Uitslag Formule 1: Grand Prix van Duitsland 2016

Auteur: , 58 Reacties

Haalde Max Verstappen weer het podium?

Hockenheim

Wie weet hoe vaak we nog een Grand Prix van Duitsland voorgeschoteld krijgen. In het land van Röstzwiebeln en Salzkartoffeln valt het tegenwoordig niet meer mee een GP kostendekkend te organiseren, ondanks een Duits team dat alles wint en twee Duitsers in het veld die met enige regelmaat kunnen strijden voor overwinningen. En dan is de Hockenheimring ook nog gecoupeerd aan het begin van dit millenium. Slechts een een dun lijntje tussen de boompjes herinnert nog aan de layout van de oude baan. De oude baan waar BMW bijvoorbeeld goed was, Gerhard Berger zijn laatste overwinning pakte, Luciano Burti dacht dat hij kon vliegen en waar Nelson Piquet ooit een schop gaf aan Eliseo Salazar terwijl zijn teambaas Bernie het hoofd schudde. Op het nieuwe circuit kreeg Raikkonen bijna vleugels van McLaren toen zijn vleugel plotseling afbrak. Genoeg geschiedenis dus, maar hoe zit het met het hier en nu? Een paar minuutjes na tweeën hebben de auto’s hun opwarmronde achter de rug en draaien de motoren zo’n 10.000 toeren om de start goed te volbrengen…

De start
Dat lukt echter niet iedereen. Wanneer de lichten doven is er meteen drama voor de van pole position startende Rosberg. Hij komt nóg slechter weg dan in Hongarije al het geval was en ziet niet alleen Hamilton voorbij komen maar ook de twee Red Bulls. Tevens zien we zoals we al vaker dit jaar gezien hebben dat Max meteen zijn teamgenoot verschalkt. Max schiet vanaf de binnenkant van de baan opeens naar buiten en met minimale marge kruipt hij aan de buitenkant van bocht één voorbij Ricciardo. Hij lijkt hierbij wel met vier wielen naast de witte lijn te komen. Komt hij hiermee weg? Rosberg probeert zijn matige start goed te maken door Ricciardo meteen terug te pakken, net zoals hij dat ook deed in Budapest. Toen lukte het wel, dit keer lukt het niet meteen. De twee gaan wiel aan wiel een aantal bochten door en lijken elkaar lichtjes te raken. Ricciardo is duidelijk niet van plan de positie makkelijk op te geven. Rosberg druipt af en laat meteen een gat vallen op de Red Bull.

Een stukje vleugel ligt op het asfalt in de hairpin. Op het carbon bouwsel valt duidelijk de naam ‘Manor’ te lezen. In de herhaling zien we dat Rio Haryanto, waarvan gezegd wordt dat hij zijn laatste race rijdt voor Manor, zijn teamgenoot toucheert in een optimistische poging deze voorbij te steken. Niet de juiste manier om het team te overtuigen hem nog even in de auto te laten zitten.

Rosberg schiet aan het einde van rondje 11 naar binnen in een poging Ricciardo voorbij te gaan door een ‘undercut’. Deze poging faalt echter schromelijk ondanks het feit dat Red Bull net als in Hongarije eerst de coureur in beste positie naar binnen haalt. Dat was een week geleden Ricciardo, maar nu is het Max. In tegenstelling tot de vorige keer heeft de een ronde later stoppende Ricciardo géén nadeel van deze keuze, omdat Rosberg klemt zit achter de twee McLaren’s.

De race lijkt zo wel een heel makkelijke prooi te worden voor Hamilton, die na zijn stop vooraan het veld weer naar buiten komt. Kimi heeft het wat lastiger, hij is niet blij met de balans van zijn Ferrari en zijn trage pitstop. Hij valt terug achter zijn teamgenoot. Ook Alonso heeft geen goede zin. Als hem gevraagd wordt de voor hem rijdende Guttierez in te halen meldt hij het team ‘ja prima en als ik bij de volgende stop wéér een positie verlies ook geen probleem, haal ik die ook weer in’.

Mid Race
Er gebeurt niet heel veel in Hockenheim. Massa heeft een slechte stop, terwijl dat juist een van de weinige dingen is die het Williams-team heel goed onder de knie heeft dit jaar. Maar dan zien we opeens Rosberg en Verstappen een robbertje vechten. Niet zoals Piquet en Salazar in 1982, maar toch. Rosberg prikt zijn auto aan de binnenkant naast die van Verstappen in de hairpin en rijdt lang rechtdoor om het momentum van de Nederlander te breken zodat die niet meteen kan counteren. Verstappen is niet blij en claimt op de radio dat Rosberg hem van de baan af duwde. Onder in het beeld zien we dat de wedstrijdleiding een onderzoekje instelt naar het incident tussen auto nummer ‘6’ en nummer ’33’. Enige tijd later krijgt Rosberg inderdaad een strafje van vijf seconden voor dit vergrijp, terwijl Ricciardo naar binnen komt voor zijn tweede stop. Ondanks het akkefietje van Rosberg en Verstappen komt Ricciardo achter Verstappen weer de baan op. De Ozzie heeft nu wel een aantal ronden frissere bandjes dan Max, dus wellicht krijgen we een hard duel tussen beiden.

Rosberg is op de radio niet blij over zijn straf en probeert zichzelf vrij te pleiten door te stellen dat Max teveel bewegingen maakte in de remzone. Door de extra vijf seconden ziet hij elke hoop die hij nog had om Hamilton aan te vallen in rook opgaan, terwijl hij dit weekend sneller was dan de Brit. De straf is echter al uitgesproken en de kans dat er nog iets aan gedaan wordt lijkt nihil.

Ricciardo is zoals verwacht op zijn frisse en bovendien super zachte banden aangesloten bij Max die op de iets minder zachte banden rijdt. Het directe gevecht waar we met zijn allen al een tijdje op wachten lijkt aanstaande. Maar Max laat, ongetwijfeld op aangeven van het team, Ricciardo gaan. Dit keer zegt hij dus geen ‘NO!’. Wat zou Jos daar van vinden?

De door Max vrijgelaten Ricciardo gaat veel sneller dan Rosberg. De Duitser maakt geen lekkere middag door en valt mede door zijn straf én het feit dat de stopwatch van het Mercedes team niet lekker werkt terug tot achter de beide Red Bull’s. Max jaagt nu op Ricciardo en zet de snelste raceronde neer. Ricciardo reageert echter direct en neemt zo’n 2,5 seconden voorsprong. De twee staan nu allebei weer op supersofts, echter die van Verstappen zijn al gebruikt en die van Ricciardo zijn vers. Er zal dus weer een huzarenstukje benodigd zijn om alsnog voorbij te komen aan de ‘honeybadger’.

De eindfase
Met nog 12 rondjes te gaan houdt Guttierez voor de verandering weer eens iemand op die hem een ronde inhaalt. De Mexicaan kreeg in Hongarije nog ‘de vinger’ van Hamilton en heeft wéér lak aan de blauwe vlaggen. In dit geval is het voordeel echter wel dat Verstappen iets dichter bij kan komen. Dat Ricciardo daar ook mee bezig is blijkt door zijn radiobericht. Hij laat het team weten dat hij zijn beste vriend op de baan weer tegengekomen is. Het team verzekert hem dat Guttierez iedereen dezelfde behandeling geeft. Achterin het veld vechten de Toro Rosso’s een duel uit met Kevin Magnussen. Het slechte nieuws is dat dit ver buiten de top-10 plaatsvindt. De teams die power tekort komen hebben op dit circuit geen enkele kans. Het goede nieuws voor Kvyat is dat hij kort achter Sainz rijdt. Een opsteker voor de Rus die het huilen na de kwalificatie van gisteren nader was dan het lachen. Het spreekt overigens ook voor de vooruitgang van McLaren-Honda, dat haar coureurs aan de staart van de puntenposities heeft rondrijden. De bedreiging voor een dubbele puntenfinish heet Perez, die vlak achter Alonso op de baan rondrijdt. Twee ronden voor de finish pakt de Force-India coureur de oude tweevoudig wereldkampioen op licht bruuske wijze na de hairpin. Maar, McLaren pakt toch nog meer punten dan verwacht, want Button haalt de terugvallende Bottas nog in.

Verstappen slaagt er ditmaal niet in Ricciardo te verslaan in de race, maar eindigt wel op een mooie derde plaats voor Rosberg. Die laatste valt na een veelbelovend begin van het jaar terug tot 19 punten achter LH44 in het kampioenschap. Voor de twee Red Bull coureurs staat een fles champagne klaar op het podium. Als een student in Oxford giet Ricciardo het druivensap in het raceschoeisel en neemt een paar flinke teugen. Het vallen van de zwart-wit-geblokte luidt de vakantie in voor de F1-teams. Lil’ Lewis gaat zelf opgewekt de ‘summerbreak’ in en wenst zijn team ook een fijne vakantie. Tijd om naar Amerika af te reizen en een feestje te bouwen met Justin Bieber. Voor ons begint na twee relatief saaie races binnen één week het lange, pijnlijke wachten op de volgende race. Die is pas over vier weken, op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps.

De volledige uitslag:
Duitsland58 reacties

Alweer een podiumplek voor t manneke, ongelofelijk
@janmetdelangeachternaam: Loon naar werken noemen we dat
@moondustfocus: Alleen qua geld vind ik het loon belachelijk, net als bij voetbal bijvoorbeeld…
@hight96: het is een hoop geld ja. Maar er zijn duizenden professionele voetballers op deze wereld en maar een handvol F1 piloten.
@hight96: tja waarom zeuren mensen altijd over het loon van top sporters? Het is geen overheids geld dat ze krijgen.
@jongenmetblokjes: jaloezie is het antwoord op je waarom vraag. Men vergeet ook vaak dat een topsporter tot pakweg zijn 35e een inkomen moet vergaren waar hij in principe de rest van z’n leven van kan leven. Veel voetballers, coureurs en dergelijke zijn zo druk bezig geweest met hun sport dat ze geen fatsoenlijke opleiding hebben genoten. Probleem is dan ook vaak dat ze door gebrek aan opleiding ook niet in staat zijn om met geld om te kunnen gaan.
@mashell: Hahaha wat een bullshit dit.
Je hebt echt geen tientallen miljoenen per jaar nodig omdat je een opleiding gemist hebt hoor. Met “maar” €5.000.000 ben je al instaat om vanaf je 35e jezelf elke maand €10.000 netto te betalen tot het einde. Geen verkeerd salaris dacht ik zo.
@Donstil: 500 maanden is ruim 41 jaar. Moet je er wel bij blijven roken, anders heb je kans dat je alsnog in armoe eindigt.
@hight96: als jij hetzelfde kon kreeg je het ook, en dan moet je afstaan…
@hight96: ik vind het loon gepast, zeker aangezien dit een zeer gevaarlijke sport is, elke volgende race kan je laatste zijn. Bij golf loop je net iets minder risico, alhoewel je kan uitglijden of een zonnesteek oplopen …
@slickrick: Ik verdien anders ook geen miljoenen bij defensie, en dat is toch minstens zo gevaarlijk…
@hight96: tja, jij bent direct vervangbaar door een grote groep mensen die hetzelfde kunnen. Een getalenteerde F1 coureur vind je niet op elke hoek van de straat
Smerige actie van Rosberg op Max, terecht dat ie geen podium heeft.
@moondustfocus: Klopt, en maar zeuren dat ie z’n stuur op full lock had… Ja, toen je al bij de buitenste witte lijn was, vriend. Dit was gewoon keihard blokkeren.
@moondustfocus: exact dezelfde actie en smoes als een paar wedstijden terug op zijn eigen teamgenoot Hamilton. Op een andere manier voorbij kan en lukt hem niet.. Net als in de regen rijden trouwens. Verwend zielig mannetje is het!
@moondustfocus: de smerige….
En opnieuw een prima resultaat voor Max Verstappen, en goede P3! Op het podium op Hockenheim is gewoon erg goed. Hiermee is het een prima weekend voor Red Bull. En die Rosberg, wat een flapdrol is dat zeg. Hij kan totaal niet onder druk presteren en gaat vreselijke streken uithalen. Een terechte straf heeft hij er voor gekregen al had het van mij wel 10 seconden mogen zijn. Maar goed, mooi resultaat waarmee Red Bull nu tweede staat in het constructeurskampioenschap. Niet slecht om zo je zomerstop in te gaan.
Prachtige start van max. En vond de actie van rosberg persoonlijk op t randje maar goed!
Ja hoor, hij doet het weer!

Begint wel dramatisch te worden voor Rosberg..
Het begint met de letter D- en eindigt op -odelijk saai!. Jonge jonge jonge, wat een saaie race….Als er geen Nederlander had meegereden had ik al na 10 minuten te tv uitgezet. Zo snel mogelijk van de kalender afhalen deze race en nooit meer terugkomen…
@maarten020: Niet lekker in je vel?
@dennisjuh95: ??? als je de max-bril afzet en gewoon naar de race had gekeken was je tot dezelfde conclusie gekomen…super saai
@maarten020: Vorrige week was saai, maar deze race vond ik best leuk om te zien. Welliswaar weinig ongelukken en andere eigenaardigheden, maar veel goede inhaal acties en tactiek met de pitstops. Zeker wat verder achterin het veld met de McLarens.
@MrSkyline: eens, in het middenveld waren er genoeg leuke vechtpartijtjes te zien! En Ricchiardo die in vier bochten Rosberg achter zich weet te houden vond ik ook mooi om te zien.
@maarten020: naar mijn idee is dit juist best een vermakelijk circuit. Van de hairpin tot bocht 14 heb ik genoeg leuke acties gezien, vooral in het stuk tussen de hairpin en de Mercedestribune.
@dennisjuh95: ’t was echt gewoon saai.
@maarten020: Ca Va?
Saaie race? De top zat erg dicht bij elkaar, wisselende strategiën en superveel leuke gevechten en inhaalacties vanaf plek 8.
@harrie: superveel leuke gevechten???
@maarten020: Je moet niet steeds bier gaan halen als de top 6 niet in beeld is.
Mooi werk weer hoor, van Max én Ricciardo.
Stomme actie van Nico, als hij hem iets eerder had ingestuurd had hij geen 5 sec straf gehad en zat max gewoon nog achter hem
@caraddict7: Nico presteert niet echt lekker onder druk. Daarin verschillen de jongetjes zich van de mannen.
@JanJansen: onder flinke druk gisteren wel p1 gepakt.
@pomoek: met niemand om zich heen
@caraddict7: als hij eerder had ingestuurd was max hem weer buitenom voorbijgegaan daarom liet hij de wagen uitlopen
@cthijs: Er was een gulden middenweg geweest waar Rosberg ‘m net ff een metertje wijd had kunnen laten lopen en net ff lang genoeg remmen om Max net wel/net achter zich te kunnen houden en daarmee weg had kunnen komen; dat was racen geweest; nu werd Max gewoon het asfalt afgedwongen; terechte straf …
Echt fantastisch gereden RB! Thumbs up voor Ricciardo echt wel driver of the day!
Heb het niet gezien, wel opgenomen. Aanraderom te kijken?
@jaccovdzaag: mwah, niet echt. Het raceverslag is meer dan voldoende.
Rosberg klaagde niet over de stuuracties van Max, hij claimde dat hij zijn eigen stuur met full lock de bocht in gooide, echter de replay liet zien dat dat gewoon absoluut niet waar was. Huilen over je verdiende penalty en dan nog andere dingen erbij fantaseren, ga toch weg
De start had voor de redbulletjes zomaar eens slecht af kunnen lopen want daar zat echt weinig tussen .de 5 sec straf is helemaal terecht want verstappen kon gewoon geen ongeluk vermijden als hij op de baan was gebleven maar volgens rosberg lag het toch weer niet aan hem die huilerd
Losers van de dag, het “grote” Ferrari. Ipv beter gaat het slechter en de 2e plek voor constructeurs kunnen ze wel vergeten
@lekkerlinksrijden: wel een wat vroege conclusie, maar man man man, ze kwamen er geen seconde aan te pas. Wat moet die Vettel gefrustreerd achter het stuur hebben gezeten. Die man heeft niemand ingehaald of uberhaupt gezien. Als het deze zomerstop niet veranderd ben ik bang dat het heel slecht afloopt met Maurizio…

Ik snap de keuze op Raikkonen nog een jaar ook niet zo. Het talent staat idd niet 3 rijen dik voor deur, maar er zal toch wel iemand zijn die nu dezelfde prestaties als de Fin kan neerzetten?
Was een ontzettend leuke race om naar te kijken!
Niet alleen omdat Max het weer goed heeft gedaan, maar ook om de actie in het middenveld.

Actie van Rosberg is gewoon sneu, race gewoon je race en val desnoods een rode later aan!

Ook Vettel weer met gehuil op de radio over blauwe vlaggen en banden die slecht en dan weer goed zijn…
Zit niet lekker in zijn vel, en Ferrari presteert gewoon erg ondermaats.
Het wordt tijd dat Ferrari die bonus van €70 miljoen eens een keertje niet krijgt.
Ik vond het een spannende race. Mooie actie van Max buitenom bij de start! Vettel en Rosberg de HuilieHuilie Trofee. Op naar Spa!!
Zoals ik een paar berichten terug over Ricciardo en Verstappen zei: die twee halen het beste in elkaar naar boven. Ze gunnen elkaar een betere plek als dat in het belang van het team is en kunnen door samen te vechten op de baan voor elkaar mooie punten pakken. Waarvoor hulde, want Merc laat zien dat het moeilijk is twee topcourreurs in één team te hebben.
@vonklausenburg: zou wel anders zijn als beide om de wereldtitel vechten.
@vonklausenburg: Was mooi om te zien dat VES gelijk aan de kant ging toen hij zijn teammaat op snellere banden dichterbij zag komen. Dat vond ik echt een tekenend moment, was bij Mercedes waarschijnlijk heel anders afgelopen.
@jaapiyo
Een verslag alsof ik heb zitten kijken, bedankt !
Mooie prestatie van Max’
Maar vinden jullie het ook geen tijd worden om al die kutregeltjes te schrappen en weer het betere duw- & trekwerk te her- introduceren.
Dat gejank en straf seconden wel of niet erlangs, kom op nou zeg het is racen met een hoofdletter R !!!!!
Leuke race en vooral voor Red Bull natuurlijk. Max weer een podiumplaats en dat is altijd mooi, jammer dat hij de tweede plaats niet kon behouden. Rosberg is toch wel een kneusje.
Lekker gedaan van Max! Maar die actie van Rosberg op hem was best wel stom. En hoe hij over zijn actie praatte.. Manmanman…
Max riep dit keer geen No! Nee Jaapiyo, het ging om plaats 2 in het Con. Kamp. Er stond vandaag 20 miljoen euro op het spel. Dat is het verschil tussen 2 en 3. Daar wordt Max ook beter van, kunnen ze beter materiaal kopen. ?
EDIT:fixed

Dat stuk tot de hairpin is goed, maar daarna moet de hairpin eigenlijk weer links gaan en tegenovergesteld op de oude baan rijden tot het punt van T2, waarna de baan de lucht in moet gaan op een viaduct ofzo en dan hup, weer naar benee bij de stadiumsectie.
Wederom een prachtig verslag, maar ik vind het wel een beetje jammer dat er op Autoblog niets te lezen is over de 24u van Francorchamps.
Volgens mij loste rosberg 2 straffen in 1x in
Hoe vaak heeft Verstappen eigenlijk al een podiumplek gepakt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).