Uitslag Formule 1: Grand Prix van Brazilië 2015 [updated]

Auteur: , 53 Reacties

De bekers zijn al verdeeld, maar zeker bij de Mercedes-coureurs zit er nog wat oud zeer. Wie komt er als eerste over de lijn en kan Verstappen zijn negende startplek omzetten in kampieonschapspunten?

Mercedes in Brazilië

Nog voor de race überhaupt van start is gegaan, zijn er al problemen voor Sainz. Hij komt eerder vandaag stil te vallen aan het einde van de pitstraat en moet derhalvevanuit de pits starten. Rosberg staat op één, wat op het rechtsomdraaiende Interlagos niet per se de beste positie is, met Hamilton en Vettel vlak achter zich. Verstappen start vanaf de negende plek.

Rosberg verpest z’n start deze keer niet en weet als eerste de Senna S in te duiken. Het is flink dringen geblazen in de eerste bochten, waarbij Verstappen een plekje verliest en na de openingsronde als tiende over start-finish komt. Sainz kent wederom pech, die komt al in de eerste ronde tot stilstand met motorproblemen.

In de beginfase van de race is het het midden van het veld waar de actie plaats vind. Verstappen zit nog altijd vlak achter Perez, die verantwoordelijk is voor het ene plekje verlies van de Hollander, terwijl achter hem Romain Grosjean met rasse schreden dichterbij komt. Vooraan is het Rosberg die het tempo dicteert, met Hamilton op een kleine achterstand.

Vroege pitstops

Al na zo’n tien ronden wordt het druk in de pitstraat voor de eerste pitstops. Goed nieuws voor Verstappen, want ook Grosjean duikt naar binnen. Een rondje later is het de Nederlander die verse banden gaat halen en de grote vraag is: komt hij weer voor Grosjean de baan op? Het antwoord is JA, wat de Fransman met z’n snelere Lotus niet leuk zal vinden.

Hamilton won nog nooit de Grand Prix van Brazilië en zou daar graag verandering in brengen. Dat is te zien aan zijn rijstijl, want de Brit is als een bezetene onderweg naar de achterspoiler van Rosberg. Had Nico vlak na de pitstops nog een comfortabel gaatje, na twintig rondes rijden de Mercedessen vlak achter elkaar en is Hamilton de druk flink aan het opvoeren. Vettel kan het in zijn Ferrari niet bijbenen en rijdt ruim zes seconden achter de Silberpfeilen.

Max Verstappen

Briljante actie van Verstappen

Dan volgt een deel van de race dat niet bol van de actie staat. Hamilton moet Rosberg iets laten uitlopen om zo zijn banden te sparen, terwijl Verstappen nog steeds vlak achter Perez rijdt en de hete adem van Grosjean in zijn nek voelt. Maar dan, in in de eerste bocht van ronde 33 duikt Verstappen buitenom naast Perez. Het is krap, maar Verstappen weet zich knap te handhaven in het uiterst krappe stukje asfalt tussen Perez en de curbs, maar duikt uiteindelijk vóór Perez bocht twee in. Een waanzinnige move, die er ook voor zorgt dat Grosjean eveneens voorbij Perez kan komen. Check de video HIER! Onderwijl tikt Maldonado nog even Ericsson eraf door in een gaatje te duiken dat er eigenlijk niet is. Waneer krijgt hij nu eens een rijontzegging?

In ronde 41, als de tweede serie pitstops in volle gang is, duikt Grosjean voorbij Verstappen en komt er voorlopig een einde aan een gevecht dat zo’n dertig ronden heeft geduurd. Hamilton en Rosberg blijken op exact dezelfde strategie te zitten en dat lijkt, met ruim tweederde van de race achter de rug, in het voordeel van Rosberg uit te pakken. De Duitser maakt geen fouten en rijdt een solide race. Een wat saaie race ook, trouwens, maar er het zwart-wit is nog niet gevallen…

Tot aan de vlag

In de slotface van de race krijgen we dan toch nog wat actie, en wel van Verstappen. Terwijl de Flying Dutchman bijna zijn voorspoiler kwijt raakt na een actie op Nasr, die de deur fel dicht gooit, gaat hij er een halve ronde later wederom buitenom voorbij. Nog niet genoeg voor punten trouwens, na de derde pitstop is Verstappen wat plaatsjes verloren en rijdt hij na de hierboven beschreven actie op P11. Voor hem rijdt Maldonado en Max komt, met nog vijf rondjes te gaan, snel dichterbij. Gelukkig kijkt de chronische brokkenpiloot goed in zijn spiegels als Verstappen in de eerste bocht zijn auto aan de binnenkant voorbij Maldonado gaat en rijdt Verstappen virtueel in de punten.

Rosberg pakt -niet verrassend- de overwinning, met Lewis Hamilton op korte achterstand. De Ferrari’s van Vettel en Raikkonen volgen op drie en vier, terwijl Bottas vijfde wordt. Max Verstappen pakt knap een puntje, dankzij een drietal fraaie inhaalacties. Opvallend is dat alleen de Mercedessen en Ferrari’s de 71 rondes volbrengen, alle andere auto’s zijn op tenminste één ronde gezet.

Update: Felipe Massa is geschrapt uit de uitslag, de FIA heeft voorafgaand aan de start in zijn rechterachterband een temperatuur van 137 graden gemeten (110 graden toegestaan). Williams bestrijdt dit, en vecht de beslissing aan. Tot nader order schuift Max een plaatsje op, en krijgt dus 2 punten als negende.

Uitslag

1. N. Rosberg 1:31:09.090
2. L. Hamilton + 7.756s
3. S. Vettel + 14.244s
4. K. Raikkonen + 47.543
5. V. Bottas + 1 lap
6. N. Hulkenberg + 1 lap
7. D. Kvyat + 1 lap
8. F. Massa + 1 lap (nog ‘under investigation’)
9. R. Grosjean + 1 lap
10. M. Verstappen + 1 lap
11. P. Maldonado + 1 lap
12. D. Ricciardo + 1 lap
13. S. Perez + 1 lap
14. F. Nasr + 1 lap
15. J. Button + 1 lap
16. F. Alonso + 1 lap
17. M. Ericsson + 2 laps
18. W. Stevens + 4 laps
19. A. Rossi + 4 lap
DNF C. Sainz53 reacties

Ik heb naar best een vermakelijke race gekeken. Met name de drie inhaalacties van Max Verstappen waren fantastisch, vooral die op Sergio Perez! Zoals we hem kennen he, auto er naast, er naast houden om er uiteindelijk voorbij te gaan! Ik heb er voor staan klappen. En Carlos Sainz. Die jongen heeft wel erg veel pech dit jaar hoor. Erg sneu, want hij had een prettige startpositie samen met Max. En Maldonado was wel weer even lekker bezig zeg, om Ericsson er even af te gooien, zo kennen we hem weer. Voorin blijft het nog steeds poepsaai met de dominantie van Mercedes. En kijk eens naar het aantal uitvallers, alleen pechvogel Sainz.
@viezefreddyw: zou sainz al deze pech van Verstappen hebben gekregen na de eerste helft van het seizoen?
Saaie race, hoogtepuntjes waren de acties van Max! Die reed weer super!
@gertjan2012: Idd ik vond het ook weer een bagger saaie race. Het is nu eenmaal een vrij beroerd cirquit met weinig goede plekken om in te halen. Er zijn naar mijn mening redelijk wat cirquits die mogen worden geskipped in ruil voor oude klassiekers naar mijn mening.
@MrSkyline: cirquit? Serieus? Twee keer nog wel
@remcott: http://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/326551/83373598.JPG
@MrSkyline: plaatje is irrelevant aangezien het hier niet om grammatica maar spelling gaat…
@MrSkyline: Dit circuit heeft historie en is al aardig oud. Het is voornamelijk de 2015 auto’s die het onmogelijk maken om in te halen buiten de 2 DRS punten.
Verstappen rijdt alsof hij in de formule 3 rijdt, niet denken maar doen! Weer heel netjes gereden
@dieselaer: denk toch echt dat verstappen nadenkt voordat hij iets doet 😛
Mooi de vlotte raceverslagen AB!
Leuke Race! Max met mooie acties, de Mercedes man met een fantastische snor en rapper Hamilton laat opnieuw zien dat hij een kleuter is!
Erg strak gereden weer van Max, en zoals ze op BBC zeiden, jammer dat ie volgend jaar nog niet in een topteam rijdt.
Volgende race zijn top 10 klassering terug pakken!
@harrie: Misschien is het juist goed dat hij nog niet voor een topteam rijdt volgend jaar. Dit houd de stress van het moeten presteren lager wat waarschijnlijk voor meer lef en nog meer zelfvertrouwen zorgt om dit ook op het hoogste niveau te kunnen. Hij is tenslotte bijna nog zo groen als gras.
Misschien een slechte vergelijking maar kijk maar eens naar een boel jonge voetbaltalentjes die te vroeg naar een grote topclub gaan die door de een te hoge druk en onzekerheid er helaas niet in slagen hun vertrouwen en vaardigheid op het hoogste niveau vast te houden.
@retsok: toch heb ik het idee dat max weinig karaktertrekken bezit die overeen komen met de Roystons en Ryans van de voetbalwereld
Och, en die Hamilton weer klagen op het podium over dat je hier niet kunt inhalen. Misschien moet hij eens met Verstappen gaan praten…
@dizono: tussen verstappen en zijn ‘prooien’ zat veel meer niveauverschil. Tussen rosberg en hamilton was maar een minimaal verschil, en dan is inhalen zo goed als onmogelijk, tenzij rosberg een fout maakt.
@aallex: Ik denk dat het verschil in niveau groter is tussen max en zijn concurrenten, maar dan ten nadele van Max. Als je ziet wat hij verliest op dat rechte stuk, waarbij de setup van de auto om die reden al met minder vleugel wordt gezet, dan is het bijna onmogelijk om in te halen, ook met DRS open. Als Hamilton echter die vleugel laat klappen dan heeft hij daadwerkelijk een klap aan snelheid in zijn voordeel, dus is inhalen dan veel makkelijker
@wif1: over het algemeen zal je gelijk hebben, maar op die punten in de race had max meer snelheid dan de mensen die hij inhaalde, mede door verschillen in strategie, setup en coureur bekwaamheid, bij hamilton en rosberg was vrijwel alles gelijk. Dus ik geloof dat max z’n inhaalmanouvres relatief makkelijker waren dan hamilton’s doel om rosberg in te halen.
@aallex: hulde!
@aallex: De enige reden dat het inhalen van Max dan misschien makkelijker gaat dan bij Hamilton is het verschil in talent, het ontbreekt Hamilton aan de skills die Max wel heeft.
@wif1: Gast.. serieus
@baasbas: ooh, je hebt de race van vandaag niet gezien…
Lewis Hamilton: “boe hoe hoe!! Ik kan niet inhalen! Mijn vloer is stuk! Mijn banden gaan stuk! Boe hoe hoe!”

Onze 2015 wereldkampioen.
@john4545: Meneer hamilton is gewoon erg fanatiek en wil gewoon altijd winnen. klagen hoort daar bij. Ik vind het wel mooi juist.
@clarkson: Hij was niet zo fanatiek dat hij Nico gewoon, je weet wel, wilde inhalen op de baan, maar beetje lullig via pitstopstrategie wilde doen. Opvolger van Senna? Laat me niet lachen.
@john4545: Dat vind ie vooral zelf he ;)
@john4545: Senna is toch die wildebras die twee keer in Japan de (wel) viervoudig Wereldkampioen Prost van de baan reed, dacht dat die jezus was en prate met God tijdens de race, een half jaar!! Geschorst werd vanwege z’n agressieve gedrag, als een malle rende naar de ‘drive assist, esp, traction control van team Williams toen het kon, om zich vervolgens zonder al die elektronische hulpmiddelen vol de muur in te rijden? Lil’Lewis mag dan net zo’n Enfant terrible imago willen voor buiten de baan, op de baan blijkt hij gewoon wel buitengewoon kundig en een heer.
@john4545: Nou hij heeft wel degelijk geprobeerd rosberg in te halen. Hij was ook zeker sneller. Alleen net niet snel genoeg om een serieuze aanval te maken. Op het moment dat hij rosberg kon aanvallen werden zijn banden te warm en moest hij weer zijn banden laten afkoelen. Hij vroeg ook om een andere pitstops strategie zodat hij zonder rosberg voor zich kon gaat puchen om voor hem te komen. Maar dat mocht niet van mercedes.
Lewis,Lewis,Lewis, een wereldkampioen onwaardig, wat ben je ook verongelijkte rapper!
Goed gereden van rosberg hoor. Voor hamilton was het wel erg lastig. Maar hij heeft gewoon net niet goed genoeg gereden. Hij was sneller maar niet snel genoeg. Tjah en max heeft ook geweldig gereden. Zeker aangezien de auto’s achter hem sneller zijn. Erg knap. Jammer dat hij in de eerste ronde naast de baan werd gedrukt anders was hij op p7 uitgekomen na de eerste bochten. Op naar de abu dhabi! Ik heb er zin in!
Even een vraagje wat heeft massa op zn kerfstok omdat hij under investigation staat?
@rob5nismo: waarschijnlijk te lage bandendruk bij start van de race, er waren al mensen naar de stewards gegaan
@gt500eleanor: lees net dat massa gediskwalificeerd is dus 2 punten voor max
@rob5nismo: 1 punt meer voor Max. 3 punten meer voor Lotus. Die strijd lijkt gestreden te zijn met AbuD op komst. (2 lange rechte stukken uit zeer langzame bochten; succes met je Renault + erg veel uitloop mogelijkheden: geen safety car).
Complimenten voor zo’n vlot en goed verslag. Ik heb zelf ook zitten kijken, maar zou het niet zo raak kunnen formuleren.
Wilde het voor het eerst op Ziggo sport bekijken. Schakelde in en toen begon de twijfel al toe te slaan toen ik Tom of Tim (welke van de twee mafklappers het is interesseert me niet) Coronel zag zitten. Toen ie ook weer z’n popie jopie zelf was ben ik gelijk gaan schakelen naar de BBC. Ik dank daarom ook de goden van de BBC om mij dit alternatief te bieden…
@Rick-dos: Punt voor jou! Zwaar irritant die 2 haantjes (ADHD Coronel en Doornbos) die het continu oneens waren met elkaars visie aan tafel! Verder goed te doen op Ziggo Sport hoor.
Later even naar BBC gegaan en ongelofelijk… WAT een mooi commentaar van Coulthard over Verstappen 😃
@Rick-dos: Deze race zaten ze bij de beeb er ook een paar keer naast. Het beste commentaar krijg je bij Sky …imho
. Het is flink dringen geblazen in de eerste bochten, waarbij Verstappen een plekje verliest…
3 plaatsen won, want door wederom een slechte start was Max al door 2 man voorbij gereden.

Overigens was dezelfde Max zo ongeveer de enige smaakmaker in deze saaie race. Alles waar het spannend was, was de Nederlander bij betrokken.
Max Verstappen heeft het record van S. Vettel bij Torro Rosso – 6 achtereenvolgende puntenscorende resultaten – na vandaag geevenaard.
@john4545: Max is Sebastian zelfs voorbij gegaan met 6e achtereenvolgende puntenscore.
Vettel heeft in 2008 5 maal achtereen volgend punten gescoord. Ondanks dat hij 7 maal achtereenvolgend in de top 10 belande waarvan zelfs één 1ste plaats, echter in 2008 waren punten enkel vooor de eerste 8.
En het leuke is, in Engeland zijn ze nog veel enthousiaster over Max:

http://www.bbc.com/sport/live/formula1/32543589

Hopelijk gaat ie voorlopig nog niet voor een topteam rijden, die inhaalacties maken de sport nu zo veel aantrekkelijker :-D
Valt mij op , bij de BBC zijn ze echt gek op max , komt ook na de race als enigste voor de camera buiten die twee van Mercedes
En op tv zo gauw max in de buurt van een andere auto komt is ie ronde lang in beeld
Volgens mij zijn ze bij red bull dol gelukkig met hem , want daar doen ze het voor , hun merk in beeld
Massa gediskwalificeerd ivm te warme band bij de start. Max dus 9e ipv 10e.

Verstappen stijgt naar plek negen door diskwalificatie Massa
http://nu.nl/formule-1/4165567/verstappen-stijgt-plek-negen-diskwalificatie-massa.html
@ahs1979:
Inderdaad. Helaas voor Toro Rosso levert dit Lotus 5 punten op (Grosjean 4, Maldonado 1) tegen 2 punten voor Toro Rosso/Max.
@svennus: Ja het is jammer dat max alles in zijn eentje moet doen bij tr.
@ahs1979: Haha dat is een afgang voor Massa zijn eigen publiek. Leuk nieuws voor Max! 😃
Massa gediskwalificeerd wegens te hoge bandentemperatuur…
”Het antwoord is JA, wat de Fransman met z’n snelere Lotus niet leuk zal vinden.”


”Waneer krijgt hij nu eens een rijontzegging?”

Slordig geschreven ;p
Ik denk dat in dit geval Williams nog wel eens gelijk zou kunnen krijgen. Meerdere metingen die zij zelf deden kwamen op 107 en 104 graden uit. Ook is een waarde die veel hoger Is bij 1 van de 4 banden best vreemd.. Dus wellicht een verkeerde meting door FIA?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).