Autodealer verkoopt stiekem de 911 Turbo van klant

Auteur: , 13 Reacties

Het zal je maar gebeuren.

930

Een 67-jarige man uit Ohio claimt dat hij zijn Porsche 911 Turbo uit 1987 naar een dealer heeft gebracht voor onderhoud en dat hij de auto vervolgens nooit meer teruggezien heeft. Ongeveer twee jaar geleden bracht hij de auto naar ‘Auto Europe’, naar eigen zeggen om ‘m weer helemaal te laten opknappen. Toen hij vervolgens de dealer opbelde om te vragen hoe het eigenlijk zat met zijn auto werd hem verteld dat deze verkocht is aan een andere handelaar. Auto Europe claimt dan ook dat zij de auto gewoon gekocht hebben van de eigenaar en deze vervolgens doorverhandeld hebben aan een andere handelaar, te weten Goldman Motor Sales.

In eerste instantie voelt dit verhaal aan alsof de eigenaar spijt heeft van het verkopen van zijn auto, mogelijk omdat hij er meer gehecht aan is dan hij zich realiseerde of omdat dit model de afgelopen jaren flink in waarde gestegen is. Een woordvoerder van Auto Europe claimt dan ook dat de man het verhaal uit zijn duim zuigt.

De politie heeft echter toch een ietwat andere mening. Na onderzoek bleek dat Auto Europe weliswaar 30.000 Dollar heeft overgemaakt aan de eigenaar van de 930, maar volgens de autoriteiten kan dit slechts beschouwd worden als een gedeeltelijke betaling en dus is de oude Porker rechtelijk gezien wel degelijk nog in het bezit van de 67-jarige.

Het is niet geheel duidelijk hoe deze kwestie is/wordt opgelost. Wél is de auto, die nog bij de Goldman Motor Sales stond, inmiddels terug bij Auto Europe. Mogelijk hebben de twee partijen dus samen een schikking getroffen (via Detroit Free Press).13 reacties

Dan vraag ik me af waarop ze die 30.000 dan als gedeelte van de betaling zien, als er blijkbaar niks van een koopcontract ligt. Ik heb een beetje het gevoel dat de eigenaar wat paddenstoelen heeft gegeten voordat ie dit verhaal wereldkundig maakte.
Lijkt mij geen lastige situatie voor de autodealer. Ik ga er namelijk vanuit dat er altijd een koopbewijs wordt opgemaakt.
Lees net op Facebook dat door tussenkomst van de Federal Police de kwestie is opgelost…

Auto Europe heeft de 50 Dollar voor de velgen die ze stiekem in eigen zak hadden gestoken overgemaakt naar de 67 jarige zeurkous.

Eind goed al goed.
Lijkt me een betrekkelijk eenvoudige zaak eigenlijk (naar Nederlands recht, that is). Als de dealer claimt dat de klant de auto aan hen verkocht heeft, laat dan maar een overschrijvingsbewijs/transactie op papier zien waar dat uit blijkt. Is die er niet? In dat geval wordt het ook lastig om aan te tonen dat de eigendom daadwerkelijk is overgegaan. Als de dealer de auto vervolgens doorverkoopt, ontbreekt bij hem de beschikkingsbevoegdheid en dus is die overdracht ongeldig. Auto Europe is slechts houder van de Porsche, als de claim van de eigenaar klopt (waar het wel op lijkt). Dan kun je het nog gaan hebben over de goede trouw bij de handelaar die de auto koopt (derdenbescherming), in dit geval lijkt het echter gewoon opgelost te zijn door die overeenkomst ongedaan te maken. Laakbaar gedrag van Auto Europe, dat zonder meer.
@germancarsftw: zonder overschrijving is t idd een duidelijke zaak.
via Android app
@germancarsftw: heerlijk stukje Recht op de zondag!
@autodrop: In de basis art. 3:84 BW jo. art. 3:86 BW (mocht je niks te doen hebben). Dit zaakje stinkt in ieder geval.
@germancarsftw: Opzich heb je gelijk, maar een overeenkomst hoeft hier niet schriftelijk te zijn, aangezien de auto geen registergoed is, waardoor gewoon aan de vereiste titel zou worden voldaan. Maar verder weinig aan te merken op de comment.
Zolang de eigenaar van de auto zijn “title” heeft, is hij juridisch eigenaar?
Is het bovenstaande plaatje de betreffende 930? Maakt ook niet uit , maar what a beauty in die kleur!
@ikbenmnzus: nee is een andere, vond het wel een mooi plaatje. Sowieso dit model 911…Noice.
Wij zijn het eens.
Doet me denken aan een aannemer in België , die had de privé bankrekening van een raadslid acherhaald en daar een bedrag op gestort. Vervolgens contact opgenomen of het lokale project door zijn bedrijf gedaan mocht worden, anders wordt er aangifte gedaan van omkoping …..bewijs is reeds aanwezig

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).