erg strak gereden! Beide Force India’s! Knappe prestatie voor de twee heren! Fernando Alonso! Lekker gedaan!
@viezefreddyw: ja van 22e naar 3e is zeker knap maar had denk ik niet gebeurd als die 1e paar rondes niet zo chaotisch waren
@viezefreddyw: hij probeerde zijn slechte start goed te maken door meteen bij bocht 1 in te halen. En dat ging fout. Afgezien of het zijn schuld was of niet, als hij even had afgehouden was hij als 4e de eerste ronde door gekomen en was hij zeker in de top 5 geëindigd. Normaal weet Verstappen zich uit die shit te blijven maar nu dook hij er te agressief in. Hij heeft het echt aan zichzelf te wijten.
altijd als je hoge verwachtingen hebt gaat het juist helemaal fout! erg jammer!
Wat een geweldige race, jammer van Verstappen, maar heb erg genoten van de onderlinge gevechten!
Check die beelden op Ziggo in het kamertje waar de drie coureurs wegen en een flesje water drinken. Rosberg en Hamilton die elkaar niet eens aankijken en geen woord wisselen. Leuk team is dat.
@driver38: Viel mij ook op haha. Maar dat begon al bij het uitstappen dat Rosberg er eerder uit was dan Hamilton en dat hij direct naar het team loopt en hij Hamilton compleet links laat liggen en 0 handshake geeft (nou vooruit… klein tikje met de champagne fles dan)
@venividivici: Idd, Rosberg maakte op mij de indruk van ”right in your face, Hamilton”. Hoewel Hamilton natuurlijk wel een wereldprestatie heeft weten neer te zetten.
@driver38: idd. Maar wat mij opvalt is dat Hamilton altijd wel ff een praatje maakt met iemamd terwijl rosberg stijf zn kaken op elkaar houd.
@ko4n: Dat zou best kunnen hoor, ik kijk niet zo heel vaak. Ricciardo liep echter wel te stuiteren zowat, die liep van Rosberg naar Hamilton. Die was blij, dat kon je wel zien.
@driver38: volgens mij heb jij wat anders gezien!
Ik zag Hamilton binnenkomen en schudde weldegelijk de hand van Rosberg..
Afgezien van de teleurstelling die Max veroorzaakte, heb ik over het algemeen wel genoten van de race. Mooie duels gezien.

Duel tussen Max en Raikkonen was net over het randje van Max vond ik. Nee, het was zijn GP niet.
Drie winnaars op het podium. Max toch echt de verliezer van dit weekend. Tot nu toe wist hij altijd goed buiten de startcrashes te blijven, maar nu stuurde hij, naar mijn mening, te agressief in waardoor hij zijn puike kwalificatie verpeste. Wellicht heeft hij zich toch een beetje gek laten maken in de aanloop van de race.
Jammer van het boegeroep weer bij Rosberg. Totaal onnodig.
@pomoek: Man, die kerel is echt niet populair.. Hij probeert het wel, maar lukt hem niet. Vorige jaar toch een keer begonnen of niet?
@mika_hakkinen: Ik vraag mij toch echt serieus af waar je op doelt met je reactie. Het lukt hem prima, hij staat op het hoogste treetje van het podium vandaag, tuurlijk zijn er betere coureurs, maar om hem nou uit te gaan joelen vind ik wel erg kansloos, het is geen voetbal.
@mrskyline: Bij de fans is meneer nu niet echt populair he.. Hij doet zijn best, maar hij zal geen populaire kampioen zijn/worden. Verder doet hij het prima, maar komt heel klein beetje te kort op Lewis
@mika_hakkinen: Hij is niet zo populair als een aandachtshoer als Lewis dus daarom moet hij maar uitgejoeld worden?
@MrSkyline: dat zegt hij toch niet? Het valt hem op dat de man niet populair is bij het publiek
@pomoek: altijd symphatiek die Nico, netjes in interviews. Hij verdient dat niet.
@pomoek:
Zullen wel allemaal gefrustreerde Nederlanders zijn, die het niet kunnen verkroppen dat hun Messias het zelf verknald heeft….
Rosberg heeft gewoon de hele race ruim vooraan gereden. Zo ruim vooraan dat ie op de televisie ongeveer twee minuutjes in beeld is geweest… Dat je daar als toeschouwer niet eens een beleefdheidsapplausje voor over hebt zegt wel weer genoeg. “Sportfans”, right…..
@pomoek: Geef ik volledig gelijk in.

Dat gezegd zijnde… Vond dat Rosberg het mooi counterde door te zeggen dat hij begreep dat men liever Max op het podium zag. Sfeer leek toen toch wat te verbeteren!

Enneuh… Bij Hamilton hoorde ik toch ook wel wat boe’s.
@pomoek: Inderdaad dat gedrag moeten zulke mensen maar lekker ergens in een koeienstal gaan doen en NIET bij sport waar ook sportiviteit bij hoort!! Als ik naast zulke figuren zou staan of zitten en die beginnen hard Boe te roepen dan geef ik zulke lui met veel plezier een flinke stomp in de zij!
Alonso heerlijk!!!
Hamilton mag Magnussen enorm bedanken. En gewoon een teleurstellende race van Max.
Oh en dat boe-geroep voor Rosberg mag wel eens stoppen.
Jammer voor Max. Maar Dit laat toch zien dat Hamilton zo veel beter is dan Rosberg
@dennisjuh95: want?
@toniominestrone: Rosberg heeft lang niet zoveel mensen ingehaald als Hamilton! :p
Het geluk zat vandaag helaas niet aan Max zijn zijde. Niet bij de start, niet genoeg bij zijn comebacks.

Hoort er helaas ook bij. Volgend week hopelijk (veel) beter…
@toyotafortuner:
Geluk, geluk.., volgens mij heeft Messias Max het gewoon echt zelf lopen verkloten…. Heeft weinig met pech of geluk te maken…. Alleen Raikkonen had pech. Pech in de vorm van een ene Max Verstappen…..
Erg jammer dat Hamilton zo goed kon profiteren van de ellende van anderen. Ja, dat is racen, maar voor het kampioenschap zou het een stuk leuker zijn als hij in ieder geval buiten de top 5 zou zijn geëindigd. Ook snap ik dat boe-geroep naar Rosberg echt niet. Vrij sympathieke vent (in tegenstelling tot de gemaakte vriendelijkheid van HAM), maar er zullen wel een paar halve zolen in het publiek met één van hun twee hersencellen in WO II zijn blijven hangen.
Voor Max was het een zware dag, maar dat hoort er nou eenmaal af en toe bij. Volgende week weer fris aan de start van Monza en mikken op de top 3.
@erwh: Rosberg en sympathiek… Dat zijn twee woorden die ik nog nooit eerder samen heb gezien. Alles wat hij doet en zegt lijkt alsof iemand het heeft voorgekauwd voor hem.
Iedereen heeft het over Max zijn teleurstellende race en over de mannen op het podium. Maar er mag ook wel even gezegd worden dat Alonso een dijk van een race heeft neergezet. Starten vanaf de laatste positie en dan 7e worden, in de nogal matige McLaren. Respect voor Fernando.
@snorrie11: helemaal mee eens Alonso heeft ook een geweldige prestatie geleverd
@snorrie11: Absoluut waar en de mannen van Force India, Hulkenberg en Perez. Hoedtik voor die twee.
Max heeft vandaag veel verloren. Waarschijnlijk punten maar wat erger is zijn gevaarlijke akties en zijn reactie daarop. Ze (de Ferraries) hebben mijn auto in de eerst bocht gesloopt dus ik rijd ze nog liever van de baan dan ze voorbij laten.
Zijn de slechte trekjes van zijn vader.
Schaamteloos het proleterig gedrag van een bepaald soort toeschouwers jegens Nico Rosberg. Hij heeft gewoon een bijzonder strakke race gereden. Hamilton ook.
Verstappen moet niet zeggen dat hij de Ferrari’s nog liever van de baan rijdt dan ze er voorbij te laten. Niet handig en ook niet sportief. Ook niet terecht dat hij de schuld van het contact in bocht 1 helemaal buiten zichzelf legt. Hij had na zijn slechte start in de eerste bocht niet zoveel risico moeten nemen.
Verwachtingen zijn te hoog en daardoor de druk ook. Rust, kalmte en zelfbeheersing. Daar ontbreekt het nog aan. Niet gek ook gezien zijn leeftijd.
Volgende keer beter.
Ongeloofelijke race. Ondanks het teleurstellende resultaat van Max verschrikkelijk genoten van z’n gevechten en wat een geweldige prestatie van Hamilton!!! Chapeau!!
Erg leuke race om te zien. Gebeurde van alles. Alonso weer ouderwets goed en ook beide Force India’s deden lekker mee.

Max reed wel een slechte race, zeg. Matige start, zeer onregelmatige laptimes, over de grens verdedigen, allemaal kleine foutjes. Kan allemaal gebeuren, maar niet eens een top 10 plaats is wel een zwaktebod, eigenlijk. Misschien toch iets te nerveus of gewoon zijn dag niet.
Wat zijn die mercedessen toch oppermachtig zeg, niet normaal. Vanuit de onboard camera van Hamilton was op een gegeven moment te zien hoe snel die auto wel niet is. Hij reed op een gegeven moment achter (ik weet niet wie, iig geen redbull of ferrari) een auto waarbij de beide snelheden van de coureurs werden getoond. Bij het uitkomen van de bocht was de snelheid van Hamilton zo’n 30-40 km/h lager dan zijn voorligger, maar binnen een seconde of 4-5 reed ‘ie alweer sneller.
Max was toch wel echt agressief bezig hoor. Op een gegeven moment hoopte ik maar gewoon dat ie Raikonnen er langs zou laten. Ik hoop verderop in het seizoen wat cleanere races te zien, want op het moment scoort Max geen punten bij het publiek.
Was weer eens een anticliMax vandaag. Wellicht dat de druk om te presteren vandaag hoger lag omdat er zoveel Hollanders waren. Ik weet het niet, maar heb er een beetje een bittere nasmaak aan over gehouden. Had liever gezien dat hij 5e of zo was geworden met een volwassen gereden race ipv wat ik vandaag zag.
Ach wat een Nederlands gezeik weer vandaag, gaat wat minder en gelijk staan de beste stuurlui weer aan wal. Max is duidelijk een racer die liever het achterste van z’n tanden laat zien. En daar is naar mijn mening absoluut niks mis mee…

Bocht 1 was verder een race-incident waar de schuld met name bij vettel lag, ja je kunt baan positie opeisen. Maar waarom zou je zo’n risico willen lopen, Raikonen en Verstappen hadden prima samen door de bocht gekunt…
Ik heb er maar 1 woord voor: gvd
Iedereen voelt zich plots F1 commentator (iets met stuurlui en wal), of als ‘relative’ van Max (“onze Max”), er wordt gegoocheld met de ‘P’ees (P1, P2…P11), allemaal behoorlijk irritant. Iets met hoogmoed en val.
ash via Android app
En daar gaan de Maximale fanboys weer.. Nederlander of niet.. Want hij deed bij Ferrari was net over het randje en gewoon verkeerd en zijn streek later bij Kimi gewoon kinderachtig.. Laat weer zien dat hij toch niet zo volwassen is.. Hij racet wel mooi maar gisteren ging te ver.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).